גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד אמון הצרכנים: התפנית האופטימית נראית רחוקה יותר

בדצמבר איבד המדד 8.7 נקות ונתון המגמה ירד לראשונה מאז יולי האחרון ■ נמשכת הצניחה בנכונות לרכישת מוצרים בני-קיימא

מדד אמון הצרכנים של גלובס בשיתוף PwC Israel ירד בדצמבר ירידה חדה של 8.7 נקודות ל-70.8 נק' (1996 = 100 נק') אחרי ירידה של 1.2 נק' בנובמבר ועלייה של 5.3 נק' באוקטובר. שנת 2013 מסתיימת עם מדד נמוך ב-3.6 נק' מרמתו בדצמבר 2012.

נתון המגמה של המדד - שמבוסס על ממוצע נע תלת-חודשי - ירד בדצמבר ב-1.5 נק' ל-77 נק', אחרי עלייה של 2.1 נק' בנובמבר ועלייה של 3.4 נק' באוקטובר. בעצם, הירידה בדצמבר היא הראשונה שנרשמת מאז יולי 2013.

בחודשים קודמים כתבנו כאן שאין תפנית אופטימית בקרב הציבור, למרות העלייה בנתון המגמה. הירידה בחודש דצמבר רק מחזקת הערכה זו.

בסקר המדד השוטף, בעריכת מכון סמית, שלוש שאלות ליבה: מהו לדעתך מצבו הנוכחי של המשק? מה יהיה מצבו בעוד חצי שנה? מה יהיה מצבך הכלכלי האישי בעוד חצי שנה? לגבי כל שאלה נטלנו את שיעור האופטימיים, גרענו ממנו את שיעור הפסימיים וקיבלנו את המאזן נטו. אם למשל 40% מהמשיבים מעריכים שמצבם ישתפר בתוך חצי שנה, ו-50% חושבים שהוא יורע, הרי שהמאזן נטו יהיה מינוס 10 נקודות אחוז (נ"א).

הירידה המשמעותית בדצמבר נובעת מירידה בשלושת רכיבי המדד. בשניים מהם, המצב הכלכלי בעוד חצי שנה והמצב הכלכלי האישי בעוד חצי שנה, מדובר בירידות חדות יחסית, שבאו אחרי שיפור מסוים בחודשים קודמים. ברכיב של ההערכות לגבי המצב הכלכלי השוטף הירידה קטנה יותר, אם כי גם במקרה זה מדובר בהרעה שבאה אחרי התאוששות מסוימת.

מצב המשק

הנתון השוטף של המאזן נטו של השאלה הראשונה (מצב המשק בהווה) רשם ירידה של 5.3 נקודות אחוז (נ"א) בדצמבר למינוס 40.8 נ"א, זאת לאחר ירידה של 3.9 נ"א בנובמבר ועלייה של 2.3 נ"א באוקטובר. בסוף שנת 2012 עמד נתון זה על מינוס 29.9 נ"א.

כפי שצוין מספר פעמים, באורח מסורתי כמעט רגיל הצרכן הישראלי להעניק ציון שלילי לתפקודו השוטף של המשק, גם בתקופות שבהן נרשמה גאות כלכלית. לכן, הרמה הנמוכה של המאזן נטו אינה יכולה להתפרש כביטוי לפסימיות עמוקה. עם זאת, הירידה המחודשת בהערכות הציבור מלמדת על חשש קיים מפני מצבו של המשק.

נתון המגמה של הרכיב, שמבוסס כאמור על ממוצע תלת-חודשי נע של הנתונים החודשיים השוטפים, ירד בדצמבר ב-2.3 נ"א, לאחר ירידה של 0.8 נ"א בנובמבר ועלייה של 1.7 נ"א באוקטובר. בסוף דצמבר עמד נתון המגמה על מינוס 36.3 נ"א, נמוך בכ-8.5 נ"א מרמתו בסוף 2012.

עתיד המשק

הרכיב שמודד את ציפיות הציבור לגבי מצב המשק שישה חודשים קדימה רשם בדצמבר ירידה חדה. המאזן נטו - שיעור המשיבים האופטימיים מינוס שיעור הפסימיים - ירד ב-12.6 נ"א למינוס 30.8 נ"א, אחרי עלייה של 3.2 נ"א בנובמבר ועלייה של 6.7 נ"א באוקטובר.

נתון המגמה ירד ב-0.9 נ"א בדצמבר, לאחר עלייה של 3.8 נ"א בנובמבר ועלייה של 4.4 נ"א באוקטובר. בסוף החודש שעבר עמד נתון המגמה על מינוס 23.5 נ"א, סביב רמתו במחצית הראשונה של השנה.

קשה לאתר גורם בודד שיסביר את ההרעה הניכרת שחלה בחודש דצמבר, אם כי רכיב זה רושם תנודות יחסית גדולות בערכו זה חודשים רבים, ככל הנראה ביטוי לחסר ודאות בקרב הציבור.

באופן ספציפי יותר, ייתכן שהנתון בדצמבר מבטא את החששות מפני האטה כלכלית, בצל פגיעת השקל המתחזק בתעשיות היצוא. עם זאת, כאשר מביאים בחשבון את התנודות הגדולות, אין להוציא מכלל אפשרות תנועה הפוכה בנתוני ינואר 2014.

עתיד אישי

המאזן נטו של ציפיות הצרכנים לגבי מצבם הכלכלי האישי בעוד שישה חודשים רשם בדצמבר ירידה נוספת, שניה ברציפות. בחודש שעבר ירד רכיב זה ב-8.1 נ"א לאחר ירידה של 3 נ"א בנובמבר ועלייה של 6.8 נ"א באוקטובר. בעקבות זאת ירד המאזן נטו של הרכיב לרמה של מינוס 1.6 נ"א.

נתון המגמה ירד בדצמבר ב-1.4 נ"א לרמה של 4.8 נ"א, לאחר עלייה של 3.4 נ"א בנובמבר ועלייה של 4.2 נ"א באוקטובר. למעשה, הירידה בדצמבר באה אחרי ארבעה חודשי עליות שבהם נתון המגמה של הרכיב טיפס ב-13.1 נ"א. עם זאת, נתון המגמה בסוף 2013 גבוה מזה של דצמבר 2012 - 1.3 נ"א.

לרכיב הציפיות האישיות יש משקל גדול בעת גיבוש התחזיות לגבי הצריכה הפרטית. לכן אנו שבים וטוענים כי תנודות ברכיב זה ישפיעו על הצריכה הפרטית. אם לא יתחדש השיפור ברכיב הציפיות לגבי המצב הכלכלי האישי, לרבות שיפור בנתוני המגמה, הרי שאין לצפות להאצה בגידול בצריכה הפרטית במחצית השנייה.

על פי ממצאי המדד לדצמבר, שיעור הנכונות לרכישת מוצרים בני-קיימא רשם ירידה ל-23.9% מכלל המשיבים, לעומת 25.6% בנובמבר ו-28% באוקטובר. יתר על כן, זה עשרה חודשים שיעור הנכונות נותר מתחת לרמה הקריטית של 30%, ובדצמבר אנו רואים שפל שלא נצפה מאז קיץ 2011. הדבר מרמז על התרחבות איטית בחלק זה של הצריכה הפרטית, למרות השיפור בנתוני המגמה של הציפיות הכלכליות האישיות.

בשורה התחתונה - המדד ממשיך לאותת כי במחצית הראשונה של 2014 לא צפויה התרחבות מהירה של הצריכה, אלא אם יירשם שיפור גדול מאוד בחודשיים הקרובים בנתוני מגמת המדד, ובפרט בציפיות לגבי המצב הכלכלי האישי.

מדד אמון הצרכנים של ישראל

מדד אמון הצרכנים של ישראל - מבית "גלובס" מחקרים בשיתוף PwC קסלמן וקסלמן - הינו אינדיקטור כלכלי מוביל (Leading Indicator) לחיזוי מגמות בפעילות הכלכלית במשק. המדד מבוסס על סקר שמבוצע מזה 11 שנה עבור "גלובס" על ידי מכון סמית.

מחקר של בנק ישראל העלה, כי מדד אמון הצרכנים של "גלובס" יכול לחזות רבעון אחד עד שני רבעונים קדימה את ההתפתחויות בצריכה הפרטית, תוך הוספת מידע על הצפוי בעתיד הקרוב, מעבר למה שניתן ללמוד ממשתנים אחרים במשק. על פי המחקר, יכולת החיזוי של המדד אף גבוהה מיכולתם של מדדים מקבילים בעולם.

אמון או אי אמון

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; נובה עולה ב-4%, אנרג'יאן ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות