גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לסתום, לסתום

סתימת פיות לא תמיד עובדת - אבל אם היא עובדת, היא עובדת היטב

א. ראשית, אבקש לסלק חוב גדול של חוסר נעימות מהטור של השבוע שעבר, ואני לא מתכוון לקוראות ולקוראים הרבים שגערו בי על כך שבגללי הזדמזמו באוזניהם להיטי הזהב הנצחיים של מודרן טוקינג כל סוף השבוע. לאלה רק אזכיר ברמז את שאמרו חכמינו במסכת נדרים, שכל המבקר חולה נוטל אחד משישים מצערו, ואודה בחום על הסולידריות שהופגנה, גם אם בכפייה.

אני מתכוון דווקא למשפט שסגר את הטור, "אולי עכשיו עם לכתו מאיתנו של האחרון מהחמישייה המופלאה של נערותי, אוכל להפסיק ולשמוע את הצלילים המזעזעים של מודרן טוקינג". רבים מיהרו להעיר לי שמאיר הר-ציון עדיין חי.

ואכן, מאיר הר-ציון חי, עוד רגע יחגוג את יום הולדתו השמונים. ידעתי את זה, ועוד איך שידעתי, מי לא יודע את זה. אם הייתם מעירים אותי באמצע הלילה הייתי אומר לכם את זה. אפילו עברתי לא מזמן ליד האחוזה שלו, צפונית לבית שאן (נוף יפה מאוד יש שם). לא יודע איך עשיתי את הטעות הזאת, התפלק לי. צריך היה להיכתב "הבכיר בחמישייה" (כמו שביקשתי שיעודכן באתר האינטרנט).

מה אתה הורג את מאיר הר-ציון, שאלו/גערו כמה מהמגיבים, והאמת, שהיה במחשבה הזו, שאדם כמוני יכול להרוג אדם כמו מאיר הר-ציון, משהו כל-כך קומי, שאפילו לא הצלחתי לכעוס על עצמי ברצינות. בכל מקרה, כל מה שיש לי הן מילותיי הדלות, שאיתן אני טועה מדי פעם ואיתן אני מתנצל מכל הלב.

ב. ואפרופו מילים, בשבועות האחרונים חזינו בניסיונות חוזרים לסתום לאנשים את הפיות, במידות משתנות של חומרה ושל טיפשות, כמו גם של הצלחה. השיא היה כמובן הצעת החוק לאיסור השימוש במילה נאצי (אגב, איך ינסחו את החוק האוסר על שימוש במילה נאצי בלי שימוש במילה נאצי? הרי אי אפשר לא להגיד נאצי בלי להגיד נאצי).

בסביבו של החוק ובצלו השתופפו שלל פרשות: פרשת אדם ורטה, המורה השמאלני ר"ל מהתיכון בטבעון; פסילת ביקורת של ידידיה מאיר מימין (אם כי מטעמים כלכליים) על האיש המכונה זמביש בעיתון בשבע; ההחלטה שלא לתת דוקטור של כבוד באוניברסיטת חיפה לפרופ' ישראל אומן, חתן פרס נובל לכלכלה, בשל דעותיו הפוליטיות, גם הן מימין; ההוראה המטורללת של השר לביטחון פנים אהרונוביץ' לפתוח בחקירה נגד אנשים (מימין) ששמחו על מותו של שרון (משרד החינוך אף זימן מנהלי ישיבה כלשהי לשימוע); ההתנפלות המהירה של בנט על סטרוק שהביעה גם היא שמחה מימין על מות שרון; ואפילו לימור לבנת שהטילה וטו משונה על השתתפות יוסי שריד בפאנל כלשהו.

היו גם דברים גדולים יותר, כמו הצעת חוק המשילות שנועדה להעלות דרמטית את אחוז החסימה, על מנת להקשות על מפלגות קטנות, ואיך אפשר בלי חוק העמותות, שכמו עמיתו החוק לאיסור השימוש במילה שאסור להשתמש בה, וכמו חוק המשילות על שלל גרסאותיו, עולה ויורד משולחן המחוקק כבר פעם שנייה לפחות.

בטח היו עוד כמה. חלק נרחב מהוויכוחים הם על מה בכלל מותר להתווכח. אני לא רואה הרבה טלוויזיה, אבל כמעט בכל פעם שאני פותח, יש שם איזה מישהו שחוזר ואומר: לא, אתה תיתן לי לדבר. בדרך כלל זה כל מה שהוא חוזר ואומר: לא, אתה תיתן לי לדבר. אז תדבר, לעזאזל, בא לי לצרוח על המסך, אבל אני סותם לעצמי את הפה, כמנהג הימים האלה. תמונה עגומה למדי.

וכל זה עוד בלי לספור מעשי לינץ' בפייסבוק, שם אפילו אין סיכוי לעקוב, והאמת שכבר גם אין טעם; פעם הלינצ'ים האלה עוד היו נעשים עם הרבה דמיון, תשוקה וזעם אמיתיים. היום הם נעשים באוטומטיות, כמעט בשעמום. אפילו בהפגנה המעט משונה ונוגעת ללב שהייתי בה במוצ"ש שעבר, שהייתה ניסיון להחיות את המחאה החברתית, התרכז רוב האקשן בניסיונות לסתימת פיות תוך כדי מחאה על סתימת פיות בסגנון "אם אני לא מדבר, גם אתה לא תדבר".

ב"מועדון קרב" אומרת הבחורה לבחור שאנשים כבר לא מקשיבים, הם רק מחכים לתורם לדבר. אז בפרפרזה, כיום אנשים כבר לא מחכים לתורם לדבר, הם מחכים לתורם לסתום למישהו אחר את הפה.

ג. רוב הדברים שדובר בהם לעיל לא מצליחים מי יודע מה מבחינת סתימת הפיות: הביקורת של מאיר ראתה אור, המורה השמאלני לא התפטר, החוק לאיסור השימוש במילה נאצי לא יעבור, ואם יעבור, יהפוך לבדיחה, אבל חוק העמותות באמת מצליח לעצבן אותי.

במהותו, שנשארת עומדת גם אחרי ההסתייגויות שריככו מעט את החוק, עומדת ההצעה להשית קנס על אידיאולוגיה, או אם תרצו: להפוך את מערכת המיסוי למערכת אכיפה, שליטה וענישה על רעיונות שאינם עולים בקנה אחד עם דעתו של השלטון.

יש בזה משהו קצת מטורף, אתם לא חושבים? למה לא נחיל גם על היחיד מיסוי דיפרנציאלי לפי האהבה לצה"ל? איזה מין רעיון עוועים גאוני זה, להשתמש במס הכנסה כשוט? האין זו שיטת שלטון מעוותת למדי, או לכל הפחות צעד מאוד לא דמוקרטי? לא דמוקרטי הרבה יותר מלאסור על אנשים לשמוח על מותו של ראש ממשלה שנפטר או נרצח.

משהו ילדותי, אלים, טוטלי. ולא רק זה, יש בו גם מלא היבריס בחוק הזה, קצת כמו בחוק המשילות והעלאת אחוז החסימה: אנחנו הרוב, אנחנו הרוב הצודק, ואנחנו נישאר הרוב הצודק לנצח. נותר לנו רק לחזק את הביצורים שמסביב לחומות ורע לעולם לא יאונה לנו. אבל מי כמונו יודעים ששום דבר לא נמשך לנצח ושמה ששנוא עליך אל תעשה לחברך כי הקארמה היא ביץ' והכול חוזר אליך?

והאמת שקצת מביך לומר את המובן מאליו, אבל אלה בדיוק הגבולות הגמישים של חופש הביטוי ושם הם ואתה נבחנים, בדברים שאתה מתנגד להם, שמעצבנים אותך, שיש בהם טעם רע. זה הכול, פשוט מאוד. קשה לך? תנשום עמוק. האלטרנטיבה גרועה בהרבה.

אני האחרון שאצא נגד טבע האדם: גם לי, הרבה פעמים, הדבר הראשון שבא לי הוא שמלא אנשים יסתמו את הפה, שפשוט יסתמו את הפה, או שמישהו יסתום להם אותו, שיפסיקו לומר את כל דברי הבלע האלה שהם אומרים, שיאסרו את כל המסיתים לגזענות ולאלימות, ובכלל את כל מי שלא מסכים איתי. אבל אז אני נושם עמוק, וזה עובר. הרבה יותר קשה מזה, כמובן, זה לעמוד לצד מי שאתה מתנגד לו והכי הכי רוצה שיסתום את הפה. זה לא קורה הרבה, בטח שלא מספיק. גם לי זה לא תמיד הולך, אבל אני מנסה להשתפר.

ד. הרוח הזו של סתימת הפיות מזכירה לי תמיד את החבר הזה שלי, שההורים שלו גרו לא רחוק מחיריה, אז מזבלה והיום פארק פורח. כל יום בשעה קבועה: גל של סירחון אימים לשעה-שעתיים, ואז עובר עד מחר. ככה זה מרגיש עם כל הצעות החוק האלה של הימין. גם אם זה לא מצליח, הסירחון - אימים. והוא יחזור על עצמו גם מחר, או בעוד שנה.

סתימת הפיות אמנם לא תמיד עובדת - אבל אם עובדת, עובדת היטב: מרוב ריטואל הסתימות אנחנו כבר בקושי מדברים על כל הפיות הסתומים שסתומים באופן כל-כך קבוע שאנחנו כבר לא זוכרים שאי פעם היה להם בכלל קול: העניים. מדברים עליהם, זה נכון, מנתחים אותם, זה בטוח, מצלמים אותם מרחוק תוך כדי שמטשטשים להם את הפרצופים וחושבים, אולי, מה לעשות איתם; ויש מלא דוחות עוני שאפשר לקרוא בהם, לשאוב נתונים ולהזדעזע, אבל קולם לא נשמע. ואולי זה כל העניין. מאכילים אותנו במהומות על לא-כלום כדי שלא נשים לב לדבר האמיתי.

מי כמונו יודעים ששום דבר לא נמשך לנצח ושמה ששנוא עליך אל תעשה לחברך כי הקארמה היא ביץ'

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם