גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרוצח הסמוי של הפנסיה

בתעשיית הפיננסים יש יותר מדי מתווכים, והציבור משלם עליהם יותר מדי כסף

1. אחד מקוראינו הוותיקים מקפיד להעשיר אותנו באחרונה בביקורת ובתובנות מחכימות על שלל נושאים כלכליים שעל הפרק, והוא עושה זאת בשפה קולחת ומשכנעת. הקורא (שמו שמור במערכת) שלח לנו מייל לפני כשבוע, שעל נושאו נדון השבוע - נושא ש"בזבזנו" עליו לא מעט טורים ועוד "נבזבז" עליו לא מעט טורים בגלל חשיבותו העצומה: הפנסיה שלנו, דמי הניהול שאנחנו משלמים, הכסף שיישאר לנו לעת זקנה וכל מה שמסביב.

לפניכם תוכנו של המייל, מילה במילה כמעט: "שוב אני עם הביקורתיות הבלתי נגמרת שלי, והפעם אני רוצה לומר כמה מילים בנוגע לטור של צבי סטפק, שהתפרסם לפני כ-10 ימים במוסף "שוק ההון" ובו הוא תוקף את הרגולציה המכבידה (לדבריו) והנזקים לכאורה שהיא גורמת לציבור המשקיעים (המאמר פרי עטו של סטפק פורסם תחת הכותרת "הרגולציה מכה שוב, ואת מי? את הצרכנים" - א"צ)".

"ידוע לכול שצבי סטפק הוא בעלים ויו"ר של חברת מיטב-דש (כפי שציינתם בסוף הכתבה), ולכן זה גם ברור כשמש שהאיש לא יכול להיות אובייקטיבי, ויש לקחת את דעתו בנושא הרגיש והנפיץ שהוא מדבר עליו, עם גרגר של מלח. לכן, מן הראוי היה לא לתת לו להביע דעה בנושא שברור מאליו מה תהיה מסקנתו, או לכל הפחות לעמת אותו מול מאמר מנוגד (אפילו מאמרים שלך מהעבר יכולים לנגח בקלות את רוב טענותיו, ובלי להתכוון לכך). ושיהיה ברור, אני מאוד מעריך את האיש ופועלו, הוא אחד מאנשי שוק ההון היותר איכותיים שבמחוזותינו, אבל הוא עדיין בן אנוש שעלול להיות מוטה באופן שמונע ממנו לבקר בצורה עובדתית תהליכים המשפיעים על כיסו האישי".

"מר סטפק טוען שהגבלת ההוצאות הישירות שרשאים הגופים המוסדיים להשית על החוסכים תפגע באופן ברור בתשואות החוסכים. צריך להזכיר למר סטפק שאינספור מחקרים אקדמיים הוכיחו מעבר לכל ספק שהפרמטר המרכזי המשפיע על תשואות ארוכות טווח הוא דמי הניהול השונים, שאם זיכרוני אינו מטעני יכולים לקזז (מה זה לקזז, לחתוך) כרבע מסכום החיסכון הכולל לאורך השנים. אתה כתבת על הנושא הזה בעבר, ואני חושב שאתה צריך לשוב ולהזכיר אותו לבעלי הזיכרון הקצר שבינינו. לכן, כל חיתוך בדמי הניהול (או כל עמלה אחרת שנגבית באופן ישיר או עקיף מחשבונו של החוסך) הוא רווח נקי לציבור החוסכים, ומה לעשות, הפסד נקי לבתי ההשקעות המסכנים".

"מר סטפק טוען שהפגיעה בחוסכים תתרחש עקב ירידה באיכות המחקר וניהול ההשקעות המסופקים ללקוחותיו. גם פה, צריך לספר לו שאינספור מחקרים הוכיחו (שוב, מעל לכל ספק) שלהכות את השוק הפך למשימה בלתי אפשרית בטווח הארוך, ולכן כל מה שמשקיע רציונלי צריך לעשות זה להיצמד למדדים ע"י רכישת תעודות סל. אני הולך לומר פה משפט שבוודאות יעורר את זעמם של כל אותם מנהלי השקעות מנופחי אגו, אבל הם צריכים להכיר באמת ולהפנים אותה כמה שיותר מהר: מנהל השקעות הוא חיה הולכת ונכחדת, אין שום ערך לדעתי לאנשים הללו, אף אחד מהם אינו יכול להכות את השוק בצורה קונסיסטנטית ולאורך זמן. וגם אם יש כמה יחידים כאלו, הסיכוי של משקיע מהיישוב למצוא את אותם יחידי סגולה שואף לאפס. לכן כל עמלה נוספת הנגבית מציבור החוסכים עבור 'שירותי מחקר איכותיים' שניתנים ע"י קרנות הון בינלאומיות היא לא יותר מגניבת דעת".

"צבי סטפק טוען במאמרו ש'המחשבה האלטרנטיבית, שמנהלי ההשקעות יפתחו יכולות משלהם להשקיע בחו"ל במגוון רחב של אפיקי השקעה, היא נאיבית, שלא לומר מנותקת'. יותר מכול, אני חושב שהמשפט הזה הוא חוצפה אמיתית, שמבליטה את הבינוניות של מנהלי ההשקעות פה, שמעדיפים להסתמך על עבודת מחקר חיצונית ולא לנהל תהליך עמוק ומבוסס של מחקר אובייקטיבי, מעמיק ואיכותי עבור ציבור החוסכים שלהם. העולם של היום מספק למנהלי ההשקעות בכל העולם אותה אינפורמציה, במהירות ובמחירים זולים הרבה יותר מאשר היו לפני כמה שנים, אבל החבר'ה פה התרגלו לעבודה הקלה. יש בארץ לא מעט מוחות מבריקים המתמחים בשווקים הפיננסיים העולמיים (רק אני מכיר מצוין חמישה כאלו), אבל הם אומרים באופן גלוי שהם לא יכולים לעבוד במקומות האלו (בתי ההשקעות המוסדיים) כי רמת הידע, האתיקה והממשל התאגידי של חלקם הם פשוט בדיחה לא מצחיקה, שתמנע מהם לנצל את כישרונם כיאות.

"לסיכום, מר סטפק טוען ש'הנזק שייגרם למשקיעים עולה עשרות מונים על התועלת שבחיסכון המוצע'. אז אני מוכן היום, בעיניים עצומות, לקבל דמי ניהול נמוכים יותר והשקעה ישירה במדדים (אג"ח או מניות, חו"ל או ישראל, זה לא משנה), על פני כל מחקר חיצוני שהוא רק יכול לחלום עליו. חשוב להבהיר את הנקודה הזאת לכלל החוסכים, במיוחד בימים אלו שבהם מתחיל להתחוור לרובנו עד כמה הפנסיה העתידית של רוב אזרחי ישראל הולכת להיות הפתעה מאוד לא נעימה".

2. ראשית, הקורא שלנו המעיט מעט בהערכה של השפעת דמי הניהול על החיסכון ארוך הטווח שנותר לנו. דמי הניהול אינם מקזזים כרבע מסך החיסכון, הם עלולים לקזז אף כשליש מהחיסכון הפנסיוני שנותר לנו בעת הפרישה ובסופו של דבר הם משאירים לרובנו הרבה-הרבה פחות כסף בגיל הפנסיה. לא לחינם אנחנו מכנים פה את דמי הניהול "הרוצח השקט" של התשואות; הם מחסלים ואוכלים לאט-לאט לא מעט מהתשואה הממוצעת לאורך שנים. אנחנו שמחים שבעקבות הרפורמה שיזם האוצר בעידודו של "גלובס" (רפורמה שנכנסה לתוקפה רק לפני כשנה) נרשמה לפחות ירידה בדמי הניהול באפיקים מסוימים של החיסכון ארוך הטווח, אבל יש עוד מה לעשות כדי להשאיר בידי החוסכים כמה שיותר ובידי בתי ההשקעות כמה שפחות.

שנית, קצפו של סטפק ושל שאר מנהלי הגופים המוסדיים יצא נגד הרגולציה ונגד האוצר בעקבות טיוטת תקנות חדשה שפרסם אגף שוק ההון באוצר שקבעה כי סך ההוצאות הישירות שרשאים המוסדיים להשית על החוסכים לא יעלה על 0.15% מהנכסים הצבורים לשנה, נוסף על דמי הניהול הסטנדרטיים ("הרוצח השקט", כאמור). ההוצאות הישירות (שוב, אלו לא דמי הניהול אלא תוספת לדמי הניהול) נגבות מהחוסכים על תשלום למנהלי השקעות חיצוניים (פרייבט אקוויטי, קרנות גידור וכדומה), השקעות בנדל"ן ועוד.

שלישית, סטפק הוא אכן מאנשי שוק ההון הוותיקים, ההוגנים והאיכותיים שיש לנו בישראל, אבל צריך להבין גם את מצבו. במסגרת המיזוג של דש-מיטב, שהפך את בית ההשקעות לשני בגודלו בישראל, רכש סטפק מניות כדי להגדיל את חלקו בחברה הממוזגת והתמנף לצורך כך בהלוואות לא קטנות במיוחד. דש-מיטב נמצאת עדיין בשלבי עיכול של המיזוג, הרווחיות לא משהו, והשנה-שנתיים הבאות לא הולכות להיות פיקניק בניהול השקעות (המחירים בשוק האג"ח די בועתיים), כך שזרימת כספים החוצה מקרנות נאמנות, למשל, היא תסריט לא דמיוני, ובתסריט כזה בתי ההשקעות עלולים לסבול מירידה בהכנסות וברווחיות (שוק הון רע תמיד מתורגם רע בדוחות הכספיים של בתי ההשקעות). מניית דש-מיטב, למשל, הספיקה לאבד מתחילת השנה כ-12%, וזה עוד גורם שיכול להניע את סטפק לזעוק נגד הרגולציה.

3. כבר לפני שנתיים העלינו כאן את נושא ההוצאות הישירות, תחת הכותרת "הרוצח הסמוי של הפנסיה". החלטנו לחזור עליה שוב, בגלל חשיבותו העצומה של הנושא. הסברנו אז שדמי הניהול ה"שקופים", המספרים הקטנטנים שאתם יכולים לשלוף מהדוח השנתי, אינם מגלים את התמונה המלאה של המחיר הכבד שמשלם החוסך לאורך עשרות שנים ואינם משקפים את העמלה הכוללת שהחוסכים משלמים למנהלי הכסף. המחיר הזה הרבה יותר כבד והרבה הרבה פחות גלוי מכפי שחושבים. מתברר שיש "הרוצח השקט והגלוי" וגם "הרוצח השקט והסמוי". כן, יש עוד רכיב, נסתר, המנוכה היישר מהתשואה. קוראים לו "Expense Ratio". צירוף המילים הזה מבטא את כל עלויות ניהול הכסף (שוב, אלה לא דמי הניהול!) הנגבות מהלקוח, היישר מהתשואה, והחוסך אינו מודע להן. מדובר בשירותי ברוקראז' (מכירה וקנייה של ני"ע), שירותי קסטודיאן (דמי משמורת), חיתום, תשלום למתווכים כמו השקעות בפרייבט אקוויטי או אגדי קרנות וכדומה. הרכיב הסמוי הזה, המאפשר להעמיס את כל העלויות הללו על הלקוח ואף מאפשר לגופים המוסדיים להסתיר בפועל את תוספת דמי הניהול מהלקוחות, קיבל בעבר חותמת כשרות ממשרד האוצר ואנחנו שמחים עכשיו שהאוצר התעשת והחליט להגביל את הה וצאות הללו. אל לו להיכנע לזעקות השבר של סטפק וחבריו.

שימו לב מה כולל, בין היתר, "הרוצח השקט והסמוי": אם קופת הגמל החליטה, למשל, להשקיע חלק מכספי לקוחותיה בקרן פרייבט אקוויטי, דמי הניהול של הקרן יועמסו על הלקוח, בלי כל קשר לדמי הניהול הרגילים הממשיכים להיגבות כרגיל. למעשה, מדובר בכפל דמי ניהול; אם קופת הגמל החליטה להשתמש באחד ממנהלי התיקים הזרים הגדולים בחו"ל, יועמסו דמי הניהול של המנהלים הזרים ישירות על הלקוח, שוב, נוסף על דמי הניהול הרגילים; אם מנהלי ההשקעות שלכם מוצאים מנהל תיקים ישראלי שמשקיע אך ורק בחו"ל, הלקוחות הם שישלמו בעד מומחיותו לכאורה; אם חפצה נפשם של מנהלי הכסף שלכם לפזר חלק ממנו בקרן גידור או בקרנות השקעה אחרות בחו"ל - אין בעיה, שוב דמי הניהול של הקרנות יועמסו ישירות על הלקוח; אם מנהלי ההשקעות החליטו להשתמש במכשיר הפופולרי של תעודות סל על מדינות, סחורות ושאר פירות וירקות של שוק הון, דמי הניהול יועמסו, שוב, ניחשתם נכון, עליכם; אם החליטו מנהלי החיסכון שלנו להלוות לפרויקט או לחברה בארץ או בעולם מתיקי הלקוחות, הם רשאים לפנות לחברות ייעוץ, דירוג או הערכת שווי כדי לקבל תמונה טובה יותר על "הערכת הסיכון" שהם נוטלים. ומי ישלם את הכסף הטוב שעובר לכל המדרגים והמעריכים למיניהם? כמובן, אתם, באופן ישיר.

השורה התחתונה, כפי שהתרענו כאן בעבר, היא שהאוצר אפשר לגופים המוסדיים לעשות מה שבא להם ולהעמיס מה שבא להם על הלקוח בלי שיצטרכו לתת גילוי לכך, נוסף על פירוט דמי הניהול ה"רגילים". החוסכים, כלומר אתם, שמשלמים דמי ניהול "רגילים", משלמים בנוסף, ישירות, גם למנהלי התיקים החיצוניים וגם על הערכות הסיכון באג"ח של המוסדיים. למעשה, דמי הניהול ה"רגילים" משולמים רק על ההחלטה להשתמש במתווכים; נוצרה תופעה רחבה ופסולה של כפל דמי ניהול. על פי הערכות, העלויות הללו מגיעות לחצי אחוז בממוצע ואף יותר, במיוחד בקופות קטנות יחסית. ולכן טוב עשה האוצר בתוכנית להגבלתן וטוב יעשה סטפק אם יפסיק להתגולל על רגולציה. אם הקוף תמיד יודע להשיג תשואה יותר טובה ממנהל השקעות והקוף לא גובה דמי ניהול מנופחים, אז כנראה שסטפק יכול להסתפק ב-0.15% הוצאות ישירות.

4. למעשה, כל העולם הפיננסי בנוי בבסיסו על תיווך - בין אם זה בנקים ובין אם זה גופים מוסדיים. הבנקים משתמשים בפיקדונות של אנשים כדי להלוות לאנשים אחרים. הגופים המוסדיים מקבלים את כספי החסכונות כדי להשקיעם הלאה במניות, אג"ח, נדל"ן וכדומה. בשני המקרים מדובר בתיווך עתיק יומין שגוזרים ממנו עמלות די שמנות. התעשיות הללו מפרנסות עשרות אלפי עובדים בארץ וכמובן הרבה יותר בכל העולם. לאורך השנים האחרונות נעשו ניסיונות לפתור את העוצמה ההולכת וגוברת (ובחלקה גם המשחיתה) של המתווכים הפיננסיים, כי איפה שיש כסף יש גם פרצה שקוראת לגנבים, במיוחד אם עוברים מדי שנה כ-50 מיליארד שקל מהחוסכים לניהול-תיווך חיצוני (ראו את שורת הפרשות האחרונה בבתי ההשקעות). התיאוריה של הרגולטורים היא התיאוריה הבנאלית והמוכרת: נכניס יותר שחקנים ואז נכניס יותר תחרות ואז נוריד את דמי התיווך. זה לא ממש עובד, מכמה סיבות שראויות לטור נפרד, אבל הפואנטה היא שהתיאוריות הללו לוקות בחסר ולא שואלות את השאלה הכי קריטית: מי צריך בכלל מתווכים או מי צריך כל כך הרבה מתווכים? ולמה במקום האשליה של הכנסת תחרות ועוד שחקנים לא מדברים על הכנסת חדשנות פיננסית לכל המגזר הפיננסי?

למה אנחנו מתכוונים? ובכן, לפני כשבוע דיווח בלוג הטכנולוגיה "טק-קראנץ'" על גיוס נחמד של 25 מיליון דולר לחברה בריטית בשם ZOPA. זופה, חברה בת תשע שנים, היא פלטפורמת ההלוואות הראשונה בעולם מסוגה שמפגישה בין אנשים הרוצים להלוות את כספם בריביות יותר גבוהות מהבנקים לאנשים שרוצים ללוות כסף בריבית נמוכה יותר מהבנקים, וכך להפחית את דמי התיווך (כמובן, הפלטפורמה צריכה להרוויח משהו וגם היא בנויה על דמי תיווך). בפשטות אפשר לומר שזו מין רשת חברתית של הלוואות.

העסק של זופה עדיין קטן אבל צומח די יפה, ולפי דיווחיה היא הלוותה 180 מיליון ליש"ט ב-2013 ומתכננת להגיע לסך הלוואות של 500 מיליון ליש"ט. כמובן, יש סיכונים בכל העסק הזה של הלוואות רעות ויש צורך בדירוגי אשראי, אבל הבריטים כבר עברו כנראה את השלב הבתולי ונראה שהעסקים עובדים לא רע. השוק הזה של הלוואות מצרכן לצרכן (Peer to Peer Lending) הגיע בבריטניה ב-2013 ל-843 מיליון ליש"ט, לעומת 381 מיליון ליש"ט ב-2012, גידול של 121%, כך על פי האיגוד שמסדיר את פעילותם של הפלטפורמות הפועלות בתחום. לפי הנתונים בבריטניה, יש 3,700 עסקים ו-70 אלף אנשים פרטיים שלווים באמצעות הפלטפורמות החדשניות, ומולם יש 86 אלף מלווים פעילים.

אז מי תהיה זופה הישראלית? מי שלא תהיה - העיקר שתהיה. אנחנו מקווים שהגופים המוסדיים ירוצו להשקיע בקרן הון הסיכון הראשונה שתיתן לעסק הזה להתרומם. הרי גם סטפק, במאמרו, דיבר על טובת הצרכנים.

שוק ההון

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי