גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

1,300 קופים בחוות מזור מחפשים יזם שישחררם

בעוד שעה תפתח נטלי ביץ' בשביתת רעב מול המשרד להגנת הסביבה, בטענה כי יש להקפיא את ההיתרים שניתנים לחוות מזור לייצא קופים למעבדות ניסויים ■ איש העסקים עמוס רון יביא את הישועה?

היום (ב') בשעה 18:00 בערב עומדת נטלי ביץ', בת 29 מהוד-השרון, לפתוח בשביתת רעב מול המשרד להגנת הסביבה בתל-אביב. במסגרת השביתה דורשת ביץ' מהשר להגנת הסביבה עמיר פרץ להקפיא את ההיתר שניתן על-ידי רשות הטבע והגנים לחוות מזור הישראלית לפעול ולייצא קופים למעבדות ניסויים בארץ ובעולם.

חוות מזור הנמצאת במושב מזור, דרומית לפתח-תקווה, הוקמה ב-1991 ופועלת מאז ליבוא ויצוא קופי מקוק. הקופים ניצודים באי מאוריציוס ומוטסים לישראל, לחוות מזור. מטרתה העיקרית של החווה היא להביא לרביית הקופים, כאשר גורי הקופים נשלחו לאורך השנים למעבדות ניסויים בארץ ובחו"ל. בעשור האחרון הלך והתחזק מאבק ציבורי נרחב כנגד פעילות החווה שלווה בהפגנות רבות, בהן נטען כי בשם רווחים כלכליים שגורף גוף פרטי ומסחרי בישראל, רבים מהקופים נדונים להגיע למעבדות שונות בעולם שבהן מתבצעים בהם ניסויים קשים, כמו מעבדות רעילות הבודקות השפעת חומרי הדברה וניקיון על הקופים ומסבים להם סבל רב. בשל המאבק הציבורי הנרחב שקרא לסגירת החווה, הורה השר להגנת הסביבה לשעבר גלעד ארדן להגביל את פעילות החווה, ובאישור היועץ המשפטי לממשלה, פעילותה של החווה עומדת להסתיים בחודש ינואר 2015.

בחווה השייכת לחברת בי.אפ.סי, שותפים בין השאר 3 ישראלים, ובהם ד"ר משה בושמיץ, לשעבר הווטרינר העירוני של הוד-השרון, איש העסקים ודירקטור בזק לשעבר אלי הולצמן, ובעל השטח שבו פועלת החווה, זאב ברין. פעילות החווה העניקה לישראל את התואר המפוקפק להיות אחת המדינות המערביות הבודדות שבהן גורם פרטי עוסק בסחר בקופים לשם גריפת רווח כלכלי. יצוא קופים מחוות מזור למעבדות ניסויים בחו"ל שרכשו גורי קופים העמיד עימו גם מאבק ציבורי כנגד חברת אל-על שהטיסה את הקופים ליעדים השונים בעולם. זאת בהמשך להסכם שנחתם בין בעלי החווה לבין אל-על עוד בתקופה שפעלה כחברה ממשלתית. לאחר מאבק ציבורי ממושך, שהתנהל במקביל גם כנגד חברות תעופה בחו"ל שהצהירו כי יפסיקו להטיס קופים למעבדות ניסויים ברחבי העולם, החליט מנכ"ל אל-על אליעזר שקדי להפסיק את הטסת קופי החווה, והחברה פנתה לבית המשפט על מנת להשתחרר מההסכם עם חוות מזור עליו חתומה אל-על. בחודש ספטמבר 2013 אישר בית המשפט את בקשת אל-על.

כעת נותרו בחוות מזור 2000 קופים, כאשר בית המשפט קבע לאחרונה כי 700 קופות ילידות הטבע, לא יימכרו למעבדות ניסויים, אך התיר את גורלם של 1300 הקופים הנותרים עד לחודש ינואר 2015 לא ידוע. בקבוצת הפעילים שכינויים "מאבק הקופים בישראל" שמובילה אנאבל זמיר, ובה חברה גם ביץ', טוענים כי אין להשאיר את גורלם של 1300 הקופים נתון לחסדי בעלי החווה, שיכולים על-פי חוק עד ינואר 2015 למכור את הקופים לכל המרבה במחיר, וכי על השר להגנת הסביבה עמיר פרץ לפעול להבטיח את עתידם של הקופים במקלט מבטחים. "אנו פועלים בימים אלה להצלתם של 1300 הקופים הכלואים בחוות מזור ומיועדים לסחר לכל מטרה" מסרה זמיר. "אנו דורשים מהשר עמיר פרץ שמתוקף תפקידו להגן עליהם, להקפיא את היתרי הסחר לחוות מזור לאלתר". בנוסף, מסבירים בקבוצה, כי בידם חוות-דעת מטעם עוה"ד רפי יולזרי ואסף קווינט ממשרד גדעון פישר, על-פיה בסמכות השר להקפיא את ההיתרים. אחד הנימוקים שהעלה פישר במכתב ששיגר לפרץ בחודש אוקטובר האחרון הוא כי מדינת ישראל חתומה על אמנת סייטס (CITES) שמטרתה להבטיח כי סחר בינלאומי במינים של חיות בר לא יפגע בהישרדותם.

מנגד מסבירים במשרד להגנת הסביבה כי מי שקבע כי חוות מזור תוכל להמשיך לפעול ולייצא קופים לניסויים עד שנת 2015 ולא תיסגר באופן מיידי, כפי שביקש המשרד להגנת הסביבה, הוא היועץ המשפטי לממשלה. "אנו היינו שמחים לו כבר מחר ייפסקו משלוחי הקופים לניסויים, אך כמו כל משרד ממשלתי אנו כפופים להנחיות היועץ המשפטי לממשלה" מסרו במשרד. "עם כניסתו לתפקיד, סרב השר להגנת הסביבה, ח"כ עמיר פרץ, לאשר את בקשת רשות הטבע והגנים לדחיית המועד בו ייפסקו יצואי הקופים. אנו לא ממתינים למועד סגירת החווה והשר פרץ כבר הצליח לדאוג לפינוי מאות קופות מחוות מזור אל מקלט הקופים ולמקלטים ברחבי העולם. זאת בעלות של כמיליון שקל מתקציבו של המשרד ועל חשבון פעולותיו השוטפות. השר פרץ פועל בעניין לילות כימים ואף נפגש עם יזמים על מנת לגבש פתרונות יצירתיים לחילוץ הקופים שאותם החווה יכולה לשלוח לניסויים מתוקף החלטת היועץ המשפטי לממשלה".

בין היזמים עימם נפגש השר להגנת הסביבה בנושא, הוא איש העסקים עמוס רון, לשעבר מנכ"ל רשות הנמלים ומנכ"ל משרד האנרגיה. רון עומד בראש קבוצת אנשי עסקים המקדמת יוזמה להצלת הקופים הנותרים בחוות מזור ולמנוע את העברתם למעבדות ניסויים בחו"ל. "בימים אלה ממש אנו קבוצה של עשרה מייסדים שפועלים להקמת קרן לתועלת הציבור ששמה "שמורת הקופים", לאחר שגיבשנו תוכנית עסקית ותקציבית אותה הצגנו לשר להגנת הסביבה עמיר פרץ ומנכ"ל המשרד דוד לפלר. המשרד כבר פעל להעברת הקופות ילידות הטבע מחוות מזור למקלט הקופים בבן שמן, ובתנאים שנוצרו יש סיכוי טוב להעביר את 1300 הקופים שנותרו מחוות מזור לחזקת הקרן ולמקום חדש בעתיד". רון הוסיף כי בימים אלה, מייסדי הקבוצה פועלים גם לאיתור קרקע בה ניתן יהייה להקים את השמורה עבור הקופים.

לדברי רון, המיזם זוכה למתקפה מצד הפורום הבינאוניברסיטאי בישראל, המייצג מוסדות אקדמים בישראל המבצעים ניסויים בקופים. "בשבועיים האחרונים אנו חווים מתקפה של הפורום הבינאוניברסיטאי שטוען כי הניסויים בקופים הם המפתח למחקר רפואי בישראל", אומר רון. "אנחנו למדנו שחוות מזור היא בסך הכל תחנת מעבר. אנחנו מברכים על הפסקת הטסת הקופים על-ידי אל-על למעבדות בחו"ל, ונעמוד על המשמר שכל הקופים יגיעו למקום מבטחים".

ענת רפואה מנהלת עמותת מאחורי דלתות המעבדה, המנהלת את המאבק נגד חוות מזור ב-15 השנים האחרונות: "אנחנו מחוייבים להצלת כל הקופים השבויים בחוות מזור. אנחנו עם האצבע על הדופק כל הזמן מלווים מהצד את מיזם "שמורת הקופים" בראשות עמוס רון. מדובר בהגשמת חלום ונדאג לכך שכל הציבור יהיה שותף לפרויקט הלאומי החשוב של שחרור קופי חוות מזור".

מרשות הטבע והגנים נמסר: "חוות מזור פועלת כדין בהיבטי הרשות, תחת מגבלה שהנחה היועמ"ש לממשלה כי יעד הקופים הוא למחקר רפואי בלבד. אין תאריך סגירה לחווה אלא ישנה תקנה שתיכנס לתוקף ב 15 לינואר 2015 שתאסור יצוא קופים מחוות רביה. לכן בפועל פעילותה המסחרית של החווה תסתיים. אמנת סייטס לא אוסרת ציד חיות בר בטבע אלא מסדירה את הסחר בין המדינות אודות מינים החוסים בצלן. רשות הטבע והגנים ככלל אוסרת יבוא מינים מהטבע ומכאן שאנו מהמדינות המחמירות בעולם כולו. יבוא הקופים לחווה ממאוריציוס נידון ואושר על-ידי בג"ץ באימוץ עמדת השרה להגנת הסביבה לשעבר, יהודית נאות ז"ל וכך נהגו כול השרים לאחריה. זאת הייתה החלטתם של השרים להגנת הסביבה והרשות קיימה החלטות אלה כלשונן. כל ההחלטות בנושא חוות מזור נדונות בשולחנות השרים, כולל בדיקות מקיפות לכול בקשת משלוח ומשלוח. לכן, עקב רגישות הנושא הרשות לא קיבלה שם החלטה שלא בידיעת השרים לדורותיהם".

יש לציין, כי בין זמיר לרפואה מתנהל בימים אלה סכסוך משפטי.

עוד כתבות

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

מבעלי השליטה ועד לתגובת המניה: ההצעה לרכישת צים שנחשפה בגלובס מסעירה את המשקיעים

בענף הספנות הבינלאומית מפנים תשומת לב רבה להתפתחויות בנוגע להתעניינות הרחבה של ענקיות הספנות בצים, שהרי עסקאות בסדר גודל שכזה לא מדוברות באופן שגרתי בתחום המסורתי ● כל זה מתרחש בעת שבהשפעת הזינוקים האחרונים במניה, שווי החברה הנוכחי עומד על כ־2.46 מיליארד דולר ● יו"ר ועד העובדים: "רכישת צים ע"י הפג לויד, שנשלטת בידי קטאר וסעודיה, היא סכנה ישירה לביטחון המדינה"

בודקים את המיתוס. כיוון סיבוב המים בכיור / צילום: Shutterstock

המיקום לא קובע את כיוון ירידת המים. אז מה כן?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כיוון ירידת המים לא מוכרע לפי היחס לקו המשווה, אלא לפי האינסטלציה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הגרושה מרוויחה פי 3: האם האב בכל זאת חייב לשלם מזונות?

המחוזי בחיפה קבע שלא ניתן להרוס אגף בבית משותף בלי הסכמה של כל הדיירים ● בית הדין הרבני הפחית מזונות אך חזר על כך שהאב מחויב בהם גם כשפערי ההכנסות משמעותיים לטובת האם ● בית הדין לעבודה קבע שמשקיע ששימש כעובד זכאי לפיצויי פיטורים ואף חייב את בעל השליטה לשלם חלק מהחוב ● 3 פסקי דין בשבוע

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות בת"א שזינקו ביותר מ-100% – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בבורסה בת"א מעריכים כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר למימוש רווחים ● הכלכלנית שממליצה להגדיל החזקות מעבר לים ● מבט על גוגל ואנבידיה מגלה דינמיקה חדשה בשוק ● והאם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו?

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

תקציב 2026 אושר בממשלה

תקציב המדינה לשנת 2026 אושר כעת בממשלה ברוב גדול. בין היתר, אושרה הרפורמה במשק החלב שעמדה במחלוקת עד הרגע האחרון ● התקציב יעבור כעת לתהליך החקיקה בכנסת, בדרך לדד ליין לאישורו הסופי במליאה, ה-31 במרץ. עד אז, תוכנית התקציב עשויה עוד לעבור שינויים

אילן ספריאל, בעלים משותף של יצרנית הטופו משק ויילר / צילום: משק ויילר

העסקה עם שטראוס הסתיימה בקנס. הרכישה החדשה תשנה בעיניו את פני השוק: "זה מתבקש"

"נסעתי בחולצת כפתורים למשרד היפה בתל אביב, אבל המשכורת לא הספיקה, אז קניתי קו חלב. כשכל החלבנים עבדו עם עיפרון מאחורי האוזן, אני אפיינתי תוכנת חלוקה" ● שיחה קצרה עם אילן ספריאל, בעלים משותף של יצרנית הטופו משק ויילר

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניית נטפליקס ירדה בכ-3%

נעילה מעורבת באירופה ● נטפליקס הודיעה על רכישת וורנר ברדרס דיסקברי בעסקה היסטורית שמאחדת בין שירות הסטרימינג המוביל בעולם לבין אחד האולפנים הוותיקים והמשפיעים ביותר בהוליווד ● פורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE)

ג'אקו 8 / צילום: יח''צ

שבעה מקומות וטווח חשמלי חריג: האם המכונית ההיברידית הזו מצדיקה את המחיר?

ג'אקו 8, הקרוס־אובר של ג'אקו, מציע עיצוב מרשים, אבזור שופע, מערכת הנעה מתוחכמת וטווח חשמלי ארוך ● יש מרווחים ממנו, אבל ברמת המחיר יש לו מעט מתחרים

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

ניו יורק טיימס: כלי רכב אוטונומיים מעורבים ב-91% פחות תאונות

לפי דו"ח חדש, כלי הרכב האוטונומיים של ווימו מעורבים בעשרות אחוזים פחות תאונות, ורופאים קוראים למהפכה רגולטורית ● במהלך מימון אסטרטגי מהגדולים שיצאו מישראל, צ'ק פוינט מגייסת עד שני מיליארד דולר בהנפקת אג"ח להמרה ● טיקטוק תשקיע כ-37 מיליארד דולר באחד מפרויקטי התשתית הגדולים בדרום אמריקה ● וגם: מייסד PerimeterX חושף סטארט־אפ חדש ● חדשות ההייטק

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

המחיר שהמדינה תקבל על הקרקע של תחנת הכוח קסם

תחנת הכוח "קסם" צפויה לשלם למדינה כ־300 מיליון שקל עבור הקרקע שעליה תוקם, על בסיס תעריף חכירה קבוע לפי הספק הייצור

הרמטכ''ל, רא''ל אייל זמיר, בביקור ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל בביקורת חריפה: "קורא לוועדת חקירה חיצונית"

הרמטכ"ל זמיר: קורא לוועדת חקירה חיצונית – ומפנה אצבע מאשימה לכל הדרגים ● למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון ● לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון ● עדכונים שוטפים

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

ד''ר גלית קאופמן / צילום: יונתן בלום

האחות ששברה את תקרת הזכוכית - ומונתה לראשונה למנכ"לית בית חולים

ענף הבריאות סוער בימים האחרונים לאחר שלראשונה בישראל נבחרה אחות לנהל בית חולים, ובהסתדרות הרפואית אף כינו זאת "יום שחור" ● אבל לד"ר גלית קאופמן יש תוכניות גדולות לאסותא אשדוד ● עכשיו היא עונה למבקרים: "מי שמאוים לא מכיר את הרקע שלי" ● ראיון

זום גלובלי / צילום: Reuters

ענקית הקמעונאות נגד טראמפ, והמחאה שעצרה תקציב מדינה

לאחר הפגנות סוערות, ממשלת בולגריה נסוגה מתוכנית התקציב ל־2026 ● באוסטרליה נערכים לאסור על בני נוער שימוש ברשתות החברתיות, ומטא נוקטת בצעד ראשון ● והאם דרום וצפון קוריאה בדרך לאירוע תקדימי? ● זום גלובלי, מדור חדש

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם בני סבטי / צילום: INSS

"בתוך שמונה חודשים צפויה עוד מערכה מול איראן, והיא תתמקד במשטר"

שיחה עם בני סבטי, מומחה לאיראן ב-INSS ● על התחזית להתפרקות משטר האייתוללות בתוך כשנתיים, מדוע אסטרטגיית טבעת האש לא צפויה להשתנות ומה יקרה בחזית מול חיזבאללה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שנייה בסדרה

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: Associated Press, Ross D. Franklin

נטפליקס תרכוש את אולפני הקולנוע וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג ב-72 מיליארד דולר

שירות הסטרימינג הגדול בעולם רוכש את האולפן המיתולוגי ב-72 מיליארד דולר, לפי שווי של 82.7 מיליארד דולר - ומקבל לידיו את HBO, "הארי פוטר", "חברים" וקטלוג מהעשירים בתעשייה ● רשתות CNN, TBS ו-TNT יפוצלו לפני השלמת העסקה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, wutzkohphoto

כל מה שצריך לדעת על העסקה ההיסטורית בין נטפליקס לוורנר ברדרס

עבור נטפליקס מדובר בהימור מחושב על עתיד תעשיית הבידור ● במשך שנים החברה התבססה על רכישת תוכן מאולפנים אחרים ועל בניית הפקות מקור, אך לא החזיקה בבעלות מלאה על סטודיו גדול ● רכישת וורנר ברדרס מעניקה לה גישה ישירה לקטלוג עצום, לכוח יצירתי מוכר ולמותגים בעלי ערך ● וורנר ברדרס נכנסה למהלך המכירה מתוך רצון למקסם ערך עבור בעלי המניות על רקע שינוי עמוק בתעשייה

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים? / צילום: שירי נועה חסון

פער של שנתיים ו־200 אלף שקל פחות: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים?

בשכונת דרום־מערב בבת ים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 111 מ"ר, תמורת 2.63 מיליון שקל ● הבניין משופץ עם מעלית ונמצא בקו שלישי לים ● לפני כשנתיים נמכרה דירה זהה בבניין, בקומה הרביעית, תמורת 2.8 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אתי אלישקוב מנכלית ליברה / צילום: אבי מועלם

כשהחברה שייסדה צנחה בבורסה היא לקחה הלוואות כדי לקנות עוד מניות. ואז הגיע קאמבק של 760%

כשמניית הביטוח ליברה צנחה בכמעט 90% מהשיא, מספרת המנכ"לית ומייסדת החברה אתי אלישקוב: "לקחתי הלוואות וקניתי עוד מניות" ● היום החזקותיה בחברה שוות כ־370 מיליון שקל ● בפודקאסט כוחות השוק של גלובס, אלישקוב מדברת על מחירי הביטוח הגבוהים: "אחיינית שלי רצתה לקנות קיה פיקנטו. אמרתי לה 'בשום פנים ואופן לא'" ועל התוכניות להיכנס לשוק הפנסיה

תכנון פרישה / צילום: Shutterstock

המומחה לתכנון פרישה ואשתו תכננו את הפנסיה המושלמת. ואז היא חלתה

יותר משלושה עשורים עיתונאי הוול סטריט ג'ורנל גלן רופאנאך כתב וערך מאמרים על פרישה ותכנון לקראתה, ואפילו כתב על זה ספר - ואז הקלפים נטרפו ● בטור אישי הוא חושף מהם הלקחים הקשים, הדברים שהיה רוצה לעשות אחרת, ובמיוחד מה הוא מצטער שדחה