גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כרטיסי דביט יכולים להגיע ל-35% מהשוק?

מטיוטת הרפורמה של רשות ההגבלים העסקיים עולה כי היא מציעה שהמדינה תסבסד חלק מעלויות החדרת הדביט, וכי יוקטנו עמלות הסליקה בארנק הדיגיטלי

רשות ההגבלים העסקיים ממליצה לבחון אפשרות, שהמדינה תסבסד חלק מהעלויות של יישום הרפורמה להכנסת כרטיס דביט לשוק הישראלי - כך עולה מטיוטת דוח שהגיעה לידי "גלובס". באחרונה סיימו ברשות ההגבלים העסקיים, שבראשות פרופ' דיויד גילה, להכין את טיוטת הדוח בנושא הרפורמה בכרטיסי האשראי, והם צפויים לפרסם אותה להערות הציבור בזמן הקרוב.

החלק המרכזי ברפורמה הוא יצירת תשתית מתאימה להחדרת כרטיס דביט (כרטיס בחיוב מיידי). כחלק מאותה תשתית, קיים צורך להחליף את המסופים בבתי העסק, כך שיעבדו דרך מתג ה-ATM המותאם לעסקאות בחיוב מיידי. החלפת המסופים כרוכה בעלות לא מבוטלת, וברשות מציעים שהמדינה תתערב ותסייע.

"נוכח העלויות הכרוכות בתהליך, עולה חשש שלבתי העסק והסולקים לא יהיה תמריץ מספק לבצעו. לפיכך, מומלץ לבחון דרכים שבהן הממשלה תוכל לסייע או להקל על בתי עסק לשדרג את המסופים. בין היתר יכולה הממשלה לפרסם מכרז ממשלתי להחלפת המסופים, או לסבסד באופן ישיר או עקיף חלק מהעלויות הכרוכות בהחלפתם", נכתב בטיוטה.

כיום הגישה למתג ה-ATM היא של הבנקים בלבד. רשות ההגבלים מציעה לאפשר לבעלי רישיון סולק גישה, וספציפית מציינת את בנק הדואר, במטרה להגדיל את השחקנים בתחום הסליקה ולהביא לשיפור התחרות. ברשות נחושים כאמור לקדם את נושא כרטיס הדביט בישראל. "היקף השימוש הזניח בעסקאות דביט בישראל מהווה אינדיקציה חזקה למצב התחרותי הבעייתי בתחום זה", נכתב בדוח.

כחלק מהחדרת כרטיס הדביט, מתכוונים ברשות להפחית את העמלה הצולבת | (עמלה המהווה את הרצפה לעמלת הסליקה שמשלמים בתי העסק) ב-0.42% לפחות לעומת העמלה הצולבת כיום. כלומר אם היום העמלה הצולבת היא 0.7%, הרי שהכוונה היא שבעסקאות דביט תעמוד העמלה הצולבת על 0.28% בלבד, פחות מחצי מהעמלה הנוכחית.

מה שאמור לעודד שימוש של צרכנים בכרטיס דביט הוא העובדה שהם יוכלו לקבל מבתי העסק הנחה בגין השימוש בכרטיס זה לעומת כרטיס אשראי רגיל. אלא שכיום בגין שימוש במזומן (אמצעי תשלום דומה לזה של הדביט) לא מקבלים הלקוחות הנחה לעומת תשלום בכרטיסי אשראי.

ברשות ההגבלים העסקיים מציינים כי הסיבה לכך היא שבמקרים רבים אוסרות חברות כרטיסי האשראי על בתי העסק להפלות במחיר בין השימוש בכרטיס אשראי רגיל לבין שאר אמצעי התשלום. הרשות ממליצה לאסור את ההתניה הזו, מה שאמור לפתוח פתח לבתי העסק להעניק הנחות בגין תשלום במזומן או בכרטיס דביט.

חסמים נוספים שיש לטפל בהם לדברי הרשות הם ביטול עמלת ערוץ ישיר (לשעבר עמלת השורה) בפעולות בכרטיס דביט. אם עמלה זו לא תבוטל, הרי שהשימוש בכרטיס יהפוך ללא כדאי ללקוח, שכן בעבור כל תשלום שיבצע, הוא ישלם עמלה. לפי הערכות, בנק ישראל, שהוא האחראי את הפיקוח על העמלות, צפוי לקדם את היוזמה הזו.

בנוסף, בכדי למנוע מצב בו הבנקים יקבעו דמי כרטיס גבוהים לכרטיס הדביט, מה שיקטין את המוטיבציה לשימוש בו, מציעה הרשות לבחון להכניס את מחיר הכרטיס לפיקוח. כמו כן, בכדי לזרז את חדירתו לשוק, הרשות ממליצה לחייב את הבנקים להנפיק כרטיס דואלי- כלומר שכרטיס האשראי יהיה גם כרטיס אשראי רגיל וגם דביט.

ברשות ההגבלים מאמינים שהסרת החסמים והחדרה נכונה של כרטיס הדביט עשויה להביא לכך ש-35% מהעסקאות בכרטיסי אשראי ייעשו בחיוב מיידי, ויחסכו לבתי העסק תשלום עמלות של כ-300 מיליון שקל, כתוצאה מהירידה בעמלה הצולבת.

נציין כי מדובר בהערכה אופטימית במיוחד, שכן המעבר לשימוש בכרטיס דביט מהווה שינוי מהותי בתרבות הצריכה הישראלית. גם ברשות מודים שהערכה זו אינה טריוויאלית: "ללא התערבות רגולטורים נחושה שתגביר את תפוצת כרטיסי הדביט, לא צפוי השוק להשתנות מעצמו", הם אומרים.

העמלה הצולבת תעלה ב-0.1%

חלק נוסף ברפורמה הוא הקדמת מועד התשלום של בתי העסק מ-20 יום בממוצע ל-3 ימים בלבד. ברשות מעריכים שהקדמת מועד התשלום תחסוך עלויות אשראי, שהן מהותיות בעיקר לעסקים הקטנים. "קיצור זמן ההמתנה לקבלת הכספים, יאפשר לבתי העסק ניהול טוב יותר של תזרים המזומנים וימנע מהם לשאת בעלויות נלוות שנובעות מהצורך לגייס מימון".

יחד עם זאת, קיים חשש שהקדמת מועד התשלום לבתי העסק (בעוד הלקוח ימשיך לשלם אחת לחודש), תגדיל את הסיכון לחברות כרטיסי האשראי, שיגלגלו את תוספת הסיכון אל הלקוחות, וייאלצו אותם לעבור לעסקאות תשלום בקרדיט היקרות יותר.

כפי שפורסם לפני שבוע ב"גלובס" ברשות מאמינים מסכימים להעלות את עמלה הצולבת, ולדבריהם הדבר יפצה את חברות כרטיסי האשראי על העלייה בסיכון. "במידה ותיבחר חלופה זו (של העלאת העמלה הצולבת- ע.א), לא תהיה כל הצדקה למנפיק לגבות את עלות הגרייס במישרין או בעקיפין גם ממחזיק הכרטיס", הם כותבים בדוח.

הרשות אינה מתחייבת בכמה תעלה את העמלה הצולבת, אולם בהערת שוליים בדוח מציינת, כי להערכתה מדובר בהעלאה של 0.1%, קרי ל-0.8%. למרות העלייה בעמלה הצולבת, שצפויה להביא לעלייה בעמלת הסליקה שמשלמים בתי העסק לחברות כרטיסי האשראי, מעריכים ברשות כי צעד שכזה יחסוך לבתי העסק 150 מיליון שקל בשנה.

הרשות מדגישה כי היא אינה יכול לבד להוביל את הרפורמה: "היקף וסוג ההתערבות הנדרשת מחייבים מהלך רחב בשיתוף פעולה עם מספר משרדי ממשלה, בנק ישראל והשחקנים בשוק". נציין כי בין הרשות לבנק ישראל קיימת מחלוקת לגבי נושא הקדמת ימי התשלום לבתי העסק, כך שלא ברור אם ניתן יהיה לבצע את הצעד הזה ללא תמיכת בנק ישראל.

הרפורמה של גילה כוללת גם התייחסות לאמצעי התשלום המתקדמים בשוק, כגון ארנק סלולרי או כרטיסים בעלי שבב אלקטרוני הדורשים קוד סודי לשימוש בהם. ברשות מציינים כי כיום עסקאות אלו נחשבות לנחותות. "העסקאות באמצעים מתקדמים מוגדרות כעסקה במסמך חסר, ולכן עמלת הסליקה בגינן גבוהה יותר לעומת עסקאות רגילות", כנכתב בדוח.

ברשות מציינים כי דווקא האמצעים המתקדמים מאפשרים זיהוי הונאה במידה שאינה פחותה לעומת העסקאות הרגילות בהן ניתן לזייף חתימה. ברשות ממליצים להכיר בעסקאות באמצעים המתקדמים כעסקאות רגילות. "שינוי המעמד של עסקאות באמצעים מתקדמים והגדרתם כעסקה רגילה צפוי לייצר תמריץ לפיתוח אמצעי תשלום מתקדמים בישראל ולעודד בתי עסק וסולקים לשדרג את המסופים שלהם", כותבים ברשות.

"צורך בהגברת התחרות"

הרשות מסבירה בתחילת הדוח את הרקע לרפורמה: "השימוש בכרטיסי חיוב (בעיקר כרטיסי אשראי- ע.א) עומד כיום על כ-200 מיליארד שקל בשנה, המהווים כשליש מהצריכה הפרטית. השימוש בכרטיסים אף צפוי להוסיף ולגדול על רקע המאמצים לצמצום השימוש במזומן ובשל התפתחות אמצעי תשלום מתקדמים ויעילים. משכך, קיים צורך ממשי להגברת היעילות והתחרות בתחום זה".

ברשות מציינים כי ישנן מספר אינדיקציות לתחרות הנמוכה בענף כרטיסי האשראי הנשלט כיום על ידי שלוש חברות: ישראכרט, לאומי קארד וכאל. "למרות הצמיחה המואצת בהיקף השימוש בכרטיסים העומדת על 8% בשנה, כמעט ולא חל שינוי בנתחי השוק של החברות", נכתב בדוח.

עוד מודים ברשות כי הצעד הקודם שעשו להפחתת העמלה הצולבת לא הניב את התוצאה הרצויה של ירידה מקבילה בעמלות הסליקה של בתי העסק. "היינו מצפים שהתחרות בין הסולקים תגרום לכך שהירידה בעלות השולית של הסולקים תתורגם במלואה לירידה בעמלת בתי העסק, אולם הירידה לא התגלגלה במלואה".

הצעדים המרכזיים שרשות ההגבלים מציעה להוציא לפועל כדי להחדיר את כרטיס הדביט:

■ עמלה צולבת נמוכה ב-0.48% לעומת העמלה הרגילה (עומדת כיום על 0.7%)

■ ביטול עמלת ערוץ ישיר (עמלת שורה) בעסקאות דביט

■ מתן אפשרות לבתי העסק להעניק הנחות על תשלום בדביט לעומת עסקת כרטיסי אשראי

■ מתן גישה למערכות מתג כרטיסי האשראי לבנק הדואר

■ חיוב הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי שיאפשרו גם חיוב בשיטת הדביט

■ בחינת אפשרות שהמדינה תסבסד חלק מעלות החלפת המסופים בבתי העסק לכאלו המתאימים לעסקאות דביט

■ בחינת פיקוח על דמי כרטיס דביט

עוד כתבות

משפחת דהן / צילום: תמונה פרטית

הזוג שמרוויח 20 אלף שקל ולא יודע איך יצליח לגדל פה ילדים

כחלק מפרויקט "בין המאקרו למיקרו", גלובס מדבר עם הישראלים על מה שמאחורי המספרים היבשים ● והפעם: שיר ועמרי דהן מרחובות, שחשים פריבילגים יחסית בתור זוג שדואג רק לעצמו, "ועדיין, הכול פה קשה יותר"

בן קליגר / צילום: אייל טואג

קיבל פרס מפקד 8200, עבד במשרד ראש הממשלה ומגן על ארגוני ענק מפני סוכני AI

"במיקרוסופט למדתי מהמנהלים שלי, ביניהם אסף רפפורט, איך מפקסים ארגון, מסמנים מטרה ומגיעים אליה. זה היה בית ספר מטורף, ראיתי איך ארגון ענק זז בעולם משתנה" ● שיחה קצרה עם בן קליגר, מייסד משותף ומנכ"ל חברת הסייבר Zenity

סצנה מהסרט ''נדל''ן סיפור אהבה''. בני זוג שחצויים בנושא הדיור / צילום: צילום מסך מיוטיוב

כשהדירה נכנסת באמצע: למה ריב על נדל"ן יכול לחסל נישואים

ההחלטה הכלכלית שעבור בני זוג רבים היא המשמעותית ביותר, משמשת לא פעם כמבחן לחץ אולטימטיבי לקשר ● מהפערים בתפיסת הקהילה והקריירה ועד הוויכוח על השקעה מול מגורים: כך רכישת בית הופכת מהגשמת חלום להתנגשות חזיתית

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסה ביפן שברה שיא בציפייה להסכם עם איראן, מחירי הנפט יורדים

טראמפ מנהל שיחות עם איראן אך לדבריו הורה לא למהר לחתום על הסכם ● עם זאת, בשווקים אופטימיים ● במרבית הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר

גלית חמי / איור: גיל ג'יבלי

גלית חמי, עורכת כלכליסט, פורשת לאחר 18 שנה

טלטלה בעיתון הכלכלי מבית ידיעות אחרונות: אחרי פרישת המו"ל, גם העורכת הודיעה על סיום תפקידה

ההצבעה לוועדה לבחירת שופטים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המחסור, העומס והדיון בבג"ץ: מהי הוועדה לבחירת שופטים שעליה מתחולל מאבק עיקש?

שר המשפטים יריב לוין מסרב לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והצעד הזה מאותגר כעת בבג"ץ • איך בעצם פועלת הוועדה, ומה אמור לקרות בכנסת הבאה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הילה ויסברג וגלי וינרב בשיחה עם ד''ר שי מלצר ופרופ' טל דביר / צילום: יעל צור

המחקר שיוכל להזקין את המוח שלכם במעבדה - ולחזות את המחלות שתפגשו בעתיד

שיחה עם פרופ' טל דביר, ראש המעבדה להנדסת רקמות ורפואה רגנרטיבית באוניברסיטת תל אביב והמדען הראשי של חברת הביומד מטריסלף, וד"ר שי מלצר, מנהל התוכנית הלאומית לביו־קונברג'נס ברשות החדשנות ● על הדפסת איברים, היתרונות של ישראל בתחום והפוטנציאל הכלכלי

דיון בבג''ץ בעתירה לחייב את שר המשפטים יריב לוין למנות שופטים, היום (א') / צילום: דוברות הרשות השופטת

גרוסקופף: לוין מודה שצריך למנות למחוזי. למה הוא לא מכנס את הוועדה?

בג"ץ דן היום בפעם השלישית בעתירה הדורשת לחייב את שר המשפטים יריב לוין למנות שופטים ● בתום הדיון השופטים הורו ללוין להשיב עד יום שלישי, 26 במאי, האם הוא מוכן לפרסם בתוך שבועיים מועמדים לבתי המשפט המחוזיים בבאר שבע ובחיפה - אחרת יתנו פסק דין בעתירה

עמית גל, הממונה על שוק ההון / צילום: שלומי יוסף

נחשף בגלובס: רשות שוק ההון רוצה לאסור על חברות אשראי לתת טיסות ופרסים ליועצי משכנתאות

עפ"י טיוטה שפרסמה רשות שוק ההון, יועצים יוכלו לתקל תגמול מהלקוח בלבד, ויוטל איסור על מימון כנסים והטבות • ראש הרשות עמית גל: "חובתנו לוודא כי הצרכן מקבל ייעוץ המבוסס אך ורק על טובתו האישית" • חשיפת גלובס מלפני כחצי שנה בדרך להפוך לתקנה מחייבת

פרויקט רפא טריפל בירושלים / הדמיה: רן צרפתי הדמיות

היזם שרוכש 50 דירות בירושלים בבת אחת

יחידות הדיור שנרכשו מהוות חלק מפרויקט שנמצא כיום בבנייה, אשר עתיד לכלול כ-100 יחידות דיור, יחידות מסחריות ושטחי ציבור ● הדירות שנרכשו מיועדות להשכרה ארוכת טווח לתושבי האזור

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

בכיר לשעבר באוצר מציג: 5 צעדים להורדת יוקר המחיה בישראל

ארבעה חודשים לאחר שפרש, מנתח החשכ"ל לשעבר בראיון לגלובס את הפער בין נתוני הצמיחה המרשימים לסל הקניות, המשכנתא והפקקים ● אלו לדבריו המהלכים שיאפשרו למאקרו לחלחל לחיי היום-יום ● בין המאקרו למיקרו, פרויקט מיוחד

חוף גולן / צילום: איגוד ערים כינרת

רעידת אדמה הורגשה הערב באזור הכנרת

אין דיווחים על נפגעים או על נזק ● לפני כחודש דווח על רעידת אדמה בעוצמה של 4.7 שמקורה היה בלבנון והיא הורגשה גם בצפון הארץ

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

האסטרטג שמזהיר ממפולת כבר ביוני – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

החברות הגדולות חוזרות לזירה: הנפקות של מיליארדי שקלים בגל חדש ● שיא החשיפה למניות מול מזומן: האנליסטים מזהירים מהתפוצצות בועה ● רווחי שיא בבנקים, אבל המנהלים חוששים מהאיומים הנסתרים ● הבום בבינה המלאכותית בעיצומו: אילו סקטורים חייבים בתיק ואילו להתרחק מהם ● פריים אנרג'י זינקה ב-240% אחרי שהשוק פספס את תחום האגירה

רשות המסים לא תאהב לשמוע את זה: הצעד ששווה לכם עד מיליון שקל בפנסיה

הכסף הגדול של הפנסיה לא נמצא רק בחיסכון, אלא בניהול נכון מול רשות המסים ● הליך "קיבוע זכויות" מאפשר לכם להחליט איך לנצל את סל הפטורים שמעניקה המדינה - שמגיע השנה ל־976 אלף שקל ● מומחי פרישה עונים במדור חדש על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

טווח של עד 32 ק"מ: הטילים המבוקשים של ישראל שוגרו בניסוי חדשני

איחוד האמירויות מרחיבה את היכולות הטכנולוגיות שלה ורוכשת שליטה ביצרנית מנועים איטלקית ● טילים של רפאל שוגרו מרכב"ם גרמני כחלק ממיזם משותף ● תוכנית הדגל של טראמפ מוערכת בעלות של למעלה מטריליון דולר ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

60 עסקאות ביום: הבית הלבן מעולם לא ראה סוחר עצבני כמו דונלד טראמפ

השבוע פורסם דוח העסקאות של הנשיא האמריקאי וחשף מעל 3,600 עסקאות ברבעון, בסכומים שהצטברו ל־750 מיליון דולר ובארה"ב חוששים שההחזקות הפרטיות של הנשיא משפיעות על פעולותיו ● מאז שנכנס הנשיא האמריקאי לתפקידו, הוא הוסיף להון האישי שלו 1.5 מיליארד דולר ● איך לארה"ב אין חוק ניגוד עניינים?

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

ביג: פתיחת קניונים בארץ הגדילה הכנסות אך צניחה בשיערוכים חתכה את הרווח הנקי ב-57%

ירידה ברווח נבעה גם מהשפעות שליליות של התחזקות השקל כנגד היורו ● החברה תחלק דיבידנד בסך של 225 מיליון שקל לבעלי המניות ● אחת מנקודות החוזק - למרות "שאגת הארי", ירידה קלה בלבד בפדיונות במרכזי ביג בישראל

מדי מים של ארד / צילום: מצגת החברה

חברה ציבורית ראשונה מוציאה קווי ייצור מישראל בגלל הדולר

חברת מדי המים ארד דיווחה על העברת חלק מפעילותה לאיטליה ולמקסיקו, במטרה "לצמצם את השפעת ייסוף השקל על תוצאותיה הכספיות" ● "הדולר הוא גיים צ'יינג'ר", טוענים בהתאחדות התעשיינים, "העובד הישראלי יקר יותר לחברות ב–20%, מבלי שקיבל שקל אחד תוספת"

הבניין ברחוב עזה 30, בשכונת רחביה בירושלים

קנו דירה ב-9.3 מיליון שקל וישקיעו עוד מיליון לפחות בשיפוץ שלה

הדירה נמכרה ברמת מעטפת, והקונים יצטרכו להשקיע יותר ממיליון שקל להשלמת הבנייה ● בית ראש הממשלה, שמצוי 250 מטר מהבית, מהווה יעד להפגנות, מה שהופך את חיי התושבים שגרים בסמיכות אליו ללא פשוטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה רצה לבנות ממ"ד, השכן התנגד. מה קבעה המפקחת?

בית המשפט דחה בקשה לתביעה ייצוגית נגד אזורים בגין עיכוב ברישום זכויות דירה • ריינאייר חויבה לפצות נוסעים על טיסה שבוטלה אחרי נפילת הטיל בנתב"ג לפני כשנה • וגם: המפקחת על המקרקעין בחיפה קבעה כי פגיעה בכניסת אור ובאוורור אינה מצדיקה מניעת בניית ממ"ד בבניין משותף ● 3 פסקי דין בשבוע