גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לסתום, לסתום

סתימת פיות לא תמיד עובדת - אבל אם היא עובדת, היא עובדת היטב

א. ראשית, אבקש לסלק חוב גדול של חוסר נעימות מהטור של השבוע שעבר, ואני לא מתכוון לקוראות ולקוראים הרבים שגערו בי על כך שבגללי הזדמזמו באוזניהם להיטי הזהב הנצחיים של מודרן טוקינג כל סוף השבוע. לאלה רק אזכיר ברמז את שאמרו חכמינו במסכת נדרים, שכל המבקר חולה נוטל אחד משישים מצערו, ואודה בחום על הסולידריות שהופגנה, גם אם בכפייה.

אני מתכוון דווקא למשפט שסגר את הטור, "אולי עכשיו עם לכתו מאיתנו של האחרון מהחמישייה המופלאה של נערותי, אוכל להפסיק ולשמוע את הצלילים המזעזעים של מודרן טוקינג". רבים מיהרו להעיר לי שמאיר הר-ציון עדיין חי.

ואכן, מאיר הר-ציון חי, עוד רגע יחגוג את יום הולדתו השמונים. ידעתי את זה, ועוד איך שידעתי, מי לא יודע את זה. אם הייתם מעירים אותי באמצע הלילה הייתי אומר לכם את זה. אפילו עברתי לא מזמן ליד האחוזה שלו, צפונית לבית שאן (נוף יפה מאוד יש שם). לא יודע איך עשיתי את הטעות הזאת, התפלק לי. צריך היה להיכתב "הבכיר בחמישייה" (כמו שביקשתי שיעודכן באתר האינטרנט).

מה אתה הורג את מאיר הר-ציון, שאלו/גערו כמה מהמגיבים, והאמת, שהיה במחשבה הזו, שאדם כמוני יכול להרוג אדם כמו מאיר הר-ציון, משהו כל-כך קומי, שאפילו לא הצלחתי לכעוס על עצמי ברצינות. בכל מקרה, כל מה שיש לי הן מילותיי הדלות, שאיתן אני טועה מדי פעם ואיתן אני מתנצל מכל הלב.

ב. ואפרופו מילים, בשבועות האחרונים חזינו בניסיונות חוזרים לסתום לאנשים את הפיות, במידות משתנות של חומרה ושל טיפשות, כמו גם של הצלחה. השיא היה כמובן הצעת החוק לאיסור השימוש במילה נאצי (אגב, איך ינסחו את החוק האוסר על שימוש במילה נאצי בלי שימוש במילה נאצי? הרי אי אפשר לא להגיד נאצי בלי להגיד נאצי).

בסביבו של החוק ובצלו השתופפו שלל פרשות: פרשת אדם ורטה, המורה השמאלני ר"ל מהתיכון בטבעון; פסילת ביקורת של ידידיה מאיר מימין (אם כי מטעמים כלכליים) על האיש המכונה זמביש בעיתון בשבע; ההחלטה שלא לתת דוקטור של כבוד באוניברסיטת חיפה לפרופ' ישראל אומן, חתן פרס נובל לכלכלה, בשל דעותיו הפוליטיות, גם הן מימין; ההוראה המטורללת של השר לביטחון פנים אהרונוביץ' לפתוח בחקירה נגד אנשים (מימין) ששמחו על מותו של שרון (משרד החינוך אף זימן מנהלי ישיבה כלשהי לשימוע); ההתנפלות המהירה של בנט על סטרוק שהביעה גם היא שמחה מימין על מות שרון; ואפילו לימור לבנת שהטילה וטו משונה על השתתפות יוסי שריד בפאנל כלשהו.

היו גם דברים גדולים יותר, כמו הצעת חוק המשילות שנועדה להעלות דרמטית את אחוז החסימה, על מנת להקשות על מפלגות קטנות, ואיך אפשר בלי חוק העמותות, שכמו עמיתו החוק לאיסור השימוש במילה שאסור להשתמש בה, וכמו חוק המשילות על שלל גרסאותיו, עולה ויורד משולחן המחוקק כבר פעם שנייה לפחות.

בטח היו עוד כמה. חלק נרחב מהוויכוחים הם על מה בכלל מותר להתווכח. אני לא רואה הרבה טלוויזיה, אבל כמעט בכל פעם שאני פותח, יש שם איזה מישהו שחוזר ואומר: לא, אתה תיתן לי לדבר. בדרך כלל זה כל מה שהוא חוזר ואומר: לא, אתה תיתן לי לדבר. אז תדבר, לעזאזל, בא לי לצרוח על המסך, אבל אני סותם לעצמי את הפה, כמנהג הימים האלה. תמונה עגומה למדי.

וכל זה עוד בלי לספור מעשי לינץ' בפייסבוק, שם אפילו אין סיכוי לעקוב, והאמת שכבר גם אין טעם; פעם הלינצ'ים האלה עוד היו נעשים עם הרבה דמיון, תשוקה וזעם אמיתיים. היום הם נעשים באוטומטיות, כמעט בשעמום. אפילו בהפגנה המעט משונה ונוגעת ללב שהייתי בה במוצ"ש שעבר, שהייתה ניסיון להחיות את המחאה החברתית, התרכז רוב האקשן בניסיונות לסתימת פיות תוך כדי מחאה על סתימת פיות בסגנון "אם אני לא מדבר, גם אתה לא תדבר".

ב"מועדון קרב" אומרת הבחורה לבחור שאנשים כבר לא מקשיבים, הם רק מחכים לתורם לדבר. אז בפרפרזה, כיום אנשים כבר לא מחכים לתורם לדבר, הם מחכים לתורם לסתום למישהו אחר את הפה.

ג. רוב הדברים שדובר בהם לעיל לא מצליחים מי יודע מה מבחינת סתימת הפיות: הביקורת של מאיר ראתה אור, המורה השמאלני לא התפטר, החוק לאיסור השימוש במילה נאצי לא יעבור, ואם יעבור, יהפוך לבדיחה, אבל חוק העמותות באמת מצליח לעצבן אותי.

במהותו, שנשארת עומדת גם אחרי ההסתייגויות שריככו מעט את החוק, עומדת ההצעה להשית קנס על אידיאולוגיה, או אם תרצו: להפוך את מערכת המיסוי למערכת אכיפה, שליטה וענישה על רעיונות שאינם עולים בקנה אחד עם דעתו של השלטון.

יש בזה משהו קצת מטורף, אתם לא חושבים? למה לא נחיל גם על היחיד מיסוי דיפרנציאלי לפי האהבה לצה"ל? איזה מין רעיון עוועים גאוני זה, להשתמש במס הכנסה כשוט? האין זו שיטת שלטון מעוותת למדי, או לכל הפחות צעד מאוד לא דמוקרטי? לא דמוקרטי הרבה יותר מלאסור על אנשים לשמוח על מותו של ראש ממשלה שנפטר או נרצח.

משהו ילדותי, אלים, טוטלי. ולא רק זה, יש בו גם מלא היבריס בחוק הזה, קצת כמו בחוק המשילות והעלאת אחוז החסימה: אנחנו הרוב, אנחנו הרוב הצודק, ואנחנו נישאר הרוב הצודק לנצח. נותר לנו רק לחזק את הביצורים שמסביב לחומות ורע לעולם לא יאונה לנו. אבל מי כמונו יודעים ששום דבר לא נמשך לנצח ושמה ששנוא עליך אל תעשה לחברך כי הקארמה היא ביץ' והכול חוזר אליך?

והאמת שקצת מביך לומר את המובן מאליו, אבל אלה בדיוק הגבולות הגמישים של חופש הביטוי ושם הם ואתה נבחנים, בדברים שאתה מתנגד להם, שמעצבנים אותך, שיש בהם טעם רע. זה הכול, פשוט מאוד. קשה לך? תנשום עמוק. האלטרנטיבה גרועה בהרבה.

אני האחרון שאצא נגד טבע האדם: גם לי, הרבה פעמים, הדבר הראשון שבא לי הוא שמלא אנשים יסתמו את הפה, שפשוט יסתמו את הפה, או שמישהו יסתום להם אותו, שיפסיקו לומר את כל דברי הבלע האלה שהם אומרים, שיאסרו את כל המסיתים לגזענות ולאלימות, ובכלל את כל מי שלא מסכים איתי. אבל אז אני נושם עמוק, וזה עובר. הרבה יותר קשה מזה, כמובן, זה לעמוד לצד מי שאתה מתנגד לו והכי הכי רוצה שיסתום את הפה. זה לא קורה הרבה, בטח שלא מספיק. גם לי זה לא תמיד הולך, אבל אני מנסה להשתפר.

ד. הרוח הזו של סתימת הפיות מזכירה לי תמיד את החבר הזה שלי, שההורים שלו גרו לא רחוק מחיריה, אז מזבלה והיום פארק פורח. כל יום בשעה קבועה: גל של סירחון אימים לשעה-שעתיים, ואז עובר עד מחר. ככה זה מרגיש עם כל הצעות החוק האלה של הימין. גם אם זה לא מצליח, הסירחון - אימים. והוא יחזור על עצמו גם מחר, או בעוד שנה.

סתימת הפיות אמנם לא תמיד עובדת - אבל אם עובדת, עובדת היטב: מרוב ריטואל הסתימות אנחנו כבר בקושי מדברים על כל הפיות הסתומים שסתומים באופן כל-כך קבוע שאנחנו כבר לא זוכרים שאי פעם היה להם בכלל קול: העניים. מדברים עליהם, זה נכון, מנתחים אותם, זה בטוח, מצלמים אותם מרחוק תוך כדי שמטשטשים להם את הפרצופים וחושבים, אולי, מה לעשות איתם; ויש מלא דוחות עוני שאפשר לקרוא בהם, לשאוב נתונים ולהזדעזע, אבל קולם לא נשמע. ואולי זה כל העניין. מאכילים אותנו במהומות על לא-כלום כדי שלא נשים לב לדבר האמיתי.

מי כמונו יודעים ששום דבר לא נמשך לנצח ושמה ששנוא עליך אל תעשה לחברך כי הקארמה היא ביץ'

עוד כתבות

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי