גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העט מת: איך המעבר למקלדת משנה את אופן המחשבה

בחלק מבתי-הספר בארה"ב כבר הפסיקו ללמד כתיב מחובר, והרמז ברור: מתקרב היום שבו לא ילמדו כלל כתב-יד ■ מה נאבד אם נפסיק לכתוב?

בתי רוני, בת שלוש וחצי, כבר יודעת איך כותבים "אמא", "אבא", "סבא", "סבתא" ואת שמה. קל ללמד ילד לכתוב מילה במחשב או בטלפון הסלולרי, גם אם עדיין לא הבשילו הקשר עין-יד והמוטוריקה העדינה, אז רוני יודעת "איך כותבים" את המילים הללו במחשב, אבל לא בכתב יד. כמו ילדים רבים בני גילה, יש סיכוי סביר שהיא תדע לקרוא ולהקליד באופן שוטף לפני שתדע לכתוב. למעשה, היא נולדה לעולם שמאפשר לה באופן תיאורטי לוותר לחלוטין על לימודי כתיבה.

בארה"ב זה כבר מתחיל לקרות. רק באחרונה החליטה מערכת החינוך באינדיאנה להשמיט מתוכנית הלימודים הרשמית שיעורים בכתב יד מחובר (Cursive). "לא נורא אם הילדים לא יוכלו לקרוא את המכתב של סבתא", אמרו מקבלי ההחלטות, "כשסבתא עצמה משתמשת בסקייפ". לימוד הכתב המחובר, טענו, מקנה אמנם מיומנות של כתיבה מהירה יותר, אולם בגיל שבו הוא נלמד בארה"ב, כיתה ג', אמנות ההקלדה נחשבת ניצול טוב יותר של הזמן מבחינת מערכת החינוך. רבים מבני הדור הישן התחלחלו מההחלטה שהתקבלה באינדיאנה והביעו את חששם שבקרוב יוותרו בתי הספר לחלוטין על לימוד הכתב. אם זה יקרה, אילו השלכות יהיו לכך?

שפה: כנראה נלמד אותה לאט יותר

"יש מעט מאוד מחקרים בנושא, אולם המחקרים שנעשו מראים שכתיבה ידנית עוזרת ברכישת שפה", אומרת פרופ' נעמי וינטראוב מבית הספר לריפוי בעיסוק באוניברסיטה העברית. הסיבה לכך היא שלימוד הכתב כרוך ב"למידה מוטורית".

בלמידה מוטורית, המוח זוכר רצף של תנועות שהורגלנו בו. למשל, רכיבה על אופניים. יהיה זה לא מדויק לומר שדבר שהגוף למד אין שוכחים לעולם, אבל יש סיבה לכך שנהוג לומר "זה כמו לרכוב על אופניים, לא שוכחים". מדובר בלמידה באיכות אחרת, שקשה יותר להכחיד. הספרות המדעית בתחום המוח מספרת על אנשים שאיבדו את זיכרון חוויות העבר או לא יכלו לצבור זיכרונות חדשים, אבל בכל זאת יכלו לנגן את היצירות האהובות עליהם בפסנתר, לתקן ברז או לבצע כל רצף של תנועות שהורגלו בו.

בדרך כלל, כשתהליך הלמידה המוטורית משלב שתי מערכות של המוח (לעומת אחת), למשל קריאה ושמיעה, או קריאה והקראה בעל פה, הלימוד יהיה מהיר יותר והדבר שלמדנו יישכח לאט יותר. מחקרים שעסקו בלימוד כתב יד אכן הראו שכאשר ילדים לומדים במקביל לקרוא אותיות ולכתוב אותן, הם רוכשים את השפה מהר יותר מאשר אם הם לומדים לקרוא בלבד. גם מבוגרים המעוניינים ללמוד שפה זרה, למשל סינית, הצליחו בכך מהר יותר כאשר למדו גם לכתוב את הסימניות הסיניות, ולא רק לזהות אותן.

בלימוד הקלדה, משולבים זיהוי של האותיות ולמידת מיקומן במרחב, אבל אין הטמעה מוטורית של צורת האות.

רעיונות: הקלדה משנה את המחשבה

בואו נניח שלא אכפת לנו באיזו מהירות הילד ירכוש את השפה, ובלבד שירכוש אותה לבסוף, האם עדיין חשוב ללמוד לכתוב ביד? ייתכן בהחלט. לפי מחקר של וירג'יניה ברינגר מאוניברסיטת וושינגטון, ילדים בגילאי 7, 9 ו-11 הביעו רעיונות רבים יותר כאשר כתבו ביד מאשר כאשר הקלידו. אחת ההשערות היא שכאשר אנחנו כותבים, אנחנו מערבים גם את אזור הלמידה המוטורית במוח שהזכרנו קודם לכן. המוח פועל באמצעות רשתות הקשורות זו בזו. ייתכן שכאשר אנחנו מעוררים את אזור הלמידה המוטורית, אנחנו מגיעים לרעיונות רבים יותר או לרעיונות מתחומים מגוונים יותר.

בניסוי אחר, שביצעו חוקרים מהאוניברסיטאות אנטוורפן בבלגיה וטוונה בהולנד, התבקשו שתי קבוצות של אנשים בוגרים העוסקים בכתיבה לכתוב מאמר על אותו נושא. קבוצה אחת התבקשה לעשות זאת בהקלדה על מחשב והאחרת - בכתב יד. החוקרים מצאו מאפיינים שונים לחלוטין בשתי הקבוצות: למקלידים נדרשה מחצית הזמן להפיק טיוטה ראשונה של המאמר, והם כתבו טקסטים ארוכים ב-20%. המקלידים גם עצרו פעמים רבות יותר לחשוב, והעצירות בהקלדה היו נפוצות יותר באמצע משפט. הכותבים ביד עצרו יותר בסוף משפט או בסוף פסקה, וההפסקות שלהם היו ארוכות יותר - דבר המעיד על תהליך חשיבה שונה. נראה שהכותבים ביד נאלצו לתכנן את המשפטים שלהם טוב יותר לפני שהניחו את עטם על הדף.

המקלידים עשו 80% מהשינויים שלהם כבר בטיוטה הראשונה, והם חזרו לאחור באמצע התהליך כדי להוסיף או למחוק. כשסיימו את הטיוטה וחזרו לקרוא בה, הם ביצעו שינויים מעטים בלבד. הכותבים ביד כתבו עד הסוף, ורק אז חזרו לשנות, וביצעו 50% מהשינויים שלהם בטיוטה השנייה.

החוקרים קטלגו את כל המשתתפים לפי ארבעה סגנונות כתיבה: "כותבים נון-סטופ שאינם עושים שינויים", "משנים יותר בטיוטה ראשונה", "משנים יותר בטיוטה שנייה", ו"מתכננים הרבה זמן, ובסוף עושים מעט שינויים". כמעט אצל כולם, סגנון הכתיבה השתנה במעבר מהקלדה לכתיבה ביד, אם כי לא אצל כולם השינויים היו באותו כיוון.

החוקרים הגיעו למסקנה שכיוון שמדובר בתהליכים שונים במהותם, כדאי לכל אדם המשתמש בחייו בכתיבה לדעת אילו שינויים מתרחשים אצלו במעבר להקלדה ובהתאם לזה לבחור במדיום הרצוי לו. אם לצורך משימה מסוימת אתם רוצים להכריח את עצמכם לחשוב על הטקסט פעמיים ולהשלים מחשבות עד הסוף, אולי כדאי יותר לכתוב ביד. לנו עדיין יש הפריבילגיה הזאת, לדורות הבאים אולי כבר לא.

אבולוציה: מה יקרה לשרירי היד

גם הזיכרון מושפע מהאופן שבו אנחנו כותבים. מחקרים מראים שכאשר אנשים כותבים לעצמם פתק, הם זוכרים את תוכנו טוב יותר ממי שקיבלו פתק והתבקשו לזכור את הכתוב בו. אמנם זו לא בדיוק השוואה בין כתיבה תמה להקלדה, אולם המחקר מרמז שככל שאנחנו מעורבים יותר בייצור החומר שאנחנו צריכים לזכור, כך נזכור אותו טוב יותר, וכפי שהראו המחקרים שתוארו לעיל, בכתיבה ביד יש לנו מעורבות גדולה יותר מאשר בהקלדה.

מעניין שאם נשתמש במערכות של זיהוי קולי כדי להביע את המחשבות שלנו, במקום הקלדה, ייתכן שנקבל פיצוי מסוים על אובדן הכתב. זאת משום שדיבור דווקא כן מפעיל את האזורים המוטוריים במוח.

אולם אם נאבד את הכתיבה, ישפיע הדבר גם על האבולוציה של היד עצמה. שורש כף היד של המקליד והשרירים הקטנים העוזרים לאחוז נכונה בעט יהיו לא מתורגלים, ומבחינה זו לאבד את הכתיבה פירושו במידה מסוימת לאבד גם את הציור. רוב קוראי שורות אלה יכולים, בזכות שנים של כתיבה תמה, לצייר בקלות עיגול, משולש או מרובע, גם אם לא עשו זאת מזמן. בעתיד ייתכן שרק יחידי סגולה שיתרגלו ציור יוכלו להביע את עצמם במדיום הזה, אפילו ברמה הבסיסית ביותר. ומה אם נרצה לצייר צורה של מולקולה כימית? או משוואה מתמטית מורכבת? או כוחות פיזיים הפועלים על קובייה? נוכל לעשות זאת רק על גבי מסך מגע או באמצעות תוכנות ייעודיות.

אל תטעו, הצורך בהקלדה יצר גם למידה מוטורית חדשה. למשל בני נוער המסמסים עם אגודליהם - זו בהחלט למידה מוטורית חדשה, שלרבים מהמבוגרים אין. כאלה הן גם התנועות המוטוריות החדשות הנדרשות לתפעול סמארטפון, כמו ה-swipe, הצביטה, והסיבוב, ואולם, מחוות האצבע אינן מפעילות את שורש כף היד, ולכן אינן מפתחות אותן יכולות מוטוריות שמפתח הכתב.

ואולי הפתרון לשימור המיומנות הישנה היא עט אלקטרוני, שבאמצעותו ניתן לכתוב ולצייר באופן חופשי על גבי מסך. חברת N-Trig הישראלית מפתחת למשל עט כזה. "השימוש בעט הוא אינטואיטיבי", אומר רונן הלדמן, סמנכ"ל שיווק בחברה, "הוא מתאים גם לעריכה ולסימון קטעים בתוך טקסט בקלות, גם לכתיבה במקומות שונים על גבי הדף, להבעה פחות מסודרת".

הקלדה: צריך ללמד אותה בבתי הספר

"בסופו של דבר, הקלדה היא כלי ההבעה של העולם האמיתי", מודה וינטראוב. היתרונות שלה ברורים: היא מהירה יותר מן הכתיבה ומאפשר עריכה נוחה יותר, והיא גם קריאה יותר כמובן. "הבעיה היא איך מלמדים אותה", מזהירה וינטראוב. "היום לבתי הספר בישראל אין סדר ותוכנית לגבי לימוד הקלדה. ההנחה היא שכל הילדים ירכשו אותה בדרך זו או אחרת כבר בכיתות הנמוכות, וזה נכון, אבל השאלה היא איזו מין הקלדה הם ירכשו".

כאשר מקלידים במומחיות בכל עשר האצבעות, אכן מתקבל קצב מהיר יותר ותהליך זורם ואוטומטי אפילו יותר מאשר בכתיבה בכתב יד. עם זאת, אם הילדים מתרגלים להקלדה בפחות מעשר אצבעות, או שצברו בדרך הרגלים שמובילים אותם לעשות לעתים קרובות שגיאות בהקלדה, הם יכולים לחבל בתהליך הכתיבה של עצמם. לכן וינטראוב ממליצה גם למבוגרים שבינינו להתאמן. "תיקון של שגיאות תוך כדי הקלדה מאט מאוד את הקצב שלה וגם צורך משאבי קשב", היא אומרת. "באימון יחסית פשוט, ניתן לפתור את עצמנו מזה".

עוד כתבות

הציבור לווה החודש משכנתאות בשווי 5.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: Shutterstock, Yuri Dondish

שוק המשכנתאות חוזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי הציבור לווה 5.91 מיליארד שקל בחודש אפריל האחרון ● הסקירות של הלמ"ס, בנק ישראל והכלכלן הראשי באוצר מורות על התאוששות משמעותית שחלה בשוק הדירות

אמיר דהן בהריסות של בית שנפגע מירי נ''ט, מטולה / צילום: אלה לוי וינריב

מנהל קרן הפיצויים: "בתל אביב לא מפנימים שיש מלחמה בצפון. הנזקים יתגלו ביום אחד"

מאז פרצה המלחמה קרן הפיצויים של רשות המסים שילמה כ־13.9 מיליארד שקל על הנזקים, אך כשהעומד בראשה אמיר דהן מסתכל על הזירה הצפונית הוא מבין שהכיס רחוק מלהיסגר ● בראיון לגלובס הוא מספר על העבודה תחת אש, מסביר למה לא כל מי שנפגע יזכה לשיפוי מהמדינה, ונערך ליום שאחרי: "אי אפשר לתאר את הלחץ שיהיה לנו כשהמפונים ירצו לחזור לבתים שלהם"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

לקוח הוריש את כל רכושו לעורך הדין. למה בית המשפט ביטל את הצוואה?

חברה רכשה מגרש באזור התעשייה בטמרה, מבלי לבקר בו קודם לכך, ולאחר קבלת הזכויות, גילתה שחברה אחרת כבר מחזיקה בחלק ממנו ● עו"ד ביקש לקיים את הצוואה האחרונה של לקוחו, לפיה הוא יורשו הבלעדי ● חברה המשכירה מחסנים דרשה תשלום ארנונה מופחת, וסורבה בטענה שמדובר בשטחי מסחר ● שלושה פסקי דין בשבוע

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

מחאה שקטה בעת דבריו של שר הביטחון גלנט בטקס יום הזיכרון בקריית שאול / צילום: דן בר דוב

"פושע, מה אתה עושה פה": צעקות לעבר בן גביר בבית העלמין באשדוד

עשרות בני משפחות שכולות עזבו את בית העלמין במחאה על הגעת בן גביר, וצעקו לעברו: "החטופים עכשיו" • בני משפחות שכולות אחרות התפרצו לדברי המוחים - ובמקום פרצה מהומה • מחאה גם בזמן נאום גלנט בקריית שאול: "הדם שלהם על הידיים שלך", רגב ושרים נוספים ספגו קריאות "בושה"

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

חנות של רשת גיימסטופ / צילום: Shutterstock

80% בחצי שעה: האם המניה שהטריפה את וול סטריט תעשה זאת שוב?

מניות המם חוזרות לסיבוב נוסף? גיימסטופ (GME) מזנקת בוול סטריט ● ברקע הזינוק נמצא ציוץ אחד של קית' גיל, מי שגרם לזינוק המניה ב-2021, אחרי 3 שנים של שתיקה ● שתי מניות מם נוספות, רדיט ו-AMC, מטפסות אף הן

אייר קנדה בנתב''ג / צילום: איל יצהר

אחרי יונייטד ואיזי ג'ט: חברה נוספת דוחה את החזרה לישראל

האפשרות לטוס ישירות לטורונטו תידחה עד אוגוסט: חברת התעופה אייר קנדה שהשהתה את פעילותה בישראל דוחה את החזרה שתוכננה ומצטרפת לאיזיג'ט, יונייטד איירליינס ואייר אינדיה שהשהו את חזרתן בשל השלכות מתקפת הכטב"מים האיראנית ● אייר אינדיה אמורה לחזור לפעילות בהמשך השבוע

קייטנה של הקרן לנפגעי טרור / צילום: הסוכנות היהודית

מאז פרוץ המלחמה הצטרפו כ־8,500 משפחות לנתמכי הקרן לנפגעי טרור

הקרן העניקה בשבעת החודשים האחרונים סיוע בהיקף כולל של 36 מיליון שקל ● לצד מענקי חירום כספיים למשפחות שבתיהן נפגעו מטילים, ניתנים גם טיפולים אישיים וקבוצתיים, וקייטנות לילדים נפגעי טרור

גבול לבנון / צילום: ap, Hussein Malla

מטוסי צה"ל תקפו משגרי חיזבאללה מוכנים לשיגור בדרום לבנון

4 חיילים נפצעו בינוני וקל מפגיעת טיל נ"ט סמוך לקיבוץ יפתח שבגליל העליון ● שני כטב"מים פגעו באזור בית הלל שבאצבע הגליל מבלי שהופעלה אזעקה • בטקס הקראת השמות בהיכל הזיכרון בהר הרצל, אמר שר הביטחון כי "המלחמה תימשך עד שנשיב את חטופינו ונפרק את שלטון חמאס" • התרעות בעוטף עזה ובגליל • עדכונים בולטים 

עזריאלי ספירלה / הדמיה: KPF

80 קומות לפחות: המגדלים החדשים שישנו את קו הרקיע של תל אביב

שורת גורדי שחקים בני עשרות קומות צפויה לשנות את פניה של תל אביב וסביבתה בתוך עשור, והמבנים הגבוהים של היום יסתכלו מלמטה על הענקים של העתיד ● המגדלים החדשים לא ישמשו את הדיירים רק למגורים או לעבודה, אלא יכללו בתי קפה, חנויות ואפילו שטחים ציבוריים ● וגם: האם בבנייה החדשה נצטרך לוותר על הרכב? ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

יקי נוימן, מנכ''ל קבוצת דוראל / צילום: מיכה לובטון

המיזם הסולארי החדש שנבנה בתוך מטע אבוקדו

הפרויקט המשותף לחברת דוראל ולקיבוץ רבדים עושה שימוש כפול בקרקע שחוסך מקום והשקעה בהולכה ● גם האבוקדו מרוויח: הפאנלים הסולאריים המותקנים מעל המטע מעניקים לצמח את תנאי ההצללה והאור המדויקים עבורו ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד 

סם אלטמן, מנכ''ל OPEN AI / צילום: ap, Patrick Semansky

אירוע החשיפה של Open AI: דגם חדש של ChatGPT

OPEN AI חשפה הערב מספר יכולות חדשות במוצריה ● סם אלטמן כתב בחשבון ה-X שלו: "לא GPT-5, לא מנוע חיפוש, אבל אנחנו חושבים שאנשים יאהבו"

דירות / צילום: Shutterstock

העסקאות באשקלון זינקו יותר מפי 2: כמה דירות חדשות נמכרו ברבעון הראשון?

על פי נתוני הלמ"ס, מספר העסקאות ברבעון הראשון קפץ ב-90% לעומת רבעון המלחמה הראשון ● באשקלון כמות העסקאות קפצה ב-155% ● מלאי הדירות החדשות למכירה עומד על כ-66,700 יחידות דיור סך הכל, כשליש ממנו מרוכז במחוז תל אביב וכרבע במחוז המרכז ● המשמעות: אזורי הביקוש הפכו גם לאזורי ההיצע

מטה ARM בסן חוזה, קליפורניה / צילום: Shutterstock, Tada Images

דרמה בענף השבבים: ארם תשיק מעבדי בינה מלאכותית משלה

ארם צפויה להקים חטיבת פיתוח שבבי בינה מלאכותית שעשויה גם להתפצל ממנה לחברה נפרדת בשנה הבאה, לפי דיווח ביפן ● מדובר בחדשות רעות לאנבידיה ששולטת בענף מעבדי הבינה המלאכותית וחדשות טובות לסופטבנק - בעלת 90% ממניות ארם

עדן גולן מופיעה בגמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

שברה את שיא הרייטינג של התאגיד: כמה ישראלים צפו בביצוע של עדן גולן?

המתמודדת הישראלית באירוויזיון עדן גולן שברה אתמול שיא בתאגיד מאז הקמתו, כאשר הריטיינג בביצוע שלה עמד על 53.6% ● המשדר כולו גרף רייטינג של 36.8%, שיא מאז 2019

ענבל קנקה, הממונה על הליך ההפקעות בנת''ע, וכיכר מגן דוד בתל אביב / צילום: כדיה לוי

"זו גם ציונות וגם משתלם לבעלי הבתים": עורכת הדין שמפקיעה נכסים לטובת תוואי המטרו

"ההפקעות יוצאות משתלמות מאוד לבעלים", אומרת עו"ד ענבל קנקה, הממונה על הליך הפקעות הנכסים בחברת נת"ע שאחראית על הקמת המטרו ● בראיון לגלובס היא מספרת על המבצע הגדול מסוגו בתולדות המדינה והודפת טענות ללחצים פוליטיים ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

מודל ראש שהדפיסה סטרטסיס / צילום: באדיבות בילינסון וחברת סטרטסיס

מדפיסים אפילו חלקי גוף: השוק שהעלה הילוך דווקא בנסיבות קשות

ריבוי הפציעות ומקרי הקטיעות במלחמה הנוכחית הזניק את השימוש בהדפסות תלת ממד, שמאפשרות ייצור בזמן אמת של חלקי גוף וכלי עזר ייחודיים ● במרוץ לרפואה מותאמת אישית, המעבדות להדפסת תלת־ממד עוקפות את עולם התרופות

השקעה של 100 דולר, תשואה של 50 שנה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המחקר שמגלה: למה רוב האנשים לא נהנים מ"תשואה משוגעת״

בדיקה חדשה של ביצועי אפיקי השקעה מרכזיים, שבוצעה באוניברסיטת ניו־יורק, מגלה: 100 דולר שהושקעו במדד S&P 500 בשנת 1970 הפכו ל־22.4 אלף דולר - והניבו רווח של פי כמה וכמה מהשקעות בזהב, אג"ח או נדל"ן ● אז למה רוב האנשים לא נהנים מהתשואה המשוגעת של שוק המניות, ומה הסיכונים בדרך להיות "עשירים משחשבתם"

דובר צבא ירדן במסיבת עיתונאים / צילום: Reuters, Laith Al-jnaidi

בזמן מלחמת חרבות ברזל: תרגיל בינ"ל במעורבות לבנון בירדן

בתרגיל משתתפים כוחות יבשה, אוויר וים מ־33 מדינות כמו ארה"ב, בריטניה וצרפת וגם צבאות לבנון, מצרים ועיראק משתתפים בו ● לדברי דובר צבא ירדן, התרגיל מיועד לעזור במאבק בארגוני טרור ומהווה תגובה "להתפשטות כטב"מים, נשק ביולוגי, כימי וגרעיני"