גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

1,300 קופים בחוות מזור מחפשים יזם שישחררם

בעוד שעה תפתח נטלי ביץ' בשביתת רעב מול המשרד להגנת הסביבה, בטענה כי יש להקפיא את ההיתרים שניתנים לחוות מזור לייצא קופים למעבדות ניסויים ■ איש העסקים עמוס רון יביא את הישועה?

היום (ב') בשעה 18:00 בערב עומדת נטלי ביץ', בת 29 מהוד-השרון, לפתוח בשביתת רעב מול המשרד להגנת הסביבה בתל-אביב. במסגרת השביתה דורשת ביץ' מהשר להגנת הסביבה עמיר פרץ להקפיא את ההיתר שניתן על-ידי רשות הטבע והגנים לחוות מזור הישראלית לפעול ולייצא קופים למעבדות ניסויים בארץ ובעולם.

חוות מזור הנמצאת במושב מזור, דרומית לפתח-תקווה, הוקמה ב-1991 ופועלת מאז ליבוא ויצוא קופי מקוק. הקופים ניצודים באי מאוריציוס ומוטסים לישראל, לחוות מזור. מטרתה העיקרית של החווה היא להביא לרביית הקופים, כאשר גורי הקופים נשלחו לאורך השנים למעבדות ניסויים בארץ ובחו"ל. בעשור האחרון הלך והתחזק מאבק ציבורי נרחב כנגד פעילות החווה שלווה בהפגנות רבות, בהן נטען כי בשם רווחים כלכליים שגורף גוף פרטי ומסחרי בישראל, רבים מהקופים נדונים להגיע למעבדות שונות בעולם שבהן מתבצעים בהם ניסויים קשים, כמו מעבדות רעילות הבודקות השפעת חומרי הדברה וניקיון על הקופים ומסבים להם סבל רב. בשל המאבק הציבורי הנרחב שקרא לסגירת החווה, הורה השר להגנת הסביבה לשעבר גלעד ארדן להגביל את פעילות החווה, ובאישור היועץ המשפטי לממשלה, פעילותה של החווה עומדת להסתיים בחודש ינואר 2015.

בחווה השייכת לחברת בי.אפ.סי, שותפים בין השאר 3 ישראלים, ובהם ד"ר משה בושמיץ, לשעבר הווטרינר העירוני של הוד-השרון, איש העסקים ודירקטור בזק לשעבר אלי הולצמן, ובעל השטח שבו פועלת החווה, זאב ברין. פעילות החווה העניקה לישראל את התואר המפוקפק להיות אחת המדינות המערביות הבודדות שבהן גורם פרטי עוסק בסחר בקופים לשם גריפת רווח כלכלי. יצוא קופים מחוות מזור למעבדות ניסויים בחו"ל שרכשו גורי קופים העמיד עימו גם מאבק ציבורי כנגד חברת אל-על שהטיסה את הקופים ליעדים השונים בעולם. זאת בהמשך להסכם שנחתם בין בעלי החווה לבין אל-על עוד בתקופה שפעלה כחברה ממשלתית. לאחר מאבק ציבורי ממושך, שהתנהל במקביל גם כנגד חברות תעופה בחו"ל שהצהירו כי יפסיקו להטיס קופים למעבדות ניסויים ברחבי העולם, החליט מנכ"ל אל-על אליעזר שקדי להפסיק את הטסת קופי החווה, והחברה פנתה לבית המשפט על מנת להשתחרר מההסכם עם חוות מזור עליו חתומה אל-על. בחודש ספטמבר 2013 אישר בית המשפט את בקשת אל-על.

כעת נותרו בחוות מזור 2000 קופים, כאשר בית המשפט קבע לאחרונה כי 700 קופות ילידות הטבע, לא יימכרו למעבדות ניסויים, אך התיר את גורלם של 1300 הקופים הנותרים עד לחודש ינואר 2015 לא ידוע. בקבוצת הפעילים שכינויים "מאבק הקופים בישראל" שמובילה אנאבל זמיר, ובה חברה גם ביץ', טוענים כי אין להשאיר את גורלם של 1300 הקופים נתון לחסדי בעלי החווה, שיכולים על-פי חוק עד ינואר 2015 למכור את הקופים לכל המרבה במחיר, וכי על השר להגנת הסביבה עמיר פרץ לפעול להבטיח את עתידם של הקופים במקלט מבטחים. "אנו פועלים בימים אלה להצלתם של 1300 הקופים הכלואים בחוות מזור ומיועדים לסחר לכל מטרה" מסרה זמיר. "אנו דורשים מהשר עמיר פרץ שמתוקף תפקידו להגן עליהם, להקפיא את היתרי הסחר לחוות מזור לאלתר". בנוסף, מסבירים בקבוצה, כי בידם חוות-דעת מטעם עוה"ד רפי יולזרי ואסף קווינט ממשרד גדעון פישר, על-פיה בסמכות השר להקפיא את ההיתרים. אחד הנימוקים שהעלה פישר במכתב ששיגר לפרץ בחודש אוקטובר האחרון הוא כי מדינת ישראל חתומה על אמנת סייטס (CITES) שמטרתה להבטיח כי סחר בינלאומי במינים של חיות בר לא יפגע בהישרדותם.

מנגד מסבירים במשרד להגנת הסביבה כי מי שקבע כי חוות מזור תוכל להמשיך לפעול ולייצא קופים לניסויים עד שנת 2015 ולא תיסגר באופן מיידי, כפי שביקש המשרד להגנת הסביבה, הוא היועץ המשפטי לממשלה. "אנו היינו שמחים לו כבר מחר ייפסקו משלוחי הקופים לניסויים, אך כמו כל משרד ממשלתי אנו כפופים להנחיות היועץ המשפטי לממשלה" מסרו במשרד. "עם כניסתו לתפקיד, סרב השר להגנת הסביבה, ח"כ עמיר פרץ, לאשר את בקשת רשות הטבע והגנים לדחיית המועד בו ייפסקו יצואי הקופים. אנו לא ממתינים למועד סגירת החווה והשר פרץ כבר הצליח לדאוג לפינוי מאות קופות מחוות מזור אל מקלט הקופים ולמקלטים ברחבי העולם. זאת בעלות של כמיליון שקל מתקציבו של המשרד ועל חשבון פעולותיו השוטפות. השר פרץ פועל בעניין לילות כימים ואף נפגש עם יזמים על מנת לגבש פתרונות יצירתיים לחילוץ הקופים שאותם החווה יכולה לשלוח לניסויים מתוקף החלטת היועץ המשפטי לממשלה".

בין היזמים עימם נפגש השר להגנת הסביבה בנושא, הוא איש העסקים עמוס רון, לשעבר מנכ"ל רשות הנמלים ומנכ"ל משרד האנרגיה. רון עומד בראש קבוצת אנשי עסקים המקדמת יוזמה להצלת הקופים הנותרים בחוות מזור ולמנוע את העברתם למעבדות ניסויים בחו"ל. "בימים אלה ממש אנו קבוצה של עשרה מייסדים שפועלים להקמת קרן לתועלת הציבור ששמה "שמורת הקופים", לאחר שגיבשנו תוכנית עסקית ותקציבית אותה הצגנו לשר להגנת הסביבה עמיר פרץ ומנכ"ל המשרד דוד לפלר. המשרד כבר פעל להעברת הקופות ילידות הטבע מחוות מזור למקלט הקופים בבן שמן, ובתנאים שנוצרו יש סיכוי טוב להעביר את 1300 הקופים שנותרו מחוות מזור לחזקת הקרן ולמקום חדש בעתיד". רון הוסיף כי בימים אלה, מייסדי הקבוצה פועלים גם לאיתור קרקע בה ניתן יהייה להקים את השמורה עבור הקופים.

לדברי רון, המיזם זוכה למתקפה מצד הפורום הבינאוניברסיטאי בישראל, המייצג מוסדות אקדמים בישראל המבצעים ניסויים בקופים. "בשבועיים האחרונים אנו חווים מתקפה של הפורום הבינאוניברסיטאי שטוען כי הניסויים בקופים הם המפתח למחקר רפואי בישראל", אומר רון. "אנחנו למדנו שחוות מזור היא בסך הכל תחנת מעבר. אנחנו מברכים על הפסקת הטסת הקופים על-ידי אל-על למעבדות בחו"ל, ונעמוד על המשמר שכל הקופים יגיעו למקום מבטחים".

ענת רפואה מנהלת עמותת מאחורי דלתות המעבדה, המנהלת את המאבק נגד חוות מזור ב-15 השנים האחרונות: "אנחנו מחוייבים להצלת כל הקופים השבויים בחוות מזור. אנחנו עם האצבע על הדופק כל הזמן מלווים מהצד את מיזם "שמורת הקופים" בראשות עמוס רון. מדובר בהגשמת חלום ונדאג לכך שכל הציבור יהיה שותף לפרויקט הלאומי החשוב של שחרור קופי חוות מזור".

מרשות הטבע והגנים נמסר: "חוות מזור פועלת כדין בהיבטי הרשות, תחת מגבלה שהנחה היועמ"ש לממשלה כי יעד הקופים הוא למחקר רפואי בלבד. אין תאריך סגירה לחווה אלא ישנה תקנה שתיכנס לתוקף ב 15 לינואר 2015 שתאסור יצוא קופים מחוות רביה. לכן בפועל פעילותה המסחרית של החווה תסתיים. אמנת סייטס לא אוסרת ציד חיות בר בטבע אלא מסדירה את הסחר בין המדינות אודות מינים החוסים בצלן. רשות הטבע והגנים ככלל אוסרת יבוא מינים מהטבע ומכאן שאנו מהמדינות המחמירות בעולם כולו. יבוא הקופים לחווה ממאוריציוס נידון ואושר על-ידי בג"ץ באימוץ עמדת השרה להגנת הסביבה לשעבר, יהודית נאות ז"ל וכך נהגו כול השרים לאחריה. זאת הייתה החלטתם של השרים להגנת הסביבה והרשות קיימה החלטות אלה כלשונן. כל ההחלטות בנושא חוות מזור נדונות בשולחנות השרים, כולל בדיקות מקיפות לכול בקשת משלוח ומשלוח. לכן, עקב רגישות הנושא הרשות לא קיבלה שם החלטה שלא בידיעת השרים לדורותיהם".

יש לציין, כי בין זמיר לרפואה מתנהל בימים אלה סכסוך משפטי.

עוד כתבות

משה לארי / צילום: מזרחי טפחות

מזרחי טפחות: רווח של 1.5 מיליארד שקל – מחציתו יחולק כדיבידנד

מדובר בעליה של 4% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, כאשר הבנק מציג תשואה גבוהה על ההון של 17.6% ● בניגוד לבנקי לאומי והבינלאומי, שהגיעו לשיעור חלוקה של 75% מהרווח הנקי, מזרחי טפחות בדומה לדיסקונט בוחר לחלק מחצית מהרווח הנקי כדיבידנד

"חביבת השווקים": בעולם מתרשמים מהכלכלה הישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בלומברג מחמיאים לכלכלה הישראלית, איראן מגדילה את ארסנל הטילים שלה, וחמאס מתחזק בעזה ● כותרות העיתונים בעולם 

איתן יוחננוף / צילום: איל יצהר

"יוקר המחיה מדכא מכירה. פער של 100% במחיר לעומת אירופה לא נובע רק מתמחור"

אם שואלים את איתן יוחננוף, מנכ"ל ומבעלי רשת יוחננוף, הממשלה רק מפריעה לשוק המזון - והגיע הזמן שהיא "תשחרר רגולציות" כדי שהמחירים יירדו ● בראיון לגלובס, רגע לפני כנס קמעונאות המזון ישראפוד שבו ייקח חלק, הוא מציג את הפתרון שלו ליוקר המחיה בישראל, מגלה מדוע מכר את זול סטוק ומדוע קנה אדמה חקלאית, ומסביר למה אין סיכוי שימכור אייפונים בסניפים כמו המתחרים

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר בכנסת: בית דין רבני יוכל לדון במזונות ילדים גם ללא הסכמת שני ההורים

החוק, שאושר במסגרת הסכמות עם המפלגות החרדיות, עוקף את פסיקת בג"ץ שאסרה על בתי הדין הרבניים לדון במזונות קטינים אלא אם שני ההורים הסכימו לכך

פיטר תיל, יזם ומיליארדר. משקיע בולט בחד הקרן / צילום: ap, Rebecca Blackwell

אחרי סופטבנק: גם פיטר ת'יל חיסל את כל החזקותיו באנבידיה ברבעון השלישי

קרן Thiel Macro מכרה מניות של אנבידיה בכ־100 מיליון דולר, כך לפי דיווח בבלומברג ● העיתוי למכירה היא על רקע חשש גובר מבועת AI וכמו כן מהלך דומה של סופטבנק בשבועות האחרונים

שתי המדינות שסיפקו לישראל 70% מהנפט במהלך המלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ישראל נתפסה במלחמת חרבות ברזל כמבודדת, אבל בפועל 25 מדינות נרתמו למכור לה נפט במשך שנתיים, הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מאסה בהתנהלות איראן, והאיום החות'י בים האדום ממשיך לתת את אותותיו על התקשורת הבינלאומית ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: אופיר ארליך, רון קמחי וגונן שטיין, חברת Eon / צילום: באדיבות Eon

EON של אופיר ארליך מגייסת מיליונים לפי שווי של 4 מיליארד דולר בהובלת אלעד גיל

EON נמצאת במו"מ לגיוס סיבוב שעשוי לשקף לחברה שווי של 4 מיליארד דולר ● החברה, שמספקת טכנולוגיה חדשה לגיבוי נתונים בענן, נחשבת לאחת המבוקשות ביותר להשקעה ע"י קרנות הון סיכון ישראליות ● את הסיבוב הנוכחי מוביל המשקיע האמריקאי-ישראלי אלעד גיל

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי / צילום: דוברות בנק ישראל

בנק ישראל משחרר את החבל: הבנקים יוכלו להגדיל את הדיבידנדים שיחלקו

הבנק הבינלאומי הודיע כי יחלק דיבידנד בסכום של 75% מהרווח הנקי ברבעון, חלקו מעודפי הרווח שלו ● בנק ישראל: "בנק עם עודפי הון גבוהים יכול לחלק דיבידנד נוסף, בכפוף לדרישות ההון ולשמירה על יחסי הון הולמים התואמים את סביבת הסיכונים הנוכחית"

הריסת מיכל הדלק הראשון שתוחם את קריית חיים / צילום: תש''א

נהרס מיכל הדלק הראשון שתוחם את קריית חיים

מדובר בחלק הראשון של פרויקט פינוי מפרץ חיפה מהתעשייה בה, שצפוי להימשך עד 2030 ● לאחר מכן יוקמו שם שכונות ואזורי מסחר ותעסוקה

דיוויד טפר, ביל ומלינדה גייטס, ביל אקמן, ריי דליו, קת'י ווד, סטנלי דרוקנמילר / צילום: רויטרס - BRENDAN MCDERMID, Richard Brian

שלושה מיליארדרים מוכרים אנבידיה, ומי קנה עוד מניות טבע? המהלכים הגדולים של משקיעי העל נחשפים

בימים האחרונים פרסמו כמה מהמשקיעים החזקים בעולם את השינויים בתיקים שלהם ברבעון השלישי של השנה ● ביל גייטס מכר מניות מיקרוסופט ב-8.8 מיליארד דולר, ביל אקמן עושה את ההפך מבאפט ומוכר מניות גוגל, שלושה מיליארדרים מוכרים מניות אנבידיה. וגם: גורו ההשקעות שמגדילה אחיזה במניות כחול לבן

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

ישראל מאבדת את היתרון במזרח התיכון. רק דבר אחד יכול להציל אותה

מכירת המטוס המתקדם פותחת מרוץ חימוש במזרח התיכון שאין לדעת איפה יעצר ● אי־הכרעת חמאס שידרה מסר בעייתי לציר הסוני המתון, והיעדר האופק המדיני בנושא הפלסטיני מרחיק את ערב הסעודית - על כן, טראמפ כאיש עסקים, עושה ביזנס בצירים אחרים ● רק נורמליזציה עשויה לאזן את מחיר ההפסד לישראל

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

השבבים, האופציות ושער הדולר: ההשקעות של שיאניות התשואה בגמל

חברות הביטוח כלל ומנורה התברגו בצמרת טבלת התשואות מתחילת השנה, בעיקר בשל חשיפה גבוהה לישראל ו"פוזיציה לא גדולה על שבבים מאסיה" ● נובמבר נראה בינתיים חיובי בארץ, אבל וול סטריט צבועה באדום בוהק, ובשוק מנסים להעריך: האם החשש מבועה טכנולוגית מוצדק

מל''ט ההרון של התעשייה האווירית / צילום: אלון רון, התעשייה האווירית

באוצר דורשים דיבידנד עצום, במשרד הביטחון מתנגדים, והנפקת תע"א מתרחקת

במסגרת המו"מ להנפקה, משרד האוצר דורש מהתעשייה האווירית דיבידנד של מיליארד דולר והנפקת חוב בסכום דומה - מהלך שלטענת משרד הביטחון עלול לרוקן את ההנפקה ממשמעותה הכלכלית ● בצירוף המתח הפוליטי והיעדר יו"ר כבר שנה, ההנפקה הולכת ומתרחקת

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ראש צוות השרים לסמכויות ועדת החקירה לאירועי ה-7 באוקטובר: יריב לוין

בצוות יהיו חברים גם השרים בן גביר, סמוטריץ', סטרוק, אלקין, דיכטר, גמליאל, אליהו ושיקלי ● הצוות אמור לקבוע את סמכויות ועדת החקירה שמתכננת הממשלה להקים במקום ועדה ממלכתית, ולהחליט אילו נושאים ייכללו במנדט שלה

ועידת ישראל לעסקים ה-32

בכירי המשק על במה אחת: ועידת ישראל לעסקים ה-32 יוצאת לדרך

ועידת ישראל לעסקים של גלובס היא הוועידה הוותיקה והחשובה בישראל. במסגרתה יתקיימו מושבים בתחומים: השקעות, תשתיות, הייטק וחדשנות, בריאות ועוד ● בין המשתתפים: ג׳ייסון גרינבלט, שליח הבית הלבן למזרח התיכון לשעבר, יו"ר צ'ק פוינט, מנכ"ל שיבא, מנכ"לי הפועלים, הפניקס, בזק, תנובה, אלקטרה צריכה, תורפז תעשיות, מנכ"ל הבורסה ורבים נוספים ● עוד בין המשתתפים: השחקן והאקטיביסט הפרו ישראלי מייקל רפופורט והאלוף במיל. ניצן אלון ראש מפקדת השבויים והנעדרים לשעבר בהופעה ראשונה

מהגרים שנכנסו לבריטניה דרך צרפת / צילום: Reuters, Gareth Fuller

בריטניה משנה כיוון: בדרך לאמץ את המודל הדני להרתעת מהגרים לא-חוקיים

ממשלת הלייבור השיקה את הרפורמה ה"מחמירה ביותר נגד ההגירה בעשור האחרון" בעקבות הקריסה בסקרים ● על הפרק: השעיית איחוד משפחות, הענקת מקלט זמני בלבד ואיום בסנקציות כדי לגרש בהצלחה למדינות אפריקה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Lev Radin/Si

הנשיא טראמפ מאשר: ארה"ב תמכור מטוסי F-35 לסעודיה

נתניהו: "אני רואה בחומרה רבה את ההתפרעויות האלימות והניסיון לקחת את החוק לידיים על ידי קומץ קיצוני" ● ממצא שאותר בעזה יועבר לישראל: "לא מדובר בחלל חטוף" ● מדינת ישראל הגישה בקשה לפסילת תובע בית הדין ICC, כרים ח'אן, וביטול הצווים הנוגעים לישראל ● בישראל מעריכים: ההצבעה במועצת הביטחון של האו"ם על "נתיב למדינה פלסטינית" לא תהיה מחייבת ● עדכונים שוטפים

בית חולים שיבא תל השומר / צילום: נעמה עזריאלי פרנק

אנבידיה ושיבא חושפות שיתוף פעולה שאפתני לפענוח הגנום האנושי

בית החולים שיבא וענקית השבבים הודיעו על שיתוף פעולה אסטרטגי בפרויקט מדעי שאפתני שיתקיים בישראל: פענוח ההשפעה של גנים לא מקודדים על בריאות האדם ● בהסכם, שמוערך בעשרות מיליוני דולרים, לוקח חלק גם בית החולים האמריקאי מאונט סיני ● "הפרויקט הזה יכול להוות בסיס דרמטי לצמיחה הכלכלית שלנו", אומר מנכ"ל שיבא פרופ' יצחק קרייס בראיון לגלובס

עו''ד אלדד כורש / צילום: איל יצהר

חמש שנים אחרי שהצטרף למשרד פישר, עו"ד אלדד כורש עוזב

כורש עזב ב־2021 את משרד עמית, פולק, מטלון והצטרף למשרד פישר עם למעלה מ־40 עורכי דין, אשר לפחות חלקם צפויים לעזוב איתו ● משרד פישר: "הוחלט שכורש ושותפיו ייפרדו מהפירמה" ● כורש: "החלטה משותפת ולא פשוטה, אך בנסיבות העניין היא ההחלטה הנכונה"

קנצלר גרמניה פרידריך מרץ / צילום: ap, Francois Walschaerts

דיווח: גרמניה תסיר בשבוע הבא את אמברגו הנשק על ישראל

עפ"י דיווח בסוכנות הידיעות הגרמנית, הממשלה המקומית מתכוונת להסיר את האמברגו שהטילה על משלוחי הנשק לישראל בקיץ האחרון ● ההחלטה, שנובעת מהפסקת האש ברצועת עזה, תיכנס לתוקף לשבוע הבא ● ברלין היא ספקית הנשק השנייה בגודלה לישראל ואחראית לכ-30% מהיבוא הביטחוני הישראלי בעשור האחרון