גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

3 מיתוסים ב-100 שקל לחודש

הנוסחה להוזלת מוצרי החלב הרבה פחות מסובכת ממה שנדמה

משנת 2006 עלו המחירים של מוצרי החלב ב-35%. בתקופה זו הייתה אמנם התייקרות עולמית של מוצרי מזון בסיסים, אולם שיעור עליית המחירים בישראל חריג בהשוואה למדינות המפותחות. לשם השוואה, בארה"ב המחירים עלו באותה תקופה בחצי משיעור עלייתם בישראל. באיחוד האירופי המחיר הממוצע של מוצרי החלב עלה ב-20% באותה תקופה.

זינוק המחירים החריג בישראל אפשרי בגלל ששוק החלב מוחזק בידי 3 יצרניות: תנובה, שטראוס וטרה. השלוש יכולות להעלות מחירים כאוות נפשן כי אין להן מתחרים, וכי לנו, הצרכנים, נדמה שאין ברירה.

אלא שיש ברירה, והיא אפילו בהישג יד. הבעיה היא שאנחנו, וגם הממשלה, לא מבחינים בה משום שכולם מאמינים במיתוסים חסרי יסוד, שמונעים תחרות ומבטלים כל אפשרות להוזלת סעיף זה בסל ההוצאות המשפחתי.

מיתוס ראשון: יש יתרון לגודל

המיתוס ראשון הוא שבייצור מוצרי חלב יש יתרון לגודל. כך, מכיון שישראל היא שוק קטן, נגזר עלינו לחיות עם 3 יצרניות בלבד, שכן אם יהיו יותר, הן ייאלצו להסתפק בפחות לקוחות, לייצר כמויות קטנות, ואנו נקבל מוצרים יקרים יותר.

ובכן: לא נכון. ממש לא נכון.

בייצור מוצרי חלב, בניגוד ליצור מכוניות או לתעשייה הפטרוכימית, אין משמעות לכמויות: עלות הייצור וההפצה של גביע מילקי, מיכל חלב וחבילת חמאה היא דומה, בין אם מייצרים ומשווקים 400 אלף יחידות או 2 מיליון. זאת, משום שניתן לתכנן בקלות את הייצור וההפצה, כדי שיתאים לביקוש.

הוכחה לכך נמצאת מעבר לים בדמות סיפורי הצלחה של מחלבות בוטיק שהציגו יכולת גידול משמעותית. למשל Stonyfield, שקמה כמחלבה אורגנית ליוגורט בניו-המפשייר ונמכרה לדנונה הצרפתית; ו-Chobani, שהביאה לארה"ב את בשורת היוגורט היווני ונרכשה על-ידי קראפט.

בישראל כמעט ולא קמות מחלבות קטנות, ואלה שקיימות מתקשות לייצר, משום שאין להן אספקה סדירה של חלב. את האספקה הסדירה מונע המיתוס השני.

מיתוס שני: בלי פיקוח השוק יקרוס

המיתוס שני הוא שצריך לפקח על משק החלב באמצעות מכסות ייצור, כדי שהתעשיינים לא יחסלו את החקלאים.

המכסות מונעות מהרפתנים לחלוב בלי הגבלה ולייצר עודף היצע שיוריד את מחיר החלב לרצפה. עודף היצע קיים בהרבה שווקים, אולם בשוק שבו יש רק 3 קונים, שלושת המחלבות הגדולות, עודף היצע קטן יגרום לירידת מחירים חריפה, אך לא כך יהיה הדבר במקרה של ריבוי שחקנים. כשיש הרבה מוכרים והרבה קונים, עודף היצע נספג בפעילות השוטפת.

מכסות הייצור הן צרה. הן גורמות לכך שלא קמות בישראל יצרניות נוספות של מוצרי חלב, משום שכל הרפתות מכוונות לספק את החלב עבור מפעלי שטראוס, תנובה וטרה. יצרנית חדשה לא יכולה לסמוך על אספקה שתאפשר לה ייצור סדיר.

המכסות נועדו גם למנוע מתנובה או שטראוס להקים רפת משלהן, ולחסל בכך את כל הרפתות האחרות, שלא יהיה להן למי למכור את התוצרת.

צריך לבטל את המכסות כדי שליצרנים נוספים וחדשים יהיה ממי לקנות חלב. את ההגנה על הרפתנים אפשר להשיג באמצעי פחות דרקוני, למשל לאסור על מחלבות שמחזיקות ביותר מ-20 אחוז מהשוק, להקים רפתות, ולקבוע מגבלות זמניות לתקופת המעבר שימנעו מיצרניות לנצל לרעה את הכוח שצברו עד כה, כקונות בלעדיות.

מיתוס שלישי: החלב יחמיץ

המיתוס השלישי הוא שאי-אפשר לייבא מוצרי חלב, בגלל חיי המדף הקצרים. אם זה היה נכון, לא הייתה רכבת אווירית של פרחים שגודלו בחממות בישראל לליאז שבבלגיה, ומשם לבורסות הפרחים השונות באירופה. אורך החיים של חלב ארוך מזה של פרחים, ויש פתרונות אין ספור להובלה אווירית שתשמור על גבינות, שמנת ומעדני חלב טריים.

כיום היתרי היבוא של מוצרי חלב מוגבלים בהיקף ובזמן (כמות מסוימת של מוצרים, ולפרק זמן קצוב), ולכן אין לאיש אינטרס להסתכן ולפתח תשתית לוגיסטית מתאימה.

ההובלה האווירית אינה בחינם, יש לה עלויות, כך שגם אין סכנה שהפתיחה ליבוא תציף את השוק במוצרים זולים שיגרמו לקריסת היצרנים המקומיים.

3 צעדים לשינוי מיידי

אם רוצים לחולל שינוי צרכני בשוק החלב, אלה שלושת הצעדים שצריכים לעשות:

1. לבטל מכסות ייצור חלב לרפתות.

2. לאסור על יצרני מוצרי חלב שמחזיקים חמישית מהשוק או יותר לייצר חלב.

3. לפתוח את שוק החלב ליבוא חופשי נטול מגבלות כמות וזמן.

שוק החלב בישראל הוא 8 מיליארד שקל בשנה, שהם 300 עד 500 שקל למשפחה. אם נשתחרר מהמיתוסים שכובלים אותנו, והממשלה תנקוט צעדים אמיצים - ניתן לחסוך כשליש מסכום זה.

האם בשביל 100 שקל בחודש כדאי לממשלה להתעמת עם חקלאים זועמים ופרות על הכביש בקריית הממשלה?

כרגע נראה כי ראש הממשלה מעדיף פשרה חלבית עם מועצת החלב, ברוח מתווה לוקר, על פני צעדים אמיתיים שייתרמו להורדת יוקר המחיה בישראל.

ישי אשלג הוא דוקטור לכלכלה ושותף בכיר בחברת Goldratt Consulting

עוד כתבות

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

דיווח: טנקים ישראלים השלימו את כיתור מזרח רפיח

צה"ל השלים שורת תרגילים בצפון: "דימה לחימה בלבנון" • דיווח: הסיבה לפיצוץ במו"מ לשחרור החטופים - הדרישה של חמאס להפסקת אש של 12 שבועות • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • בריטניה וארה"ב לא מוכנות להציב חיילים ברציף ההומניטרי ברצועה - הפתרון: קבלן ישראלי • מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור בלבנון • עדכונים בולטים

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים