גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחן דרכים: היונדאי i10 החדשה - קטנה ממש גדולה

בכל מרכיביה של היונדאי i10 החדשה ניכר כי נעשה מאמץ איתן לשדרג אותה אל מעבר למקובל בסקטור רכבי המיני ■ ויש בה אפילו מידת-מה של "קסם ננסי"; אותה תחושה נעימה של חיבור בין נהג לבין מכונית. כאילו לא נוהגים בה, אלא לובשים אותה

סוף סוף אופנה מוטורית טובה, נאה, נכונה, צודקת והגיונית. אופנת הננסים. מכוניות המיני בתנופה. שבה ועולה הפופולריות של חבילות התנועה הקטנות, הצנועות והמשתפרות. אלה הנותנות תשובה נאותה לצורכיהם של רוב האנשים, מבלי לנקב יתר על המידה את האוזון, להרעיל את היערות, לחמם את העולם, להעשיר את טייקוני הנפט, לגזול מטרים מיותרים של מרחב חניה יקר מפז ולהעיק יותר מן הדרוש על עומסי הכבישים.

האופנה המתעצמת הזאת היא תוצר מבורך של הבלגן הכלכלי אשר נחת על העולם. מתברר שגם למשברים כלכליים יש תופעות לוואי חיוביות. שהרי גם נרקומן רכב מוחלט (כמוני למשל), חייב להודות כי טירוף כוחות הסוס, הממדים, המחירים והפינוקים, מגרד כבר מזמן את גבולות ההיגיון. לכל אלה יש כמובן זכות קיום (ולדידי - אפילו חובת קיום), אך גם לאלטרנטיבה השפויה יש מקום. וטוב שהיא זוכה לאהדה ציבורית חדשה ומתעצמת.

חשיבותם ונחיצותם של ננסי-הכביש הללו גדולה שבעתיים במדינות שממשלותיהן אינן טורחות ליצור תשתית יעילה של תחבורה ציבורית, אלא מעדיפות לעסוק בעניינים חשובים הרבה יותר, כמו זירוז בואו של המשיח והתעמרות בפליטים.

בעת האחרונה, אין כמעט יצרן שלא מציג עתה מכונית מיני בתפריטו: פיג'ו, סיאט, שברולט, סוזוקי, סקודה, פולקסוואגן, סיאט, טויוטה, סיטרואן, וכמובן - קיה ויונדאי. המלכה הנוכחית של הפלח הזה היא קיה-פיקנטו. והנה, דווקא מתוך המשפחה צמחה לה מתחרה לא פשוטה: יונדאי - בעלת הבית של קיה - הציגה את ה-i10 החדשה שלה. דור שני לדגם הזה, ואולי דור שלישי - אם מייחסים את תחילת השושלת ליונדאי "אתוס", שנולדה כבר ב-1999.

והנה תמיהה קטנה: בהשקת i10 החדשה, יצאו אנשי יונדאי מעורם כדי לשוב ולהדגיש ולהסביר ולשכנע וללמד שהמכונית הזאת היא "אירופית" בכל רמ"ח איבריה ושס"ה ברגיה. התכנון - גרמני, הייצור - טורקי (וזו, לידיעת המלעיזים, מחמאה!), ולא היה חסר הרבה שהם גם יתהדרו בכך שהמכונית בכלל לא מבינה קוריאנית.

מדוע כל הטרחה הזאת? יונדאי כבר זכאית למידה הרבה יותר גדולה של ביטחון עצמי ביכולותיה ובמוצריה. קפיצת המדרגות, הכיתות, ואפילו הקומות - שהחברה הזאת ביצעה בשנים האחרונות - מתירה ליונדאי לעמוד כבר ללא היסוס על רגליה הקוריאניות. אין לה צורך להיצמד לסינר האירופי. אז למה? לא ברור לי.

i10 החדשה היא ננסית מרשימה. בכל מרכיביה ניכר כי נעשה כאן מאמץ איתן לשדרג אותה אל מעבר למקובל בסקטור המיני (הלא-פרימיומי). אולי ההמחשה הטובה ביותר למאמץ הזה היא העובדה שבאופן מוצהר החליטו ביונדאי כי ב-i10 הזאת לא יהיו עוד משטחי פח גלויים מול פניו של הנהג, וגם ראשי הברגים לא יציצו אל הנוסעים מן החיבורים (כנהוג ברבות מן המכוניות הקטנות). זה אולי נשמע טריוויאלי, אך חלק לא מבוטל מתחושת האיכות המוקרנת מתא הנוסעים של ה-i10 נובע ממשטחי הפלסטיק הקשיח שמסתירים את הפח, ומהיעדרם של ראשי הברגים הספרטניים. רעיון פשוט, ונבון.

גם בעיצובה של המכונית בולט הרצון להשתדרג. צדודיתה ועכוזה הרמוניים, נעימים, עדכניים. רק עם החזית יש לי קצת בעיה. היא - איך לומר - קצת "מעוצבת" מדי. "פיסול נוזלי" מכונה השפה העיצובית הזאת במילון היונדאי (fluidic sculpture). ולא הצלחתי עד עצם היום הזה למצוא פשר או מובן לביטוי הנזיל הזה. מן הסתם פרי מוחו הקודח של פרסומאי יצירתי מדי, או של קופירייטר שקיבל מרופאו מרשם נדיב לקנביס רפואי.

אני, מה לעשות, לא משתגע על הלוע הגדול שבחזית ה-i10. הוא נראה כאילו המכונית שרויה באורח קבע אצל רופא שיניים הבודק את שיניה הטוחנות. גם הדמיון לבולענים המעטרים את חרטומיהן של מכוניות אאודי קצת מפריע לי. אבל זה באמת עניין של טעם אישי בלבד.

פנים המכונית מוצלח מאוד. הוא גם מרווח במפתיע, אף שממדי המכונית לא צמחו. ולמרות המרחב הנדיב והממדים הצנועים, הבגאז' אינו כוך מזערי לאחסון כרטיס אשראי בלבד, אלא מקום ראוי למטען ולכל הקניות השבועיות בסופר.

שני מנועים הוצגו בהשקה: 1.0 ליטר, שלושה צילינדרים, 66 כוחות סוס; ו-1.25 ליטרים, 4 בוכנות, 87 כוחות סוס. שניהם עם תיבה ידנית בת 5 הילוכים. קיימת גם תיבה אוטומטית בת 4 הילוכים. אמנם לא התנסיתי באוטומטית, אך נתוני המנועים - בעיקר באגף המומנט שמושג בסל"ד די גבוה - מעלים את החשש ששידוך עם תיבה אוטומטית מרובעת הילוכים, יסבול מרפיון מסוים. גם נתוני התאוצה מאששים את החשש הזה.

עם התיבה הידנית, ועם שני המנועים, האוטו די מפתיע. הוא חמודצ'יק. הוא נעים. הוא מתנהג יפה, כמעט שובב. ה-1.0 ליטר גם מייצר רעש ערב (לפחות לאוזניי). קצת כמו צ'יוואווה חצוף. ויש בה אפילו מידת-מה של "קסם ננסים"; אותה תחושה נעימה של חיבור בין נהג לבין מכונית. כאילו לא נוהגים בה, אלא לובשים אותה (נא לא להיתפש להגזמות; זו לא מיני-קופר-JCW, אך בכל זאת די נעים).

ושוב אין מנוס מלתהות מה יקרה לכל אלה עם התיבה האוטומטית. נקווה לטוב.

והנה הצימוק הגדול: רמת איבזור, סטנדרטית ואופציונלית, כמעט מסחררת; בקרת שיוט, כל החלונות חשמליים, דיבורית בלוטות', תאורת LED, מושבים עם חימום, חיישני לחץ אוויר, בקרת אקלים אוטומטית, מגוון מרשים של פתרונות אחסון, הפעלת רדיו, טלפון ומחשב-דרך מן ההגה (המחומם), וגם - חמש שנות אחריות יצרן. רשימה חלקית. רשימה מרשימה.

דומה על כן כי הגיעה השעה, גם בזכות ה-i10 החדשה, וגם לרגל הפופולריות המחודשת של כל מכוניות המיני, להעניק משמעות חדשה ומעודכנת לראשי התיבות SUV: לא עוד "Sport Utility Vehicle", אלא מעתה - "Small Utility Vehicle". כי הגודל כן קובע, וקטן זה שוב יפה.

הכותב היה אורח יונדאי בסרדיניה

יונדאי i10

חלק מהמתחרות

סוזוקי WIND

בתערוכת ז'נבה במארס תחשוף סוזוקי דגם מיני חדש, בשם "WIND" , שיהיה גדול, מודרני ומרווח יותר מהאלטו. בשלב הראשון לפחות הוא יימכר במקביל לאלטו ויהיה מעט יקר יותר, אם כי בסופו של דבר יחליף אותו. אפשר לצפות למנוע חדש ותיבה רציפה.

טויוטה AYGO/פיג'ו 107

שתי המכוניות, שחולקות ביניהן את אותו פס ייצור, עברו בשנה שעברה מתיחת פנים, אבל הדור החדש שלהן ייצא לשוק בשנה הבאה. המכוניות יהיו מרווחות יותר, ישמרו על חזות מעניינת וצפויות להשיג ציונים גבוהים יותר במבחני הריסוק.

רנו טווינגו 2014

בשנה הבאה ייצא לשוק הדור החדש של מכונית המיני-טווינגו. זו תהיה מכונית גדולה יחסית ויהיו לה גרסאות של 3 ו-5 דלתות ומנועים אולטרה-חסכוניים. המכונית מפותחת יחד עם מרצדס ותהווה בסיס לדור הבא של הסמארט.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר