גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיהם נותני השירותים שייפגעו מקריסת נוחי דנקנר ואי.די.בי?

"גלובס" מסמן את ספקי השירותים שצפויים להיפגע משמעותית עם הדחת דנקנר מאי.די.בי וכניסת בעלי הבית החדשים ■ סוף החגיגה / עמדה - שי שלו

רואי חשבון: משרד סומך חייקין

משרד רואי החשבון סומך-חייקין, בראשות רו"ח גד סומך, מעניק שירותי ביקורת לדוחות הכספיים של קונצרן אי.די.בי, ומסקר את רוב החברות הגדולות שבשליטת הקבוצה.

כעת עשוי המשרד לאבד הכנסה של כ-15 מיליון שקל בשנה, אם בעלי השליטה החדשים בקונצרן יבחרו לעבוד עם משרד רואי חשבון אחר.

רק לצורך ההמחשה, בשנת 2012 היקף שעות העבודה שהעמידו רואי החשבון של המשרד לקבוצת אי.די.בי, נאמד בלא פחות מ-63 אלף שעות.

כמו אצל שאר נותני השירותים לקונצרן, גם אם המשרד יצליח לשמור את אי.די.בי כלקוח, היקף שכר-הטרחה שהוא מקבל צפוי להתכווץ משמעותית עקב בואם של בעלי בית חדשים וחסכנים יותר, וכן בשל צמצום מספר החברות בהן מחזיקה אי.די.בי (בין אם בגלל מכירתן לצורך החזרת חוב או בשל הצורך בצמצום הפירמידה כמו במהלך מיזוג דסק"ש-כור שמתהווה בימים אלה).

* פוטנציאל הפגיעה: כ-15 מיליון שקל בשנה.

משרד פרסום: גיתם BBDO

עוד גוף שצפוי לאבד נתח משמעותי מפעילותו בעקבות העברת השליטה בקונצרן הוא משרד הפרסום גיתם BBDO, שבבעלות משה תאומים ומודי כידון.

כידון הוא חברו הטוב של נוחי דנקנר, מאז שהשניים הכירו בצבא, בקורס טייס. רכישת השליטה באי.די.בי על-ידי דנקנר בעשור הקודם הובילה לכך שתקציבי הפרסום של רוב החברות התפעוליות בקונצרן - בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בשנה - הועברו למשרד של תאומים וכידון.

על-פי ההערכות, רבע עד שליש מהכנסות של גיתם נובעות מחברות השייכות לקבוצת דנקנר, כאשר חלק מתקציבי הפרסום של החברות מחולקים עם משרד פרסום נוסף.

הנעלם הגדול הוא האם חילופי הבעלים בקונצרן יביאו גם לחילוף של משרדי הפרסום, או שדווקא במקרה זה יעדיפו הבעלים החדשים לשמור על הקיים, ועל המשרדים שמכירים היטב את חברות הקונצרן.

* פוטנציאל הפגיעה: מיליוני שקלים בשנה.

מנהלים בחברות המטה: רפי ביסקר, ליאור חנס ועוד

מנהלים רבים בחברות המטה של אי.די.בי, נאמני דנקנר שהפכו סמל למשכורות מנופחות ולא תמיד מוצדקות, עשויים למצוא את עצמם מחוץ לכוורת החדשה של אלשטיין ובן-משה.

בינתיים הוחלט כי חיים גבריאלי, מנכ"ל אי.די.בי, יישאר בתפקיד במהלך תקופת הביניים כדי "להעביר את המקל" לבעלים החדשים, אך לאחר מכן הוא צפוי לעזוב.

מעמדו של ליאור חנס, איש הכספים שמלווה את דנקנר בחברות המטה השונות ונחשב לאדריכל עסקת קרדיט סוויס, התערער גם הוא עם החלפת השליטה בחברה.

רענן כהן, מנכ"ל כור, עשוי למצוא את עצמו גם כן נפלט החוצה, בין אם בגלל המיזוג בין כור לבין דסק"ש, ובין אם בגלל רצון הבעלים החדש לרענן את השורות.

גם רפי ביסקר, המלווה את דנקנר עוד מהקמת גנדן ומכהן כיום כיו"ר של החברות שופרסל, נכסים ובניין וגב ים, צפוי לעזוב, וכך גם בעלי תפקידים נוספים במטה הקונצרן.

* פוטנציאל הפגיעה: מיליוני שקלים בשנה לכל אחד.

מנהלים בחברות התפעוליות: סגי איתן, איציק אברכהן ועוד

המנהלים בחברות התפעוליות שתוגמלו בנדיבות רבה והיו נאמנים לדנקנר זכו לגב חזק מבעל השליטה, וחלקם ממלא את תפקידו כבר שנים ארוכות. מנהלים אלה, שנהנו מוודאות גדולה בתקופת דנקנר, נמצאים היום בערפל בכל הנוגע לכוונות של בעלי השליטה החדשים.

בין המנהלים בחברות של דנקנר ניתן למצוא את סגי איתן, מנכ"לית נכסים ובניין; איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל; ניר שטרן, מנכ"ל סלקום; ועוד.

העזיבה של דנקנר עשויה להעמיד למבחן גם שני מינויים טריים יחסית בכלל ביטוח: זה של מקורבו וחברו, דני נוה, שמונה ליו"ר החברה לפני חצי שנה; וזה של איזי כהן, מנכ"ל החברה שנכנס לתפקיד בסוף 2012.

כהן מונה על-ידי דנקנר לתפקיד המנכ"ל מתוך כוונה להשביח את החברה לקראת מכירתה, והחל בביצוע מהלכים אגרסיביים לצורך כך. אך בן-משה כבר אמר באחרונה כי הוא אינו בטוח שיש הכרח במכירת החברה.

* פוטנציאל הפגיעה: מיליוני שקלים בשנה לכל אחד.

הנפקות: כלל חיתום

חברת החיתום שבשליטת צחי סולטן, שכלל ביטוח הייתה בעלת מניות בה, הפכה ל"חתם הבית" של חברות הקונצרן במשך רוב העשור הקודם. כלל חיתום נהנתה מכך שהקונצרן על חברותיו הרבות הוא גוף המגייס כספים רבים, וזכתה ליהנות מעמלות שהגיעו לעשרות מיליוני שקלים, בשנים טובות בשוק ההון.

על אף שהשליטה בחברה הועברה לידי סולטן בשנים קודמות, עדיין ניתן למצוא אותה כמשתתפת פעילה ברוב ההנפקות של הקונצרן. כעת נראה, שכלל חיתום תצטרך להתמודד עם תחרות גבוהה יותר על ההנפקות שיבצעו חברות הקונצרן, כשגופי חיתום מתחרים ינסו לנגוס בנתח השוק שלה.

נציין כי הקשר העסקי בין סולטן לדנקנר בא לידי ביטוי גם בכך שכאשר סולטן הקים שותפות לחיפושי נפט בשנת 2009 (מודיעין), הצטרפה אי.די.בי כמשקיעה עיקרית בשותפות. הקונצרן של דנקנר הזרים עשרות מיליוני שקלים בגיוסי ההון שביצעה החברה שנחלה כישלונות בחיפושיה.

* פוטנציאל הפגיעה: מיליוני שקלים בשנה.

עורכי דין: משרדי גולדפרב-זליגמן ורם כספי

פירמת עורכי הדין הגדולה בישראל, גולדפרב-זליגמן, היא גם זו שמלווה את אי.די.בי זה עשרות שנים, עוד מהימים שבהם הקונצרן היה בשליטת משפחת רקנאטי. אי.די.בי אחראית לחלק ניכר מהכנסות המשרד, שטיפל בכמעט כל העסקאות הגדולות של הקונצרן.

עו"ד אלי זהר, מצוות המשרד ומבכירי הפרקליטים בישראל, הוא מי שליווה לאחרונה מקרוב את דנקנר ואי.די.בי.

לאלשטיין ובן-משה יש משרדי עורכי דין משלהם שמלווים אותם. אצל אלשטיין מדובר במשרד אפשטיין, חומסקי, אסנת ושות'; ואצל בן-משה מדובר בעו"ד יניב רוג ממשרד ש. פרידמן, ולאחרונה גם רענן קליר ממשרד קליר-בנימיני.

אם אכן יחליטו הבעלים החדשים של הקונצרן להחליף משרד עורכי דין, תהיה זה פגיעה משמעותית עבור גולדפרב-זליגמן, והיא צפויה להשפיע על הפירמה, שמעסיקה למעלה מ-200 עורכי דין, באופן ניכר.

עורך הדין המתוקשר רם כספי, שנחשב לאחד היקרים בארץ, היה זה שליווה מקרוב את דנקנר בשנה האחרונה במאבקו על שמירת השליטה באי.די.בי - מאבק שהסתיים כידוע בהפסד.

כספי, שגובה שכר-טרחה שנע בין 400 ל-600 דולר לשעה, קיבל שכר גלובלי על העבודה בתיק שנמשכה יותר משנה, וסיום הסאגה מסמן גם את סיום הקשר העסקי בין הצדדים, כפי הנראה מכיוון שדנקנר כבר לא יוכל להרשות לעצמו לשכור את שירותיו.

הסבירות שאלשטיין ובן-משה ימשיכו גם הם לעבוד עם כספי היא נמוכה: צמד בעלי השליטה החדש, שמנסה לשדר צניעות, לא ירצה להתהדר בכך שאחד מעורכי הדין היקרים במדינה - שמזוהה עם הטייקונים - עובד עמו.

עם זאת, סיום העבודה עם דנקנר אינו מהווה עבור כספי פגיעה משמעותית אלא מכה קלה בכנף. יש לו שורה ארוכה של לקוחות איתם הוא עובד הרבה שנים, כך שפגיעתו מכך שדנקנר כבר אינו הבעלים של הקונצרן הגדול, צפויה להיות מינורית יחסית.

* פוטנציאל הפגיעה: מיליוני שקלים בשנה לכל אחד מהמשרדים.

יחסי ציבור: רני רהב

אחרי שלב לבייב, שרי אריסון והחברה לישראל עזבו את משרד יחסי הציבור של רני רהב בשנים האחרונות, נותר נוחי דנקנר - על שלל החברות שבשליטתו - הלקוח הגדול והמשמעותי ביותר של רהב: 250-300 אלף שקל שילמה למשרד כל קבוצת אי.די.בי מדי חודש.

נכון לעכשיו, בתקופת הביניים, ממשיך רהב לתת שירותי יחסי ציבור לחברות התפעוליות הגדולות בקונצרן, הכוללות את מכתשים אגן, שופרסל, נכסים ובניין, סלקום, כלל ביטוח ועוד. רהב מזוהה תדמיתית עם הטייקונים בכלל ועם דנקנר ואי.די.בי בפרט, כך שסביר להניח כי עם סיום חוזה ההתקשרות עימו, משרדו יפסיק לטפל בחברות הקונצרן.

מי שעשוי למלא את החלל הגדול ולצבור תנופה הוא איש יחסי הציבור טל רבינא, המלווה את מוטי בן-משה מאז החליט להתמודד על הקונצרן ואת אהרון פוגל, יו"ר אי.די.בי החדש, זה למעלה מעשור (עוד כשזה היה יו"ר חברת הביטוח מגדל, שהיא הלקוח הגדול ביותר של רבינא).

* פוטנציאל הפגיעה: 3-4 מיליון שקל בשנה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים