גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחיין של יצחק תשובה בטוח: "מחירי הדירות לא יירדו"

איציק תשובה, יזם נדל"ן מנתניה והאחיין של, מדבר גם על הסדר החוב של הדוד המפורסם: "הסדר החוב בדלק נדל"ן לא היה נעים ליצחק, הוא עשה את המקסימום מבחינתו. כנראה שלא יכלו לעשות אחרת"

מכל הפרויקטים של איציק תשובה בנתניה - ועם 800 דירות בשלבים שונים של ביצוע, יש לו הרבה כאלה - דווקא זה שהכי קרוב לליבו, הוא פרויקט פינוי-בינוי בלב העיר. "את רואה", הוא מצביע על שרטוט התלוי במשרדו המבולגן, "כאן אני גדלתי, בדירה שאבא שלי ואח שלו גדלו אצל הסבתא שלהם. וכאן", הוא מצביע בשרטוט על מבנה קרוב, "גרה הסבתא שלי. לסבתא שלי היו שמונה ילדים. את שני הבוגרים, אבא שלי ואח שלו יצחק, היא שלחה שיגדלו אצל הסבתא שלהם".

האבא הוא אברהם תשובה, קבלן נתנייתי ותיק, והאח שלו, להלן הדוד, הוא יצחק תשובה, בעלי קבוצת דלק ומאילי ההון הדומיננטיים בארץ. "כשסבתא של אבא שלי נפטרה, אבא שלי קנה את הבית, ואנחנו גרנו כאן, כשהייתי ילד".

- ועכשיו אתה עושה שם פינוי-בינוי.

"היום אני חוזר להרוס את הבניינים. זה לא קל, אבל זה פרויקט מאוד יפה. מבחינתי זו סגירת מעגל".

איציק תשובה הוא כיום כנראה היזם הגדול בנתניה, מעוז הפתיחה של הדוד המפורסם. כעת, לאחר שעל נתניה השתלט, הוא פוזל לתל אביב, שם יש לו פרויקט יוקרה ברחוב יהודה הלוי, בכניסה לנווה צדק: 17 יחידות דיור בגדלים שונים, במחיר של 45 אלף שקל למ"ר, ובתכנונו של האדריכל גידי בר-אוריין.

- היזמים בתל אביב צריכים להתחיל לחשוש?

"אני מאוד משתדל להתרכז רק בנתניה, אלא אם כן יש עסקה טובה במיוחד. אבל אנחנו מחפשים הרבה דברים בתל אביב, וזה הדבר היחידי שמצאנו מתאים לעסקה בינתיים".

- אם כבר תל אביב, מה עם חו"ל?

"היו לי קצת עסקים בצרפת, הרווחתי יפה מאוד, אבל אני עדיין חושב שבארץ זה הכי יציב והכי אמיתי. כמה שהמדינה פה היא על סף מלחמה, הנדל"ן פה יציב, מתון, לעומת מה שקורה בעולם, בטח לעומת ארצות הברית, שם יש קפיצות מחירים תלולות: עליות מטורפות וירידות מטורפות".

- יש חו"ל יותר קרוב מארצות הברית.

"כל מי שהלך למזרח אירופה הרוויח הרבה כסף, אבל אם הוא לא יצא בזמן, גם הפסיד המון כסף. חלק גדול מהסדרי החוב זה בחברות שקנו נדל"ן במזרח אירופה, וחלק גדול מאוד זה של כספי ציבור שהושקעו בכל מיני דברים שהיו אמורים להיות סולידיים, והפכו ספקולטיביים".

- כמו דלק נדל"ן של דוד שלך.

"זה דברים שלו, שהוא מתמודד איתם. כל אחד בחברה שלו ובעסק שלו. כל העניין היה מאוד-מאוד לא נעים ליצחק. זה לא משהו שעובר לידו, הציבור חשוב לו ובטח שחשוב לו מי שהשקיעו אצלו. כנראה שלא יכלו לעשות אחרת, כי אם הייתה דרך אחרת שבה הוא היה יכול להחזיר יותר לבעלי החוב, הוא בטח היה עושה את זה. אני בטוח בזה. אני חושב שהוא עשה את המקסימום מבחינתו".

"בעבר היינו הרבה ביחד"

איציק, 45, הוא אחד מחמישה ילדים שנולדו לקבלן אברהם תשובה, שכולם עוסקים כיום בנדל"ן: האח הגדול, רמי, עוסק בפיקוח ובניהול בניית וילות גדולות, בעיקר בהרצליה פיתוח ובכפר שמריהו; האח הצעיר ממנו, אילן, גם הוא עוסק בנדל"ן, "אבל בדברים אחרים ממה שאני עושה", ושתי האחיות, צחית וגלית, עוסקות באדריכלות ובשיווק נדל"ן.

אף שעיקר הפרויקטים שלו הם בנתניה, תשובה מתגורר כיום בהרצליה פיתוח, בשכירות. אשתו הראשונה ושני ילדיהם מהנישואים הראשונים - בני 10 ו-8, מתגוררים בדירה באחד הפרויקטים שלו, שבו ממוקם גם המשרד שלו. מבת זוגו השנייה לשעבר, יש לו עוד שלושה ילדים - בני 7, 6, ו-4. "אני מאמין שגם הם ימשיכו בנדל"ן", הוא מתייחס לצאצאיו בסיפוק. "כבר עכשיו אני רואה את ההתעניינות שלהם. הבת הגדולה שלי כבר משרטטת כל מיני תוכניות, וגם הבן הגדול בוודאי ימשיך בדרך הזו. אני רואה את ההתעניינות שלו".

- אתם מתראים הרבה?

"בעבר היינו הרבה ביחד, היום פחות. אבל עדיין אנחנו כולנו בקשר טוב ושומרים על יחסים טובים. משפחה מאוחדת מאוד. וגם לאן שיצחק הגיע - זה כבוד גדול מאוד לכולנו".

- עם רמות המחירים כיום זה בטח משתלם. איך אתה מסביר את זה שמחירי הדיור כל-כך גבוהים?

"מחירי הקרקעות יחסית גבוהים. משך הזמן מרכישת הקרקע ועד למכירת הדירה הוא הרבה יותר ארוך מכל מקום אחר בעולם, מה שמעלה את מחירי הדירות מאוד. אם ההליך יתקצר לתקופה של חודשיים-שלושה מהגשת תוכניות ועד לקבלת היתר - תהליך שאורך היום שנה - זה יקצר את כל תהליך מסירת הדירות, וזה יוזיל יותר מ-5% ממחיר הדירות, מבלי שאף אחד ייפגע. דבר שני שיוזיל, זה ביטול מיסוי על חומרי גלם לבנייה, ודבר שלישי, זה השכר של העובדים הזרים. היום עובד סיני מגיע למשכורות של 30-20 אלף שקל נטו. שעת עבודה של עובד סיני מגיעה ל-90-70 שקל".

- איך אתה מנתח את הדעיכה של טרנד קבוצות הרכישה?

"בגלל שהעלו את הרף מ-25% הון עצמי ל-40%. אם על דירה שעולה 2 מיליון שקל, לפני שנתיים היית צריכה לשים 400 אלף שקל, היום את צריכה לשים 800 אלף שקל. אני ידעתי שזה יגמור את העסק, כי לאנשים אין את היכולת לשים כל-כך הרבה, ולכן הלכתי ליזמות".

- פרטית, בינתיים. יש מחשבות על הנפקה, כמו הדוד שלך, שחלק גדול מהאחזקות שלו הן ציבוריות?

"היום עלויות של חברות ציבוריות הן מאוד גדולות. ההתנהלות של החברות הציבוריות כיום היא בזבזנית מאוד ואין לך עם מי לדבר. משקיעים שמשקיעים בחברה ציבורית גדולה, לא יודעים לאן הכסף הולך. פה, המשקיע יושב מולי. יש לי משקיעים שעובדים איתי - מארצות הברית ומצרפת - וזה הרבה יותר יעיל ונגיש. גם הבנקים רוצים לראות היום ניהול אמיתי, שיש בן אדם שעונה מעבר לטלפון, ולא מתכסה מאחורי איזו חברה ציבורית".

- המקרה של הדוד השפיע עליך?

"אני עוקב אחרי כל הפעילות של דוד שלי ועבדתי איתו בעבר. בסך הכול יש לו עסקים שהוא מאוד מצליח בהם בארץ ובחו"ל, אבל אותי זה פחות מעניין הצורה של החברות הציבוריות. אני חושב שאני יכול לעשות דברים דומים בחברות פרטיות בלי כל הכאב ראש של הציבורי".

- ובלי הסדרי חוב.

"באמת אחת התוצאות זה שבסוף המשקיעים מקבלים תספורת. מי שעושה תספורת זה בן אדם שלא מכיר את המשקיעים שלו, ויותר קל לו לעשות את התספורת".

- ושאלת מיליון השקל - אתה מאמין שמחירי הדיור ירדו בעתיד?

"המחירים לא ירדו, אבל אם יעשו הרבה פעולות טובות אפשר לעצור את העלייה. אני חושב שפוגעים באוכלוסייה שרוצה לחיות בארץ: גם מיסוי מטורף, וגם הקשחת הדרישות להון עצמי. כיום זוג צעיר שרוכש דירה, צריך הון עצמי של 40%. אם יורידו לזוגות הצעירים את המע"מ על דירה ראשונה, לדעתי זה הפתרון האידיאלי. זה ייתן להם את האופציה לרכוש דירה. כרגע הרף הוא מאוד גבוה לזוגות צעירים שלא ירשו כסף".

*** הידיעה המלאה - במוסף G של "גלובס"

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות