גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

BDO זיו-האפט: מניות הסלולר הישראליות יקרות

איזה מדד מאפשר להשוות בין חברות סלולר שונות, ומה חושבים בפירמת ראיית החשבון על השחקניות המקומיות?

"שווי השוק של כל מגזר התקשורת עלה בשנה האחרונה בצורה ניכרת. לעומת זאת, בתוצאות החברות חלה הרעה ניכרת כתוצאה מן התחרות החריפה המתחוללת במגזר הסלולרי. לצופה מן הצד קשה להבין מהי האופטימיות שאחזה במשקיעים ומדוע שווי השוק של החברות עלה בצורה כה ניכרת", כך אומר פיני שמואלי ניסן, שותף בכיר בחברת הייעוץ של פירמת ראיית החשבון BDO זיו-האפט.

לדברי שמואלי ניסן, "מבט אל מכפילי ה-EBITDA של החברות מגלה כי גם סלקום וגם פרטנר נסחרות במכפילים של מעל ל-6.5, וזאת כאשר ידוע שחברות תקשורת נסחרות במכפיל ממוצע של 5-5.5. אגב, גם בראייה היסטורית מדובר במכפיל גבוה במיוחד, שכן במידה ומשווים את החברות למכפילי העבר מגלים כי לרוב הן נסחרו סביב מכפיל 5".

על מנת לבחון עד כמה המכפילים הללו "סבירים" ביצעה הפירמה השוואה בין החברות הישראליות למדגם של חברות מחו"ל, כאשר הפרמטרים שנבחנו היו מכפיל EBITDA ויחס בין שווי הפעילות לערך הנכסים בספרים. מכפיל ה-EBITDA הוא מכפיל מקובל להערכת שווי חברות ואילו יחס פעילות לנכסים מבטא בדרך כלל את רמת התחרותיות באותה מדינה.

התוצאות שמתקבלות בהשוואה בין החברות הישראליות לחברות מחו"ל מפתיעות. המכפילים בחברות הישראליות גבוהים משמעותית ביחס לעולם. הנתונים המתקבלים הם חד משמעיים ולכן נעשה ניסיון למצוא את הסיבות לפער הזה.

לדברי שמואלי ניסן, אחת ההערכות הרווחות הינה ציפייה עתידית להיחלשות התחרות. הציפייה הזו מבוססת על כך שהן הוט והן גולן טלקום אמורות לקבל בקרוב את הערבות שהפקידו ולכן המאבק על נתחי השוק עשוי להיחלש, מה שיגרום בעתיד לעליית מחירים מתונה. גם שיתופי הפעולה לצורך תשתיות הדור הרביעי יוצרים חיסכון צפוי בעלויות ובמקביל תנאי תחרות פחות חריפים. על סמך העבר, ניתן לצפות כי הרוב המכריע של החיסכון יעבור לשורת הרווח ולא לצרכן.

בנוסף לכך הוא מסביר כי לחברות הסלולר הישראליות פוטנציאל בלתי מבוטל לשיפור הרווחיות בסגמנטים נוספים ביניהם הסגמנט הקווי וסגמנט הטלוויזיה הרב ערוצית שעשויים לקבל תאוצה כתוצאה מהתפתחות השוק הסיטונאי. לאחר השימוע שעברה בזק, צפויה ירידה משמעותית בתעריפי החיבור לרשתות בזק והוט מה שעשוי לתרום להתפתחות סגמנטים אלו.

לסיכום, נראה כי הצפי הוא שהחברות הסלולריות הגיעו כבר לתחתית ולכן ה-EBITDA הנוכחי אינו מבטא רווח מייצג אלא רווחיות ריצפה (גרוע יותר לא יכול להיות) ולכן כנראה שהן מקבלות פרמיה נוספת מן המשקיעים על הפוטנציאל העתידי.

לדבריו, נראה כי למי שלא מאמין באותו פוטנציאל ולמי שחושב כי התחרות תמשיך להיות חריפה כשהייתה, המחירים הנוכחיים בהן נסחרות חברות הסלולר הישראליות עשויים להיחשב כיקרים. הוא מוסיף כי משיחות שקיים עם אנליסטים עולה כי התחושה של רובם היא "שאנחנו ברצפה". הרווח אולי יכול לרדת, אבל יותר גרוע מזה לא יהיה.

עוד הוא מסביר כי האנליסטים חיים בתחושה שהשוק לא יוכל להכיל חמש חברות סלולריות ויתכנס למצב של ארבע חברות ואולי פחות. הדבר השני הוא הרווחיות שתנבע לחברות כתוצאה ממיזוגי הרשתות. בין אם מדובר בשתי רשתות או שלוש, בסופו של דבר החברות יחסכו מאות מיליוני שקלים כתוצאה מהמהלך הזה.

גורם נוסף הוא אי הוודאות סביב המפעילים הווירטואליים שקיים ספק האם הם יישארו במגרש שיש בו חמישה מפעילים סלולריים או שיוותרו וייצאו מהמשחק.

"ישנם סימנים ברורים לרגיעה בשוק. רגיעה בשוק מובילה לאט לאט למהלך מאוד איטי אמנם, של שיפור ברווחיות, בעזרת חיסכון ואולי גם עליית מחירים. חיסכון זה כשאתה לוקח את כל החיסכון לכיס שלך, אתה לא מחלק את זה, כי אין תחרות חריפה שגורמת לך להוריד מחירים. יש ציפיות כאלה בשוק, למרות שאנחנו עוד לא שם, יש ציפיות בטווח היותר רחוק של שנה שנתיים".

- יש מדדים נוספים שיכולים להצביע על כך שחברות הסלולר המקומיות לא זולות?

שמואלי ניסן: "אין מדדים אבל אני יכול להגיד לך כזה דבר, אנחנו רואים שהמכפיל של החברות הישראליות שנסחרות, הוא גבוה בהשוואה לעולם, רואים את זה בצורה ברורה.

"שתיים, מכפילי שווי לנכסים, זה מכפילים מאוד משמעותיים ואסביר לך למה, בעיניים שלי זה מכפילים משמעותיים. כי על מה זה מעיד? הוא מעיד עד כמה התחרות בטווח הארוך צפויה להיות חריפה או לא, כי במקומות שצופים שהתחרות תהיה חריפה אז אין תשואה גבוהה.

"אין תשואה גבוהה להשקעה, כי בעצם כולם מתחרים ראש בראש, ואז התשואה להשקעה תהיה לא גבוהה ואז אתה רואה יחס נמוך. במקומות שבהם הצפי לתחרות הוא לא מספיק גבוה, אומרים שתהיה רגיעה ואז בחברות הקיימות ניתן לקבל תשואה יחסית גבוהה. זה בעצם איזשהו מדד, לא בהכרח נכון, לא אחד לאחד, אבל זה נותן לך בסיס להשוואה ולהסתכלות יותר רחבה ומעמיקה".

סלולר

עוד כתבות

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

ח''כ אופיר כץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

יוצא מהקפאה: הקואליציה תקדם את החוק לביטול לשכת עורכי הדין

הצעת החוק, שעברה בקריאה טרומית ב-2023, תקודם ע"י ועדת הכנסת בראשות יו"ר הקואליציה אופיר כץ ● לפי ההצעה, הלשכה תוחלף במועצה שבה ישלוט שר המשפטים ● לשכת עורכי הדין: "לא ניכנע לסחיטה ואיומים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט - מחיר הכסף זינק לשיא חדש; אינטל צללה בכ-17%

נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● הזהב רושם היום עלייה של 1%, ונע סביב מחיר של 4,932 דולר ● מחיר הכסף חצה לראשונה את רף ה-100 דולר לאונקיה ● אינטל צללה לאחר שפרסמה תחזית נמוכה מהצפי

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: ap, Anjum Naveed

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צחי ואפרת נחמיאס / צילום: ענבל מרמרי

המושבניק שהפך למלך חוות השרתים: צחי נחמיאס כבר שווה 5 מיליארד שקל

חברת הנדל"ן מגה אור של נחמיאס השלימה זינוק של 600% מהשפל ושווי מניותיו בה כבר מגיע לכ־5 מיליארד שקל ● גורם מרכזי לכך היה זיהוי מוקדם של הצורך בהקמת חוות שרתים ● כך, שלוש עסקאות ענק נתפרו בתוך פחות מחודשיים ושווי החברה קפץ במיליארדים ● וגם: המקורבים שמספרים האם נחמיאס מתחרט על ההרפתקה בדסק"ש?

פלטפורמת הרמוני של WIX / צילום: יח''צ

לא רק חזרה למשרדים: wix חוזרת גם לסופרבול, בהשקעה של מיליונים

אחרי הפסקה בת שש שנים, חברת Wix חוזרת לסופרבול, שנחשב לאחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● אסף גרניט מסביר לראשונה מדוע הצטרף כיועץ אסטרטגי לקרן ההון סיכון IL Ventures, ומידרג משקיעה במיזם ישראלי שמסייע לזרים המתגוררים בחו"ל למצוא בעלי מקצוע ● אירועים ומינויים

משרד הבריאות, ירושלים / צילום: איל יצהר

הוועדה שתכריע מי ישלוט באשפוזי הבית והבעיות שלא הגיעו לשולחן הדיונים

משרדי הבריאות והאוצר הקימו ועדה כדי לדון באופן שבו ינוהלו אשפוזי הבית ובחלוקת עוגת התמריצים בין בתי החולים לקופות ולקבלניות המשנה ● אלא ששאלות שנוגעות לאיכות הטיפול, כמו גישה לתרופות ולמומחים, עדיין רחוקות מלקבל הסדרה בחוק

זום גלובלי / צילום: Reuters

השם החדש והמפתיע שעשוי להיכנס למועצת השלום

קים ג'ונג און משפיל את סגן ראש הממשלה ושולח מסר לקראת אירוע ענק • טראמפ מציע לאפיפיור להצטרף ל"מועצת השלום", למרות הביקורת נגדו • וההכרעה במשפט של רוצח ראש ממשלת יפן ● זום גלובלי, מדור חדש 

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל

מייסדי למונייד, דניאל שרייבר ושי וינינגר / צילום: דור מלכה

שיתוף הפעולה עם טסלה שהזניק את המניה הישראלית בוול סטריט

למונייד אספה מידע שהראה שמערכת הנהיגה האוטונומית של טסלה מפחיתה תאונות ● מייסד למונייד שי וינינגר: "רכב שיכול לראות ב‑360 מעלות, שלעולם לא נרדם ומגיב בשברירי שנייה, פשוט אינו ניתן להשוואה לבני אדם" ● מניית החברה זינקה ב-13%

מימין: עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד; ועזרא כהן, המייסד / צילום: זוהר שטרית

7 מיליון שקל לעובדים, לבעלים ולבת של היו"ר: חגיגת האופציות במחלבות גד

מחלבות גד תנפיק אופציות לכ-40 עובדים בשווי כולל של כ-8 מיליון שקל, אשר יבשילו על פני 4 שנים ● בראש המקבלים - המנכ"ל עמיר אהרון, בעל השליטה עזרא כהן ובתו המשמשת כמנהלת חדשנות ואסטרטגיה בחברה

מיכאל קלמן וערן גריפל / צילום: נטי לוי, גיא חמוי

אלו שני הבכירים הנוספים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות

ערן גריפל ומיכאל קלמן נחקרו ביום רביעי השבוע בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות "יד לוחצת יד" של ההסתדרות וסוכן הביטוח עזרא גבאי ● במשטרה אומרים שמנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בדרך לאיראן? זה המועד שבו טראמפ מעדיף לתקוף

נשיא ארה"ב הציג דפוס פעולה ברור: נטייה להכריז על צעדים נפיצים דווקא בלילות, בסופי שבוע או בחגים ● מהטלת מכסים, דרך התקיפה הקודמת של ארה"ב באיראן ועד התקיפה בונצואלה - כולם נעשו בזמן שבו לא היה מסחר וול סטריט ● בינתיים, רק 3% מהמהמרים בפולימרקט חושבים שארה"ב עשויה לתקוף מחר

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

פייפאל רוכשת את סימביו הישראלית בכ-150-200 מיליון דולר

פייפאל רוכשת את סימביו, ששוויה הוערך ב־2021 בכ־97 מיליון דולר ● החברה גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר, והחלה לצמוח דווקא בשנות הקורונה ● סימביו מתמחה בחיבור בין מותגים בינלאומיים לרשתות קמעונאות בניהול מכירות דרופשיפינג

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

30 מיליון שקל: לאומי פרטנרס גרף רווח על מימוש מניות טראלייט

הבנק נותר עדיין עם החזקה של 11% בחברת האנרגיה המתחדשת ● לו היה מוכר את כל מניותיו היה מורווח כ-100 מיליון שקל על השקעתו בה