גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפנות את חוות מזור: 1,300 קופים מחפשים קרקע

עשרה אנשי עסקים התאגדו בימים אלה כדי למצוא בארץ שטח שאליו יעברו הקופים שנותרו בחוות מזור ■ רק אם תימצא קרקע כזו, בשטח חקלאי או אחר, יימלטו הקופים מהגורל האכזר שיועד להם

המחאה הציבורית החריפה נגד חוות מזור שבה גודלו קופים למטרת ניסויים, אשר הובילה להתערבות ממשלה ולהחלטה על סגירתה, הולידה את הצורך למצוא מקום לקופים שנותרו בה.

בימים אלה פועל איש העסקים עמוס רון, לשעבר מנכ"ל רשות הנמלים ומנכ"ל משרד האנרגיה, עם קבוצת אנשי עסקים, ביניהם יו"ר בנק לאומי לשעבר איתן רף, להצלת 1,300 קופים הנמצאים בחווה, כדי למנוע את העברתם למעבדות ניסויים בחו"ל.

"אנו קבוצה של עשרה מייסדים שפועלים להקמת קרן לתועלת הציבור ששמה 'שמורת הקופים', לאחר שגיבשנו תוכנית עסקית ותקציבית שאותה הצגנו לשר להגנת הסביבה עמיר פרץ ולמנכ"ל המשרד דוד לפלר. המשרד כבר פעל להעברת הקופות, ילידות הטבע, מחוות מזור למקלט הקופים בבן שמן, ובתנאים שנוצרו יש סיכוי טוב להעביר את 1,300 הקופים שנותרו מחוות מזור לחזקת הקרן ולמקום חדש בעתיד".

מייסדי הקבוצה פועלים בימים אלה גם לאיתור קרקע שבה ניתן יהיה להקים את השמורה עבור הקופים. "על פי הערכה שלנו אנו זקוקים לשטח של 30 דונם, מאחר שאנחנו לא רוצים שיהיו בה כלובים, אלא אזור ירוק רווי בעצים, שהקופים יוכלו לחיות בו חופשיים", אמר רון. "הקרקע יכולה להיות חקלאית בייעוד שלה, ואנחנו מקווים שרשויות התכנון ורשות מקרקעי ישראל יאשרו מתן אישור לשימוש חורג לתקופה של 30 שנה שבסופה תושב הקרקע לבעלים.

"מאחר שהקופים מעוקרים ואינם יכולים יותר להתרבות, וחייהם בשבי מגיעים לכל היותר ל-30 שנה, המטרה שלנו שהם יוכלו לחיות בשלווה, ללא סיכון להישלח למעבדות ניסויים, ושמספרם יידלדל בתמותה טבעית". רון מוסיף כי מטרה נוספת היא הקמת מרכז חינוכי שיתפקד כשמורת טבע שאליה יבואו תלמידי בית ספר לחוויה מחנכת על חשיבות החמלה כלפי בעלי חיים. "בשלב הראשון נשתמש בכספי הקרן שאנו מקימים כדי לפדות את הקופים מבעלי החווה ולהבטיח שלא יועברו למעבדות ניסויים".

שיכון מחדש ב-10 מיליון דולר

רון מעריך כי עלות הפרויקט היא 10 מיליון דולר, כולל פדיון הקופים, החכרת הקרקע והקמת קרן שתבטיח את הפעלת המקום ושכירת שירותי וטרינרים, ניקיון וכדומה. המשרד להגנת הסביבה בוחן את התוכנית בימים אלה, וכבר הקצה מיליון שקל לצורך כך.

"האלטרנטיבה הכי טובה עבורנו היא הקרקע הצמודה לפארק הקופים בבן שמן, בין הפארק ליער בן שמן, שעומדת פנויה" מסביר רון. "תפעולית ניתן יהיה לחבר את השמורה לפארק הקופים שמנוהל על ידי תמר פרידמן".

הצעה נוספת הגיעה מראש עיריית חיפה יונה יהב: הוא הציע להקצות את אזור פארק הקישון. "האזור עובר שיקום, אבל צריכים להיבדק היבטים סביבתיים ולוודא שהוא נקי ומטוהר", מסביר רון. אופציה נוספת וראשונית ביותר שהציגה חברת נמלי ישראל היא שימוש בחלק מהקרקע שקיבלה באזור הצפון המשמש לאיסוף אבן לצורך בניית נמל הכרמל.

"אף אחת מהאלטרנטיבות עוד לא סגורה, ולכן אם יש אפשרויות נוספות לשימוש בקרקע לצורך מטרה חשובה כל כך, אנחנו נשמח לשמוע עליה", אומר רון. "הכי חשוב שנוכל להבטיח ש-1,300 הקופים שנותרו בחווה לא יועברו למעבדות ניסויים".

חוות מזור, הנמצאת במושב מזור, דרומית לפתח תקווה, הוקמה ב-1991 ופועלת מאז ליבוא וליצוא קופי מקוק. הקופים ניצודים באי מאוריציוס ומוטסים לישראל, ומגיעים לחווה.

מטרתה העיקרית של החווה היא להביא לרביית הקופים. גורי הקופים נשלחו במשך השנים למעבדות ניסויים בארץ ובחו"ל. בעשור האחרון התחזק והלך מאבק ציבורי נגד פעילות החווה שלווה בהפגנות רבות, ובהן נטען כי בשם רווחים כלכליים שגורף גוף פרטי ומסחרי בישראל, רבים מהקופים נדונים להגיע למעבדות שונות בעולם שמתבצעים בהן ניסויים קשים, המסבים להם סבל רב, ולא תמיד הדבר נעשה למטרות רפואיות.

בשל המאבק הציבורי שקרא לסגירת החווה, הורה השר להגנת הסביבה לשעבר, גלעד ארדן, להגביל את פעילותה, ובאישור היועץ המשפטי לממשלה, פעילותה של החווה עומדת להסתיים בינואר 2015.

בחווה השייכת לחברת בי.אפ.סי שותפים בין השאר שלושה ישראלים, ובהם ד"ר משה בושמיץ, לשעבר הווטרינר העירוני של הוד השרון, סגן יו"ר דירקטוריון בזק לשעבר אלי הולצמן, ובעל השטח שבו פועלת החווה, זאב ברין. פעילות החווה העניקה לישראל חברות ברשימה המפוקפקת של המדינות המערביות הבודדות שבהן גורם פרטי עוסק בסחר בקופים לשם גריפת רווח כלכלי.

יצוא קופים מחוות מזור למעבדות ניסויים בחו"ל שרכשו גורי קופים גרר גם מאבק ציבורי כנגד חברת אל על, שהטיסה את הקופים ליעדים שונים בעולם. זאת בהמשך להסכם שנחתם בין בעלי החווה לבין אל על, עוד בתקופה שפעלה כחברה ממשלתית.

לאחר מאבק ציבורי ממושך שהתנהל במקביל גם כנגד חברות תעופה בחו"ל שהצהירו לבסוף כי יפסיקו להטיס קופים למעבדות ניסויים ברחבי העולם, החליט מנכ"ל אל על לשעבר אליעזר שקדי להפסיק את הטסת קופי החווה, והחברה פנתה לבית המשפט על מנת להשתחרר מההסכם עם חוות מזור. בחודש ספטמבר 2013 אישר בית המשפט את בקשת אל על.

כעת, מנתונים שהציג ל"גלובס" המשרד להגנת הסביבה, נותרו בחוות מזור 2,000 קופים, 700 מהם קופות ילידות מאוריציוס שניצודו והוטסו לחווה, ו-1,300 קופים צעירים שנולדו בחווה. בעקבות עתירה של עמותת "תנו לחיות לחיות", פסק בית המשפט לפני חודשים אחדים כי הקופות ילידות הטבע לא יימכרו למעבדות ניסויים, אך הותיר את גורלם של 1,300 הקופים הנותרים לא ידוע עד לחודש ינואר 2015. פעילים רבים למען זכויות בעלי חיים חרדים שמא יימכרו הקופים למעבדות ניסויים בישראל או בחו"ל, ומנסים למנוע את רוע הגזירה. ברור כי בעלי החווה מעוניינים להיפטר מהקופים כמה יותר מהר לקראת סגירת פעילותה בתחילת 2015.

במשרד להגנת הסביבה, שתחתיו פועלת רשות הטבע והגנים המעניקה לחווה את ההיתרים לפעול, מסבירים כי מי שקבע כי חוות מזור תוכל להמשיך לפעול ולייצא קופים לניסויים עד 2015 ולא תיסגר מיד, כפי שביקש המשרד להגנת הסביבה, הוא היועץ המשפטי לממשלה. "אנו היינו שמחים לו כבר מחר ייפסקו משלוחי הקופים לניסויים, אך גם אנו כפופים להנחיות היועץ המשפטי לממשלה", מסרו במשרד. "אנו לא ממתינים למועד סגירת החווה והשר פרץ כבר הצליח לדאוג לפינוי מאות קופות מחוות מזור אל מקלטי קופים ברחבי העולם. זאת בעלות של כמיליון שקל מתקציבו של המשרד ועל חשבון פעולותיו השוטפות".

עוד כתבות

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא