גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

BDO זיו-האפט: מניות הסלולר הישראליות יקרות

איזה מדד מאפשר להשוות בין חברות סלולר שונות, ומה חושבים בפירמת ראיית החשבון על השחקניות המקומיות?

"שווי השוק של כל מגזר התקשורת עלה בשנה האחרונה בצורה ניכרת. לעומת זאת, בתוצאות החברות חלה הרעה ניכרת כתוצאה מן התחרות החריפה המתחוללת במגזר הסלולרי. לצופה מן הצד קשה להבין מהי האופטימיות שאחזה במשקיעים ומדוע שווי השוק של החברות עלה בצורה כה ניכרת", כך אומר פיני שמואלי ניסן, שותף בכיר בחברת הייעוץ של פירמת ראיית החשבון BDO זיו-האפט.

לדברי שמואלי ניסן, "מבט אל מכפילי ה-EBITDA של החברות מגלה כי גם סלקום וגם פרטנר נסחרות במכפילים של מעל ל-6.5, וזאת כאשר ידוע שחברות תקשורת נסחרות במכפיל ממוצע של 5-5.5. אגב, גם בראייה היסטורית מדובר במכפיל גבוה במיוחד, שכן במידה ומשווים את החברות למכפילי העבר מגלים כי לרוב הן נסחרו סביב מכפיל 5".

על מנת לבחון עד כמה המכפילים הללו "סבירים" ביצעה הפירמה השוואה בין החברות הישראליות למדגם של חברות מחו"ל, כאשר הפרמטרים שנבחנו היו מכפיל EBITDA ויחס בין שווי הפעילות לערך הנכסים בספרים. מכפיל ה-EBITDA הוא מכפיל מקובל להערכת שווי חברות ואילו יחס פעילות לנכסים מבטא בדרך כלל את רמת התחרותיות באותה מדינה.

התוצאות שמתקבלות בהשוואה בין החברות הישראליות לחברות מחו"ל מפתיעות. המכפילים בחברות הישראליות גבוהים משמעותית ביחס לעולם. הנתונים המתקבלים הם חד משמעיים ולכן נעשה ניסיון למצוא את הסיבות לפער הזה.

לדברי שמואלי ניסן, אחת ההערכות הרווחות הינה ציפייה עתידית להיחלשות התחרות. הציפייה הזו מבוססת על כך שהן הוט והן גולן טלקום אמורות לקבל בקרוב את הערבות שהפקידו ולכן המאבק על נתחי השוק עשוי להיחלש, מה שיגרום בעתיד לעליית מחירים מתונה. גם שיתופי הפעולה לצורך תשתיות הדור הרביעי יוצרים חיסכון צפוי בעלויות ובמקביל תנאי תחרות פחות חריפים. על סמך העבר, ניתן לצפות כי הרוב המכריע של החיסכון יעבור לשורת הרווח ולא לצרכן.

בנוסף לכך הוא מסביר כי לחברות הסלולר הישראליות פוטנציאל בלתי מבוטל לשיפור הרווחיות בסגמנטים נוספים ביניהם הסגמנט הקווי וסגמנט הטלוויזיה הרב ערוצית שעשויים לקבל תאוצה כתוצאה מהתפתחות השוק הסיטונאי. לאחר השימוע שעברה בזק, צפויה ירידה משמעותית בתעריפי החיבור לרשתות בזק והוט מה שעשוי לתרום להתפתחות סגמנטים אלו.

לסיכום, נראה כי הצפי הוא שהחברות הסלולריות הגיעו כבר לתחתית ולכן ה-EBITDA הנוכחי אינו מבטא רווח מייצג אלא רווחיות ריצפה (גרוע יותר לא יכול להיות) ולכן כנראה שהן מקבלות פרמיה נוספת מן המשקיעים על הפוטנציאל העתידי.

לדבריו, נראה כי למי שלא מאמין באותו פוטנציאל ולמי שחושב כי התחרות תמשיך להיות חריפה כשהייתה, המחירים הנוכחיים בהן נסחרות חברות הסלולר הישראליות עשויים להיחשב כיקרים. הוא מוסיף כי משיחות שקיים עם אנליסטים עולה כי התחושה של רובם היא "שאנחנו ברצפה". הרווח אולי יכול לרדת, אבל יותר גרוע מזה לא יהיה.

עוד הוא מסביר כי האנליסטים חיים בתחושה שהשוק לא יוכל להכיל חמש חברות סלולריות ויתכנס למצב של ארבע חברות ואולי פחות. הדבר השני הוא הרווחיות שתנבע לחברות כתוצאה ממיזוגי הרשתות. בין אם מדובר בשתי רשתות או שלוש, בסופו של דבר החברות יחסכו מאות מיליוני שקלים כתוצאה מהמהלך הזה.

גורם נוסף הוא אי הוודאות סביב המפעילים הווירטואליים שקיים ספק האם הם יישארו במגרש שיש בו חמישה מפעילים סלולריים או שיוותרו וייצאו מהמשחק.

"ישנם סימנים ברורים לרגיעה בשוק. רגיעה בשוק מובילה לאט לאט למהלך מאוד איטי אמנם, של שיפור ברווחיות, בעזרת חיסכון ואולי גם עליית מחירים. חיסכון זה כשאתה לוקח את כל החיסכון לכיס שלך, אתה לא מחלק את זה, כי אין תחרות חריפה שגורמת לך להוריד מחירים. יש ציפיות כאלה בשוק, למרות שאנחנו עוד לא שם, יש ציפיות בטווח היותר רחוק של שנה שנתיים".

- יש מדדים נוספים שיכולים להצביע על כך שחברות הסלולר המקומיות לא זולות?

שמואלי ניסן: "אין מדדים אבל אני יכול להגיד לך כזה דבר, אנחנו רואים שהמכפיל של החברות הישראליות שנסחרות, הוא גבוה בהשוואה לעולם, רואים את זה בצורה ברורה.

"שתיים, מכפילי שווי לנכסים, זה מכפילים מאוד משמעותיים ואסביר לך למה, בעיניים שלי זה מכפילים משמעותיים. כי על מה זה מעיד? הוא מעיד עד כמה התחרות בטווח הארוך צפויה להיות חריפה או לא, כי במקומות שצופים שהתחרות תהיה חריפה אז אין תשואה גבוהה.

"אין תשואה גבוהה להשקעה, כי בעצם כולם מתחרים ראש בראש, ואז התשואה להשקעה תהיה לא גבוהה ואז אתה רואה יחס נמוך. במקומות שבהם הצפי לתחרות הוא לא מספיק גבוה, אומרים שתהיה רגיעה ואז בחברות הקיימות ניתן לקבל תשואה יחסית גבוהה. זה בעצם איזשהו מדד, לא בהכרח נכון, לא אחד לאחד, אבל זה נותן לך בסיס להשוואה ולהסתכלות יותר רחבה ומעמיקה".

סלולר

עוד כתבות

תחנת טוטו / צילום: שלומי יוסף

הציבור שילם, הטוטו גזר קופון: שנת שיא למועצה להסדר ההימורים

בטוטו רשמו בשנת 2025 עלייה של כ-5% ברווח והכנסותיו הסתכמו ביותר מ-4 מיליארד שקל ● ההערכה היא שבשנה הבאה השיא יישבר פעם נוספת, הודות למונדיאל שייערך בקיץ

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

שינוי גישה? אירופה מאיימת בסנקציות על ארה"ב עקב הצהרות על סיפוח גרינלנד

דיווחים והדלפות לתקשורת מצביעים על כוונת אירופה להחריף את הטון מול וושינגטון ● על הפרק: הגבלות על ענקיות הטכנולוגיה ודיונים על עתיד נוכחות צבא ארה"ב ביבשת ● בזמן שטראמפ מצהיר כי האי "נחוץ" להגנה מפני רוסיה וסין, האיחוד שוקל להקים צבא משותף במקום נאט"ו

פיני אורבך / צילום: שליו אריאל

ארקין ביו מקימה קרן ארלי סטייג' נוספת בהיקף של 100 מיליון דולר

המשקיעים העיקריים בקרן, לצד קבוצת ארקין קפיטל עצמה, הם מוסדיים ישראלים, וביניהם הפניקס, כלל ביטוח וקרנות הפנסיה של עמיתים ● זוהי קרן נוספת ברצף של קרנות ביומד שגויסו מאז סיום המלחמה במקביל להתאוששות תחום הביומד בארה"ב

יואב סגלוביץ' מליאת הכנסת, 05.01.26 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

המהומות בתראבין: מי המפלגה שזכתה לתמיכה מפתיעה מצד היישוב?

אחרי שהיישוב הבדואי תראבין היה במוקד אירועים אלימים, באופוזיציה הצביעו על קשר מפתיע למפלגת השלטון ● מתברר שהם לא טועים - ויש לזה הסבר היסטורי ● המשרוקית של גלובס 

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

"אני יודע שלהוריד חשיפה למניות זה לא עובד. אבל צריך לבנות את התיק השנה שונה"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מתלבטים באיזה פיקדון לשים את הכסף? אלו הפערים בין הבנקים

הריבית על הפיקדונות בדצמבר בבנקים הגדולים והקטנים נעה בטווח רחב יחסית, בין 3.6% ל-5.5% ● הריבית הממוצעת על הלוואה צרכנית ירדה ל-8.96% - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מזה שנה וחצי

דרוזים בדרום סוריה מניפים את דגל ישראל / צילום: ap, Fahd Kiwan

לא רק נשק וסייבר: מודל עסקי חדש למעצמה האזורית ישראל

מההכרה בסומלילנד, דרך הצטלבות אינטרסים עם סעודיה ועד הגנה על מיעוטים בסוריה ● ישראל נתפסת יותר ויותר ככוח המייצב היחיד במזרח התיכון ● כך עלייתה כמעצמה אזורית מתורגמת להזדמנויות כלכליות של מיליארדים שגם המשקיעים מזהים ● טור אורח

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

גורם בבית הלבן: טראמפ נוטה להורות על תקיפה באיראן

בכירים ישראלים מעריכים: הפנייה האיראנית לאמריקנים - הונאה כדי למנוע תקיפה ● דוברת הבית הלבן: טראמפ לא חושש להפעיל כוח צבאי באיראן אבל מעדיף דיפלומטיה  ● דובר צה"ל: "צה"ל ערוך בהגנה ונמצא בכוננות לתרחישי הפתעה במידה ויידרש ● שר ההגנה האיראני מאיים: "כל מדינה שתאפשר מתקפה נגדנו או תספק בסיסים לאויב לביצוע מתקפה תהיה מטרה לגיטימית" ● דיווח בלבנון על אופנוע שהותקף מהאוויר באזור צור ● עדכונים שוטפים

דרור בין מנכ''ל רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

450 מיליון דולר ל"מוצר מוחשי": כך מנסה רשות החדשנות לעודד יזמים לוותר על חלום הסייבר

השיעור הגבוה למדי של יזמים ישראלים שבוחרים להקים או לעבוד בחברת סייבר הביא להצלחות כבירות בתחום - אבל הוא הגיע בהכרח על חשבון הקמה של סטארט-אפים חדשים בתחומי תעשייה אחרים ● כעת מודיעה רשות החדשנות כי הפעילה בשנה באחרונה תוכנית לעידוד השקעה בחברות שמייצרות מוצרים מוחשיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

תל אביב ננעלה בעליות; מדד המניות הביטחוניות זינק במעל 3%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.7% ● חוזה חדש לאלביט במדינה באסיה פאסיפיק ● הפניקס ומדיפאואר יקימו מיזם משותף לרכישת מרכזים מסחריים בארה"ב ● ירידות בחוזים בוול סטריט בצל פתיחת החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד פאוול; טראמפ: "לא ידעתי על זה" ● מיטב: מעדיפים מניות ואג"ח ממשלתיות על פני אג"ח חברות

מרין לה פן / צילום: ap, Harry Nakos

יהיה קלון? המשפט שיכריע את גורלה הפוליטי של לה-פן נפתח בצרפת

מנהיגת מפלגת "האיחוד הלאומי" הורשעה במרץ האחרון במעילה בכפסי ציבור ונגזרו עליה חמש שנות קלון שבהן אסור לה להתמודד או להתמנות לתפקיד ציבורי ● השאלה הגדולה במשפט, שנפתח היום בערכאה גבוהה יותר, תהיה לגבי משך תקופת הקלון, והאם מרין לה-פן תוכל להתמודד בבחירות הקרובות לנשיאות בצרפת שיתקיימו בשנה הבאה

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

דרישה להזרמת מיליונים לסלייס מעוררת מחלוקת על אחריות בעל השליטה לקריסה

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס, עתר לביהמ"ש נגד דרישת הממונה על שוק ההון כי יזרים 71 מיליון שקל לכיסוי הגירעון בחברת הגמל שבמרכז פרשת ההונאה ● גולדברג טוען כי מנסים לגלגל אליו חובות עתק, בעוד שהרגולטור מזהיר מפני מתן חסינות למי שהכשל אירע במשמרת שלו

HBO MAX בישראל / צילום: Shutterstock

HBO MAX נכנסת היום לישראל. כמה זה יעלה לכם?

לצד הסדרות המוכרות של שחקנית הטלוויזיה האמריקאית, חבילת התוכן תכלול גם סרטים חדשים, תכני ילדים, אולימפיאדת החורף ועוד ● ברבעון השלישי של 2025 דיווחה HBO על 128 מיליון מנויי סטרימינג ברחבי העולם, והיא מתכננת להגיע ל-150 מיליון צופים עד סוף 2026

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

הקואליציה מקדמת: עבירת המרמה והפרת אמונים בה מואשם נתניהו - תבוטל

ועדת השרים לחקיקה תדון בהצעת חוק חדשה לביטול העבירה הפלילית בה מואשם ראש הממשלה ● יוזמי הצעת החוק שמחה רוטמן, אופיר כץ ומישל בוסקילה טוענים לפגיעה בעיקרון החוקיות ולאכיפה בררנית: "מערכת אכיפת החוק משתמשת בעבירה הזו בשביל למשטר את נבחרי הציבור"

פרופ' יורם פלטי, יזם חברת נובוקיור / צילום: ערן גילווארג

יזם חברת נובוקיור פרופ' יורם פלטי הלך לעולמו

פרופ' יורם פלטי, חוקר בטכניון והממציא של טכנולוגיית הטיפול בסרטן החדשנית של חברת נובוקיור, הלך לעולמו אתמול בלילה, בגיל 89 ● נובוקיור נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ● "הבורסה לא הייתה החלום שלי. לראות חולה שהבריא זה יותר טוב מכל הנפקה"

דרכונים / צילום: Shutterstock

דירוג הדרכונים החזקים: לאילו מדינות חדשות הישראלים לא יכולים להיכנס בלי ויזה?

חברת הייעוץ הנלי ושות' פרסמה את הדירוג השנתי המעריך "חוזק" של דרכונים לאומיים לפי מספר המדינות שניתן להיכנס אליהן ללא הוצאת ויזה ● לפי הדוח, ישראל איבדה גישה חופשית לשש מדינות, אך עלתה למקום ה-18 בדירוג ● ומי במקום הראשון?

זוהר לוי וזוהרן ממדאני / צילום: יח''צ, AP/Yuki Iwamura

למרות ממדאני: חברת הנדל"ן הישראלית זכתה במכרז בניו יורק

סאמיט, חברת הנדל"ן של זוהר לוי, זכתה במכרז לרכישת חלק מפורטפוליו הנכסים של חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי שנקלעה למשבר חוב ● ברקע, בעיריית ניו יורק הערימו קשיים על השלמת המהלך, אך בית המשפט סלל את הדרך לרכישת הנכסים

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

"להתעלם מהסקטור הזה זה מסוכן": המניות האלה הפכו למנוע של ת"א

עם רוח גבית מהסלמה באיראן וחוזים חדשים, מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● כך, מניות כמו אלביט ונקסט ויז'ן הוסיפו לשווי שלהן מיליארדים, ומשקל הסקטור בתל אביב עקף את הנדל"ן ● אבל האם העליות כאן כדי להישאר?

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; בורסת טוקיו זינקה במעל 3%

מדד הדאקס עולה בכ-0.1% ● על אף החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול, וול סטריט ננעלה אתמול בעליות קלות ● מחירי הזהב והכסף זינקו אתמול בחדות לשיאים חדשים, הדולר נחלש ברחבי העולם ● בנק ההשקעות ג'יי.פי. מורגן יפרסם היום את תוצאותיו הכספיות, הראשון לדווח מבין הבנקים הגדולים ● מדד המחירים לצרכן בארה"ב צפוי להתפרסם היום בצהריים

טראמפ ונתניהו בבית הלבן / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאותת לישראל: ויתור על הסיוע האמריקאי בתמורה להקלה במכסים

נתניהו הפתיע השבוע כשהכריז על שאיפה לוויתור הדרגתי על הסיוע הביטחוני האמריקאי ● באפריל האחרון, טראמפ כבר רמז על קשר בין הסיוע להקלות בהיקף המכסים בין ישראל לארה"ב ● ההכרזה התקבלה ללא עבודת מטה באוצר, ושם מזהירים: "המהלך יוביל להעלאת מסים או הפחתת הוצאה ציבורית במקום אחר"