גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל אקו"ם: "יוצרי התרבות נמחקים; צריך ערוץ שכולו מוזיקה"

יוריק בן-דוד, מנכ"ל אקו"ם, מדבר בראיון ל"גלובס" על הצד המאוד לא זוהר בתפקיד: "זה כמו לנהל נדל"ן עם רישום בעלות והקפדה על מספרים ומידות"

יוריק בן-דוד ואני נפגשים ב"ארקפה" שבכניסה לקניון רמת-אביב. בעידן של "קופיקס", ישיבה של בוקר ב"ארקפה" - היא בעיניי אקט של ניתוק יותר מאשר ארוחת ערב ב"טאיזו" או ב"טופולופומפו" היקרות, אבל אם כבר ניתוק, אז שיהיה ניתוק עד הסוף: עם כל מיני פרצופים מוכרים שגרים בסביבה וממתיקים סוד וקפה של בוקר עם השותף/הסוכן/הקולגה, עם כל מיני "מעושרות" שלא יכולות לדחות את ה"קריז" של השופינג אפילו לשעת הצהרים.

מי שמחפש את הישראליות המנותקת מסביבתה, ימצא אותה כאן, רק אל תטעו לרגע לחשוב שבן-דוד, למרות שהוא גר מעבר לכביש, הוא כזה. אם כבר, הוא מייצג את ההפך, את התקופה שבה גם ישראלים מהמעמד הבינוני יכלו להרשות לעצמם, אם לא לממש - אזי לפחות לחלום.

חבר ששמע שאני בדרך לפגישה עם בן-דוד, אמר ישר "ארץ טרופית יפה" מה שגרם לי לחשוב שתהילה היא עניין חמקמק: למעט הרף-עין לפני לא מעט שנים, בן-דוד לא ממש התפרסם כאן כמוזיקאי גדול, וודאי לא ככוכב, ועדיין - לפעמים מספיקה מעורבות בפרויקט אלמותי אחד כדי להפוך אותך לחלק מהנצח. ושוב, כמו ב"משל הקפה", את בן-דוד לא מעניין הנצח, אלא הדאגה לאמני ישראל, כאן ועכשיו.

"למעשה אני מנהל משהו מאוד לא חומרני: זכויות יוצרים, קניין רוחני - זה כמו לנהל נדל"ן עם רישום בעלות, והקפדה על מספרים ומידות. אנחנו באקו"ם מנהלים מאגר של מיליוני נכסים, יצירות שלכל אחת מהן יש בעלים שונים, לפעמים מספר בעלים שונה בחלקים שונים. יש ירושות, יש צוואות, יש בתי משפט, יש העברת בעלות, ויש כמובן גם את הצד האכיפתי: הרי אף אחד לא בא מיוזמתו ומציע לשלם על הזכויות לפני שהוא משתמש ביצירה, כך שעיקר העבודה היא לאתר שימושים חדשים: לא רק בתחנות הרדיו למשל, אלא בפאבים, בתי קפה, אפילו במעליות".

- טוב, זו בטח תקופה לא רעה למוזיקה, עם כל תוכניות הריאליטי שמסביב.

"תשמע משהו מצחיק: לפני עשר שנים הייתי מדבר עם מנהלים אצל הזכייניות ושואל למה לא משמיעים יותר מוזיקה ישראלית בפריים-טיים. הם ענו לי: אנחנו ערוץ מסחרי וברגע שנשדר שיר, אנשים יחליפו ערוץ".

- אז אתה בטח שמח שהמוזיקה ניצחה, לא?

"אני אמביוולנטי ואני חייב להוסיף שאני גם משוחד, כיוון שבני הוא מנהל מוזיקלי באחת התוכניות האלה. מצד אחד, זה שם בפריים-טיים מוזיקה ישראלית, שזו בעיניי מטרה קדושה, וזה גם מייצר היכרות של דור צעיר עם שירים שכנראה לא היו נחשפים אליהם אחרת.

"מצד שני, זה מהווה חסם בפני אמנים ותיקים להופיע בפריים-טיים. אם היו מצליחים לשלב את האמנים הוותיקים יותר, על חשבון התחרות הכמעט-אלימה לעיתים, זה היה מחבר אותי יותר כצופה".

- מה עוד אתה רואה בטלוויזיה חוץ מתוכניות זמר מבלבלות?

"אני לא צופה גדול בטלוויזיה, אבל אם להזכיר ז'אנר אז אני חולה על מדע בדיוני, ומשתדל לא להחמיץ דברים חכמים שעשויים היטב ושיש מאחוריהם פילוסופיה עתידנית".

- איזה מקום תופסת היום המוזיקה בחיים האישיים שלך?

"התחביב הכי גדול שלי הוא הגיטרה. היא זאת שעושה לי את זה עד היום. אני עושה עיבודים משלי ליצירות שאני אוהב ובכל הזדמנות אני מנגן עם הרכב חברים שנקרא 'שורה ישראלית', הרכב שמגיע למעגל של 20-30 אנשים. אנחנו מגיעים עם כלים שונים ומנגנים ביחד קטעים שהכנו מראש. אתמול, למשל, ניגנתי באירוע להשקת ספר שירים של יאיר רוזנבלום שהיה חבר שלי. הופיעו איתי מירי אלוני, ששי קשת ובתו של יאיר - קרן".

- יש חלומות מוזיקליים שעדיין היית רוצה להגשים?

"לא ברמה האישית, אבל ודאי ברמת התעשייה. בחזוני אני רואה 2-3 ערוצי מוזיקה ישראלית בכבלים ובלוויין, שיעסקו לא בסלבס, אלא במוזיקה ששומעים לצערנו רק בימים קשים. הילדים שלנו לא מכירים כמעט את אלתרמן, וילנסקי ופן. יוצרי התרבות שלנו נמחקים. מוכרחים ערוץ כזה שיהיה בחבילת הבסיס של הכבלים או הלוויין ויעודד את התעשייה. יש לי גם חלום אחד שהוא בדרך להגשמה".

- והוא?

"שוק הדיסקים הישראלי הוא שוק 'אינדי', מעטות חברות התקליטים שמשקיעות ביצירה מקומית ויוצרים שמשקיעים בעצמם נתקלים בקושי להגיע למדפים, לא בחנויות הישנות אלא למדפים ב'איי-טונס' למשל, או אצל חברות הסלולר שמאפשרות ללקוחותיהם, תמורת תשלום זעום, גישה לפלטפורמת הורדות.

"באופן מוזר, קיבלנו מ'איי טונס' רישיון ללא בעיה, אבל מי שעוצר אותנו כרגע הוא הממונה על ההגבלים העסקיים מאחר שאנחנו מונופול. הבהרנו לו שברגע שנקבל אישור, לא נתנגד לכניסה של מפיצים נוספים שייצרו לנו תחרות, כי ממילא אנחנו מוסד ללא כוונות רווח, ויש גם את 'יוצרים ושרים'".

- שתף.

"אנחנו מקדמים הופעות שחושפות יוצרים לציבור. אנשים שהיו לרוב מאחורי הקלעים עוברים לקדמת הבמה. הקהל חווה חוויה מעצם המפגש עם היוצר, שומע את הסיפורים שמאחוריה היצירה ושומע את השירים בביצוע אמנים צעירים. זה מוגדר אצלנו כפרויקט שאנו מקדמים מול משרד התרבות והרשויות השונות. הנה רק עכשיו סגרנו על סדרת מופעים ראשונה במודיעין בכל יום שישי. מעין קבלת שבת.

"זה ושכפול של 'בית היוצר' כמו שהרמנו במבנה הישן של רדיו 102 בנמל תל-אביב, לערים אחרות, הם הפרויקטים שעליהם עובדים כרגע באקו"ם. כל ראש עיר שירצה להקים בתחומו בית שכזה, יקבל מאיתנו את כל הסיוע המקצועי. לערים בפריפריה שלא רוצות 'לאבד' את היוצרים הצעירים שלהם לטובת תל-אביב, זה יכול להיות מהלך נהדר".

- ומשהו שלא קשור למוזיקה?

"אני אוהב לבשל. אני מבשל הכול ונהנה פשוט מלעמוד במטבח. בזמן האחרון יש לי אתגר רציני, כי בני וכלתי הפכו לטבעונים".

יוריק בן-דוד

מנכ"ל אקו"ם

גיל: 60

מצב משפחתי: נשוי 1

מגורים: רמת-אביב, תל-אביב

עוד משהו: חובב, שלא לומר מעריץ, של המוזיקה והתרבות הברזילאית: "אני מאזין לתחנות רדיו מברזיל, יש לי מוזיקה ברזילאית בנייד, בספר הטלפונים שלי רשומים עשרות חברים מברזיל, אבל מעולם לא ביקרתי שם. הכי קרוב שהגעתי היה לרחוב ברזיל ברמת-אביב"

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב