גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשיפה: המחלוקת על "הירושה" היגוסלבית של דוד דודאי

ב-2002 נקבע כי חברה של דודאי ז"ל זכאית לפיצוי 12 מיליון דולר מעיריית בלגרד ■ באחרונה אישר ביהמ"ש להעביר מהפיצוי סכומים לעוה"ד יגאל ארנון ויחזקאל ביניש ■ ואולם, אלמנתו של עו"ד גרשון קפוני טוענת: "בעלי זכאי לחלק מהסכום"

כיצד יחולקו מיליוני אירו שזכאית לקבל חברה שהייתה בבעלות איש העסקים דוד דודאי המנוח (שהיה נשוי בעבר לאתי דודאי, כוכבת תוכנית הטלוויזיה "מעושרות"), בגין פרויקט נדל"ן שאמור היה לבנות בבלגרד לפני יותר מ-20 שנה?

זוהי השאלה שבה נדרש להכריע בימים אלה שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, איתן אורנשטיין.

במוקד המחלוקת נמצאים 3 עורכי דין מוכרים: עו"ד יחזקאל ביניש, בעלה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס דורית ביניש; עו"ד יגאל ארנון, שייצגו את דודאי בעסקה להקמת הפרויקט; ועו"ד גרשון קפוני ז"ל, שלטענת אלמנתו, אף הוא היה שותף מרכזי לרקימת העסקה הנושנה בבלגרד, ולכן מגיע לו לקבל נתח מהכספים בגינה.

תחילת הפרשה הסבוכה בראשית שנות ה-90 של המאה הקודמת, אז התקשרה עיריית בלגרד, בירת יגוסלביה לשעבר (כיום בסרביה) עם דודאי ז"ל, באמצעות חברת אלקטרוניקל אנד אוטומיישן (E&A), להקמת פרויקט ענק, שבמרכזו חניונים בשכונות מגורים, מגרשי חניה ומרכזי עסקים.

את דודאי ואת הפרויקט ייצג עו"ד ביניש, והועסקו בו גורמים ישראלים, כמו האדריכל ישראל גודוביץ ומתכנן התחבורה משה הירש.

ב-1994 נסוגה עיריית בלגרד מההסכם והלאימה באופן חד-צדדי את הפרויקט - החלטה שהביאה לסכסוך משפטי בינה לבין דודאי ז"ל בנוגע לפיצוי המגיע לו. הסכסוך הגיע לבוררות בפני המוסד הבינלאומי לבוררות בפריז.

בכתבה שפירסם משה ליכטמן ב"גלובס" באותה תקופה נחשף כי לקראת סוף הליכי הבוררות הופיע למספר ישיבות עו"ד ארנון, וכי הפרקליט הבכיר ייצג בעניין זה לקוח, שזהותו אינה ידועה והוגדר כ"משקיע תושב חו"ל". אותו משקיע למעשה קנה חלק מהתביעה וקיבל שליטה בחברה של דודאי, באחוזים שגובהם לא ברור.

בוררות בפריז

בהמשך, ואחרי שורה של הליכים משפטיים סבוכים, פסק בשנת 2002 המוסד הבינלאומי לבוררות בפריז כי החברה בבעלות דודאי זכאית לקבל פיצוי של 12 מיליון דולר מעיריית בלגרד, בגין ביטול הפרויקט והפרת ההסכמים עמה. בהליך הבוררות ייצגו את החברה שהייתה בבעלות דודאי (E&A) עורכי הדין ביניש וארנון ועורך דין צרפתי בשם ויליאם לסקייר.

מאז שניתן פסק הדין הבינלאומי נקטו עורכי הדין מטעמו של דודאי פעולות רבות ומשמעותיות בניסיון להוציא אותו לפועל ולאפשר את העברת הכספים לידי החברה של דודאי ז"ל, אך הם העלו חרס בידם.

שנים רבות חלפו מאז, דודאי נקלע לחובות כבדים, נפתחו נגדו הליכי כינוס נכסים והוצאה לפועל. בפברואר 2012, במהלך דיון משפטי בעניינו שהתנהל בפני השופט אורנשטיין, לקה דודאי באירוע לב קטלני, התמוטט ומת.

מאז מותו הטרגי של דודאי בגיל 60 בלבד המשיכו להתנהל הליכי פשיטת-הרגל בנוגע לנכסיו, ונושיו ממשיכים להיאבק בבית המשפט על חלוקת כספו. לצורך ניהול הנכסים מונה עו"ד ארז חבר כנאמן מטעם בית המשפט.

לאחרונה חלה התפתחות חשובה בתיק, שהחזירה לסדר היום את הפרויקט הנושן שביקש דודאי להקים בבלגרד, כשעו"ד ארז חבר הודיע לבית המשפט כי אחרי שנים רבות, קיים סיכוי טוב לגביית החוב בסך 10 מיליון אירו (לדבריו), שפסק בית הדין הבינלאומי לבוררות לחברת E&A.

לדברי חבר, לאחרונה נמצאו רוכשים למניות E&A בסך כולל של 12 מיליון דולר, והדבר יאפשר גבייה של 10 מיליון אירו מתוך הסכום שנפסק בפסק הדין הבינלאומי. עו"ד חבר ציין כי עבור מאמציהם של הרוכשים להביא לכך שניתן יהיה לגבות את החוב, הם יקבלו בתמורה את יתרת הסכום שנקבע בפסק הדין שמעל 10 מיליון אירו.

לאור האמור החליט השופט אורנשטיין, לבקשת עו"ד חבר, לחלק בין נושיו של דודאי, ובהם עורכי הדין ארנון וביניש, את 10 מיליון האירו. לפי הבקשה שאושרה, עו"ד ביניש יקבל יותר מ-5% מהסכום - כלומר יותר מ-2.4 מיליון שקל; ועו"ד ארנון (המיוצג בידי האפוטרופוסים - כרמל אילן ודפנה ארנון) צפוי לגרוף כ-14.2 מיליון שקל.

האלמנה מתנגדת

ואולם, ההחלטה זוכה להתנגדות ממקור לא צפוי. ל"גלובס" נודע כי אתמול (ב') הגישה אולגה קפוני, היורשת של עו"ד גרשון קפוני, שלדבריו היה שותף של ביניש בייצוגו של דודאי בנוגע לפרויקט בבלגרד, בקשה לביטול ההחלטה בנוגע לאופן חלוקת 10 מיליון האירו.

באמצעות עו"ד פרופ' רון שפירא ואורי בר ממשרד וינרוט ושות', טוענת קפוני כי ההחלטה באשר לאופן חלוקת המיליונים "עומדת בניגוד חריף לזכויותיו של בעלה המנוח".

לדבריה, בניגוד לנטען על-ידי עו"ד ארז חבר, היה זה קפוני המנוח אשר ניהל את המשא-ומתן עם עיריית בלגרד והביא לקבלת הזיכיון על-ידי החברה של דודאי.

"רק באמצעות קשריו הרבים של המנוח עם שרי ממשלה, אנשי ציבור ומנהלי חברות גדולות ביגוסלביה זכתה E&A בזיכיון. קפוני גם סייע במהלך הדרך להגעה לשורה של הסכמים נוספים עם עיריית בלגרד, ואף סייע במהלך קיומה של הבוררות בפריס", נטען בבקשה.

אלמנתו של עו"ד קפוני מדגישה כי הן עו"ד ארנון והן עו"ד ביניש מכירים היטב את מעורבות עו"ד קפוני ז"ל בפרויקט בבלגרד. לדבריה, בין ביניש לבין קפוני נחתם בנובמבר 1990 הסכם, לפיו בכל הכנסה שתתקבל בגין כל פרויקט ביגוסלביה יתחלקו הצדדים באופן שווה. ובמילים אחרות - קפוני טוענת כי כיורשת של בעלה היא זכאית לקבל מחצית מהסכום שנקבע לביניש.

יתרה מכך, קפוני מעלה בבקשתה תמיהות באשר לסכום בסך 10 מיליון אירו, שאותו ביקש עו"ד חבר לחלק בין נושיו של דודאי. "רב הנסתר על הגלוי בבקשה גם ביחס לחוב החברה, אותו רכש הגורם האנונימי", כתבה קפוני.

לטענתה, סכום פסק הדין של בית הדין הבינלאומי שווה כיום 19.76 מיליון דולר, ולא 10 מיליון אירו, שהם כ-14 מיליון דולר.

קפוני גם מעלה ספק באשר לעצם סמכותו של המחוזי בתל-אביב, הדן כאמור בתיק פשיטת-הרגל של דודאי, ביחס לזכויותיה של חברת E&A. בנקודה זו, אגב, ביניש דווקא מסכים עמה.

‎ביניש: "אין מקום לדרישות של קפוני"

עו"ד יחזקאל ביניש מסר בתגובה כי "אין קשר בין החברה לבין עיזבון דודאי. לדעתי, עו"ד קפוני ז"ל, שהיה איש נהדר ואדם נפלא, זנח בשלב מסוים את דודאי ופעל עבור הצד שכנגד, ולכן לטעמי אין מקום לדרישותיו".‏

עו"ד ארז חבר, הנאמנן לעיזבונו של דוד דודאי ז"ל, מסר בתגובה כי "הבקשה לביטול החלטת השופט אורנשטיין טרם הגיעה לידי, ואגיב לה בפירוט, כשאקבלה".

לגופם של דברים מסר עו"ד חבר כי "פסק הדין של מוסד הבוררות הבינלאומי התקבל לפני 12 שנה, ועד היום איש לא הצליח לגבות את הכסף. אם בכלל אצליח לגבות לבסוף את 10 מיליון האירו, צריך יהיה להגיד לי תודה על כך".

עו"ד חבר ציין כי "המידע הרלוונטי לתיק הובא במלואו בפני בית המשפט, לאישורו".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-12%, רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%

סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

נתניהו ביקש הארכה מבג"ץ; היועמ"שית: להיערך לגיוס חרדים

ראש הממשלה בנימין נתניהו כתב לבג"ץ כי בשבועות האחרונים נעשה מאמץ אינטנסיבי על מנת לגבש את ההסדר הדרוש, ואכן הושגה התקדמות ניכרת, אך המלאכה טרם הושלמה ולכן הוא מבקש הארכה ● היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הודיעה לבג"ץ כי החל מה-1 באפריל, על הרשויות לגייס בני ישיבות ללא מקור חוקי לדחות את גיוסם

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"