גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפסקול שהשאיר לי אריק שרון

כשמדברים על מלחמות ישראל, משהו בתוכי תמיד פורץ בריקוד

א.

להרבה עיתונאים ופוליטיקאים היו הרבה מאוד זיכרונות אישיים מאריק שרון ז"ל, רובם ככולם התמקדו בהתמוגגות מכושר האכילה המופלא שלו - פה חמישה ק"ג בשר במכה, שם כך וכך מנות שווארמה על הדרך, החרדל האהוב עליו, החביתה עם הנקניק וכך הלאה.

השאר העלו על נס את חוש ההומור המופלא. כל זאת, כמובן, מבלי להיכנס עכשיו למחלוקות בנוגע למורשתו. אבל אני הקטן, אין לי שום זיכרון אישי מאריק שרון ז"ל. אפילו לעשות חיקוי טוב שלו אף פעם לא הצלחתי. זיכרון אין, אבל מה שכן לי יש מאריק שרון זה פסקול, והאמת שפסקול מחורבן למדי.

הכול מתחיל, כמו שמתחיל הכול, בילדות. הייתי נער, בן 15 או משהו באזור הזה, חניך בפנימיית בני עקיבא, ילד ממושקף ורחוק מהבית, סוג של תולעת ספרים. קראתי הכול. מאוד חיבבתי ספרי פעולה באותה התקופה, מקרל מאי, דרך המערבונים הקטנים ורכי הכריכה שליוו את עלילות ביל קרטר ועיצבו לנצח את האסתטיקה שלי, ועד לארוטיקה האסורה והמתוקה שהייתה מחכה לי כפינוק אינסופי בין הגולגולות המפוצפצות והאיברים המרוסקים שהיה מותיר אחריו פטריק קים, הקוריאני הענק.

כמובן שאסור היה להיתפס קורא את הספרים האלה והם היו עוברים ממחבוא למחבוא. מאז ומתמיד הייתי גם חסיד שוטה של כל החבורות הסודיות למיניהן, החמישייה, השביעייה, חסמב"ה. ילד ישראלי רגיל כזה של שנות ה-70, שום דבר מיוחד.

איכשהו נפלה אז לידיי "ההיסטוריה של הצנחנים" של אורי מילשטיין, ובמיוחד אני זוכר את כרך א' על יחידה 101. לא היו הרבה ספרים בחיי שבהם שקעתי עמוק כל-כך. ילד דתי הייתי, כאמור, ובסופרמן, כמו גם בגיבורי על אחרים, טרם נתקלתי. אלה היו גיבורי העל שלי. דבר לא שבה את דמיוני ועורר את הערצתי כמו הדמויות האגדתיות בספריו של מילשטיין. הצנחנים האלה, אני אומר לכם, הרסו אותי עם כל הפעולות שלהם. נועזים כל-כך, לעזאזל!

נעזוב בצד את זה שכמובן לא ידעתי אז את הדברים שאני יודע היום, שמטילים צל קודר משהו על הזיכרון. באותה התקופה לא היה קץ להתלהבותי מהחבר'ה הטובים ההם. במיוחד נחרטה בזיכרוני מה שאני מכנה החמישייה הפותחת של העוז: מקים היחידה אריק שרון, רפול איש הברזל, מאיר הר ציון חסר הפחד, דני מט עז הנפש ויצחק ג'יבלי, שבת צחוק תמיד ריקדה בעיניו וצרות היו שמו האמצעי (עם בנו של האחרון, גיל, יש לי העונג להיפגש בכל פעם שאני במערכת).

מט, שתמיד היה עטור זקן ולימים אלוף בצה"ל, הלך לעולמו ממש לפני חודש, ואפילו לא שמעתי על זה. כמה הצטערתי לגלות. נוח בשלום על משכבך, לוחם גדול.

בקיצור, הם היו הכי אמיצים וחתיכים ונורא-נורא אהבו את המדינה, ואני הייתי ילד משקפופר עם היסטוריה רפואית, ואהבתי אותם, ואני אוהב אותם עד היום. יש דברים שלא ייקחו ממני. כל מה שעשו שרון וחבריו (בעיקר רפול) אחר-כך, בעולמי הקטן הכול עמד בצל הגבורה המוקדמת ההיא.

ב.

ועכשיו לפסקול. באותה התקופה ותוך כדי הקריאה השקדנית והמעריצה בעלילותיהם המופלאות של ה-101 והצנחנים, התנגן בחדר בפנימייה, בלופ אינסופי מהבוקר עד הלילה על טייפ דאבל-קאסט, אוסף הלהיטים של הצמד הגרמני "מודרן טוקינג", שהיה אז כמובן הדבר הכי גדול במוזיקה, עם שליטה כמעט אבסולוטית במצעדי הפזמונים. טעם קלוקל תמיד היה לי. גם את זה, לדאבוני, יתקשו לקחת ממני.

אם אתם בגיל הנכון, אתם ודאי זוכרים את צמד היורו-טראש הנ"ל, אחד בלונדיני עם מבט מוזר מאוד בעיניים ואחד שחור שיער, שבעיניו מבט ששואל 'איפה שמתי את המפתחות', על המוזיקה הסינתטית שלהם, עמוסת הסינתיסייזרים הקרים, הקולות הגבריים הגבוהים, התסרוקות המגוחכות, המופרזות וכמובן השירים עצמם.

סרט נע של להיטי אינסטנט בטעם פלסטיק, שאחרי כמיליון האזנות נמעכים אל תוך האוזן במין עיסה דביקה. לפעמים נדמה היה שהצמד עצמו לא מבדיל בין השירים. בכל אחד מהם תמיד היה את הקטע הזה לקראת סוף השיר, כשהזוג פוער גרונות ופוצח במין פלצטו שמחורר לך את עור התוף. אח, להיטים נצחיים.

אז אני שומע מודרן טוקינג וקורא על יחידה 101 והצנחנים, ומאז שני הדברים הולחמו להם במוחי, לנצח. אני לא יכול לשמוע את האחד בלי להיזכר בשני, ולהפך. מאז אלה הצלילים המלווים אצלי את אריק שרון ואינם עוזבים.

אנשים מדברים על פעולת קיביה ובמוחי רץ "שרי שרי ליידי ליבינג אין דיבואושן". מזכירים את חציית התעלה? אטלנטיס איז קולינג. פינוי ימית? אני יודע הכול על הכאב, אבל כל מה שעובר לי בראש זה: שיז אין לאב, קנט יו סי בראדר לואי לואי לואי. התנתקות? באמת אירוע כואב, קרע בעם והכול, אבל מאליהם עולים הצלילים מתת המודע שלי ומציפים אותי: יור מיי הארט, יור מיי סול.

כשמדברים על מלחמות ישראל, משהו בתוכי תמיד פורץ בריקוד, יו קאן ווין איף יו וונט! זה משונה, זה דפוק לגמרי, אבל זה חזק ממני. יכול להיות שזה מה שעומד בבסיס השמאלניות שלי (באחד משלבי ההתבגרות הפוליטית המוקדמים שלי אפילו חשבתי שאני פציפיסט): זה הכול בגלל המוזיקה המחורבנת. מלחמות זה יורו-טראש נוצץ, מי צריך אותן בכלל? למה שלא נחיה כולנו כמו אחים?

ג.

למרבה האימה, כל השריטה הזו עובדת גם בכיוון השני: כשהיום יפה כזה ונעים ואני מרגיש שהכול ממש בסדר בעולם, מתנגן פתאום ברדיו שיר ישן נושן של הצמד הגרמני, והכול מתהפך לו ברגע אחד: מבלי שארצה בכך, אני בחזית.

גם אם ינמיכו או יעבירו תחנה, כלום לא יעזור, אני כבר עמוק בתוך סרט המלחמה הפרטי שלי. בגבי אני חש את מגעו הקר של הסלע שמאחוריו אני תופס מחסה כדי להחליף מחסנית.

אני יכול פתאום להריח את אבק השריפה, לשמוע את צרחות הפצועים, לירות צרור, לזרוק רימון, לחפות, לשפר מיקום, לחוש את האימה הקרה כפלדה מזדחלת במורד הגב וביחד איתה את האומץ העילאי של הצנחן היוצא לפעולה. הכול כל-כך חד, ואני יודע שאעשה הכול בשביל החברים שלי בנעליים האדומות ובשביל המדינה. כל הדברים האלה שמעולם לא עשיתי בחיי, ג'ובניק שכמותי.

הזמרים עולים לפלצט ואני, כל מה שאני שומע זה: אחריי!

ד.

כך שאתם יכולים להבין שהשבועיים-שלושה האחרונים בחייו של אריק שרון היו עבורי דיסקוטק אייטיז מהגיהינום. אין טעם שוב לדון באיש, על כל יתרונותיו וחסרונותיו, הביוגרפיה המפוארת והפעלתנות הבלתי נגמרת. הרופאים מנתחים את מצבו, קוצבים את שעותיו, כולם מדברים בפרצוף רציני כל-כך אבל אני, כל מה שעובר לי בין האוזניים זה אס או אס פור לאב! זה היה אריק שרון שלי.

האיש מובל לדרכו האחרונה, לעזאזל - ומדובר פה באדם שהשפיע על דמותה של המדינה מיום הקמתה ועד יום מותו, בשלל תחומים - כולם ככה די עצובים ורציניים, ובצדק, אבל הדבר היחיד שמציף את כל ישותי זה ג'רונימו קאדילק. אני לא גאה בכל הדברים האלה שסיפרתי לכם עכשיו, אבל היה חשוב לי לחלוק.

ואולי, רק אולי, יקרה הדבר שכבר חדלתי לקוות לו, אולי עכשיו עם לכתו מאיתנו, הבכיר מהחמישייה המופלאה של נערותי, אוכל להפסיק ולשמוע את הצלילים המזעזעים של מודרן טוקינג.

עוד כתבות

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

טדי שגיא חוזר לבורסה בת"א: אולטרייד מיחזור הנפיקה לפי שווי של 300 מיליון שקל

חברת מיחזור האלקטרוניקה של טדי שגיא ועודד רייכמן גייסה 150 מיליון שקל בהנפקה ראשונית, ומניות החברה יחלו להיסחר בת"א בימים הקרובים ● כספי הגיוס ישמשו לפריעת הלוואה מבנק ולהקמה ובנייה של מפעלי מיחזור

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקנית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני", שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהראן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב". דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב", שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ