גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרקסטון שוב לא עומדת בתשלום האג"ח לנושי פריזמה

מדובר בתשלום קרן וריבית בגובה של 15 מיליון שקל לגופים מוסדיים שמחזיקים באג"ח הפרטיות ■ מרקסטון מחזיקה ב-23% מבית ההשקעות הגדול בישראל - פסגות

החובות של קרן הפרייבט אקוויטי מרקסטון ממשיכים להיערם. חברת פנומנל החזקות, דרכה מחזיקה הקרן שמנהלים רון לובש ואמיר קס בבית ההשקעות פסגות (23.2%), לא עמדה בתשלום קרן וריבית בגובה של 15 מיליון שקל למחזיקי האג"ח שלה.

לפי שטר הנאמנות של האג"ח, באפשרות פנומנל לדחות את התשלום ב-30 ימים, אולם היא טרם הודיעה כי בכוונתה לעשות זאת.

פנומנל מסתמכת על הדיבידנדים מפסגות כאמצעי המרכזי לתשלום האג"ח. כך, ב-2012 היא קיבלה מפסגות דיבדינד של כ-12.5 מיליון שקל לצורך כך. אך ב-2013 טרם אישר דירקטוריון פסגות חלוקת דיבידנד כזאת.

מרקסטון שולטת בפנומנל דרך AMFIC - חברה שחובותיה נאמדים בכ-400 מיליון שקל ומטופלים בחלק מהבנקים במחלקת האשראים המיוחדים. האג"ח המדוברות הן אג"ח פרטיות שהונפקו ב-2007 למספר מצומצם של מוסדיים בסך כולל של 107 מיליון שקל, ללא ביטחונות. כיום שארית החוב עומדת על כ-90 מיליון שקל. את האג"ח הנפיק בית ההשקעות פריזמה, שקרס ב-2008 תחת נטל החובות שלו, שנתיים לאחר שמרקסטון הקימה אותו בהשקעה של כ-2 מיליארד שקל.

העיכוב הקודם: באוגוסט 2012

אין זו הפעם הראשונה שבה מרקסטון מתמודדת עם בעיות נזילות. גם לפני שנה וחצי, באוגוסט 2012, דיווחה פנומנל כי היא לא תעמוד בתשלום הקרן והריבית של האג"ח, שגם אז עמדו על כ-15 מיליון שקל. באותם ימים הסבירו במרקסטון כי מדובר ב"עיכוב טכני", ובסופו של דבר מחזיקי אג"ח פנומנל קיבלו את התשלום המגיע להם בעיכוב של שבועיים. לטענת גורמים בשוק, האמצעי לאותו תשלום היה הלוואה שנטלה מרקסטון בריבית של 15%.

החוב הענק של מרקסטון נוצר על רקע הלוואות הענק של פריזמה מבנקים וממשקיעים מוסדיים לטובת רכישת קופות גמל וקרנות נאמנות מידי הבנקים. בית ההשקעות סבל מפדיונות כבדים ומיציאת כספים, ובסופו של דבר, כאמור, התפרק. עיקר הנכסים שלו נמכרו לאקסלנס ולפסגות, ומרקסטון נותרה עם החזקה במניות פסגות ובחברת הקרנות של אקסלנס.

בספטמבר הודיעה מרקסטון על מכירת חלקה בחברת קרנות הנאמנות של אקסלנס (45%) לבית ההשקעות, תמורת כ-64 מיליון שקל. במקביל היא השתחררה מחוב של כ-36 מיליון שקל. אולם נראה כי במקום להקצות את 28 מיליון השקלים שנותרו בידה לטובת שירות החוב של פנומנל, העדיפו שם להפוך את פנומנל, שוב, לחדלת פירעון.

מרקסטון פספסה הזדמנות למכור

מרקסטון, שכאמור נאבקת בחובות שמוערכים בהיקף של כ-400 מיליון שקל, היא לא עוד חברה בצרות. עיכובי התשלום שמאפיינים אותה כבר תקופה ארוכה, היו צריכים להדליק נורה אדומה אצל הרגולטור, לאור העובדה שמדובר בגוף שמחזיק בכרבע מפסגות - בית ההשקעות הגדול בישראל. כעת עלול להיווצר מצב בו בית ההשקעות, שמתגאה באקטיביזם המוסדי שלו ומצהיר שוב ושוב כי בעל שליטה צריך לעמוד בחובותיו, ייאלץ לקחת חלק בעוד הסדר חוב - הפעם (דרך אחד מבעלי המניות שלו) מהכיוון השני.

במרקסטון מסרו היום בתגובה כי "כחלק מהתקדמות עסקה קשורה בנכס הבסיס, מרקסטון פנתה לנאמן על מנת לדחות חלק מהתשלום הקרוב וכן הקדמה של תשלומים רחוקים יותר, זאת תוך הבטחה כי לא יגרם כל נזק למחזיקים מפעולה זו". נראה כי בכך מנסים לרמוז בחברה כי היא מקיימת מגעים עם אייפקס כדי למכור לה את החזקותיה בפסגות, אולם להערכת גורמים בכירים בשוק לא מדובר במגעים רציניים.

כזכור, בעבר ניסו במרקסטון להציע לאייפקס לרכוש את המניות, אך התעקשו על מחיר גבוה. ההצעה הגיעה בסוף 2010 כשקרן אייפקס רכשה את השליטה בבית ההשקעות פסגות לפי שווי של 2.7 מיליארד שקל, והציעה למרקסטון לקנות גם את חלקה לפי שווי דומה - כלומר, תמורת 670 מיליון שקל. אולם, אז המגעים לא צלחו, וכעת נראה כי ההתעקשות של מרקסטון לשמור את החזקותיה בפסגות עלולה להתגלות כטעות, מכיוון שספק אם היא תצליח לקבל כיום סכום דומה. כבר אז טענו גורמים בשוק כי מדובר בשווי גבוה לפסגות, ואולם מאז הרווחיות של כל בתי ההשקעות נשחקה בשל התגברות הרגולציה ועלייה בתחרות. כך, למרות שמרקסטון נמצאת במצוקה תזרימית נראה כי דווקא אייפקס נתונה במלכוד: אם היא תרכוש את החזקותיה של מרקסטון בפסגות במחיר נמוך, הדבר ישקף שווי קטן יותר לבית ההשקעות. מנגד, גם רכישת חלקה של מרקסטון במחיר גבוה ולא ריאלי, היא כמובן צעד לא רצוי מבחינתה.

עוד כתבות

ליטל לשם / צילום: באדיבות Protego

בילדות היא נדדה בין בסיסי צה"ל. היום היא מובילה קרן לחברות ביטחוניות

"החודש קרביין נמכרה ב-625 מיליון דולר. למרות שאני כבר לא שם, האקזיט משמעותי מאוד מבחינתי, כי לא מכרתי את המניות שלי בניגוד לאחרים" ● שיחה קצרה עם ליטל לשם, מייסדת קרן פרוטגו להשקעה בטכנולוגיות ביטחוניות

מו''ל גלובס, אלונה בר און, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און: "גלובס פועל מרצון אמיתי להיות גורם שמסייע בחוסן של הכלכלה הישראלית"

בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים שתיערך היום, מו"ל גלובס אלונה בר און התייחסה לאתגרים עמם התמודדה החברה הישראלית בשנים האחרונות, וכן לאתגרים עמם התמודד העיתון ● בר און: "יצירת תוכן נקי שהוא לא מלא בסימני קריאה, ולפעמים יש בו גם סימני שאלה, הייתה קשה לעיכול לרבים"

עו''ד ג'ייסון גרינבלט / צילום: תמר מצפי

האם הפסקת האש תחזיק מעמד ומה הסיכוי לנורמליזציה עם סעודיה? יועצו של טראמפ לשעבר מדבר

ג’ייסון גרינבלט, לשעבר שליחו של הנשיא דונלד טראמפ למזרח התיכון ומאדריכלי הסכמי אברהם, הגיע כאורח מיוחד לערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים ● הוא מסביר כיצד 7 באוקטובר שינה את האזור, מה ישראל תיאלץ לעשות מול חמאס ועד כמה ריאלי חידוש המגעים עם סעודיה

בודקים את המיתוס. הקרמבו הוא לא המצאה כחול לבן / צילום: אביעד לוי

הקרמבו הוא המצאה כחול־לבן? תחשבו שוב

הממתק החורפי נאחז היטב בישראליות, אבל שורשיו נמצאים בכלל בנכר ● כיצד הוא קיבל מקום משמעותי בתרבות ובדיאטת המדינה, ולמה הוא נמכר רק מנובמבר ועד פסח?

וודי ובאז. סרט שאף פעם לא היה על צעצועים / צילום: Shutterstock

סרט האנימציה שלא פחד לגעת בחרדות והשאיר אבק לדיסני: 30 שנה ל"צעצוע של סיפור"

לפני 30 שנה בובת קאובוי ואיש חלל מפלסטיק שינו את העולם ● סרט אחד הפך את פיקסאר למעצמה גלובלית, החזיר למסלול את הנשיא שלה סטיב ג'ובס, ופתח שער לתעשייה של מיליארדים ● עם מכירות מרצ'נדייז שלא נגמרות וסיקוול חמישי שאך קיבלנו הצצה אליו, "צעצוע של סיפור" הוא ממש לא סתם סרט על צעצועים מדברים

חשיפת תוואי מנהרות טרור בעזה (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

המנהרות הוקרסו - המחבלים הופרדו זה מזה מתחת לקרקע

בלי לקיחת אחריות ישראלית: הפעולה של צה"ל שאילצה את המחבלים לעלות לקרקע ● בחיל האוויר החזיקו תיעוד ממסוק קרב שחג מעל מוצב נחל עוז - ובו נראים מחבלים חוטפים את התצפיתניות ●  בכיר חמאס בחו"ל: אנחנו מחויבים להפסקת האש ואנחנו קוראים לחייב את ישראל להפסיק את ההפרות" ● עשרות אלפים השתתפו אמש (שבת) במחאה בכיכר הבימה בתל אביב בדרישה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

כריך במשק בולדס / צילום: רינת בין יח''צ

במושב עלום ליד חדרה מצאנו פודטראק עם כריכים מושחתים שיצאו ממעשנה

עגלת קפה שמגישה טוסט כמהין, תערוכה שממשיכה פרויקט אמנות מיתולוגי מלפני 50 שנה, מסלולון בין עצי תות וחרוב וסנדוויץ' בשר חלומי ● ביקור במועצה אזורית מנשה

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

ביל אקמן שוקל הנפקות בו זמנית של חברה וקרן חדשה

המיליארדר ביל אקמן, מתכנן להנפיק את חברת ניהול קרנות הגידור שלו, פרשינג סקוור לציבור כבר בתחילת השנה הבאה, במקביל לקרן סגורה חדשה

פרופ' יצחק קרייס בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שיבא: "מהפכת ה־AI בבריאות - המהפכה הכי גדולה מאז ימי סוקרטס"

במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס אמר יצחק קרייס כי הבינה המלאכותית יכולה "לשנות את כל הדרך שבה תחום הבריאות פועל" • לדבריו, אחוזי הצלת החיים בבתי החולים בישראל עומדים על יותר מ־99% • על השת"פ עם אנבידיה אמר: "פרויקט שיאפשר לנו לפצח 98% מה־DNA"

מייקל רפפורט, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: תמר מצפי

מייקל רפפורט: "ישראל צריכה להיפטר מהמושג הסברה, כי היא לא צריכה להסביר שום דבר"

"נעלבתי מכך ששחקנים לא יכלו לתמוך בישראל בזמן שהיו חטופים בשבי. זו מבוכה", אמר השחקן והאקטיביסט הפרו-ישראלי מייקל רפפורט בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים של גלובס ● בעוד כמעט כל שחקני הוליווד, לרבות היהודים שבהם, נאלמו דום או יצאו כנגד ישראל אחרי ה-7 באוקטובר, רפפורט היה בין אלה שהשמיעו קול צלול וברור בעד ישראל

מימין: שרונה ודורון בלוגולובסקי, אסף פז, יינות של ויתקין / צילום: בועז לביא ושני צדיקריו

היקב האיכותי שעובר מתחת לרדאר: ויתקין הצליח להוציא יין מצוין אפילו מהכרמים של יין קידוש

שני גיסים שחלקו חיבה עמוקה ליין ולחקלאות החליטו ללכת בעקבות החלום ● יקב ויתקין שהקימו לא נולד כהעתק של מודלים זרים, אלא כיקב מקורי שמעמיק בשאלת הזהות של היין הישראלי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אם ערכה חמש צוואות שונות. איזו מהן תקפה בביהמ"ש?

יורשי חוכר מקרקעין נאלצו לפנות נכס אחרי 20 שנה ו-200 אלף שקל שקיבלו מדי חודש ● ביהמ"ש ביטל שתי צוואות שבני משפחת המנוחה ביקשו לקיים, וקבע כי דווקא הצוואה שאף אחד לא רוצה לקיימה - היא זו שתהיה בתוקף ● והאם המונח "פרידה" כולל גם את המוות? ● 3 פסקי דין בשבוע

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מניות השבבים הדואליות נופלות

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.6% ● מדד ת"א־נפט וגז נופל בכ-2% ● טאואר צונחת במעל 8%, נייס עולה בכ-4% ● וול סטריט מסכמת סוף שבוע מטלטל נוסף, ודברים שנשא אחד מבכירי הפד הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב ● מחר, בשוק מצפים לראות הורדת ריבית של בנק ישראל ● וגם: האנליסט שמעריך - "שוק המניות האמריקאי לא יציב"

רני פלאוט / צילום: רמי זרנגר

עם משקיעים חזקים ואישור מהרשות האמריקאית: הישראלי שהגשים את חלום המכונית המעופפת

הוא יעלה רק מיליון דולר, יחנה מאחורי הבית, לא ידרוש רישיון טיס ויחסוך את הפקקים ● הכלי האווירי שפיתח הסטארט־אפ הישראלי Air מתכנן לעשות מהפכה בתעופה הפרטית - וכבר קיבל אישור פורץ דרך מהרשויות בארה"ב ● "באוגוסט המטוסים שלנו עשויים לרחף בנתיבי האוויר של מסוקים וססנה" ● האם מה שנראה כמדע בדיוני עומד להתממש?

לירן ליברמן / צילום: דוד גראב

הרבה מעבר לקוד קופון: כך צמח ענף המשפיענים בישראל ל-5 מיליארד שקל בשנה

הבינה המלאכותית הקפיצה את ביצועי שוק המשפיענים בשנה החולפת, וכיום כמעט כל המותגים הישראלים עובדים איתם ● לירן ליברמן, מנכ"ל יומנז הישראלית שבולטת בתחום, מספר בראיון איך השתמש בצ'אט GPT כדי להחליט איזו חברה לרכוש, מה השיעור שלמד בתחילת דרכו בגוגל, ואיך גורמים לחברה לצמוח ב-250% תוך שנה

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

בור ההפסדים שנוצר בגלל הנפילה בקריפטו – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הנפילות בשוק הקריפטו חשפו את ריבוי ההימורים המסוכנים בוול סטריט ● האם קרנות הגידור יצדיקו את העליות לאורך זמן ● הסיבה שהמשקיעים הישראלים בקרנות ובמסלולים מחקי מדד ה־S&P 500 פספסו השנה ובגדול ● וגם: כך הפכה אחת מקבוצות המזון הגדולות והמסתוריות בישראל ללהיט בבורסה

ידין ענתבי בוועידת ישראל / צילום: רפי קוץ

מנכ"ל בנק הפועלים: "המערכת הבנקאית איבדה את הצעירים הסוחרים בשוק ההון. הגיע הזמן ליזום ולהחזיר אותם אלינו"

מנכ"ל הפועלים ידין ענתבי הזהיר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי המיסוי שהטילה הממשלה אינו פוגע בבנקים אלא בחוסכים ובקרנות הפנסיה וההשתלמות, וטוען שהרווחיות הגבוהה הייתה אמורה לחזור לציבור ● בנוסף הציג ענתבי צעדים חדשים של הבנק שנועדו להחזיר צעירים למסחר בשוק ההון

איך לנהל עובדים שהם ''גם וגם'' - ולהרוויח מזה / צילום: Shutterstock

מנהלת מכירות ביום, בעלת מכון כושר בלילה: איך לנהל עובדים שהם "גם וגם" - ולהרוויח מזה

יותר ויותר עובדים משלבים כיום משרות קבועות עם עבודות עצמאיות ● 6 פרקטיקות יעזרו למנהלים לשמור על רמת המחוברות שלהם לארגון בדומה לזו של עובדים "מסורתיים"

דירה במגדל המלך דוד בתל אביב / צילום: ניר וייס־ודררו

בכמה נמכרה דירה עם 7 חדרים במגדל המלך דוד בתל אביב?

הדירה במגדל המלך דוד בתל אביב, בת 7 חדרים, נמכרה במחיר נמוך מהמקובל בשוק ● מגדל המלך דוד צמוד למלון דן, ושייך למשפחת מגדלי יוקרה ראשונים שהוקמו בעיר - ביניהם גם גן העיר ובזל ● בעבר נרשמו במגדל עסקאות במחירים של 100 אלף שקל למ"ר ויותר