גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

4 מניות מומלצות בשווקים שהמשקיעים ברחו מהם לאחרונה

יציאת המשקיעים המסיבית מהשווקים המתפתחים, מייצרת אפשרויות מעניינות למשקיעים בעלי אופק בינוני-ארוך שמוכנים לשאת תנודתיות ■ מהם הפרמטרים שכדאי לבחון בבואנו להשקיע במדינות הללו? קבלו כמה חברות שעוברות את הסינון שלנו

בריחת המשקיעים משווקים מתפתחים נמשכת, והגיעה לשיא בשבוע שעבר, עת נמשכו שם 9.1 מיליארד דולר ממניות ואג"ח - שיא מאז מאי אשתקד. הפדיונות החלו בקיץ האחרון, שעה שהפד החל לתקשר את כוונתו לצמצם רכישות אג"ח בארה"ב. תהליך זה הביא לזינוק בתשואות אג"ח ממשלת ארה"ב ובריחת משקיעים, בעיקר לעבר מניות בשווקים מפותחים.

כדאי לשים את ביצוע החסר בפרופורציה. חלק המניות בשווקים מתפתחים, מתוך מדד המניות העולמי, עומד על כ-10% בלבד. כך, משקיע מקומי המפזר מחצית להשקעות גלובליות ומחצית להשקעות מקומיות, לא אמור היה כמעט להיפגע מביצוע חסר של מדד השווקים המתפתחים.

ישנם כמה פרמטרים מרכזיים, שמשקיע גלובלי חייב לבחון טרום השקעה בשווקים מתפתחים, ובראשם מצב החשבון השוטף של המדינה. החשבון השוטף עמד על גירעון משמעותי בכל אחת ממדינות ה-Fragile 5, הנחשבות היום לבעייתיות במיוחד - ברזיל, הודו, דרום אפריקה, טורקיה ואינדונזיה (אני מציע לכנותן לפי ר"ת "BISTI", על שם ערבות פראיות בניו-מקסיקו).

הפיחותים במדינות אלו הביאו גם לעלייה בפרמטר השני הראוי לבחינה - האינפלציה. אינפלציה גבוהה ומאיצה פוגעת בשווקים הפיננסיים, בדרך כלל במדינות שבהן היא מתרחשת. בנקים מרכזיים במדינות ה-BISTI ואחרות נלחמים בהיחלשות המטבעות ובאינפלציה, דרך העלאת ריבית, לעתים אגרסיבית כמו זאת שהייתה בשבוע שעבר בטורקיה. עליית הריבית, הפרמטר השלישי, פוגעת בכלכלה דרך מחיר הכסף, ופוגעת גם ברווחי החברות תוך העלאת הוצאות המימון ואטרקטיביות ההשקעה עבור משקיעים מקומיים.

פרמטר נוסף הראוי לבחינה, הוא יתרות המט"ח - כאשר אלו נמוכות מדי מצטמצמת יכולת הבנק המרכזי להתערב בשוק המט"ח ולהגן על המטבע המקומי. יתרות מט"ח נבחנות כשיעור מהתוצר, והן נמוכות במיוחד במדינות כטורקיה (כ-4.5% תוצר), ארגנטינה (6.5% תוצר), אינדונזיה (10%), מקסיקו (12.5%) ודרום אפריקה (13%). לישראל, אגב, יתרות בשווי 29.5% תוצר ועודף בחשבון השוטף.

פרמטר נוסף הוא החזקת המשקיעים הזרים במניות ובאג"ח המדינה. ככל שההחזקה גבוהה יותר, חשוף השוק למשיכות בעתות משבר או שינויים קיצוניים במצב המקרו. החזקות זרים גבוהות באג"ח מצויות בהונגריה, פיליפינים, אינדונזיה וטורקיה. בישראל, אגב, מחזיקים הזרים פחות מ-5% משוק האג"ח, הממשלתיות בעיקר.

פרמטרים חשובים אחרים שקצרה היריעה מלפרט, קשורים להשפעת שינויי מחירי סחורות על כלכלת המדינה ועל החברות הנסחרות וחלקן בסך המדד, ריבית ריאלית שלילית, רפורמות מבניות שמוכרזות על ידי הממשל והבנק המרכזי, רמת האבטלה, יציבות פוליטית וכן סיכונים גיאופוליטיים.

אחד החששות שעלו באחרונה הוא כי התנודתיות בשווקים המפותחים תשפיע לרעה על כלכלות שווקים מפותחים דוגמת ארה"ב, אירופה ויפן; אולם כשאנו בוחנים את חשיפת אלו למתרחש בשווקים המתעוררים הבעייתיים, אנו מוצאים כי ארה"ב חשופה 1.25% תוצר בלבד ליצוא למדינות אלו, אירופה חשופה במצטבר ב-3% ויפן ב-2.4%.

חברות צומחות במדינות יציבות

סך ההשפעה של היצוא על כלכלת ארה"ב נמוכה. מבין המגזרים החשופים ניתן לציין את מגזר המוליכים והציוד האלקטרוני, החשוף 50% לייצוא לשווקים מתפתחים, מוצרים לבית כ-40%, והטבק בכ-35%. בין החברות המובילות ניתן לציין את קוואלקום, המוכרת כ-78% לשווקים אלו, פיליפ מוריס כ-73%, מיקרון כ-70%, קאטרפילר כ-63%, קולגייט כ-50% ועוד.

לאחר בחינת הפרמטרים השונים אנו ממשיכים בהמלצת "משקל שוק" על כלל מניות השווקים המתעוררים ומבין המדינות אנו ממשיכים בהמלצת "משקל יתר" על סין, דרום קוריאה, רוסיה ומקסיקו. כולן אגב הכו את מדד שווקים מתעוררים בחצי השנה האחרונה, גם אם לכל אחת מהן המאפיינים והחששות הספציפיים; זאת בדגש על סין, אשר לה השלכות רחבות יותר על הכלכלה העולמית.

בדרום קוריאה מבין מניות רבות אנו ממליצים על יונדאי (KS:5380), שצפויה ליהנות מהחלשות של כ-3% בערך הוואן מול הדולר השנה. החברה, שפרסמה באחרונה את דוחותיה השנתיים, רשמה גידול של 16% ברווח השנתי לפני מס, למרות אי-גידול במכירות הגלובליות. בבסיס ההמלצה עומדים התאוששות הכלכלה העולמית - בדגש על ארה"ב ואירופה, המהוות 16% ו-9% מהמכירות בהתאמה, ותמחור זול אבסולוטית ובהשוואה גלובלית. החברה צפויה להגדיל את הרווח השנה בכ-7%, ל-8.33 מיליארד דולר.

בסין, בנוסף על המלצות שפורסמו כאן באחרונה, אנו ממליצים "קנייה" על חברת Sinopec (386:HK), שהיא החברת הנפט השנייה בגודלה בסין בבעלות ממשלה והמזזקת הגדולה באסיה. למרות שבבעלותה רזרבות גדולות של נפט וגז, החברה מייבאת כ-80% מהנפט שהיא מזקקת. היא צפויה ליהנות מרפורמות אשר עליהן הכריז הממשל בתחומי הגז, תוך השקעה בתשתיות צנרת גז גם עבור תעשיית הפחם. החברה צפויה להגדיל את רווחיה השנה בכ-10%, ומחיר היעד מהווה הנחה של 23% ל-NAV של החברה.

במקסיקו אנו ממליצים על OHL Mexico (סימול: OHLMEX), חברה-בת של OHL הספרדית. בניגוד לחברה-האם, שמניותיה עלו בחדות, מניית החברה-הבת המקסיקנית מדשדשת בלא סיבה נראית לעין. החברה מפעילה כבישי אגרה במקסיקו, רכבות ונמלים. היא גם מתפעלת את נמל התעופה השני בגודלו במקסיקו סיטי. רווחי החברה, שעשתה מימון מחדש משמעותי לטווח ארוך באחרונה, צפויים לזנק השנה בכ-22% גם בזכות הירידה בהוצאות המימון.

ברוסיה אנו ממליצים על Sberbank (סימול: SBER.MM), הבנק הגדול במדינה ולמעשה במרכז ומזרח אירופה, עם כ-20 אלף סניפים, הנמצא בבעלות 50% הממשל הרוסי. הבנק מגדיל את פעילותו, שבאה בניגוד לירידת מחיר המניה. הוא הגדיל בכ-15% את הלוואותיו לחברות ב-2013, וב-14% את רווחיו. הבנק נסחר ב-1.2 על הונו העצמי, וצפוי להמשיך להגדיל את רווחיו בשנתיים הקרובות.

לסיכום, חולשת חלק מהמדינות בשווקים מתפתחים מייצרת הזדמנות למשקיעים בעלי אופק השקעה בינוני וארוך, שיכולים לסבול את התנודתיות. אלו יכולים להשקיע במדינות יציבות יחסית, ובחברות צומחות שנפגעו מבריחת המשקיעים מהשווקים הללו בחודשים האחרונים.

* הכותב הוא מנהל השקעות ראשי ב-UBS Wealth Management Israel Ltd. לכותב המאמר ו/או לחברה עשוי להיות עניין אישי בנושא. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

המומלצות של usb

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר