גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת העולמות במונדיאל 2014: אדידס נגד נייקי

המונדיאל בברזיל יהיה נקודת השיא במאבק בין שני תאגידי הענק, אותה מלחמה שהחלה ברגע שנייקי החלה לפזול לשוק הכדורגל שנשלט באופן מוחלט ע"י אדידס

בעוד חמישה חודשים מתחיל המונדיאל. השחקנים המרכזיים כבר מתחממים, רוצים מקום על הדשא, חשיפה עולמית, וערימות של כסף בחשבון. מיליארדים, לא מיליונים. המיליונים? אלו מיועדים לשחקני המשנה, הכדורגלנים, המשמשים בסך הכל כבובות ראווה, כשטחי פרסום מהלכים שבועטים ונוגחים, כסיפור שאפשר למכור. שני השחקנים המרכזיים במונדיאל הם היריבים הגדולים והמרים ביותר: קונצרן נייקי האמריקאי עם ה"סווש" הנודע שלו, וממולו תאגיד שלושת הפסים המפורסם של אדידס הגרמנית.

ההשפעה שיש לקונצרנים על הכדורגל יכולה להיות מפחידה. הסיפור שכולם זוכרים מגמר מונדיאל 1998 בצרפת, קשור לרונאלדו הברזילאי, שלמרות התקף חרדה שאכל אותו בבוקר המשחק, קיבל הוראות מלמעלה לעלות בהרכב ויהי מה; נייקי אחראית גם להחלטות השיווקיות של הנבחרות שהיא נותנת להן חסות (נגד מי ישחקו, איפה ומתי): כשברזיל פגשה בנובמבר האחרון את צ'ילה והונדורס למשחקי ראווה דווקא בערים אקזוטיות כמו טורונטו ומיאמי, ההחלטה שבעה מתוך בחירה ברורה של החברה האמריקאית.

נייקי ואדידס, והמאבק ביניהן, הביאו את הספורט המודרני לאן שהוא היום. הקדמה, הגלובליזציה, המקצוענות והמסחור של הכדורגל, שהוא ענף הספורט הגלובלי המוביל - הן תוצאה של המעורבות שלהן. מצד שני, הכדורגל הוא הבסיס לתדמית ולהצלחה שלהן, וסעיף הכנסות מהותי. לכן כססו בחברות ציפורניים לקראת הפלייאוף על העלייה למונדיאל 2014. משהתפזר האבק, אדידס היו על החבלים: בארבעת המפגשים בפלייאוף האירופי ניצחו כל הנבחרות "של נייקי" (צרפת, יוון, פורטוגל וקרואטיה) ועפו שלוש נבחרות של אדידס. באפריקה העיפה גאנה של פומה את מצרים של אדידס, ולקינוח גם אורוגוואי (פומה) כצפוי את ירדן (אדידס). רק עם הניצחון של מקסיקו על ניו זילנד השיגה אדידס נקודת נחמה. בביברטון, אורגון, שם יושב המטה של נייקי - פתחו שמפניות. לראשונה אי-פעם יש לחברה רוב בין הנבחרות במונדיאל (10, מול שמונה לאדידס ופומה כ"א).

בדרום אפריקה 2010 זה עוד היה אחרת. אחת מ-11 הנבחרות של אדידס (ספרד) ניצחה בגמר את נייקי (הולנד) על שבע הנבחרות שלה. אדידס, השליטה הגדולה המסורתית של הכדורגל, מרגישה נשימה אמריקאית חמה על העורף שלה.

חנות של אדידס בסין / צלם: רויטרס
חנות של אדידס בסין

***

אדידס היא מאז ומתמיד השותפה של פיפ"א. מאז 1970 היא מציידת כל מונדיאל בכדורים שמיוצרים במיוחד עבור האירוע, ובפרסומות, ומלבישה את השופטים ואת נציגי פיפ"א. גם הכדור החדש שהושק עבור המונדיאל בקיץ הקרוב, "בראזוקה", מיוצר בהשקעה מטורפת ועם טכנולוגיה מורכבת. זה משתלם, כנראה: מה"ג'בולאני" של 2010 מכרו באדידס 13 מיליון חתיכות ברחבי העולם, בכל הוורסיות. באדידס ממשיכים לעבוד כמו שהם יודעים: בסוף נובמבר חתמה פיפ"א הצמאה למזומנים הסכם חסות עם החברה הגרמנית עד 2030. אבל זה עלול שלא להספיק לגרמנים.

בשנות השבעים זרח כוכבה של אדידס. באולימפיאדת מינכן נעלו קרוב ל-75% מהאתלטים נעליים עם שלושה פסים. במונדיאל 1974 נעלו 14 מתוך 16 הנבחרות אדידס. הורסט דאסלר שהוביל את אדידס, היה זה שכיוון את החברה אל הדיפלומטיה מאחורי הקלעים, שהובילה לשיתופי פעולה עם צמרת פוליטיקת הספורט העולמית. הוא הפך שותף וידיד של ז'ואאו הבלאנז', הנשיא המיתולוגי של פיפ"א, ויחד הם טוו קורים בכל העולם. רק שמלחמות ירושה ומאבקים פנימיים בתוך אדידס על אסטרטגיות ובעלות, מנעו תשומת לב למהפכה שהתרחשה בחוץ.

נייקי, שהחזיקה בטכנולוגיה חדשנית (כריות אוויר), היתה חברה קטנה וזולה. כל זאת עד שהחתימה את כוכב ה-NBA מייקל ג'ורדן ב-1984. זו היתה פעולת הספונסרשיפ הסינגולרית המשמעותית ביותר בהיסטוריה של הספורט, ועד היום היא מופת בלימודי התחום. עד היום נעלי "אייר" של ג'ורדן, למרות שפרש ממשחק כבר לפני 11 שנה, הן הקו הנמכר ביותר בספורט.

במהלך שנות התשעים כבר עברה נייקי להוביל את השוק העולמי, וב-1994 היא נכנסה לתחום הכדורגל. באדידס הגיבו עם יציאה לבורסה, וחזרו לזירה. ב-2012, הקרב היה צמוד מתמיד: נייקי עשתה מחזור שנתי של 18.7 מיליארד אירו, אדידס 14.9 מיליארד. פומה נשארה חסרת כל הרחק מאחור במקום השלישי עם 3.3 מיליארד.

בזמן "מלחמות הסניקרס" בשנות השמונים והתשעים, היתה נייקי תמיד צעד אחד קדימה. כך למשל עם חנויות הדגל "נייקי-טאון", כמוהן פתחה גם אדידס. אז גם קבעה נייקי את האסטרטגיה של התקדמות באמצעות פרסום ומתן חסות של אתלטים בכירים, ואדידס נאלצה לקבל עליה את חוקי המשחק. מאז מתקיים מאבק מתמיד בין החברות על מושאי תשוקתם. וכמו בחיים, למאבק הזה אין חוקים.

כך למשל עבר ה-NFL מיד ליד: פומה, אח"כ ריבוק (שנרכשה על ידי אדידס), וכיום נייקי היא בעלת החסות בליגת הפוטבול, שנחשבת לליגת הספורט המצליחה בעולם. ב-NBA מחפשת אדידס בנרות כוכבים עתידיים שיעמדו לצד דריק רוז ודווייט הווארד, והציעה לפרש-מן (שחקן השנה הראשונה) של אוניברסיטת קנזס, אנדרו וויגינס, 140 עד 180 מיליון דולר כדי לנעול את נעלי שלושת הפסים. כי זה השוק המרכזי של נייקי, בו שולט עדיין השם ג'ורדן. גם יועציו של לברון ג'יימס התרברבו בזמנו בהצעה מאדידס - רק כדי לזכות בסכום גבוה יותר מנייקי. בצר לה, פונה אדידס החוצה מהספורט: הראפר קניה ווסט עבר לחברה מנייקי במהלך מתוקשר, וזו בתגובה החתימה את מתחרהו הצעיר דרייק. במגזין "פורבס" כתב הפרופסור להתנהגות ארגונית וחוק ספורט ג'ייסון בלזר, שמעבר החוצה מהספורט אל אלילי נוער מתחומים אחרים הולך ומתגבר. "בגלל המאסה של ספורטאים באורווה, אלילי תרבות נותנים יותר תמורה על ההשקעה. רק שקשה יהיה לכמת הצלחה שלהם".

חנות של נייקי בארה
חנות של נייקי בארה"ב

***

אבל כמובן ששדה המאבק המרכזי הוא הכדורגל. בעיקר בגלל התדמית והחשיפה שהוא נותן, ופחות בגלל גודל השוק לנעלי כדורגל. ב-1994 ביצעה נייקי את אחד ממהלכי פרסום הגרילה הגדולים בהיסטוריה של הספורט, כשחילקה לפני גמר המונדיאל סביב האצטדיון בלוס אנג'לס 70 אלף כובעי מצחייה עם סמל ה"סווש". וכך, בטלוויזיה ראו יותר נייקי מאשר אדידס (הספונסרית הרשמית של המונדיאלים, כאמור). "אנחנו לא יכולים להיות חברת מוצרי ספורט מובילה בלי לחולל מהפיכה בשוק הכדורגל", הודה ב-1999 פיל נייט, מייסד נייקי. המטרה של האמריקאים ברורה: לנצח את אדידס במגרשה.

היום מסרבים לדבר על כך בחברה, אבל בשנת 2000 נייקי קראו לזה "מלחמה, רק בלי כדורים". ההתחלה היתה עם פרנץ בקנבאואר, הפנים של אדידס. במקום ה-300 אלף מארק שאדידס שילמה לו מדי שנה, הציעה נייקי פי עשרה (!). רק התערבות של בעלי אדידס, רוברט-לואיס דרייפוס שטס אל הקייזר, גרמה לו לחזור בו מהסכמתו. נייקי המשיכה. החברה חיפשה מועדונים אירופיים מובילים עם פוטנציאל, ואחת הכתובות הראשונות היתה ניסיון לגנוב לאדידס את קבוצת הדגל שלה - באיירן מינכן, מהלך שנכשל בסופו של דבר. השיא הגיע ב-2006, עם עוד ניסיון של נייקי לפתות בסכומים כדי להשתלט גם על נבחרת גרמניה, הנבחרת שמזוהה עם אדידס מזה עשורים. ההצעה שהונחה על השולחן דיברה על חוזה לשמונה שנים בסך חצי מיליארד אירו ובנוסף 140 מיליון אירו לפעילויות שיווק של ההתאחדות הגרמנית, כמו הקמת מגרשי חימר, פרויקטים של אינטגרציה וכדומה, ואפילו הקמת מגדל משרדים על שטחי ההתאחדות בפרנקפורט. גם המהלך הזה הסתיים בסופו של דבר בלא כלום.

הקרבות בין נייקי לאדידס החלו להסתבך ולהתחמם בעקבות דיווחים על ניסיון של חברות הענק להתערב במעבר של כוכבים. גם אלו שכבר עברו דאגו לקבל "תדריך" מהספונסר איך לנהוג על מנת להשיג עוד כמה דקות של חשיפה. המקרה האחרון: ביום שבו החתימה באיירן מינכן ("קבוצת אדידס") את כוכב דורטמונד מריו גצה ("שחקן של נייקי"), הגיע גצה למסיבת העיתונאים והצטלם עם חולצת באיירן ביד כשהוא לבוש בחולצה ועליה מתנוסס בגדול סמל נייקי, במה שעורר שערורייה גדולה מבחינת אדידס. בכלל, זו מסתמנת כמגמה: ריאל מדריד קבוצה של אדידס? לכריסטיאנו רונאלדו חוזה בנייקי; ברצלונה של נייקי? ליונל מסי של אדידס. ארסנל של נייקי? אדידס החתימו את מסוט אוזיל על חוזה אישי לשבע עונות.

בינתיים בגרמניה, דובר אדידס הודה בעיתון "די-ולט" ש"זה מרוץ צמוד בין שתי הגדולות, ששולטות ב-95% מהשוק". אנדריאס רודולף, ראש איגוד הקמעונאים "ספורט 2000" מבהיר: "באופן חסר תקדים, מובילה נייקי במכירות נעלי כדורגל בגרמניה זה שבעה חודשים רצופים". וראש איגוד חנויות הספורט הגדול באירופה, "אינטרספורט", מסכם: "נייקי השתלטה על עוד נתחים מהשוק".

חסויות ההלבשה היקרות בכדורגל

***

לכן, הקרבות העסקיים האלו מתחממים באופן קריטי בשנת המונדיאל. אדידס מצפה לסיים את 2014 עם מכירות של 2 מיליארד אירו בלבד רק ממוצרי כדורגל, עלייה של כמעט 20% לעומת 2013. נייקי ממש לא רחוקה, וכבר אותתה ב-2012 כשרשמה מחזור של קרוב ל-1.5 מיליארד אירו ממכירות כדורגל.

אחרי מקרה גצה, אמר הרברט היינר, מנכ"ל אדידס: "סימנו לפנינו את המספר של נייקי". רוצה לומר, אנחנו מחכים להם בסיבוב. גם רומיניגה מהנהלת באיירן הזהיר: "כדאי לנייקי להימנע מ'להתקרב לסביבת הרחבה' של אדידס בזמן הקרוב". והמלחמה ממשיכה. היינר הודיע: "יש לנו הרבה תחמושת בקנה כדי להכות חזרה". כל כלי אפשרי - הכל עבור המטרה הגדולה. זה יכול להגיע למשחק גמר באצטדיון "המראקנה" בריו דה ז'ניירו בין ברזיל של נייקי, לבין גרמניה של אדידס. בשביל משחק כזה בדיוק מתקיים המונדיאל.

מונדיאל 2014: קרב נותנות החסות

הנבחרות של נייקי:
ברזיל, הולנד, צרפת, קרואטיה, פורטוגל, אנגליה, יוון, ארה"ב, דרום קוריאה, אוסטרליה

הנבחרות של אדידס:
גרמניה, ספרד, ארגנטינה, רוסיה, מקסיקו, יפן, קולומביה, ניגריה

הנבחרות של פומה:
איטליה, אורוגוואי, צ'ילה, חוף השנהב, גאנה, קמרון, שווייץ, אלג'יריה

היתר:
בלגיה (בורדה) * בוסניה (לגיאה) * קוסטה ריקה (לוטו) * אקוודור (מראתון) * אירן (אולשפורט) * הונדורס (ז'ומה)

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים