גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית פנדורה שווה 6.8 מיליארד דולר; מה צופן העתיד?

האם חברת המדיה שהביאה לעולם שירות מוזיקה חדשני, המתאים שירים לטעמו האישי של כל גולש, תצליח להגיע לפסי רווחיות או שמא תביא בשורות רעות למשקיעיה?

במיתולוגיה היוונית פרי יצירתו של זאוס, פנדורה, היא האישה הראשונה על פני כדור הארץ אשר ניחנה ביצר סקרנות רב. הודות לתכונה זו, פנדורה פתחה כד (לימים תיבה) שקיבלה ובכך שחררה בשורות רעות לעולם.

בשוק ההון של ימינו, פנדורה (Pandora Media) היא חברת שירותי המוזיקה המובילה בארה"ב, עם למעלה מ-200 מיליון משתמשים. מקור ההשראה לשם החברה, אגב, הוא מן הסתם אותה דמות מיתולוגית, שמעבר ליופי ולסקרנות ניחנה גם בכישרון מוסיקלי ייחודי.

מאז הנפקתה ביוני 2011, מנייתה של פנדורה יותר מהכפילה את שוויה, לערך של 6.8 מיליארד דולר כיום. מתחילת השנה היא רשמה זינוק מרשים של יותר מ-30%, שהופך אותה לאחת המניות החמות ביותר בוול סטריט (מקום שני מתוך 1,000 החברות הגדולות בארה"ב). כעת נשאלת השאלה - האם המודל העסקי של פנדורה יעמוד בציפיות הגבוהות, או שמא ייכשל ובכך תיפתח התיבה שתשחרר בשורות רעות למשקיעים.

מוזיקה מדעית

על מנת להבין את ייחודיות שירות המוזיקה של פנדורה עלינו לחזור בזמן יותר מעשור אחורה. בינואר 2000 החל פרויקט "מיפוי הגנום המוזיקלי", שמטרתו הייתה להפריד כל שיר למאות פרמטרים שונים, כך שניתן יהיה לבנות אלגוריתם חכם שינתב שירים בהתאם לפרופיל האישי של כל מאזין וזאת על בסיס צירופים מוזיקליים דומים.

בתום חמש שנות עבודה אינטנסיביות על הפרויקט, שכלל בחינה מעמיקה של 400,000 שירים, עלה לרשת אתר פנדורה; זה מאפשר למשתמשיו ליצור לעצמם מעין תחנת רדיו עצמאית, המנגנת שירים בהתאם לטעמו האישי של הגולש, על בסיס אותו אלגוריתם חכם.

השירות ניתן בשתי דרכים עיקריות: בחינם, תמורת צפייה בפרסומות במעבר בין השירים; ובתשלום שנתי, שמאפשר השמעת מוזיקה ללא פרסומות. כ-3 מיליון משתמשים בלבד הם מנויים, כך שעיקר ההכנסות של פנדורה (88%), מקורו מפרסום מקוון.

מנגד, מבנה ההוצאות הישירות של פנדורה מתחלק לשלושה: עלות הזרמת המוזיקה למשתמשים (Streaming), עלות תפעול השרתים; ותשלום תמלוגים עבור זכויות יוצרים.

בניגוד להצגת תוכן "רגיל" באינטרנט, שעלות הזרמת הנתונים בו היא זולה יחסית, הזרמת מדיה בתצורות וידאו וקול מצריכה משאבים רבים ומעמיסה על שרתי ספקית השירות. לשם השוואה, עלות הזרמת הנתונים הממוצעת, פר יחידת פרסום בגוגל וביאהו, עומדת על 1 מגבייט בלבד; לעומת יותר מ-20 מגבייט בפנדורה.

בנוסף, פנדורה סובלת מנחיתות תפעולית ביחס למתחרותיה הגדולות בתחום הפרסום המקוון. אלה נהנות מיתרון לגודל ומשילוב של מגוון רחב של מקורות פרסום, כך שההוצאה השולית שלהן בעבור יחידת פרסום נמוכה באופן משמעותי מזו של פנדורה.

כספקית שירותי מוזיקה רובצת על פנדורה עלות ישירה נוספת, שאינה נכללת בסל ההוצאות של מתחרותיה הפועלות דרך מנועי חיפוש. אלו הם התמלוגים, שהיא נדרשת להעביר לאמנים ולחברות ההפצה השונות תמורת השירים שהיא משדרת למשתמשים. זוהי העלות הישירה הכבדה ביותר של פנדורה, המהווה 63% מסך הכנסותיה מפרסום.

עתיד לוט בערפל

למעשה, מבנה ההוצאות התפעוליות הנוכחי של פנדורה יוצר מצב אבסורדי, שבו ככל שכמות המשתמשים בשירותי החברה גדלה, כך הולך ומתעצם הבור בתזרים המזומנים שלה. מכאן שהמודל העסקי הקיים אינו בר-קיימא, ופנדורה חייבת לשנותו בהקדם - לפני שתגיע לנקודת האל-חזור.

על בעיותיה של פנדורה בהווה מתווספים מספר אתגרים עסקיים, שעמם היא תיאלץ להתמודד בשנים הקרובות: הראשון שבהם הוא העלייה הצפויה בתמלוגים בגין זכויות יוצרים. בשנת 2015 תידרש פנדורה לחדש את הסכמיה עם תעשיית המוזיקה, וככל הנראה תעריפיה אף יעלו מעבר לאלו הנוכחיים. ראיה לכוחה של התעשייה ניתן לקבל בהצלחותיה בעבר להכשיל מהלכים של הפחתת תמלוגים בקונגרס.

אתגר נוסף לחברה נובע מהתגברות התחרות בתחום שירותי המוזיקה המקוונים, מכיוונן של ענקיות טכנולוגיה דוגמת אמזון, גוגל ואפל. אסטרטגיות הפעולה שלהן בתחום מגוונות וכוללות אמצעים כגון הצעת חבילות "באנדל" (לדוגמא: iTunes Radio ו-iTunes Match של אפל) בעלות שנתית נמוכה. איום זה מסכן את מובילותה של פנדורה בשוק זה, אולם בד בבד מהווה הזדמנות למשקיעים, שכן ייתכן שאחת הענקיות תבקש לרכוש אותה על מנת להגדיל חשיפה בתחום שירותי המוזיקה.

אתגר עיקרי נוסף של פנדורה נובע מהתמורה המרכזית שחווה העולם הדיגיטלי בשנים האחרונות. המעבר מגלישה במחשבים נייחים וניידים לטלפונים חכמים בא לידי ביטוי בירידה בהכנסה פר משתמש, לאור העובדה כי שטח הפרסום במובייל מוגבל (מסך קטן יותר). בנוסף, אופן הפרסום הנהוג במכשירים ניידים מייקר את עלויות התפעול לספקי התוכן.

לסיכום, פנדורה היא דוגמה קלאסית לחברה שיצרה לעצמה מובילות שוק הודות לחדשנות יוצאת דופן, וביצועי מנייתה בשנים האחרונות משקפים היטב את הציפיות הגבוהות של משקיעיה. אולם כעת, כשבאמתחתה מאות מיליוני משתמשים, עליה לבצע שינוי אסטרטגי במודל העסקי שיאפשר לה להתחיל להרוויח מהשירות הייחודי שהיא מספקת. אחרת, הסיפור המיתולוגי של "תיבת פנדורה" עלול להגשים עצמו גם במקרה שלה ושל המשקיעים במנייתה.

*** הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי וחינוך פיננסי בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

ההכנסות צומחות

עוד כתבות

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה יורדות ומושכות את נאסד"ק למטה

נאסד"ק יורד ב-0.6% ● תשואות האג"ח האמריקאיות מטפסות לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא