גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניות הקנאביס משתוללות עם זינוקים של מאות אחוזים

מכפילי ההון נראים כאילו נוצרו תחת השפעה, וישנם דיבורים על הזדמנות שלא נראתה כמוה מאז הגעת הרכבות למערב המדינה ■ ובכל זאת, לא בטוח שזאת הדרך הטובה ביותר להפוך את התיק שלכם לירוק

במבט לאחור ניתן לסמן את ה-6 בנובמבר 2012 כ"קו פרשת המים". באותו יום עברה במדינות וושינגטון וקולורדו שבמערב ארה"ב החקיקה שהפכה את השימוש בקנאביס לחוקי, לא רק במקרים של שימוש רפואי כפי שהיה קודם לכן, אלא גם למטרת הנאה גרידא.

עברה עוד מעט יותר משנה עד שלאחרונה, בתחילת ינואר 2014, החל הקנאביס להימכר בקולורדו (בוושינגטון המהלך צפוי לצאת לדרך רק באפריל), אבל מאז אותו יום - שזכה לכינוי "יום רביעי הירוק" - נמכר במדינה קנאביס בהיקף יומי של כמיליון דולר. התחזיות כבר מדברות על תוספת מכירות של כ-600 מיליון דולר ב-2014, שתביא לגידול של כ-70 מיליון דולר בהכנסות קולורדו ממסים.

כפי שאפשר היה לצפות גם שוק ההון האמריקאי לא נותר אדיש להתפתחויות הללו, והמניות של חברות הקשורות לצמח החלו לעלות בפראות. חלק מהמניות רשמו עליות של מאות אחוזים תוך ימי מסחר ספורים מה שסיפק למשקיעים בהן תחושה טובה במיוחד, אבל גם מעלה לא מעט שאלות לגבי הסיכון שבהשקעה. למעשה, לאחרונה נשמעים בארה"ב לא מעט קולות המזהירים את הציבור מלהשקיע במניות הקשורות לתעשיית המריחואנה.

אז מה עומד מאחורי התעשייה הזאת, האם הפוטנציאל שלה אכן רק בחיתוליו, וחשוב מכל - האם יש כאן הזדמנות השקעה גם למשקיע הקטן? יצאנו לבדוק.

הרשויות בארה"ב מזהירות

החברות המרכיבות את ענף מניות הקנאביס, אינן הומוגניות בפעילותן. בצד אחד של הסקאלה ניתן למצוא חברות העוסקות בפעילות הבסיסית של השכרת שטחי גידול, גידול קנאביס בחממות ופעילות קמעונאית של ממכר מריחואנה ומוצרים נלווים כגון משאפים לעישון מריחואנה, מערכות הידרופוניות לגידול ביתי ואף מאכלים וחטיפים המכילים מריחואנה.

מדובר בחברות כגון ""Green Gro","GrowLife, mCIG"", ואחרות הנחשבות לחלק בלתי נפרד מ"המהפכה הירוקה". כל החברות הללו הן בעלות הון עצמי של מאות אלפי דולרים בלבד (ולעיתים אף גירעון בהון העצמי) והיסטוריה פיננסית מפוקפקת, אך למרות זאת הן נסחרות בשווי שוק של עשרות מיליוני דולרים, לאחר שמתחילת 2014 עלו מניותיהן בשיעורים של עד פי עשרה! הציפייה לגביהן היא של התרחבות מהירה בהיקף העסקים בשנים הקרובות.

בצד השני של הסקאלה ניתן למצוא את חברות הביו-טק והמו"פ העוסקות בפיתוח תרופות המבוססות "קנבינואידים" שהם החומרים הפעילים הנמצאים בקנאביס. החברות הללו נסחרות בשווי שוק של מאות מיליוני דולר כל אחת. כך, למשל, GW Pharma המפתחת תרופות על בסיס קנבינואיד בשם CBD הנמצא בקנאביס. מוצר הדגל של GW הוא ספריי לפה תחת שם המותג Savitex, המשווק ב-11 מדינות ומיועד לטיפול בסימפטומים של טרשת נפוצה. חברה אחרת בקטגוריה הזאת היא Insys המפתחת תרופות לטיפול בכאבים עבור חולי סרטן. שתי החברות האלה הונפקו במאי 2013 ומאז הניבו למשקיעים תשואה של עד כ-400%.

חברה מעניינת אחרת היא Medbox המפתחת פתרונות ממוחשבים לממכר אוטומטי של תרופות ומריחואנה באמצעות "חותם-ביומטרי" (טביעת אצבע), ומי שמייצר עבורה את מכונות הממכר היא חברת AVT שמנייתה עלתה בכ-200% מתחילת השנה.

אבל, כאמור, המספרים המדהימים האלה לא צריכים לגרום לכם לשקוע בהזיות. האזהרות מפני לפחות חלק מהמניות הללו הולכות ומתגברות, כשלאחרונה הצביעו מספר בלוגרים על תופעה קיצונית במיוחד שבאה לידי ביטוי בחברה בשם " Advanced Cannabis Solutions" שנסחרת במכפיל של למעלה מ-600(!). לחברה, שעוסקת בהשכרת שטחי גידול למגדלי מריחואנה, הון עצמי של כ-400 אלף דולר בלבד אך היא נסחרת בשווי שוק של לא פחות מ-260 מיליון דולר, ויש עוד כמה דוגמאות הזויות כאלה.

אזהרה משמעותית יותר הגיעה "מרשות הפיקוח על התעשייה הפיננסית בארה"ב" (FINRA), שהזהירה את המשקיעים במניות הקנאביס ממעשי הונאה ומניפולציה של נוכלים המיישמים אסטרטגיה ידועה לשמצה בשם "Pump & Dump". כלומר, תחילה הם מנפחים את שער המניה באמצעות הפצת מידע שקרי או מופרז ובהמשך זורקים אותה לשוק ברווח על חשבון המשקיעים התמימים.

מדובר בתופעה המתרחשת בעיקר בקרב מניות הקרויות "Penny Stocks", כלומר מניות של חברות קטנות ודלות סחירות הנסחרות "מעבר לדלפק" ובמחיר מניה של סנטים בודדים. במניות הללו אין "עושה שוק" (כלומר, גורם ששומר על פער סביר בין מחירי הקנייה והמכירה) וגם אין בהן מנגנוני הגנה על המשקיע הקטן כגון החובה - המוטלת על כל חברה ציבורית רגילה - להתנהל באמצעות מועצת מנהלים בלתי תלויה. רוב מניות הקנאביס שעלו מתחילת 2014 במאות ואלפי אחוזים הן בדיוק מניות מהסוג הזה.

בין חקיקה פדראלית למדיניות ליברלית

למעשה, החוק הפדראלי בארה"ב אוסר על שימוש בקנאביס. חוק מ-1970 הנקרא "Controlled Substances Act" מגדיר את המריחואנה בשורה אחת לצד סמים קשים בהרבה כגון הרואין ו-LSD כחומר המכיל פוטנציאל שימוש לרעה וללא כל תועלת רפואית. אלא שמאז ועד היום לא פחות מ-20 מדינות חוקקו חוקים המאפשרים שימוש בקנאביס לצרכים רפואיים. חלק מאותן מדינות הפחית את הענישה על מי שנתפס מעשן עשבים להנאתו וחלק אחר אף ביקש מה-DEA, "הסוכנות למלחמה בסמים", שלא תאכוף בקפידה את החוק ביחס למריחואנה.

במשך שנים ארוכות התנהל שוק המריחואנה בארה"ב בין איסור פדראלי מוחלט מחד וגישה ליברלית של חלק מהמדינות מאידך, וכך כבר ב-2013 נמכר בארה"ב קנאביס לשימושים רפואיים בהיקף של כ-1.4 מיליארד דולר, רובו ככולו על ידי חברות התרופות הגדולות המייצרות תכשירים כגון "Marinol" המבוססת על החומר הפעיל בקנאביס הנקרא דרונאבינול, ומיועד להקלה בתחושת הבחילה של חולי סרטן.

בשנים האחרונות, כאמור, החלו יוזמות החקיקה הליברליות עוד יותר של מדינות קולורדו ו-וושינגטון, כשבאוגוסט 2013 הן אף קיבלו רוח גבית מהממשל המרכזי כשהתובע הכללי במשרד המשפטים, אריק הולדר, הצהיר כי אין בכוונת הממשל להתערב ביוזמות חקיקה של מדינות שיאפשרו שימוש במריחואנה, בתנאי שהשימוש ייעשה על ידי מבוגרים מעל גיל 21 בלבד.

גם הנשיא אובמה התבטא בנושא ואמר כי לדעתו השימוש במריחואנה הוא לא יותר מסוכן משתיית אלכוהול, וכי חשוב שהחקיקה של שתי המדינות תמשיך הלאה. בכך ביטא הנשיא היטב את הגישה הליברלית השוררת כיום בממשל ביחס לצמח האסור.

כל אלה יוצרים כעת ציפייה גדולה בארה"ב לכך שלגליזציה של צמח הקנאביס - בין אם למטרות רפואיות ובין אם לכל מטרה שהיא - תגיע אל מדינות נוספות ותיצור התרחבות אדירה של התעשייה הזאת. חלק מהמשקיעים בתחום כבר מדברים על לידתה של תעשייה חדשה, ועל הזדמנויות כמו שלא היו מאז הופעת הרכבות במערב הפרוע.

אין ספק כי תעשיית המריחואנה עומדת כיום בעיצומה של תקופת גידול אדירה, "מהפכה ירוקה" של ממש המורכבת מזרם גדול של עסקים קטנים ובינוניים. אבל היצע החברות הציבוריות הקיים כיום בתחום לא יכול ככל הנראה לתת מענה לדרישות המשקיעים הפיננסיים ולאפשר להם נטילת חלק בגידול הצפוי. כרגע מדובר בחברות קטנות, תנודתיות ומסוכנות, שאינן מתאימות לדרישות של המשקיע הסביר, ואינן עומדות בתנאים כמו שקיפות פיננסית וממשל תאגידי תקין. לעת עתה, "המהפכה הירוקה" תישאר אם כן נחלתם של יזמי הקנאביס בלבד.

חברות קנאביס בארה

איפה כדאי לשים את הכסף השנה, איך לקנות נדל"ן בחו"ל, מי המוסדיים הכי טובים בניהול קרנות נאמנות, קופות גמל, ביטוחי מנהלים ועוד - הכל במגזין money time של "גלובס"

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ