גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן פימי מתמודדת על רכישת גדות מיכליות

קרנות פרייבט אקוויטי מקומיות מתמודדות על גדות מיכליות וחטיבת המים של ג'ון דיר ■ בין המתעניינים: הקרנות פימי, סקיי, טנא, פורטיסימו וקרן Paine מקליפורניה, ועודד פלר

מספר לא קטן של קרנות השקעה וגורמים נוספים לוטשים בימים אלה עיניים למכרזים למכירת שתי חברות גדולות, המגלגלות כל אחת מחזור הכנסות שנתי של מאות מיליוני דולרים.

החברות הן גדות מיכליות, העוסקת בהובלה ואחסנה של כימיקלים, אותה העמיד למכירה בנק דיסקונט, כשתמורת המכירה מיועדת להחזיר את החוב שהעמיד הבנק לאמפל, באמצעותו היא רכשה את גדות; החברה השנייה היא ג'ון דיר מים, אשר כמחצית מפעילותה היא חברת פלסטרו מקיבוץ גבת, אותה רכשה בשנת 2007.

בשתי החברות מוערך שווי העסקה בעשרות מיליוני דולרים. היקף התמורה הינו נמוך יחסית, כיוון שלגדות מיכליות ישנו חוב פיננסי גבוה, ואילו ג'ון דיר מים הינה חברה שרושמת הפסדים כבדים מפעילותה.

מבדיקת "גלובס" עולה כי בין המתעניינים בגדות מיכליות ניתן למצוא את קרן הפרייבט אקוויטי פימי, בייסודו וניהולו של ישי דוידי, קבוצת משקיעים בהובלת קרן סקיי של צבי יוכמן, הכוללת את דור כימיקלים, חברת אמיליה פיתוח שבשליטת עודד פלר (הבעלים של חברת כימוביל, העוסקת בתחום פעילות דומה לגדות) וקרן טנא, אשר ניסתה במהלך השנה שעברה לרכוש את גדות. כעת עשויה לטנא להגיש הצעה משותפת ביחד עם קרן קארטיז'ן, שגם היא התעניינה בעבר בהשקעה בגדות.

עוד קבוצה זרה, המורכבת מחברות אשר פעילותן היא במדינות הבנלוקס שם פעילה גם גדות, הביעה התעניינות, אולם טרם ברור האם בסופו של דבר היא תגיש לכונסי הנכסים הצעת רכישה. ייתכן כי ארז מלצר, מנכ"ל גדות לשעבר, יצטרף לאחת הקבוצות.

באשר לג'ון דיר מים, גם כאן ניתן למצוא את פימי, כשלצידה נמצאת גם קרן הפרייבט אקוויטי פורטיסימו, בהובלת יובל כהן. עוד גורם שמתעניין בחברה ועשוי להגיש הצעה לרכישתה הוא חברה הנמצאת בבעלות קרן הפרייבט אקוויטי האמריקאית Paineמקליפורניה, המתמחה ברכישת חברות בתחום המזון והאגרוכימיה. קרן זו (לשעבר Fox-Paine) רכשה בשנת 2002 את חברת פרדיים גיאופיסיקל הישראלית, אשר פיתחה תוכנת הדמיה תלת ממדית תת-קרקעית עבור תעשיית הגז הנפט, ב-100 מיליון דולר. הקרן רשמה אקזיט נאה ביותר על השקעה זו, לאחר שמכרה את פרדיים בשנת 2012 לקרנות אייפקס ו-JMI, תמורת מיליארד דולר.

יוצאים לחו"ל לבחון את הנכסים

גדות מיכליות, שהוקמה בשנת 1958, עוסקת באמצעות חברות בנות בישראל ובאירופה בהובלה ימית, אחסנה והפצה של כימיקלים, כאשר מחצית ממכירותיה מופנות ליצוא. בשנים 2007-2008 רכשה אמפל של יוסי מימן את הבעלות בחברה מידי משה יוחננוף, לפי שווי של כ-550 מיליון שקל.

לצורך ביצוע הרכישה לקחה אמפל מימון מבנק דיסקונט, ושעבדה לטובתו את כל מניותיה בגדות.

עם כניסתה של אמפל לתהליך פירוק בשנה שעברה, ולאחר שלא עמדה בתנאי ההלוואה, אכף דיסקונט את השעבוד, ולגדות מונה כונס שינהל את הליך מכירת מניותיה - עוה"ד גיל אורן ודרור ויגדור ממשרד יגאל ארנון. יתרת ההלוואה של דיסקונט לאמפל נאמדת בכ-70 מיליון דולר.

לפני מספר חודשים זכתה בגדות בבוררות משפטית מול מספנות סיניות בסכום של כ-80 מיליון דולר, ולאחר שהתבררו תוצאות הבוררות, נפתחה הדרך למכירת החברה. מחזור המכירות של גדות מוערך היום בכחצי מיליארד דולר, ואילו הרווח התפעולי בכ-30-40 מיליון דולר. גדות הינה חברה ממונפת שהחוב הפיננסי שלה נאמד היום בכ-180 מיליון דולר.

בשבועות האחרונים עורכים המתעניינים בדיקת נאותות, במסגרתה הם אף ייסעו בשבוע הבא למדינות הבנלוקס באירופה, על מנת לבחון את הנכסים שמחזיקה גדות במדינות אלה. על הקבוצות להגיש הצעת השקעה מחייבת עד יום חמישי, ה-23 בינואר.

השאיפה של כונסי הנכסים, אשר מלווים על ידי פירמת ארנסט יאנג, היא למכור את גדות בלפחות 70 מיליון דולר - יתרת החוב לדיסקונט, אולם מדובר ביעד שאפתני למדי; רק אם עסקת המכירה תהיה במחיר גבוה יותר, יועבר העודף שמעל יתרת ההלוואה לידי מחזיקי האג"ח של אמפל, שהיקף החוב כלפיהם עם קריסת החברה נאמד בכ-900 מיליון שקל.

פלסטרו תחליף ידיים פעם נוספת

תאגיד הטרקטורים האמריקאי ג'ון דיר (סימול: DE) העמיד לאחרונה למכירה את חטיבת המים שלו, ג'ון דיר מים, אותה הקים בשנת 2006. חברה בת זו הוקמה מתוך אסטרטגיה של ג'ון דיר להרחיב את פעילותה בתחום החקלאי הגלובלי, במטרה לשנות את מוקד ההתמחות שלה - מיצרנית טרקטורים וציוד נלווה לחברה גלובלית שתספק פתרונות משולבים למגוון צרכיהם של החקלאים.

מיד לאחר הקמת החטיבה, יצאה ג'ון דיר מים במסע רכישות: בין היתר נרכשה חברת ההשקיה האמריקאית T-System International וחברה פרטית קטנה יחסית שעוסקת באיתור וניהול מקורות מים, וכן בייצור מוצרי השקעה בהתזה וטפטוף, בשם Roberts Irrigation Systems.

הרכישה הגדולה של חטיבת המים הייתה של חברת פלסטרו הישראלית, המייצרת מוצרי השקיה וטפטוף, ב-2007 מידי קיבוץ גבת והמיליארדר האוסטרלי ג'ון גנדל בתמורה ל-380 מיליון שקל.

החזון של ג'ון דיר לא הצליח להתרומם, ועל פי הערכות מחזור ההכנסות השנתי של חטיבת המים עומד על כ-250 מיליון דולר, כאשר מחצית מהפעילות מקורה בפלסטרו. הבעיה העיקרית היא שהפעילות של החברה, שהינה חובקת עולם, נמצאת בהפסד המוערך בכ-40 מיליון דולר לשנה.

לאור המצב, ביצעו בג'ון דיר הערכה מחודשת והודיעו בספטמבר האחרון על כוונתם למכור את חטיבת המים, ושכרו לשם כך את בנק ההשקעות מריל לינץ' שישמש כיועץ למכירה. על פי הערכות, העסקה למכירת החטיבה צפויה להתרחש בשבועות הקרובים.

עוד כתבות

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

ארה"ב מכוונת לצינור החיים הכלכלי של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

סמ''ר עפרי יפה ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הותר לפרסום: סמ"ר עופרי יפה, לוחם בסיירת צנחנים, נהרג מאש כוחותינו בעזה

באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● "הלכנו להיהרג": מוקד המחאות החדש באיראן והירי על מפגינים ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון ביטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

אור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בכ-13% במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%