גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גלובס" חושף: החברות הפרטיות של משפחת עופר שרשומות בבריטניה הרוויחו מאות מ' ד', שילמו עליהם כמעט אפס מס וחילקו את מרביתם כדיבידנד

הקריסה של צים, הרווחים של משפחת עופר ■ ב-2003-2012 משכה משפ' עופר דיבידנדים ב-1.1 מיליארד דולר מהחברות הפרטיות מול 1.3 מיליארד ד' רווח

מי נרדם בשמירה / אלי ציפורי

הסיפור של צים, פעם חברת ספנות ישראלית גאה והיום חברת ספנות אחרי שני הסדרי חוב ענקיים, מחיקת מיליארדים - רובם בידי מספנות בחו"ל ובנקים זרים - הוא סיפור עצוב, ובעיקר סיפור לא פתור. איך הגיעה צים עד הלום? כן, כולם מכירים את הסיפור על המשבר בענף הספנות, על נפילת מחירי ההובלה הימיים, על מסע של הצטיידות מגלומני, אבל איש לא ממש הבין איך אפשר להפסיד כ-1.8 מיליארד דולר בתוך 7 שנים.

היחסים של צים עם משפחת עופר על שלל החברות הפרטיות שלה, עוד כשצים הייתה בבעלות ממשלתית, לא היו ברורים ושקופים די צורכם. למרות שפע של נתונים בדוחות הכספיים של החברה האם (החברה לישראל), מערכת היחסים בין צים למשפחת עופר הייתה כה מורכבת, כה מפותלת וכה עמוסה פרטים, שספק אם הדירקטורים שאישרו את העסקאות המרובות בין הצדדים הבינו אותן, אף שמדובר במאות מיליוני דולרים שזרמו מצד לצד. הכוונה היא בעיקר מהצד של צים לכיוון החברות הפרטיות בבעלות משפחת עופר.

לפני זמן מה פנה ל"גלובס" דרור דביר, יזם היי-טק, והציג בפנינו תמונה מדהימה ומעוררות תהיות רבות. דביר עשה עבודת מחקר אדירה והגיע ליותר מ-300 חברות פרטיות של משפחת עופר בחו"ל, שחלקן עשו עסקים עם צים. מדובר בסוג של עסקאות פיננסיות, עסקאות של מכירה-החכרה-קנייה סיבוביות עם שורה של חברות ספנות בעולם. כנראה שמשפחת עופר (החברות הפרטיות נמצאות בעיקר בשליטת אייל עופר, אחיו של עידן) פיתחה מומחיות יוצאת דופן בעניין, אחרת קשה להבין את הרווחיות האדירה של החברות הללו לאורך העשור האחרון. מאות רבות של מיליונים, אף שנה של הפסד, שיעורי רווחיות פנומנליים וכמובן... כמעט אפס אחוז מס. נראה שהמשבר בענף הספנות פסח לגמרי על חברות הספנות של משפחת עופר, ואם פגע, אז רק הפחית את הרווחיות, אבל זו נותרה בריאה מאוד מדי שנה.

עוד מתברר שחברה פרטית, לפי הדין הבריטי, היא לא ממש פרטית כמו חברה ישראלית וחייבת בדיווח פיננסי די מפורט, הכולל דוח רווח והפסד, מאזן וביאורים לרשויות בבריטניה (אולי כדאי לאמץ זאת בישראל). החברות הללו, שעוסקות במין תפירת עסקאות פיננסיות לספינות עם חברות ספנות מסביב לעולם מייצרות כאמור זרם אדיר של רווחים ודיבידנדים כמעט באפס מס. למה אפס מס? כי החוק הבריטי בנוגע למיסוי מעסקי ספנות מאפשר זאת, עוד עובדה שמעוררת הרבה שאלות על מיסוי גלובלי, תכנוני מס ותרומת העשירים והחברות הגדולות למסים.

"גלובס" מפרסם היום את המספרים המלאים שמעוררים את השאלות הקשות: כיצד קרה שהסיכון לאורך השנים בעסקאות ההחכרה נפל בעיקר על צים, כיצד קרה שהרווח "נפל" בעיקר על החברות הפרטיות של משפחת עופר (וזה עוד אחרי הוויתור שלהן על חלק מדמי החכירה במסגרת הסדר החוב) וכיצד כל המגה-עסקאות הובילו את צים לאן שהובילו ואיפה בדיוק היו הדירקטורים שהובילו אותה עד סף פשיטת רגל.

איפה צים ואיפה החברות הפרטיות של משפחת עופר

במשך קרוב ל-40 שנה התנהלו עסקי הספנות הפרטיים של משפחת עופר בדיסקרטיות מוחלטת. נתונים בסיסיים על היקף העסקים של המשפחה נחשבים נדירים ביותר. גם בשוק הספנות תהו רבים במשך השנים מה מסתתר מאחורי שמות אקזוטיים כמו זודיאק, אוקיאניה או פירסט מאריטיים. הסקרנות הציבורית הלכה וגברה בשנים האחרונות, על רקע הידרדרות מצבה של צים, חברת הספנות הלאומית לשעבר שנרכשה על ידי האחים עופר ב-1999 כחלק מרכישת החברה לישראל הציבורית. משבר האשראי העולמי העלה את צים על שרטון. לאחר שביצעה הסדר חוב ב-2009 נזקקה צים להסדר חוב נוסף. בהסדר השני, שעומד בימים אלה בפני אישור סופי, תבצע צים "תספורת" חסרת תקדים של 5.25 מיליארד שקל.

בעוד סמל הספנות הישראלי הולך ושוקע, הולכת וגוברת הביקורת על משפחת עופר ותרומתה להחמרת מצבה של החברה. עיקר הביקורת מכוון לשורת עסקאות בעלי עניין לחכירת אוניות שצים ביצעה מול חברות הספנות הפרטיות של משפחת עופר.

העסקאות האלה, שבוצעו בשנות השיא של ענף הספנות נחתמו לתקופות ארוכות וגבו מצים מחיר כבד כששוק הספנות נקלע לשפל העמוק בתולדותיו. ב-2008, למשל, דיווחה צים שהחוב הכולל שלה ל"חברות קשורות" מגיע ל-4.426 מיליארד שקל (כ-43% מסך חובותיה בגין חכירת אוניות), וזאת למרות שמספר הספינות בחכירה ממשפחת עופר עמד אז על 14 בלבד מתוך 78 ספינות חכורות בצים. תוצאותיה הכספיות העגומות של צים ידועות היטב: מאז 2008 רשמה החברה הפסד תפעולי מצטבר של 1.43 מיליארד דולר (כולל שלושת הרבעונים הראשונים של 2013). החוב הפיננסי של החברה עומד על 2.7 מיליארד דולר.

וכיצד נראות התוצאות העסקיות בצד הפרטי של עסקי הספנות של משפחת עופר? האם גם הם נפגעו מהמשבר העולמי? האם נזקקו להסדר חוב או שנאלצו להפסיק את חלוקת הדיבידנדים? התשובות לכל השאלות האלה הן כנראה שליליות, כפי שעולה מתחקיר שערך "גלובס".

יותר מ-300 חברות בבריטניה

ההגדה לבית עופר מתחילה בעיר גאלאץ ברומניה, שבה נולד ב-1922 שמואל הרשקוביץ', לימים סמי עופר. משפחתו עלתה זמן קצר לאחר מכן לארץ ישראל המנדטורית והתיישבה בחיפה. אביו פתח חברה לשירותי ספנות וסמי החל בקריירה ימית - תחילה בצי הבריטי ולאחר מכן בחיל הים הישראלי. לאחר מלחמת העצמאות הצטרף אליו אחיו יהודה (יולי) ובשנות החמישים רכש את האונייה הראשונה שלו, שנקראה על שם בנו הבכור אייל.

עסקי הספנות של האחים עופר שגשגו ובסוף שנות ה-60 עבר סמי לאירופה כדי להקים בה קבוצת ספנות נוספת לזו שפעלה מישראל, בניהול אחיו יולי. משרדי החברה פעלו ממונקו. זודיאק נוסדה בלונדון בשנות ה-70 ובתחילת שנות ה-80 הוקמה שלוחה נוספת בסינגפור, בשם פאסיפיק טאנקרס שהתמחתה במכליות נפט. בסוף שנות השמונים נכנסו האחים עופר לשותפות עם משפחת פריצקר בבעלות על חברת ספינות הנוסעים רויאל קריביאן. בשנות התשעים התרחבה הפעילות העסקית של האחים עופר בישראל מעבר לעסקי הספנות, עם רכישת בנק המזרחי ב-1994 והחברה לישראל ב-1999.

עסקי הספנות הפרטיים של האחים עופר חולקו מחדש לאחר מותו של סמי ב-2011. האח הבכור אייל, שריכז במשך שנים את פעילות הקרוז, הנדל"ן ועסקי המלונאות של הקבוצה, קיבל את השליטה בפעילות המתנהלת מלונדון ומונאקו. אייל עופר, שלא היה מעורב בחתימת ההסכמים מול צים, שותף גם באחזקות משפחת עופר בבנק המזרחי ובמליסרון. האח הצעיר עידן שולט בעסקי הספנות של משפחת עופר באסיה ובחברת עופר ספנות, הנקראת כיום אקס.טי ספנות, שבה הוא שותפו של אודי אנג'ל. למרבה האירוניה, דווקא על הפעילות העסקית של החברה הפרטית של עידן עופר בישראל אין שום דיווח במקורות רשמיים.

המטה של אימפריית הספנות של עופר בבריטניה מרוכז ברחוב האנובר 1 בלונדון. התצלומים ברשת חושפים בניין משרדים אריסטוקרטי המרוחק מטרים ספורים מריג'נט סטריט ונמצא במרחק הליכה מאוקספורד סירקוס. ב-2010 הושכרה קומה בבניין תמורת כ-700 ליש"ט למ"ר. לפי פרסומים בעיתונות מקצועית, נחשבת זודיאק למפעילת צי הספנות הגדול בבריטניה, המונה כ-150-160 אוניות.

רשימת האוניות המפורסמת באתר האינטרנט של זודיאק כוללת "רק" 104 אוניות מסוגים שונים: אוניות מכולה, אוניות מטען כללי, מכליות נפט, כימיקלים וגז ואחרות. האוניות מוחכרות לחברות ספנות ברחבי העולם, ומתוכן 6 אוניות מכולה מוחכרות לצים הישראלית. זודיאק מתגאה בכך שהיא מספקת את חבילת השירות המלאה למי שמעוניין להחכיר את שירותיה. "אנחנו מחויבים לשירות ללקוח ולעמידה בסטנדרטים של התעשייה בפועל ולא רק על הנייר", מכריזה החברה בדף הבית שלה.

זודיאק היא אולי חברת הספנות המוכרת והוותיקה ביותר של משפחת עופר בבריטניה, אבל היא איננה היחידה. עבודת איסוף דקדקנית שערך דרור דביר (יזם היי-טק ותחקירן עצמאי) העלתה שבשנים האחרונות הקימה משפחת עופר יותר מ-300 חברות בבריטניה. רובן המכריע של החברות האלה החזיקו בלא יותר מאונייה אחת ורבות מהן נסגרו. נכון להיום פועלות באי הבריטי כ-200 חברות ספנות הנשלטות על ידי חברות הרשומות בליבריה בשם First Maritime ו-Oceania. לצורך ניתוח הפעילות העסקית של קבוצת עופר בבריטניה נבדקו הדוחות הכספיים השנתיים של החברות, כפי שהם מופיעים ברשם החברות הבריטי, כאמור בניגוד לנהוג בישראל.

רווחים נאים, מיסוי אפסי

התמונה העולה מניתוח הדוחות על עסקיו הפרטיים של אייל עופר היא כמעט תמונת תשליל למצבה של צים הישראלית: החברות הבריטיות של עופר מייצרות רווחיות קבועה ויציבה, שכמעט כולה מתורגמת לדיבידנדים נדיבים, לא מעט בזכות המיסוי האפסי שמשלמות החברות לאוצר הממלכה הבריטית. על משבר האשראי העולמי אולי שמעו בסניף הבריטי של משפחת עופר - אבל לא ממש התרגשו ממנו. אותו צונאמי שהעלה את צים על שרטון גרם ללא יותר מחבטה קלה בחרטום של זודיאק ואחיותיה. הרווח התפעולי של חברות הספנות הבריטיות של משפחת עופר עמד בעשור האחרון על 100 עד 150 מיליון דולר בממוצע.

שנות השיא היו 2007 ו-2008, שבהן רשמו החברות רווח תפעולי כולל של 234 מיליון דולר ו-231 מיליון דולר, בהתאמה. בסך הכול ייצרו חברות הספנות הבריטיות בשנים 2003-2012 רווח תפעולי של קצת יותר מ-1.5 מיליארד דולר, שיעור הרווחיות שלהן עמד באותה תקופה על יותר מ-39% מהמחזור. נוסף על שולי הרווח המרשימים האלה נהנו החברות ממיסוי חלומי: 0.49% מהרווח. תכנוני המס של משפחת עופר אפשרו לחברות לשלם אפס מס חברות בבריטניה והמס היחיד ששולם בממלכה המאוחדת הוא מס הנגזר מהיקף המטען שמובילות האוניות.

בנסיבות כאלה, אין זה מפתיע לגלות שבעלי השליטה בחברות שלשלו לכיסיהם בעשור האחרון דיבידנדים בהיקף של כ-1.1 מיליארד דולר. הדירקטורים בחברות זכו אף הם לגמול נאה - כמיליון דולר בשנה, למשל, חילקה זודיאק בשנתיים האחרונות לארבעת הדירקטורים של החברה. הדירקטורים של משפחת עופר הם אנשים עסוקים - חלקם מכהנים בכ-200 חברות במקביל, אך העובדה שכמעט כל החברות רשומות באותו בניין משרדים ומבצעות למעשה פעילות זהה מקלה עליהם לבצע את תפקידם.

בשנים האחרונות מורגשים חילופי דורות בחברות של עופר - הבנים הצעירים דניאל ודויד נכנסו לדירקטוריונים ותפסו את מקומם של דירקטורים ותיקים כמו רב החובל רמי זינגר ואמנון ליאון.

ומה באשר לצים? בהסדר החוב הקודם ביצעה משפחת עופר מחווה לחברה הקורסת והסכימה להפחית 35% מדמי החכירה בהסכמים בעוד שאר המחכירים הפחיתו 23.9%. סכום החיסכון הכולל שהושג כתוצאה מהפחתת דמי החכירה עמד נכון ל-2013 על כ-150 מיליון דולר. בהסדר הנוכחי מדובר על מחיקה של 300 מיליון דולר נוספים מהחוב האדיר של חברת הספנות הישראלית. לפי פרסום בתקשורת, טען עידן עופר לאחרונה כי חלק הארי של חוב דמי החכירה של צים, כ-300 מיליון דולר, הוא לחברה שלו בעוד שהחוב לזודיאק של אחיו נאמד, לפי אותו פרסום, ב-40 מיליון דולר בלבד.

דוברי חברות הספנות של עידן עופר בישראל ואיל עופר בבריטניה סירבו להגיב לידיעה.

פירוט הוצאות החכירה

קבוצת חברות הספנות

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"