גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

62 מיליארד שקל מחכים

תנו לחברות הטבות מס לא מוגבלות - או בטלו אותן לגמרי

חלפו חודשיים מאז תום סאגת "מבצע הרווחים הכלואים" של רשות המסים, ובסדר היום הכלכלי שלנו נראה כאילו לא התרחש דיון ציבורי נסער בנושא וחזרנו לעסקים כרגיל. מבצע הגבייה החד-פעמי של הרשות, שהניב 4.3 מיליארד שקל נוספים לתקציב המדינה, הביא למאות התבטאויות של פוליטיקאים ובכירים במשק, למאות כתבות ואמוציות שלא נראו שנים במחוזותינו סביב נושא מיסויי-מקצועי.

עם זאת, מפתיע שבתום מבצע הגבייה ועם נדידת השיח הציבורי למשבר הבא, נותרנו עם שאלה פתוחה - מהי בעצם מדיניות המדינה ביחס לרווחים הכלואים שנותרו בקופות החברות, יותר מ-62 מיליארד שקל (!) והיד עוד נטויה. האם תמשיך ותישמר מדיניות הטבות המס הנוכחית, האם מחכה לנו "מבצע" נוסף מצד רשות המסים על הרווחים הכלואים שנותרו, מהו החזון ארוך-הטווח של רשות המסים ומשרד האוצר ביחס לסוגייה.

המהלך שהציגה רשות המסים כהישג היה נכון לשעתו, אך בעצם מדובר בניצחון פירוס. כשמציעים לך ממתק, אתה בדרך-כלל לוקח. ברשות פיתו את החברות באתנן רגעי של הפחתת מסים, והחברות ניצלו את הפרצה ונענו להצעה החד-פעמית.

אולם כל עוד מדובר בחריגה זמנית, שנבעה מאילוצים תקציביים ולא גובתה בחקיקה קשיחה נלווית למען שינוי הפערים המובנים במדיניות המס הנוכחית, אין במהלך הנ"ל בשורה או סיבה לגאווה.

רשות המסים לקחה חוק קשיח, שינתה אותו עבור גביית מסים נקודתית, והפכה למעשה את גביית המס לערך עליון. אבל, גביית מס אינה חזות הכול גם בזמנים של קשיים תקציביים הקיימים כמעט תמיד. מהחלטה זו נפגעו קשות שני ערכים שהם לא פחות חשובים מגבייה - יציבות מס ותכנון מס.

שיטת הטבות המס הנוכחית לחברות הגדולות, בדמות חקיקה אשר מלכתחילה אינה מאפשרת לחברות למשוך רווחים אלא בקנס, לא הייתה נכונה לפני עשר שנים ואינה נכונה גם להיום. אם אתה נותן לחברות מסוימות הטבות מס בשל צרכים ואינטרסים של המדינה, מוטב לתת אותן במלואן, ולא בכפוף למגבלות על החברות.

בניגוד לשיח הכלכלי בישראל כיום, יש טעם רב בהשארת הטבות המס הקיימות כיום לחברות הגדולות. הערך המוסף שלהן למשק - ייצור מקומות עבודה בפריפריה והזרמת הון להשקעות ולמסחר - חיוני ואפקטיבי.

ניתן להתווכח על גובה הטבות המס, אך המדיניות צריכה להיות קשיחה, אחידה, ארוכת-טווח, ולא לאלץ חברות להימנע משימוש בכספים המתפנים מהטבות אלה לצרכים ספציפיים. על המדינה לתקן את העיוות המקורי בהטבות המס, ולאפשר לקבל אותן באופן רגיל ובלי לאלץ את החברות לעגל פינות.

יודגש כי חלוקת דיבידנדים אינה רק הליך פיננסי - עשרות המיליארדים שצוברות החברות ונמנעות מלחלק כדיבידנד בעשור האחרון, נמנעים הן מקופת האוצר והן גם מהמשק עצמו - כספים שיכלו לשמש להשקעות, לפיתוח, ליצירת עסקים נוספים, ולהנעת המסחר במשק, נשארים מוגבלים וכמעט בלתי שמישים בגלל אילוצי המס.

"מבצעי הטבות" נוספים

אם יש להטבות המס תכלית - הבה נשאיר אותן, אך גם לא נגביל את החברות הנהנות מהן. ואם החלטנו שאין להטבות תכלית - נשנה אותן: על-ידי הפחתתן או ביטולן. כך או כך, המצב הנוצר מהמבנה המיסויי המשמש כיום את החברות אינו משרת לא את קופת האוצר, לא את החברות ולא את המשק.

בפני רשות המסים עומדת הכרעה - מה לעשות עם רווחים קיימים בסך עשרות מיליארדי שקלים ועם רווחים נוספים שיצברו החברות הגדולות, שממשיכות לפעול על-פי החוק הישן לעידוד השקעות הון.

בשל מבנה החוק הקיים ואי-ההצדקה לשנות את מיסוי הדיבידנד בישראל למטרה זו בלבד, נראה כי הרשות תיאלץ ליזום "מבצעי הטבות" נוספים כדי למסות סכום גבוה ככל הניתן מהרווחים הנותרים בשנים הקרובות; ואולי אף לסתום חורים בתקציב המדינה.

והמסקנה היא שכדאי שברשות המסים ובאוצר יכריעו אחת ולתמיד על מדיניות אחידה, סדורה וברורה: מתן הטבות מס שאינן כפופות למגבלות בלתי ישימות - או לחלופין ביטולן.

* הכותב, רואה חשבון ומשפטן, הוא יו"ר פירמת בייקר-טילי ישראל.

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה