גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ני"ע: 250 אלף שקל קנס לאינוונטק על עבירות דיווח

העיצום הכספי הוטל על החברה בגין אי-גילוי פרטים מהותיים בקשר להחזר הלוואה שנתנה לאיש העסקים יולי עופר ז"ל

אושר הסדר אכיפה מינהלי בין החברה הציבורית אינוונטק סנטרל מלונות ונושאי משרה בכירים בה לבין רשות ניירות ערך, בפרשת אי-גילוי פרטים מהותיים בקשר להחזר הלוואה שנתנה החברה לאיש העסקים המנוח יולי עופר.

על-פי ההסדר יוטל על החברה עיצום כספי בסך 250 אלף שקל ועיצום כספי על-תנאי בגובה 500 אלף שקל. כן התחייבה החברה לעצב נהלים חדשים (תוך 3 חודשים) ותוכנית אכיפה פנימית חדשה תוך שנה מאישור ההסדר. בנוסף, נקבע כי מנכ"ל החברה לא יוכל לשמש כממונה על האכיפה הפנימית בחברה, והחברה תידרש למנות יועץ משפטי חיצוני לשם כך.

על-פי ההסדר, גם על נושאי המשרה הבכירים בחברה הוטלו סנקציות חמורות, בהם עיצומים כספיים ואיסור על כהונה כנושאי משרה. על נמרוד רינות, מבעלי השליטה בחברה, ששימש כנושא משרה בפועל בה, הוטל עיצום כספי בסך 250 אלף שקל ובנוסף עיצום כספי על-תנאי באותו סכום, וכן הוטל עליו איסור לכהן כנושא משרה למשך שנה על-תנאי שלא יבצע הפרות דומות במשך שנתיים.

על יוסי בנבנישתי, מנכ"ל החברה דאז, הוטל עיצום כספי בסך 125 אלף שקל, עיצום כספי על-תנאי באותו סכום ואיסור כהונה בפועל כנושא משרה בגוף מפוקח למשך שנתיים; על דני פלטי, יו"ר דירקטוריון החברה, הוטל עיצום כספי בסך 75,000 שקל, עיצום כספי על-תנאי באותו סכום ואיסור לכהן כנושא משרה למשך חצי שנה על-תנאי שלא יבצע הפרות דומות במשך שנתיים.

על רן בר-תקווה, דירקטור בחברה, הוטל עיצום כספי בסך 50 אלף שקל, עיצום כספי על-תנאי באותו סכום וכן איסור לכהן כנושא משרה למשך חצי שנה על-תנאי שלא יבצע הפרות דומות במשך שנתיים.

אתמול (א') אישרה ועדת האכיפה המינהלית, בראשות השופטת בדימוס ברכה אופיר-תום, וחברי המותב, עו"ד רוני טלמור ועו"ד אייל נייגר, את ההסדר שנחתם לפני כ-4 חודשים בין הצדדים.

אינוונטק הינה חברה ציבורית שמניותיה נסחרות בבורסה לניירות ערך בתל-אביב, אשר עוסקת בתחום המלונאות באמצעות חברת-בת פרטית וזרה שהתאגדה בהולנד בבעלות מלאה של אינוונטק -CEE Hotel Holdings B. CEE מחזיקה ב-95% מהונה של חברה-נכדה פרטית וזרה שהתאגדה בהונגריה, Kft Adria Palace.

מהסדר האכיפה המינהלית עולה כי ב-30 במאי 2006 נטל יולי עופר ז"ל הלוואה בסך 3.86 מיליון אירו מחברה פרטית הונגרית שהתמזגה במארס 2007 עם חברת Adria. בכתב הטענות שהוגש נגד אינוונטק ובכיריה התייחסה רשות ניירות ערך להלוואה זו כהלוואה שנטל יולי עופר מחברת Adria. באותו מועד הוחזקה החברה ההונגרית על-ידי עופר. הסדר האכיפה המינהלית מתייחס להפרת חובת גילוי ודיווח שנעשתה על-ידי אינוונטק ונושאי משרה בה בהקשר להחזר הלוואה זו.

על-פי חוזה ההלוואה, ב-30 באפריל 2011 היה על יולי עופר להחזיר את ההלוואה שנטל, כאשר באפשרותו לשלם רק מחצית מסכום ההלוואה, ואת המחצית השנייה להחזיר לאחר 5 שנים. ואולם, עופר החליט באופן חד-צדדי לדחות את פירעון מחצית ההלוואה ב-3 חודשים.

במסגרת ההסדר הודו בכירי אינוונטק כי על אף שיולי עופר לא שלם את הסכום האמור, לא דיווחה החברה בדוח מיידי על כך או על הדחייה בתשלום מחצית ההלוואה. רק ב-31 במאי 2011, בדוחות הכספיים לרבעון הראשון של שנת 2011, דווח על דחיית התשלום.

ב-2 באוגוסט 2011 פרע יולי עופר 8.5 מיליון שקל מתוך כ-10 מיליון שקל שהיה עליו לפרוע. למרות הדחייה, לא פרע עופר את מלוא מחצית ההלוואה, אך החברה לא דיווחה על כך בדוח מיידי מעדכן כנדרש בחוק. רק כחודש מאוחר יותר, ב-28 באוגוסט 2011, בעת שהגישה החברה את הדוח הכספי הרבעוני לרבעון השני של שנת 2011, דיווחה על כך.

עוד עולה מכתב הטענות שהגישה הרשות ובו הודו בכירי אינוונטק, כי מיד לאחר מכן דרש עופר כי החברה תחזיר לו חלק מהכסף שנתן, ולמעשה לקח הלוואה חדשה מהחברה ב-30 באוגוסט 2011 בסך 2.8 מיליון שקל. כנגד ההלוואה נתן עופר לחברה המחאות דחויות לחודש וחודשיים, בסך כ-4.5 מיליון שקל, בגין ההלוואה החדשה ויתרת מחצית ההלוואה הישנה שעדיין היה חייב. ואולם, גם עסקה זו לא דווחה בדוח מיידי.

זמן קצר לאחר מכן, ב-11 בספטמבר 2011, נפטר עופר. ההלוואה החדשה דווחה לציבור המשקיעים רק ביום 17 בנובמבר 2011, מספר חודשים לאחר שניתנה, בדוחות הכספיים לרבעון השלישי של שנת 2011.

ההמחאות שנתן יולי עופר לא כובדו, וכעת חברת CEE תובעת את העיזבון של עופר לפירעון ההלוואה.

ועדת האכיפה המינהלית אישרה את ההסדר עם החברה ובכיריה, וקבעה כי מתוך עובדות ההסדר בהן הודו המשיבים באורח מלא, נגלה לו כי "חברת אינוונטק הפכה להיות מגרש המשחקים של בעל השליטה בה (יולי עופר, א' ל"ו), שברצונו נטל ממנה הלוואה וברצותו החזיר לה בחלקים, בשיעור בו בחר ובעיתוי שקבע לעצמו, מבלי כל התייחסות למוסכם עם החברה".

עוד צוין בהחלטה כי "דומה כי לכל אורך הדרך בהתנהלותו המתוארת של בעל השליטה ניצבו שומרי הסף, קרי נושאי המשרה בחברה, מנגד כשהם מאפשרים לאנשים מטעמו לקבוע את סדר היום של החברה ולנהל את ענייניה מעל לראשם, הכול בנסיבות קשות של פעולה במצב של ניגוד עניינים מובהק".

מעשים אלה, על-פי החלטת הוועדה, עמדו ברקע הפרת חובת הגילוי על-ידי בכירי חברת אינוונטק.

הוועדה הדגישה את חשיבות הדיווחים המיידים על ההתפתחויות בהחזר ההלוואה ומתן הסכום הנוסף, וציינה כי העובדה שהתפתחויות אלה פורסמו כחודש-חודשיים לאחר שהתרחשו בדוחות הכספיים ברבעונים השונים לשנת 2011, אין בה כדי לרפא את ההפרה של אי-מסירת דווחים מידיים לגבי אירועים אלה.

נוכח חשיבות הדיווחים החסרים במקרה זה ביקרה ועדת האכיפה את שיעור העיצום הכספי שהוטל בהסדר על החברה, העומד על 250 אלף שקל, וסברה כי הוא נמוך מדי, אך לבסוף אישרה את ההסדר בעניינה של החברה, מאחר שהוצגו לה נתונים על מצב כלכלי עגום וקשה של החברה המתקשה בפירעון חובותיה לנושים בכלל ובעלי אגרות חוב בפרט.

הצדדים טענו כי הטלת סכום גבוה מעבר לזה שנקבע בהסדר, משמעותו גריעה מיכולת ההחזר של החברה לבעלי אגרות החוב, ובעקיפין תהווה הטלת קנס על מחזיקי אגרות החוב.

לגבי המשיבים, כלל ההסדר במקור סנקציה של מניעת כהונת נושא משרה בפועל רק לגבי המנכ"ל בנבנישתי, ואילו על יתר המשיבים הוטל עיצום כספי בלבד.

הוועדה סברה כי לא ראוי שיתר המשיבים ימשיכו לכהן כנושאי משרה בחברות ציבוריות לאחר שכשלו על שמירת טובת החברה בה פעלו, ובמיוחד נכונים הדברים לגבי נמרוד רינות.

הבירור המינהלי בפרשת אינוונטק - שעניינה הענקת הלוואה לאיש העסקים יולי עופר מבלי לגלות את כל המידע הנדרש בנוגע להחזר ההלוואה - נערך על -די מחלקת החקירות של רשות ניירות ערך, והסדר האכיפה נחתם לאחר הגשת כתב טענות על-ידי מחלקת אכיפה מינהלית ופתיחה בהליך אכיפה מינהלי כנגד החברה ובכיריה, בפני מותב ועדת האכיפה המינהלית.

על-פי הסדר האכיפה הודו הבכירים והחברה בכל העובדות ובביצוע הפרת הדיווח והסכימו ליטול על עצמם אמצעי אכיפה.

ד"ר אילנה מודעי, מנהלת האכיפה המינהלית, ועו"ד טל אמיר ממחלקת האכיפה המינהלית ייצגו את רשות ניירות ערך במשא-ומתן לכריתת ההסדר.

יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, אמר: "ההסדר שולח מספר מסרים חשובים, ויש בו אמירה חשובה כלפי אלה המעורבים בניהול עסקיהן של חברות ציבוריות מבלי שמונו לנושאי תפקיד באופן רשמי בחברה. מתן הנחיות על-ידי בעלי השליטה לנושאי המשרה הרשמיים כיצד לפעול בנושא עסקי חב-דיווח יוצרת להם מעורבות שמשמעותה גם אחריות לדיווחי החברה הציבורית לרשות ניירות ערך, בנדון. מסר חשוב אחר הינו כי חברה ציבורית אינה יכולה לחוס על כבודו של בעל השליטה ולהתייחס אל פירעון חובו בצורה סלחנית. במקרים שבהם בעל השליטה נוטל הלוואה, יש חשיבות בעדכון הציבור לגבי מהלך פירעונה על-ידו".

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות