גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האי האבוד של היצואנים

מה גורם למשרד הכלכלה לתמרץ עסקים עם מדינה אחת ולא אחרת

יפן היא שוק מוצרי הצריכה השני בגודלו בעולם. אותו אי בצפון האוקיאנוס השקט בו מתגוררים 130 מיליון תושבים, מהווה את הכלכלה השלישית בעולם, ומייבא מדי שנה מוצרים בסך של 96 מיליארד דולר.

אולם היצוא הישראלי ליפן בקושי מצליח לגרד אחוז אחד מהמחזור זה. לא משום שאין לישראל מה לייצא ליפן. נהפוך הוא. בשנים האחרונות יפן ירדה מסדר העדיפות הלאומי של מקבלי ההחלטות שלנו.

מאזן הסחר בין שתי המדינות עולה על 3 מיליארד דולר, אך הוא ברובו יבוא מיפן ופחות משליש יצוא ישראלי. הפוטנציאל שטומנת יפן בחובה היום עבור המשק הישראלי הוא עצום. ממשלת ישראל ופקידיה החמיצו ומחמיצים כבר שנים את פיתוח הסחר עם מדינה גדולה וחשובה זו.

לפני שלוש שנים ביטל משרד התמ"ת דאז (היום משרד הכלכלה) את הסיוע שנותנת המדינה ליצואנים ליפן במסגרת 'תוכנית שביט'. המדינה העדיפה להעביר את הכספים לסיוע ביצוא לכלכלות מתפתחות דוגמת הודו, סין וברזיל על חשבון הסיוע ליפן.

הטענה הייתה כי החזר ההשקעה ביפן יהיה איטי בגלל הקשיים האובייקטיביים לחדור לשוק. אולם סיכום נתוני הסחר מראה שהיצוא הישראלי לא גדל והוא דורך במקום כבר שנתיים. בייצוא הישראלי ליפן המצב אף חמור יותר ויש ירידה של ממש.

הסמוראים הצעירים

לפני שנה, במסגרת חממת יזמים בשם 'סמוראי', הגיעה לישראל קבוצת יפנים צעירים. הם הגיעו הנה כדי ליזום שיתופי פעולה עם חברות טכנולוגיה והיי-טק ישראליות. הם היו לא מעונבים ולחלקם היה עגיל.

קראנו להם ׳אנשי העסקים של שיבויה׳ על שם רובע הצעירים של טוקיו. בניגוד לאנשי העסקים מרובע גינזה, אזור העסקים היוקרתי והמעונב של הבירה היפנית, הצעירים הללו מסמלים בעיניי את השינוי שעוברת יפן בתקופה האחרונה. ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, הנהיג בארצו כלכלה חדשה, המכונה על שמו Abenomics ('הכלכלה של אבה').

זו מתאפיינת בהזרמה של כסף לשוק, פיחות של המטבע המקומי, הוזלת המוצרים היפניים ומתן רוח גבית לעסקים היפניים. מדד הניקיי עלה בשנת 2013 ביותר מ-40%, התיירות ביפן הגיעה למספר שיא של 10 מיליון תיירים, יפן זכתה גם באירוח המשחקים האולימפיים של 2020 ומצב הרוח הלאומי והכלכלי אחרי אסון הצונאמי השתפר פלאים. יפן נפתחת היום לשיתופי פעולה אזוריים, חותמת על חוזי סחר חופשי ומעודדת יזמות.

המעסיק ישראלי, העובדים - יפנים

גם מפת היצוא הישראלי ליפן עוברת שינוי מרענן. בצד ייצוא של מוצרי תעשייה, היי-טק ומכשור רפואי, מתגלות שתי מגמות חדשות. המגמה האחת היא חברות ישראליות הרוכשות חברות יפניות ומעסיקות במישרין ובעקיפין אלפי עובדים יפניים.

כך במקרה של ׳ישקר׳ שרכשה את חברת 'טאנגלויד' על 2,400 עובדיה; כך ׳טבע׳ שבסיסה ביפן כולל מפעלים בבעלותה בהם מועסקים אלפי עובדים. לאחרונה הצטרפה אליהם חברת 'טאוור ג׳ז' הישראלית שפתחה במיזם משותף עם חברת 'פנסוניק' היפנית.

המגמה השנייה היא הצלחתן של חברות ישראליות לחדור לשוק מוצרי הצריכה. שוק מוצרי הצריכה היפני הוא השני בגודלו בעולם, וככזה מהווה הזדמנות בלתי רגילה לחברות ישראליות. ׳סבון של פעם׳ ו׳סודה סטרים׳ הצליחו לחדור ללב השוק היפני.

בשדרות אומוטסנדו האלגנטיות של טוקיו ממוקם בית הקפה של ׳מקס ברנר׳ ובחוץ משתרך תור ארוך. השבוע הענקנו בלשכת המסחר את פרסי המצויינות והחדשנות לחברות מצטיינות אלה, כמו גם ל'סטמרד' שפיתחה מיכשור הגנה מקרינה אטומית, ולחברות 'קומברס', 'מהדרין' ו'יאסאקווה'. חברות אלה, שמצליחות בשוק הקשה הזה, ממותגות כחול-לבן וחושפות יפנים רבים למוצרים עם תג זהות ישראלי מובהק.

יפן והחברות היפניות הגדולות אוחזות עדיין בגישה אמביוולנטית כלפי ישראל. יפן טרם נרפאה כליל מחוליי החרם הערבי: היא ביקורתית כלפי מדיניות ישראל בשטחים ואינה נוקטת יוזמה בפיתוח הסחר עם ישראל. אולם גם בהיבטים אלו דומה שיש כיום יותר פתיחות יפנית כלפי ישראל.

מחקו אותה מהגלובוס

יפן אינה רק טוקיו. חבל קנסאי היפני נמצא בדרום הונשו, האי המרכזי של יפן. במרכז קנסאי, בסמוך לקיוטו בירתה העתיקה של יפן, שוכנת העיר אוסקה. קנסאי כשלעצמו מהווה את הכלכלה התשיעית בעולם במונחי תל״ג לנפש.

זהו אזור עתיר תעשיות היי-טק וביו-טכנולוגיה מהמובילות בעולם. אולם אין בקנסאי אף נציגות ישראלית ראויה לשמה. יפן הגדילה לאחרונה את תקציב הביטחון בעשרות מיליארדי דולרים נוכח מחלוקות אזוריות ואיום אסטרטגי מצד שכנותיה, סין וצפון קוריאה. איך יתכן שבשגרירות שלנו בטוקיו אין נספח צבאי מכהן?

ממשלת ישראל והמשרדים הממונים מחקו את האי היפני מהגלובוס. הכלכלה השלישית בעולם ו-130 מיליון איש אינם מעניינים אותם. שרי ממשלת ישראל, פוליטיקאים ופקידי ממשלה לא אוהבים לנסוע ליפן. הטיסה ארוכה וצריך להחליף מטוס. אין ביפן קהילות יהודיות גדולות או ארוחות של המגבית.

הכותב הוא יו"ר לשכת המסחר ישראל יפן

עוד כתבות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

תיקון והתנצלות