גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך לנהל נכון הליך פיטורים - ומהן הזכויות של העובדים?

פיטורים הם תהליך כואב, אבל יש דרך לעשות אותם ברגישות ■ על מה המעסיק צריך להקפיד בהליך הפיטורים, ולמה זקוק המפוטר? ■ האם השימוע יכול לשנות את רוע הגזרה? ■ ואיך להתנהל נכון עם משיכת פיצויי הפיטורים?

בסרט "התמוטטות", המתאר חברת השקעות ניו-יורקית טרום המשבר הכלכלי של 2008, נקראים רבים מהעובדים לחדר הישיבות ומפוטרים בזה אחר זה. אחד מגיבורי הסרט, אריק דייל, עובד במקום כבר 19 שנה, אבל תוך מספר דקות חפציו נאספים לתוך ארגז קרטון - שהפך לסמל הפיטורים במציאות הקפיטליסטית - וביציאה מהבניין הטלפון הנייד שלו כבר מנותק.

הסצנה הזו, למרות קיצוניותה, מתרחשת גם במציאות, אפילו בחברות היי-טק ישראליות, בעיקר מטעמים של שמירה על סודיות של טכנולוגיות שפותחו בחברה. אבל היא אינה מאפיינת את הליכי הפיטורים הנהוגים ברוב החברות. פיטורים הם כואבים, אבל אפשר לעשות אותם גם אחרת.

לפרט את הסיבות

איך מנהלים נכון את הליך הפיטורים? השלב הראשון הוא שלב השימוע. השימוע אינו מעוגן בארץ בחוק, אלא בשירות המדינה, שם הוא מחויב מהתקשי"ר. פסק דין של בית הדין הארצי לעבודה מ-2007 שינה את התמונה: הוא קבע שחובת השימוע חלה גם על מעסיק פרטי.

לדברי עו"ד רעות בגס, דוקטורנטית בדיני עבודה בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית שחקרה את נושא השימוע, חשוב שההליך יתבצע בצורה מאורגנת, בשקיפות ועל-פי הספר. "המעסיק צריך להוציא לעובד מכתב מפורט שבו כתוב שהוא מזומן לשימוע לפני פיטורים ומפורטות בו כל הסיבות לפיטורים. המכתב המפורט נועד לאפשר לעובד להתכונן כראוי לשיחת השימוע".

"כמו-כן, המעסיק צריך לחשוף את העובד מבעוד מועד למסמכים שקשורים לפיטורים, למשל מכתבי תלונה. יש לאפשר לעובד להגיע לשימוע עם נציג מהוועד - אם יש ועד יציג בארגון - או עם מישהו אחר. בארגונים גדולים, ראוי שהשימוע ייעשה על-ידי מנהל הבכיר מהמנהל הישיר של העובד, שההליך יהיה מעין משפטי, בשש עיניים, ויאפשר לעובד להביע את עצמו ולהשמיע את הצד שלו. נכון שגם מנהל משאבי אנוש יהיה נוכח, ויירשם פרוטוקול, ואפילו תהיה הקלטה. אם ההליך נוהל כראוי, הקלטה כזו יכולה להגן על המעסיק אם העובד יחליט לתבוע אותו".

- האם השימוע יכול לשנות את רוע הגזרה?

"לעובד יש אפשרות להציף כל מיני דברים גם בהיבט הארגוני, ולהסביר דברים שאולי המעסיק לא ידע. לעתים נסיבות אישיות, כמו מחלת בן זוג, עשויות לשנות. הסיכוי לשנות את החלטת המעסיק הוא אמנם קטן, אבל במקרים מסוימים המעסיק יכול להגיע למסקנה שיש יחסי אנוש לקויים בסביבת העבודה שלו, ואולי אפשר לנייד אותו למקום אחר בחברה או להכשיר אותו לתפקיד אחר".

- ומתי מודיעים על הפיטורים סופית?

"מן הראוי שגם ההחלטה על הפיטורים לא תינתן במקום. המעסיק אמור לבדוק שוב את הנסיבות ולבדוק אם יש אלטרנטיבות לפיטורים. הסיכום של השימוע יינתן במכתב הפיטורים".

- מה חשיבות השימוע כשהעובד מחליט לתבוע את המעסיק?

"ביהמ"ש יכול לבדוק אם נפלו פגמים בפרוצדורה, אם העובד נפגע מזה שהיה הליך לא תקין, ואז אולי מגיע לו פיצוי. אם יש סיבה כלכלית או אישית מוצדקת לפיטורים, ביהמ"ש לא יכול להתערב, אבל המעסיק לא פטור מחובה של שימוע. אם מפטרים בניגוד לחוק - כמו עובדת בהיריון או עובד עם מוגבלות, ביהמ"ש יתערב".

גם העובד צריך להחליט החלטות

חלק חשוב בהליך הפיטורים הוא הדאגה לזכויות הפנסיוניות של העובד. לדברי מולי הורוביץ, מנהל המטה המקצועי במבטח סיימון, "העצה הכי טובה שאפשר לתת למעסיקים היא לנהל את תהליכי הפיטורים בשקיפות, כך שהמדיניות של החברה בעניין תהיה ברורה גם לעובדים וגם לנותני השירותים כמו סוכני הביטוח וקרנות הפנסיה.

- מה השלב הראשון?

"ברגע שיש רשימה מפורטת ומגובשת של עובדים שמסיימים עבודה, מומלץ להתחיל לבצע את ההליך, כדי שלא לחרוג מטווח 15 הימים שאחרי סיום יחסי עובד מעביד, שבו לפי החוק יש לסיים את הליך שחרור הכספים הפיצויים. לפיכך, לרשות המעביד עומד בדרך כלל חודש וחצי - חודש הודעה מוקדמת 15 יום - לניהול התהליך".

לפי חוק פיצויי פיטורים, על העובד לקבל שכר אחרון כפול שנות עבודה. לעתים הכספים הקיימים בקופת הפיצויים האישית אינם מספיקים - שכן המעסיק מפריש כספים בהתאם לשכר העובד בפועל, ועובד ותיק בארגון ששכרו עלה במהלך השנים ככל הנראה לא יצבור את מלוא הסכום הדרוש. במקרה כזה, יצטרך המעסיק להשלים את היתרה. זאת, למעט מקרה שבו העובד חתום על סעיף שבמסגרתו הוא יודע מראש שגם אם יתפטר הפיצויים יהיו שלו, אבל לא יהיה זכאי להשלמה מהמעסיק במקרה של פיטורים (סעיף 14).

מיד אחרי שיחת הפיטורים, יש לעדכן את כל הנוגעים בדבר על עזיבתו הצפויה של העובד ועל זכאותו. בשלב זה יתבררו הצבירות הקיימות ואם נדרשת השלמה נוספת מצד המעסיק, על הסוכן לקבוע פגישה עם העובד ולהסביר לו את כל האפשרויות העומדות בפניו, כדי שהעובד יוכל לקבל החלטה המתאימה ביותר לרצונו, לפי מצבו ונסיבותיו האישיות.

- מה ההחלטות שהעובד צריך לקבל?

הורוביץ: "בפני העובד שתי החלטות מרכזיות: הראשונה היא החלטה מיסויית: איך לנהוג בכספי הפיצויים בתוך התוכניות ובכספי ההשלמה; השנייה היא מה לעשות עם התוכניות הפנסיוניות? ההחלטה תלויה בשאלה אם יש למפוטר עבודה חדשה כשכיר; האם הוא יהפוך לעצמאי או האם יישאר מובטל.

"לגבי ההחלטה המיסויית, העובד יכול למשוך פיצויים פטורים ממס של 12,360 שקל על כל שנת עבודה. האפשרות הזו מפתה עובדים למשוך את הכסף. אלא שחלק מהעובדים אינם יודעים כי יש כאן פגיעה כפולה: כל משיכה גם תקטין את הקצבה בגיל הפרישה וגם תפגע בהטבות המס לפרישה. כלומר: מי שמנצל את האפשרות למשוך את כספי הפיצויים ללא מס ייאלץ לוותר על הקלות המס שיקבל על קצבת הפנסיה שלו, שמקנה לו אפשרות לקבל פטור ממס על סכום קצבה גבוה יחסית".

- מה המשמעות הכספית של משיכת הכספים עם הפיטורים?

"גבר בן 40 שמושך פיצויים של 100 אלף שקל, גורם לפגיעה של כ-1,400 שקל בקצבה החודשית בגיל 67. זו פגיעה משמעותית באיכות חיים של פנסיונרים".

לגבי ההחלטה השנייה - התוכניות הפנסיונית - יש לדעת כי ככל שהתוכנית ותיקה יותר, התנאים טובים יותר והפסקה של הפרשה לתוכנית עלולה לפגוע בזכויות ובאפשרות לחדש את התשלומים. לדברי הורוביץ, "אם העובד הופך למובטל, כדאי בכל זאת לשלם על הכיסויים שמאפשרת התוכנית בעלות של עשרות עד מאות שקלים, כדי לשמור על הזכויות עד מציאת מעסיק חדש. הפתרון הזה תקף לשנתיים כלכל היותר".

- מה עם הקפאת הזכויות?

"יש אפשרות להקפיא אבל כל הקפאה פוגעת בכיסויים הביטוחים וביכולת לחדש את התוכניות בעתיד".

לדאוג למשרה הבאה

ומה עם היום שאחרי? אחת הדרכים של הארגון להקל על הטראומה היא לנסות לדאוג לתעסוקה עתידית של המפוטרים: מנכ"ל של חברה בדרום שנאלצה לפטר לפני שנה מספר לא מבוטל של עובדים, החליט למשל לקיים יריד תעסוקה במפעל. הוא הזמין נציגים של מפעלים שכנים לתוך המפעל כדי לראיין את המפוטרים, ורבים מהם מצאו מקום עבודה חלופי.

דרך נוספת היא מתן הכשרה לעובדים היוצאים לדרך חדשה. לדברי גלית כספי, מנהלת חטיבת הייעוץ וההדרכה בפילת, הליווי שלהם עוזר לעובד בשני מישורים. "אחד, במישור הרגשי - לחזק את הביטחון העצמי שלו. להגיד לו: 'זה שאתה מפוטר לא אומר שאתה לא טוב. זה לא אומר שום דבר עליך. ולהפוך את האיום הזה להזדמנות. אולי זו הזדמנות לעשות שינוי, לנהל את הקריירה.

"המישור השני עוסק בהיבטים הקונקרטיים: איך לכתוב קורות חיים, איך להתכונן לראיונות עבודה, איך אני מציג את עצמי, מה ללבוש לראיון, איך לחייך, מה זה מבחנים, מה זה אבחון. איך אני מייצר לעצמי רשת חברתית, מה זה לינקדאין, נותנים לו כלים בעולם הרשתות החברתיות שהוא סופר משמעותי".

- מה האינטרס של חברה לתת לעובד הכשרה כזו?

"הארגון מעביר מסר גם לעובד: אנחנו רוצים לעזור לך ומעריכים את כל מה שנתת לחברה וגם מסר כלפי מי שנשאר: אנחנו יודעים להיפרד מהעובדים. המודעות הזו הולכת ונכנסת ליותר ויותר ארגונים, גם בהיי-טק וגם בתעשייה. ארגונים מאוד מחשיבים את זה".

מספר המפוטרים בשנה החולפת

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה