גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פחד ותיעוב בסוצ'י

מיליארדי דולרים שנעלמו; כפריים שפונו מבתיהם; ניצול עובדים זרים; עיתונאים תחת מעקבים; וההתבטאויות החשוכות נגד קהילת ההומואים והלסביות

הקווקז שיחק מאז ומתמיד תפקיד חשוב בהיסטוריה האנושית. הדרך מאסיה לאירופה, מהמזרח התיכון וטורקיה אל הצפון, בין הים השחור לים הכספי: זו היתה ארצם של הצ'רקסים. עם ללא היררכיה ושונא שלטון, שגידל סוסים מובחרים ופיתח טכנולוגיות חקלאיות. במאה ה-19 החליטה הקיסרות הצארית האימפריאליסטית לכבוש את האזור בכל מחיר. זה לקח עשרות שנים של מאבק מר ובלתי מתפשר, של טיהור אתני, פינוי וגירוש, עד שהצ'רקסים נותרו רק בעמק סוצ'י.

לפני 150 שנה, ב-1864, התחולל הקרב האחרון בקבאדה, בו המטיר צבא הקוזקים מבול של אש וברזל על המגינים, עד שלא שרד מהם איש. בכך החל הגירוש הגדול, רצח העם בו מתו מאות אלפי צ'רקסים בדרכם אל המקלט בטורקיה. עד היום, כותב מנפרד קווירינג בספרו "רצח העם הנשכח: סוצ'י והטרגדיה של הצ'רקסים", לא אוכלים הצ'רקסים דג מימי הים השחור, בו מתו כה רבים מאבותיהם.

היום קוראים לקבאדה 'קרסנאיה פוליאנה', ובה ייפתחו ביום שישי משחקי החורף של אולימפיאדת סוצ'י, עיר הבירה הנשכחת של מדינת הצ'רקסים. איש לא יזכיר את הפרק ההיסטורי הזה - הרי כל המשחקים, מטרתם ליצור יש מאין. אתר ספורט חורף אקסקלוסיבי לצד אתר הקיט הקיצי שמהווה אזור סוצ'י, למשל.

***

רק שהזרקור הבינלאומי מטבעו מאיר קודם כל את האזורים החשוכים - זכויות האדם, השחיתות והפגיעה בסביבה. השחיתות היתה הראשונה שזכתה לכותרות בינלאומיות. הנושא הבולט הוא כמובן עלות הפרויקט, שהוערכה בחודש שעבר על-ידי האתרinsidethegames.com ב-51 מיליארד דולר - יותר מפי שלושה מעלות משחקי לונדון האחרונים. בכך מהווה סוצ'י את האולימפיאדה היקרה בהיסטוריה, וזאת עבור משחקי חורף עם שליש מכמות הספורטאים הנוטלים חלק לעומת משחקי הקיץ. רוב הכסף מגיע מהרשויות, למרות שכרבע ממנו הוא כסף של אוליגרכים. על-פי דיווחים הכריח נשיא רוסיה ולדימיר פוטין את עשירי המדינה להשקיע בפרויקטים המגלומניים אם ברצונם להמשיך לפעול באין מפריע. שליש מהסכום הכולל נעלם בגלל שחיתות, בעיקר למלתעות "מאפיית הבנייה", טען ג'יאנפרנקו קאספר בתכנית "רונדשאו". השווייצרי הוא ראש ההתאחדות הבינלאומית לסקי, זו שחשפה גם את השחיתות לקראת משחקי סולט-לייק סיטי ב-2002.

למשל הכביש המהיר בין אדלר (העיר לידה מתקני החוף של המשחקים) וקרסנאיה פוליאנה, 45 קילומטרים, עולה בסיומו כ-100 מיליון דולר. לקילומטר. ללא ספק הכביש היקר בעולם. בוריס נמצוב, לשעבר סגן רה"מ, טען כבר במאי האחרון שכ-30 מיליארד דולר נגנבו "והוועד האולימפי שותק".

משחקי סוצ'י היו אמורים להיות מאורגנים עם "זירו אימפקט" על הסביבה. אבל מחוסר כסף (!) המטרה הזו לא תושג. להיפך, חלק גדול מהטענות כלפי המארגנים נוגעות לפגיעה חמורה בסביבה. אותו כביש מהיר שנבנה לאורך נהר מזימטה גרם לפגיעה בנהר ובמערכת האקולוגית סביבו. כל הבנייה בהרים מבוצעת בתוך פארק לאומי שהוא שמורת טבע. סלילת כביש לפינוי פסולת ולמחצבות דרך הכפר ההררי אחשטיר הרסה לפני ארבע שנים את הבארות של התושבים. מאז מביאה משאית מי שתייה לתושבים. פעם בשבוע, אם בכלל. גם החשמל מנותק לעתים קרובות, אפילו לימים ארוכים, בגלל הלוגיסטיקה. פינוי פסולת בנייה מעל רחוב באדלר גרם למפולות קרקע שהרסו לתושבים שם בתים. גם הובלת קו מתח גבוה חדש אל ההרים גרם בכפר צ'רשנייה להרס וקשיים. וזו, כמובן, רק רשימה חלקית ממה שאספו ארגונים בינלאומיים להגנה על הסביבה וזכויות אדם.

ארגון זכויות האדם HRW פרסם מדריכים מפורטים לעיתונאים לקראת המשחקים. ההאשמה המרכזית: ניצול מחפיר של עובדים, בעיקר של רבבות זרים ממרכז אסיה. סימון סמיונוב מארגון ממוריאל בסוצ'י עזר לכ-1,500 עובדים שפנו אליו. אבל מדובר בעשרות אלפים מתוך קרוב למאה אלף עובדים שהקימו את התשתיות והמתקנים. "זה נראה כמו שיטה: קודם כל ניצול, בלי ניירת או הוכחות, אחרי זה גירוש כפוי ואיומים", אמר בריאיון לערוץ ARD בגרמניה. בעקבות לחץ בינלאומי ניסה הנשיא פוטין להרגיע את הרוחות - וכך שולמו יותר מ-6 מיליון אירו חובות לעובדים.

גם למקומיים יש בעיה עם השלטונות. יותר מאלפיים משפחות פונו מבתיהן עבור תשתיות ומתקנים, לחלקן הרכוש הופקע ונהרס. רבות מהן קיבלו במקום בית פרטי דיור בבתי קומות שנבנו במיוחד ובסטנדרטים נמוכים. חלק מהמשפחות מבכות גם איבוד פרנסה בעקבות המעבר הכפוי.

גם העיתונאים שמסקרים את האירוע לא רווים נחת. צוותי טלוויזיה זרים מותקפים. חוקים חדשים מאשרים לרשויות לאגור כל מידע על כל טלפון, אי-מייל או גלישה של כל אדם לקראת המשחקים, בעיקר כדי לבדוק קשרים של עיתונאים. במדד חופש העיתונות בעולם נמצאת רוסיה במקום ה-148. ברוסיה הועבר חוק האוסר על מחאה או הפגנה עד חודש אחרי המשחקים, אפילו של אדם בודד. אחרי לחץ של הוועד האולימפי הבינלאומי, הוקצה למחאות מתחם בעיר חוסטה - 15 קילומטר מסוצ'י ו-18 קילומטר מהכפר האולימפי. סגן רה"מ דמיטרי קוזאק אמר: "אנשים יכולים (שם) לבטא את דעתם בחופשיות בלי לפגוע בזכויותיהם של אזרחים אחרים או באמנה האולימפית".

ואסור לשכוח את הלהט"ב, שברוסיה מיוחסים להם קירבה לפדופילים. פוטין הרגיע: "אתם יכולים להיות שקטים ורגועים, לא יפגעו בכם ברוסיה. רק תעזבו את הילדים בשקט". ראש העיר של סוצ'י, מצדו, אמר ל-BBC, כי "אין לנו כאלו (הומואים ולסביות) בעיר".

***

העיתונאים הרוסים יודעים מהיכן הרוח נושבת. בכינוס "פליי דה גיים" לעיתונות חוקרת בספורט אמר דמיטרי טוגארין, מנהל בסוכנות הידיעות RIA נובוסטי, שהוא "מודאג בגלל הדגש על אספקטים שליליים. שאלת המיעוטים המיניים היא לא שאלה חשובה למשחקים האולימפיים כמו למשל המאבק בסמים". גאלינה טאשמטובה היא העורכת הראשית של "נובאיה גאזטה קובאני", המהדורה המקומית באזור קרסנודאר/סוצ'י. היא זכתה בפרסים בינלאומיים על תגליות בתחום השחיתות - ועברה במשך עשור 32 תביעות משפטיות. היא מאמינה בצדק הרוסי ובעבודה במסגרת החוק הנתון. הבעיות, היא אומרת ל"גלובס", הן מבניות: מערכת המשפט, המשטרה, הבירוקרטיה. המערכות לא עובדות ביעילות. לקראת המשחקים "הרשויות נפתחו וחשפו מידע, בגלל אור הזרקורים". במה שקשור לשחיתות, התגליות רק התחילו: "עכשיו שהכל הושלם נוכל לעבור על הספרים והמספרים. מהסקנדלים סביב מאפיית הבנייה כבר הורשעו שופט שסחר בקרקעות, ושני פקידי עירייה".

בכל מה שנוגע לאיכות הסביבה מקיימים השלטונות "מדיניות דלת מסתובבת. כל פעם נכנס מישהו אחר מהאופוזיציונרים לכלא. עברנו הרבה התקפות, אבל נמשיך להילחם על האמת". ואחרי המשחקים? היא נאנחת. "בכל התחומים שלא נוגעים למשחקים אין התקדמות, הרשויות מעלימות מידע. כנראה שמה שהיה, הוא שיהיה".

לרוסיה יש עוד ארבע שנים מונדיאל על הראש, בענף ספורט שמעניין אותה פחות ממשחקי חורף. עם אצטדיונים, שדות תעופה והרבה פילים לבנים. אין חשש לשיפור.

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?