גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סליחה, אתה לא ראש העיר

היועצים המשפטיים אינם שומרי הסף. הם עוד מרכיב שזקוק לריענון

כל יזם מסדר גודל בינוני ומעלה יודע שבעזרת עורך דין ממולח ובעל שיעור קומה, ניתן להשיג עוד כמה מטרים לזכויות בנייה בזכות התפלפלות לשונית על כוונת המנסח של תוכנית המתאר. כבר שנים רבות מדי, הרוח והנשמה של תכנון הערים אינן מקצועיות וערכיות - אלא משפטיות.

אז לפני שפרשיית עו"ד רועי בר, יועץ משפטי חיצוני לשעבר בעיריות ראשון-לציון ורחובות, תפנה את מקומה לפרשיות השחיתות הבאות, כדאי להרהר בתשומת-לב בהבדל המהותי בינה לבין פרשיות אחרות באותו תחום. ההבדל הוא שבמרכז הפרשה הזו לא מככב קבלן, לא אדריכל, לא מנהל אגף בעירייה ולא ראש העיר בכבודו, כי אם יועץ משפטי לתכנון ובנייה, עורך דין.

אין בחשדות כלפי בר כדי להפליל את כל היועצים המשפטיים לעיריות באשר הם. עורכי דין אינם מושלמים, אפשר שגם לא כולם לגמרי ישרים, ואולם בדיוק כפי שרופא, מורה, אדריכל או רב חשודים בפלילים אינם משקפים נורמה מקצועית אלא אך ורק את עצמם - כך גם במקרה הזה.

ואולם, בהיותו עורך דין, הוא מבטא הלך-רוח שהחל לנשוב ברשויות ובמוסדות התכנון משנות ה-90 ולפיו יועצים משפטיים הצמוד לכל מנהל, הם שיפרידו בין סדר לכאוס ובין יצירתיות למדרון חלקלק שיוביל לשחיתות פיתוח יישובים.

זו הסיבה לכך שבדיוני ועדות מקומיות, מחוזיות וארציות, את היזם מייצג עורך דין, ולא אדריכל. העובדה היא שמקרי השחיתות הגדולים בעולם הבנייה נעשו על אף שלל יועצים משפטיים. מה שחסר בתמונה היא עוד כמה אנשי מקצוע, עם יכולת, סמכות ואחריות.

עורכי דין במקום אדריכלים ומהנדסים

המשפטיזציה של תהליך התכנון באה לידי ביטוי למשל בשינוי צפיפויות בנייה בעיר. הדבר נעשה באמצעות הוכחה של עורכי דין מטעם בעלי קרקע שגם "ציפייה לזכויות בנייה" היא זכות לכל דבר - כי "אם הוא קיבל, גם אני האמנתי שמגיע לי".

היעדר אישור לשינוי הצפיפות גורר איום בשימוש בסעיף 197, המקנה פיצוי כשזכויות בעל הקרקע נפגעו בגין אישור או אי-אישור תוכנית. בדיון כזה אדריכל לא נוכח, כי הוא יהיה דיון פנימי בין עורכי דין, מטעם העירייה ומטעם הקבלן.

דוגמאות נוספות לגישה המשפטית בתכנון העיר מגיעות דרך הפרשנויות המחמירות המונעות חדשנות או גמישות תכנונית, בתחומי האנרגיה המתקדמת, דיור בר-השגה, עירוב שימושים ואפילו דור 4 של הסלולר (שדורש פרשנות לניסוח בנספח לתוכנית המתאר הארצית), הכול מחכה לפריצה במסורת ההחמרה או לעורך הדין בצד הנכון של הפרשנות.

את ניגוד העניינים של עורכי הדין (שעלתה גם במקרה של בר) פותרים בכך שיש ועדות אתיקה וביקורת ציבורית על עורכי הדין. בגלל אותו "ניגוד עניינים" מנועים אדריכלים ומהנדסים בעלי ניסיון לשבת במועצה הארצית לתכנון ובנייה ובוועדות מקומיות ואפילו כמשקיפים.

כך, כל החלטה של ועדה מקומית, ועדה מחוזית או מועצה ארצית, נתונה לשיפוט בלעדי של היועץ המשפטי שלעתים, כמו במקרה ברחובות, מועסק דרך מיקור חוץ, והוא בעל אינטרסים גם במקומות אחרים - ואילו אדריכלים ומהנדסים, שדעתם נחוצה כל-כך להחלטות המתקבלות בפורמים אלה, אינם נוכחים.

במוסד ועדות הערר התופעה מחריפה, שכן על כל החלטה של הוועדה המקומית אשר בראשה יושב ראש העיר ולצידו מהנדס העיר, ניתן לערער לוועדה שבראשה לא עומד בעל כישורים לנהל או לתכנן עיר, אלא עורך דין. ועדת הערר דנה לעתים קרובות בעניינים שבהם אין לעורכי הדין היושבים בראש כל יתרון או הכשרה רלבנטית.

כך למשל ב-2011 אישרה ועדת הערר של ירושלים להנדסאי (בעל הכשרה של שנתיים וחצי בלבד) לתכנן תוספות בנייה על גג של מבנה בגובה 4 קומות, אף שלפי החוק המבנה מוגדר כמבנה מעל להכשרתו וסמכותו של ההנדסאי. האישור נבע מפרשנות משפטית של מילים בחוק ולא מהבנה מקצועית - ההחלטה הכתובה היטב לא הרעידה אף כנף, ואף מהנדס או מומחה לא הוזמן לבחון את הסכנה הנובעת מאישור תקדימי מעין זה.

בנושא אחר, ועדת ערר דרום התירה ב-2009 להנדסאי או מהנדס להכין תוכניות מתאר, אף שאין להם שמץ הכשרה בנושאי תכנון מתארי, רק בגלל העיקרון המשפטי של "חופש העיסוק".

אני בטוח שיש יועצים משפטיים מצוינים ושיש יושבי-ראש ועדות ערר בעלי יכולות והבנה שאינה פחותה מאלה של אדריכלים או מהנדסים. עם זאת, הטרגדיה של השנים האחרונות היא שחופש העיסוק, זכויות קניין ותואר במשפטים משפיעים על אופי הבנייה והתכנון של ערים, וגם על מידת הבטיחות של מבנים.

רווחת הציבור מול זכות הקניין

בימים שבהם הקרקע תחת המרפסות שקרסו בשכונת בית אליעזר בחדרה עדיין רועדת, והדיו עדיין לא יבשה בנוגע לחשדות לכאורה נגד יועץ משפטי שהיה בעל השפעה עצומה בנוגע למתן היתר או סירוב למתן היתר, כדאי להיזכר בכך שהמטרה העליונה של הליכי התכנון והבנייה היא בטיחות ורווחה לציבור - ולא רק שמירה על זכויות הקניין.

במאה ה-21, עם התעצמות הערים, הצטופפות האוכלוסייה, הגודש והעומס על תשתיות, יידרשו פתרונות מתוחכמים ומקצועיים. צריך לקדם ולהעצים דור של אנשי מקצוע, שאחריותם לתכנן מבנים טובים יעילים ובטוחים, ודור של משרתי הציבור שתפקידם לפקח שכל זה אכן יקרה.

צריך להחזיר את האדריכלים והמהנדסים לחזית, כמקור הידע והסמכות בנושאי תכנון ובנייה בוועדות מקומיות, בוועדות מחוזיות ובמועצות ארציות ואילו עורכי דין (אחרי שהוכח שגם הם חוטאים, לכאורה) צריכים לחזור ולייעץ ליו"ר הוועדה בנוגע למשמעויות המשפטיות של ההחלטות, ולא להיות יושבי הראש בפועל.

* הכותב הוא אדריכל, מנכ"ל SUiTS אסטרטגיות לעירוניות חכמה, ולשעבר מנהל אגף בכיר לבנייה במשרד הפנים.

עוד כתבות

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט