גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפו בטבלאות: הערים שבהן דירות נחטפות כמו לחמניות

מה דחף את עסקאות המגורים בירושלים? מי הערים שקנו בהן הכי הרבה דירות בשנה החולפת? האם יש קשר בין גודל אוכלוסייה לכמות עסקאות? ומה קורה מעבר לקו הירוק? ■ מיוחד ל"גלובס": סקר עסקות הנדל"ן השנתי

העיר המובילה במספר הדירות שנמכרו ב-2013 היא ירושלים, הניצבת בראש הטבלה בהפרש ניכר מהעיר השנייה אחריה - באר שבע. כך עולה מנתוני מערכת הנדל"ן של רשות המסים המבוססת על דיווחים למס שבח, על פי ניתוח שעשו במחירון דירות יד 2.

ניתוח העסקאות ממערכת הנדל"ן של רשות המסים מאפשר פילוח על פי ערים ויישובים שבהם בוצעו העסקאות הרבות ביותר בשנת 2013. מכיוון שחובת הדיווח על עסקה למס שבח עומדת על 40 יום ובמקרים חריגים אפילו על תקופה ארוכה יותר, נתוני 2013 מסכמים את 11 החודשים הראשונים של השנה ורק את חלק מנתוני חודש דצמבר.

הנתונים מעידים על מגמה מעניינת בהיקף העסקאות ומציבים ערים שעל פי היקף האוכלוסייה בהן לא היינו מצפים שיגיעו למקום גבוה כל כך. עוד מעידים הנתונים כי רבים מהיישובים שבהם נרשם גידול משמעותי בעסקאות בהשוואה לשנה שעברה אינם נמצאים בלב האזור המוגדר בדרך כלל כאזור הביקוש.

העיר שבה נעשה המספר הגבוה ביותר של עסקאות על פי מערכת רשות המסים, היא כאמור ירושלים - 4,614 עסקאות. במקום השני ניצבת באר שבע עם 3,581 עסקאות ובמקום השלישי חיפה עם 2,998 עסקאות. רק במקום הרביעי ניצבת תל אביב-יפו עם 2,897 עסקאות ואחריה, במקום החמישי, פתח תקווה עם 2,501 עסקאות.

תמונה מפתיעה

הצבת מספר העסקאות בכל אחת מהערים הללו ביחס להיקף האוכלוסייה בהן מציירת תמונה מפתיעה. ניתן היה להניח שהערים שבהן היקף האוכלוסייה גדול יותר יהיו עסקאות רבות יותר, אולם הטבלה מעידה אחרת.

ירושלים היא אמנם העיר הגדולה בישראל (804 אלף תושבים) ונרשם בה מספר העסקאות הגבוה ביותר, אולם בהמשך הטבלה משתנה התמונה. העיר השנייה הייתה צריכה להיות תל אביב-יפו (405 אלף תושבים). אבל לפניה נמצאות באר שבע (כ-205 אלף תושבים) וחיפה (כ-270.3 אלף תושבים). ההסבר למספר העסקאות הגדול כל כך בחיפה ובבאר שבע נעוץ בעיקר בהיקף הדירות להשקעה שנרכשות בערים אלו בשל המחיר הנמוך יחסית והביקוש לשכירות. עוד נקודה שצריך לזכור היא שבשנת 2013 נכנס לתוקפו מענק ירושלים, שעמד על כ-100 אלף שקל לרוכשי דירה בבירה. אין ספק שגם מענק זה הגדיל את מספר העסקאות בעיר.

בערים אחרות בטבלה, שמבחינת גודלן היה ניתן לחשוב שהיקף העסקאות יהיה גדול בהתאם, נרשם מספר עסקאות נמוך יחסית. כך למשל, מבין 10 הערים בהן נרשמו המספר הגבוה ביותר של עסקאות, העיר הרביעית בגודלה ברשימה, ראשון לציון, המונה 232 אלף תושבים ניצבת רק במקום התשיעי ולפניה ניתן למצוא ערים קטנות הרבה יותר כמו אשקלון (117 אלף תושבים) או נתניה (190 אלף תושבים). הסיבה לכך יכולה להיות מחירי הדירות הגבוהים ושן מחסור בהתחלות בנייה בשנים האחרונות.

גידול במעגלים חיצוניים

לדברי רועי שגב, סמנכ"ל אתר יד2: "שוק הדירות מיד שנייה, המהווה את רוב רובן של העסקאות לרכישת דירות בישראל, מצייר תמונה השונה במקצת משוק הדירות החדשות. אנחנו רואים שגם בערים כמו חיפה, בהן היקף הבנייה החדשה אינו גבוה, מתבצעות אלפי עסקאות בשנה, ולכן היא ממוקמת במקום השלישי. המחסור בדירות בישראל בא לידי ביטוי בביקוש גבוה העולה על ההיצע ורוכשי הדירות מוכנים להתפשר על רכישת דירה ישנה במקום דירה חדשה ועל אזור המגורים, וזאת בניסיון לרכוש דירה בהתאם לתקציב שלהם. זה בא לידי ביטוי גם בגידול בעסקאות מחוץ לאזור המרכז, מגמה שבולטת גם ברכישת דירות חדשות וגם ברכישת דירות יד שנייה".

ובאמת, כשמביטים על פילוח אחר של הנתונים, שבודק באיזה יישוב נרשם הגידול המשמעותי ביותר בעסקאות ב-2013 לעומת 2012, מוצאים בעיקר יישובים שאינם נמצאים באזורי הביקוש הרגילים.

במקום הראשון בטבלה זו ניתן למצוא את ראש העין, שהיקף העסקאות בה במהלך 2013 היה גבוה בכ-181% מהיקף העסקאות בשנת 2012. הסיבה במקרה הזה היא בעיקר יציאה לשיווק של מספר גדול יחסית של פרויקטים בשכונת פסגות אפק החדשה בעיר שעתידה לכלול כ-14 אלף יח"ד. במהלך שנת 2013 החלו מספר חברות לשווק דירות בעיר בניהן, אביסרור משה ובניו, גיא ודורון לוי, דונה, פרץ בוני הנגב, פרץ לוזון, צרפתי שמעון, שיכון ובינוי נדל"ן ושפיר מגורים ובנין ומכאן הגידול המשמעותי בעסקאות.

צמיחה משמעותית בהיקף העסקאות נרשמה גם בשלושה יישובים הנמצאים מעבר לקו הירוק - קרני שומרון, ביתר עילית ואפרתה, כולם ממוקמים בתוך החמישייה הפותחת של הטבלה עם גידול בשיעור של כ-86% בראשון, של כ-72% בשני וכ-39% בשלישי. יישובים נוספים שרשמו עלייה דו ספרתית בשיעור העסקאות הם צור יצחק, שוהם, ירוחם, טייבה, באר יעקב, צור הדסה וגבעת זאב.

כאשר מסתכלים על הערים שבהן ירד היקף העסקאות ב-2013 ניתן למצוא ערים רבות בלב איזור הביקוש. על פי הסקירה של מחירון דירות יד 2, העיר שבה ירד היקף העסקאות בצורה המשמעותית ביותר היא בת ים, שבה בוצעו 662 עסקאות לעומת 1,292 עסקאות בכל 2012 - הפרש של כמעט 50%. ערים נוספות שבהן ירד שיעור העסקאות בהיקף ניכר של למעלה מ-30% הן רחובות (34.3%), אילת (34%), רמת גן (32.9%) ובית שמש (30%). עוד ברשימה ניתן למצוא ערים כמו תל אביב-יפו, כפר סבא, נתניה, ראשון לציון, חולון, פתח תקווה וגם ירושלים.

באזורי הביקוש ההיצע עדיין קטן

נתונים אלו מחזקים את ההנחה שמחירי הדירות הגבוהים באזורי הביקוש דוחקים אט אט רוכשים לצאת למעגלים מרוחקים יותר כדי להצליח ולרכוש דירה במחיר שתואם את ההון העצמי שיצליחו לגייס. כך העלייה בהיקף העסקאות בולטת יותר ביישובים מרוחקים יותר שעד לפני שנים מעטות לא היו על המפה הנדלנ"ית.

פילוח נוסף של נתונים, מאפשר לראות היכן נמכרו הכי הרבה דירות חדשות ביישובים השונים. פילוח זה נעשה על ידי בחירת העסקאות שבהן מצוין באתר רשות המסים כי שנת הבנייה היא 2011 והלאה. היקף העסקאות בדירות חדשות בכל עיר מעיד בין היתר הן על תנופת בנייה והן על הביקוש.

העיר שבה היקף העסקאות בדירות חדשות מתוך סך העסקאות ב-2013 הוא הגדול ביותר היא ראש העין (76.8%), 394 דירות. נתון זה אינו מפתיע לאור השכונה החדשה שהולכת ונבנית בעיר. עיר נוספת בה היקף העסקאות בדירות החדשות גבוה במיוחד היא העיר חדרה (50.9%) שגם בה היה בשנת 2013 ועדנו קיים היצע גדול של בנייה חדשה. העיר השלישית היא אשקלון (46.7%) ואחריה ניתן למצוא את רחובות (44.5%) ומודיעין-מכבים-רעות (40.3%).

מעניין לראות שבהשוואה לשנת 2012, עם פילוח דומה של שנתוני הבנייה, מבין חמש הערים שבהן היקף העסקאות בדירות החדשות הוא הגדול ביותר, רק העיר רחובות מופיעה בשתי הטבלאות. הערים הנוספות שבהן היקף העסקאות בדירות החדשות היה הגדול ביותר ב-2012 הן יבנה, בית שמש, רמלה וכפר סבא. העובדה שבשתי הרשימות יש יותר ערים מחוץ למעגלי הביקוש המרכזיים מאשר בתוכם מעידה פעם נוספת כי היצע הדירות החדשות באזורי הביקוש החזקים עודנו קטן מה שלא יאפשר למחירים לרדת וממשיך לדחוק אנשים החוצה למקומות חדשים.

מספר עסקאות

עוד כתבות

עדי שלג / צילום: אלון רון

עד המדינה בפרשת אי.די.בי: כולם "שיפצו" אז מחירי מניות, בדיעבד הבנתי שזו עבירה

עדי שלג העיד כי ביצע את הפעולות סביב הרצת מניות אי.די.בי ב-2012 לפי הנחיותיו של איתי שטרום, וכי הפך לעד מדינה אחרי שגילה כי שטרום ונוחי דנקנר "מפילים עליו הכול" ● הוא טען כי הוא "הוכה בתדהמה" מכך שדנקנר מייחס לו אחריות לפרשה, ולגבי פעולותיו הסביר כי "היום ברור לי שזה אסור, אבל אז זה היה אחרת"

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

מזכיר המועצה לביטחון לאומי באיראן: "מתגבש מתווה למו"מ"

טראמפ אישר בריאיון לפוקס ניוז: "הם מדברים איתנו - נראה מה אפשר לעשות" ● דיווח: פיצוץ עז נשמע בנמל בנדר עבאס שבדרום איראן - כלי תקשורת במדינה הכחישו דיווח על תקיפת מפקד במשמרות המהפכה ● גורמים בישראל טוענים שאין למדינה קשר לפיצוצים באיראן ● צה"ל תקף ברצועת עזה במה שמסתמן כגל שני של תקיפות על רקע הפרת הסכם הפסקת האש מצד חמאס ● עדכונים שוטפים

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

שלב הניסוי הקליני: האם זו התרופה שתעצור את תהליך ההזדקנות?

הגישה של פרופ' דיוויד סינקלייר, גורו ההזדקנות, עומדת לראשונה למבחן אמפירי ● בשנת 2025 חלה עלייה משמעותית בהשקעות בבריאות הנפש בישראל ● עמותת יד שרה פיתחה פלטפורמה לאיסוף מידע רפואי ● החברה שהודיעה בשבוע שעבר על השלמת ניסוי קליני לאבחון גורם מרכזי להתקפי לב ● והמכללה האקדמית אשקלון השיקה מרכז לסימולציה קלינית מתקדמת ● השבוע בביומד

מטוס ישראייר. בעיגול: יואב וייס / צילום: מוני שפיר, סיוון פרג

המינוי החדש בישראייר מגלה משהו דווקא על החברה המתחרה

יואב וייס, מנהל פעילות חברת התעופה וירג'ין אטלנטיק בישראל עד לאחרונה, יהיה אחראי על פעילות הטיסות ארוכות הטווח של ישראייר - שהופכת ליחידת רווח עצמאית ● קבוצת חמת רוכשת 1,800 מ"ר במתחם גיגיס בראשון לציון תמורת כ-30 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

רשת moltbook / צילום: צילום מסך

מהתפעמות לחשש ועד פרצת אבטחה: מה הסיפור של Moltbook, הרשת החברתית של הבינה המלאכותית

הרשת החברתית לבוטים עוררה סקרנות עולמית, עד שפרצת אבטחה אחת העבירה את הדיון מתודעה לניהול ואבטחה

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

הזיגזג ההולנדי: חברת התעופה שהודיעה על חידוש הטיסות לישראל

שינוי מגמה? חברת התעופה ההולנדית KLM מודיעה על חידוש הטיסות לישראל, זאת לאחר היסוס שנרשם בשבועות האחרונים

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

רשות החירום הלאומית: למגן את תחנת הכוח עטרות מפני רחפנים וכטב"מים

על רקע חשש למחסור באנרגיה ופגיעות בתשתיות, רשות החירום הלאומית מגדירה את תחנת הכוח בעטרות כפרויקט לאומי קריטי ודורשת מיגון מיוחד, כולל יכולות גילוי ויירוט רחפנים

גלופה של שטרות של חמש דולר במטבעה של ארה''ב בוושינגטון הבירה / צילום: Reuters, Gary Cameron

קריסת הדולר מגלה לאמריקאים שהם לא המעצמה שעליה פינטזו

התחזיות סברו שהעשור הנוכחי יטלטל את העולם, ובינתיים הוא מקיים את המצופה ממנו ● תהיות על מצב הדולר האמריקאי מול סל המטבעות, ציפיות הריבית וגם האפשרויות שיוצרת הבינה המלאכותית - כל אלה ישפיעו עמוקות על הכלכלה בשנה הקרובה ● כתבה ראשונה בסדרה

לירון אייזנמן (סיליקום), יהוא עופר (אודיסייט) / צילום: ברצי גולדבלט, שלומי יוסף

הישראלית שקפצה במעל 30% בשבוע, וזו שירדה לשפל של שנתיים וחצי

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סיליקום קפצה במעל 20% בעקבות פרסום תוצאותיה הכספיות ותחזית חיובית לרבעון הראשון של 2026 ● אודיסייט טיפסה במעל 30% בשבוע, לאחר שדיווחה על שתי הזמנות פיילוט חדשות מלקוח ביטחוני גדול ● ורוניס ירדה לשפל של שנתיים וחצי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את המלצתם למניה

עקב אכילס של חמינאי שעשוי להוביל אותו להפסד מול ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ההבדלים הגדולים בין טראמפ לחמינאי, איך מתמודדים צעירי עזה עם המשבר הכלכלי ברצועה, והארגונים העשירים שרוצים להשפיע על בחירות האמצע בארה"ב • כותרות העיתונים בעולם

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

זה האיש הכי חשוב בעזה שאתם לא מכירים

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

התקנת פאנלים סולאריים בבית מגורים / צילום: Shutterstock

בדרך ל-2040: כך ייראה פיילוט הקולטים הסולאריים בבאר שבע

המטרה של פרויקט "שכונת אנרגיה חכמה" הוא לדמות את מדינת ישראל בשנת 2040, כשחלק ניכר מייצור החשמל יגיע מגגות סולאריים ● לשם כך, התושבים מקבלים הנחה, הדרכה וגם סיוע במימון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השפריץ מים על אישה שטיילה ברחוב. מה הפיצוי שפסק ביהמ"ש?

שכן שהשפריץ מים מצינור ביתו על אישה שטיילה עם כלב, חויב לפצותה ב-95 אלף שקל ● מי אמור לפצות נופשים על עיכוב בקבלת המזוודות שלהם בחו"ל? ● ומה פסק בית המשפט כאשר הגיעו לפתחו שתי צוואות - אחת שוויונית ואחת לא? ● 3 פסקי דין בשבוע

נכס יוקרתי בסביון / צילום: מרים חג'ג'

"תמחור שמרני": 17.5 מיליון שקל עבור נכס יוקרתי בסביון

הנכס כולל שני מבנים עם רמת גימור גבוהה הכוללת חיפוי של אבן ירושלמית ייחודית ● "הרוכשים הם תושבי חוץ - מה שמדגיש את המשך העניין הבינלאומי בנכסי פרימיום בישראל, גם בתקופה שבה הפעילות בשוק מצומצמת", אמר המתווך ● וכמה זה יקר ביחס להרצליה פיתוח?

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין / צילום: הילה דגן

"עדיין שוק של קונים": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין?

דירת 4 חדרים בשטח של 87 מ"ר עם מרפסת נמכרה תמורת 2.39 מיליון, לאחר שמחיר השיווק עמד על 2.79 ● "מרגישים שינוי בעקבות ירידת הריבית. יש יותר פניות וגם נסגרות יותר עסקאות", אומרת זכיינית רימקס יוניק ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

דני בריקמן / צילום: בן יצחקי

הוא שירת 11 שנה ביחידה מסווגת וסירב להפוך לאל"מ. היום יש לו חברת סייבר

בגיל 8 הוא כבר שיווק מוצרי תוכנה, את הבגרות במתמטיקה סיים בכיתה י', ובצבא הוא שירת 11 שנה - אך סירב להמשיך לאל"מ ● חברת הסייבר שהקים עם השחרור מכניסה היום עשרות מיליוני דולרים, אבל הוא בכלל חולם להקים בית ספר למוזיקה: "רוצה להוריד את המחסומים" ● שיחה קצרה עם דני בריקמן, מנכ"ל Oasis Security

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

המנכ"ל שמכר מניות ב-200 מיליון דולר ורוצה לצאת מהבורסה בניו יורק: "זה נהיה לא נעים"

בעיצומו של מאבק שליטה בחברת האסתטיקה הרפואית שהקים, מספר מזרחי על התלאות והמשקיעים שהכבידו עליו בשנים האחרונות ● לאחר שמניית אינמוד צללה ב–84% בשל ירידה בעסקיה, והועמדה למכירה, חבר מזרחי למאיר שמיר בניסיון לרכוש אותה ולהפכה לפרטית, "גם כדי להוריד אותם מהגב שלנו" ● לצורך זה הוא מוכן להשקיע את 200 מיליון הדולר שהרוויח בשוק