גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגזין G: המכוניות שתראו בכבישי ישראל ב-2014

שוק הרכב הישראלי נמצא בתהליך מואץ של שינוי. קבלו את הטרנדים שיבלטו השנה

אם בשנת 2010 מישהו היה אומר לנו שהמכונית הנמכרת ביותר בישראל ב-2013 תהיה מכונית מיני קוריאנית באורך 3.7 מטרים, קרוב לוודאי שהיינו שולחים אותו להסתכלות. באותה תקופה נראה היה ששום דבר לא יערער את ההגמוניה רבת השנים של המשפחתיות סדאן. כולן התכנסו באותה עת לאותו אורך, עיצוב, בסיס גלגלים ומנועים. בקיצור, תמצית השמרנות המוטורית של הלקוח הישראלי.

אבל, עובדה: המכונית הנמכרת ביותר בשנה שעברה הייתה קיה פיקנטו; פלח משפחתיות הסדאן משתרע כיום בין 110 אלף ל-140 אלף שקלים ובין נפח של 1.2 לשני ליטרים. "כרטיס הכניסה" לרכישת רכב של מותג יוקרה גרמני נמצא כיום בטווח של 170 עד 230 אלף שקלים, מכוניות מיני חדשות אפשר למצוא במחיר של משפחתית בת 4 ולג'יפונים עירוניים יש רשימת המתנה.

השינויים הדרמטיים האלה לא צפויים לעצור ב-2014. הגבולות המוכרים של הפלחים הישנים והחדשים יתרחבו, ספי המחיר הפסיכולוגיים ייחצו, וכוכבים חדשים ייווצרו בשוק הליסינג. להלן כמה מהטרנדים החדשים הצפויים, היישר מכדור הבדולח.

דגמי "מיתון": משפחתית חדשה במחיר משומשת

מכוניות המיני והסופר-מיני אידיאליות כרכב שני למשפחה או כרכב ראשון למשפחה צעירה, אבל משפחה עם שלושה ילדים או עם שני ילדים, שרוצה לצאת לשופינג רציני ו/או לנופש פעיל, תתקשה מאוד לאכלס את הכבודה ברכב בגודל כזה.

הסובלים מחסרון כיס - ובדרך כלל יש בישראל מתאם הפוך בין רמת ההכנסה הפנויה לגודל התא המשפחתי - מצאו עד כה פתרון בשוק המשומשות. אבל, כפי שאמרנו לא פעם, שוק המשומשות הוא סוג של "קזינו", שהסיכויים בו הם נגד המהמר. כלומר, המכוניות הטובות באמת, אלה עם הקילומטרז' הנמוך, הבעלות המוקפדת וההיסטוריה הנקייה מתאונות, כמעט לא מגיעות לשוק. הן נמכרות מפה לאוזן בתוך המשפחה, בין חברים או למקורבים בחברות הליסינג. מה שכבר נמצא ב"שוק" מתגלה לעתים קרובות כזול לרכישה, אבל כיקר מאוד לתחזוקה לאורך שנים.

אל הוואקום הזה יישאבו ב-2014 רכבי low cost. סקודה וסיאט כבר הכניסו יד ורגל לפלח החדש עם הראפיד ועם הטולדו, שבתוך פחות מחצי שנה מכרו כ-3,000 יחידות. גם פיז'ו עשתה זאת, בעיקר בשוק הציים, עם ה-301, ואילו המותג הסיני MG העלה בשנה שעברה כמה מאות יחידות על כבישי הארץ.

ב-2014 תצטרף לתחרות גם דאצ'יה, המותג הרומני של רנו, עם ואנים, עם סטיישנים ואפילו עם רכב פנאי, שיתומחרו כולם בפער לא גדול מיפנית משומשת בת שנתיים. בינתיים מדובר בדגמים ידניים, אך אוטומטיים עשויים להופיע בהמשך. "מלמטה" תתרחב התחרות בפלח המשפחתיות הקטנות בין המתחרות הקוריאניות לבין מיצובישי אטראז', שאמנם אינה בגודל של משפחתית "אמיתית", אבל עדיין מציעה שימושיות של תא מטען גדול בטווח המחירים (אחרי מבצעים) של כ-85 אלף שקלים ופחות.

למי זה טוב?

למי שחרד משוק המשומשות ורוצה להקטין את פער המחירים בין מכוניות "מהניילונים" לבין אלטרנטיבות מקבילות בנות 3. אמנם יהיו פשרות באבזור ובגימור, והמחיר עדיין לא לגמרי עממי, אבל בשקלול ההוצאות החזויות לשלוש שנים של שימוש, זו עדיין אטרקציה לבעלי ארנק מכווץ.

יוקרתיות קומפקטיות: ה-SUV דורס את ההאצ'בק

המכירות של מכוניות האצ'בק הקומפקטיות בעלות שמות מותגים יוקרתיים זכו להצלחה שיווקית מכובדת בשנתיים האחרונות והכשירו את הלבבות לדור חדש של "סמלי מעמד נגישים". אבל המכוניות הללו, דוגמת מרצדס A קלאס, אאודי A3, ב.מ.וו סדרה 1 ושות', היו ונותרו נישה עם פוטנציאל מוגבל, לא מעט בשל הממדים הקומפקטיים ותצורת ההאצ'בק, שנתפסת בישראל כ"עממית".

אז מה עושים? מגביהים את המתלים ואת הגג, מוסיפים כמה סממני "פנאי" חיצוניים, ובינגו - קיבלנו זן חדש של "רכבי כביש-שטח יוקרתיים קומפקטיים", שהסטטוס שלהם (ושל בעליהם) נוסק אל על. ב.מ.וו עשתה זאת עם ה-X1, שהדור האחרון שלו נראה כמו X3 מוקטן. אאודי הלכה בעקבותיה עם ה-Q3, שבמבט ראשון קשה להבחין בינו לבין האח הגדול Q5. השנה תצטרף לתמונה גם מרצדס עם סדרת ה-GLA, המבוססת על סדרה A החדשה, ומאוחר יותר גם לקסוס עם דגם היברידי קטן וזול יותר מה-RX.

למי זה טוב?

לשוחרי הסטטוס ה"חסכנים". גרסאות בסיס של ג'יפונים יוקרתיים בטווח המחירים הקריטי של כ-200 עד 220 אלף שקלים הופכות אותן לנגישות גם ללקוחות שבאים "מלמטה" - כמו נהגים של ג'יפונים יפניים וקוריאניים - וגם מהווים אלטרנטיבה "מכובדת" ללקוחות של כלים גדולים יותר ויקרים יותר מבית אותם מותגי יוקרה.

בקיצור, זה "כרטיס מעבר" מהשקעה של 350 אלף שקלים להשקעה של 200 אלף, בלי לאבד הרבה סטטוס או נוחות משמעותית. ב.מ.וו ואאודי כבר נמצאים בטווח המחירים הזה (230-220 אלף שקלים לפני הנחות, כ-200 אלף שקלים עם הנחות), והמרצדס GLA הבסיסית תגיע עם גרסת בסיס באותו טווח מחירים.

מכוניות מיני וסופר מיני: סכר המחיר נפרץ

מכוניות המיני רשמו זינוק מסחרר בשלוש השנים האחרונות, אבל 2014 תתאפיין בפרק חדש באבולוציה של הפלח הזה: הגעתן של מכוניות מיני מקסי. יונדאי עתידה לירות את יריית הפתיחה החודש, כשתציע את ה-I10 החדשה עם מראה ומפרט של מכונית סופר מיני. סוזוקי תצעד בעקבותיה במחצית השנייה של השנה עם הדור החדש של ה-ALTO, שתהיה גדולה כמעט כמו הסוויפט דור קודם.

השתיים הללו יצטרכו להתמודד בשתי חזיתות: מול מכוניות שניצבות על הגבול בין מיני לסופר מיני, דוגמת מיצובישי ספייס סטאר החדשה, שכבר חדרה במרץ לטבלת המכירות בשלהי 2013; ומול מכוניות סופר מיני אמיתיות, שמחירי הבסיס שלהן זולגים כיום במהירות לפלח המיני. חלק מהמכוניות הללו, כמו פורד פיאסטה, ניסן מיקרה ושות', כבר מתחרות בפלח בגרסה הידנית שלהן. ב-2014 נראה גם סופר מיני אוטומטיות נכנסות לתחרות.

למי זה טוב?

למי שרוצה יותר תמורה לכסף. בפלח המיני יש הרבה רווחיות, במיוחד בתקופה של שערי מטבע נוחים, וזה יתבטא בתמחור אגרסיבי. מכוניות המיני הגדולות מהדור החדש יתומחרו ב-2014 באגרסיביות בטווח של 70-60 אלף שקלים לדגם אוטומטי מאובזר, ומכוניות הסופר מיני, ה"פולשות" בטווח של 75 אלף שקלים, פלוס מינוס, לדגמים אוטומטיים.

אנחנו לא מדברים כאן בהכרח על מחיר המחירון הרשמי אלא על מחירי השוק האמיתיים, כפי שהם משתקפים במבצעי מכירות תקופתיים, מבצעים למועדוני לקוחות או מכירות "אפס קילומטרים" של חברות הליסינג.

ג'יפונים עירוניים: מחכים לליסינג

כמעט עשרת אלפים רכבי כביש-שטח ופנאי קומפקטיים (סגמנט C) נמכרו בשנה שעברה בישראל. בהתחשב בעובדה שהפלח הזה כמעט שלא היה קיים לפני חמש שנים, זהו ללא ספק זינוק רציני. ב-2014 המבחר יהיה גדול מתמיד, וכך גם טווח המחירים (האמיתיים), שינוע מסביבות ה-130 אלף שקלים ועד פחות מ-110 אלף שקלים.

אבל הפלח הזה רק עושה צעדים ראשונים. "מלמעלה" חותכים כיום היבואנים את מחירי הבסיס של כמה מרכבי הפנאי הגדולים והמרווחים יותר, ומביאים אותם קרוב מאוד לטווח המחיר של הכלים הקומפקטיים. ניסן קשקאי, למשל, נמכר לאחרונה במחירי חיסול שנושקים לאלה של שברולט טראקס או רנו קפטור.

מנגד יגיעו לשוק ב-2014 דגמי בסיס, שיציעו תמחור אגרסיבי במיוחד - כמו פורד אקו ספורט החדש. בשורה התחתונה, הפלח הזה ימשיך לדחוק את הגבולות המסורתיים שלו וימשיך "לדרוס" את פלח המשפחתיות, שכבר עכשיו נשען על לקוחות שמרניים מאוד, כלומר על ציי הרכב.

למי זה טוב?

לציי הרכב ולמשתמשי הליסינג, שלוחצים כיום על חברות הליסינג לספק כלים כאלה כתחליף למשפחתיות המסורתיות, אבל נענים בשלילה. חברות הליסינג מתנגדות בעיקר מפני שההנחות שהן מקבלות על כלים כאלה הן מינימליות. כאשר תתגבר התחרות וייכנסו לתחרות דגמים של "מותגי ליסינג" - כמו מאזדה CX-3, שתנחת כאן השנה, הסכר ייפרץ.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם