גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

כרטיסי דביט יכולים להגיע ל-35% מהשוק?

מטיוטת הרפורמה של רשות ההגבלים העסקיים עולה כי היא מציעה שהמדינה תסבסד חלק מעלויות החדרת הדביט, וכי יוקטנו עמלות הסליקה בארנק הדיגיטלי

רשות ההגבלים העסקיים ממליצה לבחון אפשרות, שהמדינה תסבסד חלק מהעלויות של יישום הרפורמה להכנסת כרטיס דביט לשוק הישראלי - כך עולה מטיוטת דוח שהגיעה לידי "גלובס". באחרונה סיימו ברשות ההגבלים העסקיים, שבראשות פרופ' דיויד גילה, להכין את טיוטת הדוח בנושא הרפורמה בכרטיסי האשראי, והם צפויים לפרסם אותה להערות הציבור בזמן הקרוב.

החלק המרכזי ברפורמה הוא יצירת תשתית מתאימה להחדרת כרטיס דביט (כרטיס בחיוב מיידי). כחלק מאותה תשתית, קיים צורך להחליף את המסופים בבתי העסק, כך שיעבדו דרך מתג ה-ATM המותאם לעסקאות בחיוב מיידי. החלפת המסופים כרוכה בעלות לא מבוטלת, וברשות מציעים שהמדינה תתערב ותסייע.

"נוכח העלויות הכרוכות בתהליך, עולה חשש שלבתי העסק והסולקים לא יהיה תמריץ מספק לבצעו. לפיכך, מומלץ לבחון דרכים שבהן הממשלה תוכל לסייע או להקל על בתי עסק לשדרג את המסופים. בין היתר יכולה הממשלה לפרסם מכרז ממשלתי להחלפת המסופים, או לסבסד באופן ישיר או עקיף חלק מהעלויות הכרוכות בהחלפתם", נכתב בטיוטה.

כיום הגישה למתג ה-ATM היא של הבנקים בלבד. רשות ההגבלים מציעה לאפשר לבעלי רישיון סולק גישה, וספציפית מציינת את בנק הדואר, במטרה להגדיל את השחקנים בתחום הסליקה ולהביא לשיפור התחרות. ברשות נחושים כאמור לקדם את נושא כרטיס הדביט בישראל. "היקף השימוש הזניח בעסקאות דביט בישראל מהווה אינדיקציה חזקה למצב התחרותי הבעייתי בתחום זה", נכתב בדוח.

כחלק מהחדרת כרטיס הדביט, מתכוונים ברשות להפחית את העמלה הצולבת | (עמלה המהווה את הרצפה לעמלת הסליקה שמשלמים בתי העסק) ב-0.42% לפחות לעומת העמלה הצולבת כיום. כלומר אם היום העמלה הצולבת היא 0.7%, הרי שהכוונה היא שבעסקאות דביט תעמוד העמלה הצולבת על 0.28% בלבד, פחות מחצי מהעמלה הנוכחית.

מה שאמור לעודד שימוש של צרכנים בכרטיס דביט הוא העובדה שהם יוכלו לקבל מבתי העסק הנחה בגין השימוש בכרטיס זה לעומת כרטיס אשראי רגיל. אלא שכיום בגין שימוש במזומן (אמצעי תשלום דומה לזה של הדביט) לא מקבלים הלקוחות הנחה לעומת תשלום בכרטיסי אשראי.

ברשות ההגבלים העסקיים מציינים כי הסיבה לכך היא שבמקרים רבים אוסרות חברות כרטיסי האשראי על בתי העסק להפלות במחיר בין השימוש בכרטיס אשראי רגיל לבין שאר אמצעי התשלום. הרשות ממליצה לאסור את ההתניה הזו, מה שאמור לפתוח פתח לבתי העסק להעניק הנחות בגין תשלום במזומן או בכרטיס דביט.

חסמים נוספים שיש לטפל בהם לדברי הרשות הם ביטול עמלת ערוץ ישיר (לשעבר עמלת השורה) בפעולות בכרטיס דביט. אם עמלה זו לא תבוטל, הרי שהשימוש בכרטיס יהפוך ללא כדאי ללקוח, שכן בעבור כל תשלום שיבצע, הוא ישלם עמלה. לפי הערכות, בנק ישראל, שהוא האחראי את הפיקוח על העמלות, צפוי לקדם את היוזמה הזו.

בנוסף, בכדי למנוע מצב בו הבנקים יקבעו דמי כרטיס גבוהים לכרטיס הדביט, מה שיקטין את המוטיבציה לשימוש בו, מציעה הרשות לבחון להכניס את מחיר הכרטיס לפיקוח. כמו כן, בכדי לזרז את חדירתו לשוק, הרשות ממליצה לחייב את הבנקים להנפיק כרטיס דואלי- כלומר שכרטיס האשראי יהיה גם כרטיס אשראי רגיל וגם דביט.

ברשות ההגבלים מאמינים שהסרת החסמים והחדרה נכונה של כרטיס הדביט עשויה להביא לכך ש-35% מהעסקאות בכרטיסי אשראי ייעשו בחיוב מיידי, ויחסכו לבתי העסק תשלום עמלות של כ-300 מיליון שקל, כתוצאה מהירידה בעמלה הצולבת.

נציין כי מדובר בהערכה אופטימית במיוחד, שכן המעבר לשימוש בכרטיס דביט מהווה שינוי מהותי בתרבות הצריכה הישראלית. גם ברשות מודים שהערכה זו אינה טריוויאלית: "ללא התערבות רגולטורים נחושה שתגביר את תפוצת כרטיסי הדביט, לא צפוי השוק להשתנות מעצמו", הם אומרים.

העמלה הצולבת תעלה ב-0.1%

חלק נוסף ברפורמה הוא הקדמת מועד התשלום של בתי העסק מ-20 יום בממוצע ל-3 ימים בלבד. ברשות מעריכים שהקדמת מועד התשלום תחסוך עלויות אשראי, שהן מהותיות בעיקר לעסקים הקטנים. "קיצור זמן ההמתנה לקבלת הכספים, יאפשר לבתי העסק ניהול טוב יותר של תזרים המזומנים וימנע מהם לשאת בעלויות נלוות שנובעות מהצורך לגייס מימון".

יחד עם זאת, קיים חשש שהקדמת מועד התשלום לבתי העסק (בעוד הלקוח ימשיך לשלם אחת לחודש), תגדיל את הסיכון לחברות כרטיסי האשראי, שיגלגלו את תוספת הסיכון אל הלקוחות, וייאלצו אותם לעבור לעסקאות תשלום בקרדיט היקרות יותר.

כפי שפורסם לפני שבוע ב"גלובס" ברשות מאמינים מסכימים להעלות את עמלה הצולבת, ולדבריהם הדבר יפצה את חברות כרטיסי האשראי על העלייה בסיכון. "במידה ותיבחר חלופה זו (של העלאת העמלה הצולבת- ע.א), לא תהיה כל הצדקה למנפיק לגבות את עלות הגרייס במישרין או בעקיפין גם ממחזיק הכרטיס", הם כותבים בדוח.

הרשות אינה מתחייבת בכמה תעלה את העמלה הצולבת, אולם בהערת שוליים בדוח מציינת, כי להערכתה מדובר בהעלאה של 0.1%, קרי ל-0.8%. למרות העלייה בעמלה הצולבת, שצפויה להביא לעלייה בעמלת הסליקה שמשלמים בתי העסק לחברות כרטיסי האשראי, מעריכים ברשות כי צעד שכזה יחסוך לבתי העסק 150 מיליון שקל בשנה.

הרשות מדגישה כי היא אינה יכול לבד להוביל את הרפורמה: "היקף וסוג ההתערבות הנדרשת מחייבים מהלך רחב בשיתוף פעולה עם מספר משרדי ממשלה, בנק ישראל והשחקנים בשוק". נציין כי בין הרשות לבנק ישראל קיימת מחלוקת לגבי נושא הקדמת ימי התשלום לבתי העסק, כך שלא ברור אם ניתן יהיה לבצע את הצעד הזה ללא תמיכת בנק ישראל.

הרפורמה של גילה כוללת גם התייחסות לאמצעי התשלום המתקדמים בשוק, כגון ארנק סלולרי או כרטיסים בעלי שבב אלקטרוני הדורשים קוד סודי לשימוש בהם. ברשות מציינים כי כיום עסקאות אלו נחשבות לנחותות. "העסקאות באמצעים מתקדמים מוגדרות כעסקה במסמך חסר, ולכן עמלת הסליקה בגינן גבוהה יותר לעומת עסקאות רגילות", כנכתב בדוח.

ברשות מציינים כי דווקא האמצעים המתקדמים מאפשרים זיהוי הונאה במידה שאינה פחותה לעומת העסקאות הרגילות בהן ניתן לזייף חתימה. ברשות ממליצים להכיר בעסקאות באמצעים המתקדמים כעסקאות רגילות. "שינוי המעמד של עסקאות באמצעים מתקדמים והגדרתם כעסקה רגילה צפוי לייצר תמריץ לפיתוח אמצעי תשלום מתקדמים בישראל ולעודד בתי עסק וסולקים לשדרג את המסופים שלהם", כותבים ברשות.

"צורך בהגברת התחרות"

הרשות מסבירה בתחילת הדוח את הרקע לרפורמה: "השימוש בכרטיסי חיוב (בעיקר כרטיסי אשראי- ע.א) עומד כיום על כ-200 מיליארד שקל בשנה, המהווים כשליש מהצריכה הפרטית. השימוש בכרטיסים אף צפוי להוסיף ולגדול על רקע המאמצים לצמצום השימוש במזומן ובשל התפתחות אמצעי תשלום מתקדמים ויעילים. משכך, קיים צורך ממשי להגברת היעילות והתחרות בתחום זה".

ברשות מציינים כי ישנן מספר אינדיקציות לתחרות הנמוכה בענף כרטיסי האשראי הנשלט כיום על ידי שלוש חברות: ישראכרט, לאומי קארד וכאל. "למרות הצמיחה המואצת בהיקף השימוש בכרטיסים העומדת על 8% בשנה, כמעט ולא חל שינוי בנתחי השוק של החברות", נכתב בדוח.

עוד מודים ברשות כי הצעד הקודם שעשו להפחתת העמלה הצולבת לא הניב את התוצאה הרצויה של ירידה מקבילה בעמלות הסליקה של בתי העסק. "היינו מצפים שהתחרות בין הסולקים תגרום לכך שהירידה בעלות השולית של הסולקים תתורגם במלואה לירידה בעמלת בתי העסק, אולם הירידה לא התגלגלה במלואה".

הצעדים המרכזיים שרשות ההגבלים מציעה להוציא לפועל כדי להחדיר את כרטיס הדביט:

■ עמלה צולבת נמוכה ב-0.48% לעומת העמלה הרגילה (עומדת כיום על 0.7%)

■ ביטול עמלת ערוץ ישיר (עמלת שורה) בעסקאות דביט

■ מתן אפשרות לבתי העסק להעניק הנחות על תשלום בדביט לעומת עסקת כרטיסי אשראי

■ מתן גישה למערכות מתג כרטיסי האשראי לבנק הדואר

■ חיוב הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי שיאפשרו גם חיוב בשיטת הדביט

■ בחינת אפשרות שהמדינה תסבסד חלק מעלות החלפת המסופים בבתי העסק לכאלו המתאימים לעסקאות דביט

■ בחינת פיקוח על דמי כרטיס דביט

עוד כתבות

תומר רבא''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: כדיה לוי

תומר ראב"ד: "יש פה כלכלה שקשה מאוד לנצח. לישראל אין הרבה מתחרות"

"ישראל היא כלכלה די ייחודית, שוק מפותח אבל עם לא מעט מאפיינים של שוק מתפתח", אמר תומר ראב"ד בכנס "לראות מעבר לטרנד" ● "יש משקיעים זרים מתוחכמים שראינו נכנסים לבורסה ולא היו פה לפני עשור: בלקרוק, פידליטי - הם רואים מבעד לטרנד. בסוף לישראל אין הרבה מתחרות" ● על שוק הסלולר: "שוק חבוט, בעייתי, שעבר המון רפורמות"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת

היועמ"שית: אין תשתית שיש בה כדי להשפיע על תוצאת הבחירות

בהרב-מיארה: "אינני מכירה תשתית שיש בה, ולו בקירוב, כדי להשפיע על תוצאת הבחירות או לבסס טענה להשפעה שיכולה להביא לשינוי בתוצאות הבחירות. אם יוצג בפנינו מידע נוסף ומֵחַדֵש שטרם הוצג, הוא ייבחן ויטופל כדין"

ערן חרותי, מנכ''ל מארוול ישראל וסגן נשיא להנדסה, Cloud Switch BU, בכנס לראות מעבר לטרנד / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל מארוול ישראל: "אין לי ספק שמהפכת ה-AI תממש את הפוטנציאל שלה"

ערן חרותי, מנכ"ל מארוול ישראל וסגן נשיא להנדסה, Cloud Switch BU, דיבר בכנס "לראות מעבר לטרנד" על המפולת במניות השבבים, הפוטנציאל של מהפכת ה-AI ורכישת הענק של לומנטום ● וגם: האם מארוול תוכל בעתיד לתת פייט לאנבידיה, ולמה לא מצליחים להקים בישראל תעשיית שבבים משגשגת?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: ap, Markus Schreiber

המודיעין האמריקאי: סוכנות הביון הסינית גייסה אשת עסקים המקורבת למנכ”ל אנבידיה

תחקיר חדש של הניו יורק טיימס חושף כי לפי הערכת המודיעין האמריקאי, אליס הואנג, אשת עסקים סינית שקיימה קשרים עם מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג, גויסה כדי לאסוף עליו מידע ואולי אף להשפיע על מדיניות יצוא השבבים האמריקאית לסין ● הממצאים הופצו לבכירים בממשל טראמפ, וכעת דורשים בכירים רפובליקאים בקונגרס ממנכ"ל אנבידיה להתייצב לתדרוך בדלתיים סגורות

עו''ד מיכה גדרון / צילום: תמר מצפי

"כל הקונים יושבים כרגע בבית ומחליטים להמתין כי הם חושבים שמחירי הדירות יירדו"

עו"ד מיכה גדרון פרש לאחרונה מתפקידו כיו"ר הוועדה המחוזית מרכז ● בראיון פרישה הוא מעריך כי מחירי הדירות צפויים לזנק מחדש ברגע שהרוכשים יפסיקו להמתין, ומזהיר מפני עיוות הארנונה שיוצר מיליוני מטרים של תעסוקה מיותרת

תיעוד מזירת הירי בפולין / צילום: Reuters

מסע הרצח בכיכר המרכזית תועד: מניין ההרוגים עלה ל-6

המשטרה עצרה את היורה, שביצע את הירי מרכב חולף ● לא ברור מה הנסיבות לאירוע הקשה

הפגנת חוסכי סלייס מחוץ לביהמ''ש / צילום: עמירם גיל

פרשת סלייס: חקירת המשטרה תקועה, אלפי חוסכים מחכים לכספים שהעבירו

במסגרת הפרשה שנחשפה בשנת 2023, נוידו קופות גמל מסלייס בהיקף מיליארד שקל לקרנות זרות, ואלפי ישראלים איבדו את כספי החיסכון ● ביהמ"ש קבע כי הפרשה לא זוכה להתייחסות מספקת מצד גורמי אכיפת החוק ● גלובס חזר לנפגעי הפרשה ובדק מה עשו הרשויות עד היום

גרג אייבל, מנכ''ל ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

הרווח התפעולי של ברקשייר ירד ברבעון, ויש מניה אחת שהיא לא הפסיקה לקנות

ברקשייר האת'ווי דיווחה על ירידה של 6% ברווח התפעולי ברבעון השלישי, לצד צניחה של 28% ברווח הנקי ● למרות הירידה ברווחים, ענקית ההשקעות האיצה את הרכישה החוזרת של מניותיה והשקיעה בכך 9.6 מיליארד דולר ברבעון, יותר מפי שניים לעומת הרבעון הקודם ● במקביל, הר המזומנים של החברה הצטמצם לכ־357 מיליארד דולר

אייל דה פאו / צילום: תמר מצפי

יו"ר חדשות 13 פורש, ומחלוקת על עשרות אלפי שקלים נחשפת

לגלובס נודע כי אייל דה פאו התפטר מתפקיד יו"ר חדשות 13 בעקבות לחץ מצד הרשות השנייה - זאת על רקע תשלומים עודפים שקיבל בניגוד לכאורה למגבלות התגמול החדשות שנכנסו לתוקף ב-2026 ● הרשות בוחנת אפשרות לדרוש את החזרת הכספים ששולמו ביתר

עו''ד ליאור אבירם, עופר גרינברגר ויותם עירוני, בפאנל משותף בהנחיית שחר כהן / צילום: כדיה לוי

למרות הירידות במניות השבבים, בכיר באפלייד מטריאלס: "אנחנו מגדילים היקפי ייצור"

בפאנל בכנס "לראות מעבר לטרנד" של גלובס, אמרו בכירי קמטק ואפלייד מטיריאלס ישראל שאין סימן להאטה בהזמנות, למרות המפולת במניות השבבים ● יותם עירוני מאלטשולר שחם: "זו התעוררות מחלום, התפכחות" ● אלו המדדים שלפיהם הם מנסים לזהות את נקודת המפנה

אילה חסון / צילום: רונן אקרמן

הסכסוך מחריף: "כאן" מגנה את אילה חסון, והיא משיבה: “תגובת התאגיד שקרית”

העימות בין אילה חסון להנהלת תאגיד השידור הציבורי החריף בסוף השבוע, לאחר שהתאגיד גינה את התבטאויותיה והעניק גיבוי למנהל החדשות ליאור לנדנברג • חסון פרסמה צילום מסך מהתכתבות עמו, שלטענתה מוכיח כי נדרשה להקריא נוסח התנצלות שהוכתב לה כתנאי לחזרתה לשידור • בתאגיד דוחים את הטענות ומבהירים כי בין הצדדים הוחלפו טיוטות של נוסח ההתנצלות

רובע שדה דב, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

רמ"י עדכנה את בית המשפט: חריגות זיהום נמצאו באחד המגרשים בגוש הגדול בשדה דב

רמ"י עדכנה כי באחד מארבעת המגרשים שנבדקו אותרו כימיקלים נצחיים (PFAS) מעל ערכי הסף ● בשלושת המגרשים האחרים לא נמצאו חריגות, ותוצאות היתר יתקבלו בתוך 30 יום ● כ-1,700 בעלי זכויות בגוש הגדול ממתינים להשלמת הבדיקות, בצל החשש מפגיעה בשווי הקרקעות ומעיכוב בבנייה

השבוע בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

הוא חזה את גל העליות הגדול בבורסה. מה לדעתו יקרה עכשיו - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבורסה בתל אביב ירדה במעל 15% משיאה האחרון ואנליסטים מעריכים האם הגיע הזמן לקנות את הירידות ● הדולר זינק לשיא של כחצי שנה - האם מדובר בתיקון חולף או בשינוי מגמה? ● תעשיית הקרנות סיכמה חודש חיובי, אך הקרנות המסורתיות רשמו פדיונות חריגים, ובשוק מסבירים שהמשקיעים עברו "לשבת על הגדר" ● וגם: מנהל ההשקעות שאופטימי למרות הירידות בשווקים

יותר מ־40 עסקאות מתחילת השנה / איור: גיל ג'יבלי

הנתונים שמאחורי מבול האקזיטים: מכונת הכסף של סוכנויות הביטוח

סוכנויות הביטוח הן כבר מזמן לא עסק אפור, אלא אחד התחומים הכי חמים בשוק ההון ● גלובס חושף את הנתונים מאחורי תור הזהב של הענף: מהמוסדיים שרכשו עשרות סוכנויות רק מתחילת השנה, דרך הרווחיות יוצאת הדופן ועד להערכות להיקף עסקאות מצטבר של חצי מיליארד שקל ב־2026 ● בשוק מעריכים שזו רק תחילתה של המגמה, אך יש גם מי שמזהיר: "זה עלול להגיע למחוזות של קרטל"

גברים חרדים.  תמונה מורכבת של שינויים איטיים, צמיחה בתחומים ספציפיים ופערי שכר / צילום: Reuters, Milo Hess

"את המבוגרים כבר פספסנו. רצינו לראות אם יש שינוי אצל הצעירים - והמסקנה קשה"

שיעור התעסוקה של הנשים החרדיות כבר הגיע ל־82%, אבל אצל הגברים ההתקדמות מתונה, ופערי השכר מוסיפים להתרחב ● מחקר חדש של מכון אהרן בוחן מדוע מיליארדי השקלים שהושקעו בשילוב ובהשכלה עדיין לא הביאו לשינוי המיוחל ● איציק קרומבי, מעורכי המחקר: "בקצב הזה נגיע לתל"ג של בנגלדש"

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' אודי ניסן / עיבוד: פרטי

החוקר שחוזה: כך ייראה שבוע העבודה בעידן ה-AI

שיחה עם: פרופ' אודי ניסן מהאוניברסיטה העברית, לשעבר ראש אגף התקציבים באוצר ● על גודל הפער בתשלום למדינה בין חרדים ללא-חרדים, האדישות בציבור ליוקר המחיה והתחזית לקיצור שבוע העבודה - בגלל ה-AI

ד''ר נדין בודו-טרכטנברג ושמעון אוליאל בשיחה משותפת עם שי שלו בכנס לראות מעבר לטרנד / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד לשעבר: "לעקוף סנקציות עם קריפטו? שם נמצאים סוחרי הסמים וסוחרי האיברים"

ד"ר נדין בודו-טרכטנברג, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, תקפה בכנס "לראות מעבר לטרנד" את הרעיון שהעלה נתניהו, שלפיו ישראל תוכל לעקוף סנקציות בינ"ל באמצעות קריפטו: "התחום היחיד שעוקף שם סנקציות הוא תת-עולם שחור באמת" ● שמעון אוליאל מאלטשולר שחם גמל ופנסיה: "בתעשיות הביטחוניות מאיימים על חרמות - ובסוף ההזמנות מגיעות"

אלונה בר-און, מו''ל גלובס, בכנס לראות מעבר לטרנד / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "משקיעי בובת הלבובו הרוויחו 700% או הפסידו 30%, מה שקבע זה התזמון בתוך הטרנד"

מו"ל גלובס פתחה את כנס "לראות מעבר לטרנד" והמחישה באמצעות הסקווישי ולבובו את חשיבות מועד הכניסה להשקעה ● עוד התייחסה בר און לשאלת הבועה בבינה המלאכותית, לייצוג נשים בכנס ולתפקידה של העיתונות

עמית גל, הממונה על שוק ההון / צילום: כדיה לוי

עמית גל נגד הקיצוץ בפנסיה: "לא תמיד חוסכים מספיק, ואסור לערער את המערכת"

בכנס "לראות מעבר לטרנד" של גלובס, הממונה על שוק ההון הזהיר מפני מהלכים שעלולים לערער את מערכת הפנסיה הישראלית, והתריע כי ישראלים רבים עדיין אינם חוסכים די לגיל הפרישה

יאיר לוינשטיין ואסף בנאי, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

יאיר לוינשטיין ואסף בנאי בשיחה נדירה על שני המהלכים הפיננסיים שעומדים לטלטל את השוק

יאיר לוינשטיין, מבעלי השליטה ומנכ"ל אלטשולר שחם, ואסף בנאי, מייסד ומנכ"ל פרופיט, השתתפו בשיחה משותפת בכנס "לראות מעבר לטרנד" ● לוינשטיין: "בחברה הזו אין אבן שאני לא מכיר. לא מאמין במישהו שמגיע מבחוץ ומשקיע 180 מיליון שקל על סמך מצגת" ● בנאי: "אם פרופיט תיכנס לתחום הגמל, היא תטלטל את התחרות בענף"