גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר עולמי של נילסן: 45% מאמינים לפרסומות בטלוויזיה

הסקר מלמד כי כמעט מחצית מהצרכנים בישראל מאמינים לפרסומות בטלוויזיה ובעיתונות ■ עם זאת, הישראלים יותר ספקטים מהצרכן הממוצע בעולם ■ ומה אנחנו אוהבים? בעיקר פרסומות הומורויסטיות המבוססות על סיטואציות יום-יומיות

אחד החששות שנשמעים בשנים האחרונות ממפרסמים ופרסומאים עוסקים בקושי להגיע לצרכן עם מסר כלשהו ובאובדן האמון שלו בפרסומות.

הצפת המידע, שמאפשרת לצרכן ללמוד ולהבין כמעט כל דבר על ההתנהלות של החברות מאחורי הקלעים, אמצעי המדיה החדשים שמאפשרים לו להגיב בזמן אמת, והתחושה הכללית שלעיתים הזנב מכשכש בכלב - הצרכן קובע את האג'נדה והמפרסם מיישר קו - הביאו לספקנות מסוימת באשר לחשיבותו של הפרסום בתמהיל השיווקי הכולל - בוודאי פרסום תדמיתי.

למרות זאת, מחקר עולמי חדש של נילסן, שבחן את אמון הציבור בפרסום, מציג נתונים הפוכים, שיש בהם לעודד במשהו את ענף הפרסום החבוט. מנתוני הסקר, שנערך בקרב 29 אלף צרכנים מ-59 מדינות ובכללן ישראל, עולה כי האמון באמצעי הפרסום המסורתיים, כמו טלוויזיה ועיתונות, לא רק שנותר גבוה, אלא שבפרמטרים מסוימים הוא אפילו התחזק.

בשנת 2007 נערך סקר זהה שביקש להצביע על מגמות בתחום הפרסום, כדי לסייע למפרסמים לקבל החלטה מושכלת, בבואם להחליט על אמצעי המדיה המתאימים לפרסום שלהם, ועל סוגי המסרים שעליהם לבחור כדי להגיע ללב הצרכנים.

תוצאות הסקר הנוכחי מושוות לסקר שנעשה אז - מה שמאפשר ללמוד על המגמות בתחום זה על פני הזמן.

מפילוח נתוני המחקר ניתן לגלות את המאפיינים של הצרכנים הישראלים. על-פי מדגם מייצג של 500 איש, רק 45% מהישראלים מאמינים לפרסומות בטלוויזיה, נמוך בהרבה מהנתון העולמי שעומד על 62%.

מידת האמון של הישראלים היא זהה לגבי פרסומות בעיתונות היומית, והיא עולה מאוד כאשר ישראלים נחשפים להמלצות של צרכנים אחרים באינטרנט או לשיווק מפה לאוזן.

למרות מידת האמון הנמוכה יחסית לפרסומות בטלוויזיה, ההנעה לפעולה לקנייה דווקא גבוהה ועומדת על 63%. ההנעה לפעולה גבוהה עוד יותר בפרסומות בעיתונות (69%), כאשר הפרסום בסלולר עומד על נתון נמוך הרבה יותר - 43%.

ואיזה פרסומות אנחנו מעריכים? בעיקר כאלה שמבוססות על סיטואציות יום-יומיות, על מסרים הומוריסטיים או כאלה שעוסקות בנושאי בריאות. כמו בשאר העולם, גם אצלנו בתחתית הרשימה נמצאות חסויות שמובילים סלבס או כוכבי ספורט, אך באופן מפתיע גם פרסומות עם תכנים מיניים לא מקבלות את האימפקט הרצוי.

בעולם: עלייה באמון בסלולר

מהנתונים בעולם עולה כי פרסומות בטלוויזיה, בעיתונות היומית ובמגזינים, שמרו על דירוגן הגבוה במדד האמון של נילסן, ובחלק מאמצעי המדיה אפילו נרשמה עלייה: אמון הצרכנים בפרסום בטלוויזיה עלה מ-56% בשנת 2007 ל-62% בשנת 2013.

האמון בפרסומות המופיעות במגזינים עלה גם הוא מ-56% ב-2007 ל-60% מהצרכנים בסקר הנוכחי. אמון הצרכנים במודעות בעיתונות היומית היה היחיד בסקר שרשם ירידה קלה מ-63% ב-2007 ל-61% בסקר הנוכחי.

באופן לא מפתיע, הסקר מצביע על אמון הולך וגובר של צרכנים באמצעי המדיה החדשים - האינטרנט והמובייל.

ניתן להסביר זאת באמצעות מספר גורמים, בהם העובדה שמדובר באמצעי מדיה צעירים מאוד (הפרסום במובייל היה בחיתוליו בעת הסקר הקודם). כמו כן, אלה מדיות מתפתחות, שההבנה לגבי אופן השימוש האפשרי בהן גדלה במכפלות מדי שנה. אלה מדיות שעוברות תהליך ההתבגרות מואץ, הן מבחינת טכנולוגיות והשימוש בפרסום, והן באופן שבו הצרכן צורך את המדיה.

הצרכנים ביטאו בין השאר עלייה חזקה באמון בחסויות של מותגים - 61% השנה לעומת 49% בסקר הקודם. כמו כן, ניכרת עלייה באמון באמצעי פרסום כגון אימיילים פרסומיים שהצרכנים נרשמו אליהם, פרסומות בווידיאו אונליין ומודעות במנועי חיפוש.

למעשה, מודעות במנועי חיפוש הן המקום שבו נרשמה העלייה הדרמטית ביותר באמון הצרכן: מ-34% ב-2007 ל-48% בסקר הנוכחי.

"את השינוי המשמעותי ביותר בין סקר 2007 לסקר הנוכחי ניתן לייחס לעלייה במדד האמון בפרסום ברשת ובמובייל", אומרת שגית עטר, מנכ"לית נילסן ישראל, "העלייה באמון בפרסום ברשת ובמובייל מעידה על החשיבות ההולכת וגוברת של המדיות המדוברות. לצד העלייה באמון של הצרכנים, גם המפרסמים עצמם מציגים אמון הולך וגובר בסוגי פרסום אלה, ופועלים במדיות אלה יותר".

פה לאוזן - מניע חזק לקנייה

עלייה במדד האמון צריכה על פניו לשמח את המפרסמים בעלי המותגים, אך יש להניח כי השאלה המרכזית שמעניינת אותם היא כיצד נתון זה משפיע בסופו של דבר על החלטות הקנייה של הצרכנים, והאם קיימת קורלציה בין האמון בפרסום לגידול בצריכת המוצר.

גם במקרה הזה, הממצאים מעודדים: תוצאות הסקר מראות כי פעמים רבות האמון בפרסום והחלטת הרכישה הולכים יד ביד.

באופן לא מפתיע, המלצות ממכרים וממשפחה וחוות דעת צרכניות שאינן מבוססות פרסום, הן הגורמים החזקים ביותר שמביאים להחלטות קנייה: 84% מהנשאלים אמרו שירכשו מוצר בעקבות המלצה של אדם שהם מכירים. ואולם, נתונים גבוהים של החלטות קנייה נרשמו גם בהשפעת פרסום מסורתי: יותר משני שלישים (כ-68%) מהצרכנים שנשאלו - אמרו כי רכשו מוצרים בעקבות פרסום שראו בטלוויזיה. 65% רכשו מוצרים לאחר שנחשפו לפרסום בעיתונות היומית, ו-62% רכשו מוצרים שראו במודעות שפורסמו במגזינים.

תוצאות הסקר מראות כי יש מקום לשיפור באמצעי פרסום באינטרנט ולמקסום התקשורת עם הצרכנים - אחרי הכול מדובר במדיה צעירה, ועדיין כמחצית מהצרכנים שנסקרו אמרו כי קיבלו החלטת קנייה בעקבות פרסום שנחשפו אליו ברשת, בפרסומות המשולבות בווידיאו ברשת, וכן בבאנרים ובפרסום במובייל.

לדברי עטר, "העלייה במדד האמון של הפרסום ברשת מגיע בד בבד עם התרחבות מדיה זו, ועם הפיכת המודעות המתפרסמות בה לחכמות ולמשכנעות יותר, והצרכנים מגיבים אליהן".

שוב ושוב מדברים בתעשיית השיווק והפרסום על הקושי להציף מסר כלשהו ולבלוט בתוך שטף המידע המקיף את הצרכן. ברור כי אחת הדרכים החשובות להגיע לכך היא ליצור קמפיין פרסומי שייחרת בזיכרון הצרכנים. המחקר בדק מהם סוגי המסרים בעלי הסיכוי הגדול ביותר לגעת בלב הצרכנים ולהשפיע עליהם, והוא מצא כי סוגי מסרים מסוימים יכולים לעשות זאת בצורה טובה יותר מאחרים.

מהנתונים עולה כי במקום הראשון מדורגים מסרים הומוריסטיים, כאשר לא פחות מ-47% מהנשאלים הצביעו עליהם כבעלי הסיכוי הגבוה ביותר להשפיע עליהם. במקום השני, בפער זעום (46%) נמצאות פרסומות המבוססות על סיטואציות מחיי היומיום, אשר יוצרות הזדהות עם הצופה.

בין סוגי מסרים אחרים אשר נשארים בלב הצופה גם לאחר החשיפה, אפשר למצוא פרסומות המבוססות על חיי המשפחה, על נושאי בריאות וכן פרסומות המדגישות את ההיבט הצרכני ואת הערך הכלכלי שישיג הצרכן מרכישת המוצר (כל שלושת סוגי המסרים עם נתון זהה של 38% מהנסקרים, שאמרו כי מסרים אלה הם בעלי הסיכוי הגבוה ביותר להשפיע עליהם).

בתחתית הרשימה נמצאים שני סוגי פרסומות, שהם דווקא נחשבים לאהודים ופופולריים בקרב חברות מובילות: פרסומות המבוססות על המלצות ספורטאים ועל סלבריטאים המשמשים כפרזנטורים. רק 8% מהצרכנים אמרו שפרסומת שבמרכזה ספורטאי תשפיע עליהם, ו-12% בלבד אמרו כי פרסומות שבמרכזן סלבריטאי יחלחלו וישפיעו עליהם.

עטר מסבירה כי "לא משנה באיזו מדיה מדובר, האפקטיביות של הפרסומת תושפע מאוד מהמסר שיהיה בה. מחקר קודם של נילסן קבע שאמנם יש ניואנסים בין צרכנים ממדינות שונות, אך הנושאים שבאופן גלובלי הכי נוגעים ללבם של הצרכנים הם גם אלה שעלו במחקר הנוכחי".

מסרים בפרסומות

סקר עולמי

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית