גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תושב ת"א מוציא פי 2 על אופנה והנעלה מאשר תושב ירושלים

במקום השני והשלישי: תושבי חיפה ובאר-שבע ■ תושבי ישראל מוציאים 12.5 מיליארד שקל בשנה על אופנה והנעלה, ולמרות שתושב ירושלים מוציא את ההוצאה הנמוכה ביותר, כוח הקנייה בעיר הוא הגבוה ביותר - כמיליארד שקל

תושב תל-אביב-יפו הוא שיאן ההוצאות על הלבשה והנעלה - כך עולה מניתוח שערך "גלובס" על בסיס נתוני הלמ"ס. בזמן שתושב תל-אביב מוציא בממוצע 2,324 שקל בשנה על הלבשה והנעלה, תושב ירושלים מוציא 1,206 שקל בלבד - פער של 93%.

בירושלים פועל קניון מלחה של קבוצת עזריאלי, הנחשב לאחד הקניונים החזקים בישראל, אבל למרות זאת מתברר כי פדיונות העסקים בקניון מלחה, שחצו את רף המיליארד שקל בשנה, אינם משקפים את הוצאות תושבי העיר. בפועל, רוב התושבים מוציאים סכומים נמוכים במיוחד, ובממוצע, תושב ירושלים מוציא את הסכום הנמוך ביותר מבין 14 ערים גדולות.

ההוצאה הנמוכה יחסית בירושלים מושפעת בוודאי מהרכב האוכלוסייה בעיר, הכולל אוכלוסייה חרדית נרחבת, שבאופן כללי היא במצב כלכלי נמוך יותר. אלא שבאופן מפתיע, ההוצאה הממוצעת של תושב בבירה נמוכה אפילו מההוצאה של תושב בני-ברק - עיר המאופיינת בריכוז אוכלוסייה חרדית גדול יותר. הפער עומד על 11.5%.

באופן מפתיע, הן קבוצות הקניונים השוקדות כל הזמן על פיתוחם והן רשתות האופנה וההנעלה, אינן מודעות לרמת ההוצאות של התושבים בכל עיר. משיחות "גלובס" עם מספר רשתות אופנה והנעלה עולה כי התפיסה שלהן לגבי רמת ההוצאות בכל עיר רחוקה מרחק רב מהמציאות.

כך למשל, ברשת ההנעלה אלדו דירגו את ירושלים כאחת מ-3 הערים שבהן מחזיקה החברה בנתח השוק הגדול ביותר בהנעלה. בניתוח מאוחר יותר שעשתה הרשת לבקשת "גלובס" על בסיס המכירות ביחס למספר התושבים, התברר גם לה כי ירושלים בתחתית הטבלה של הרשת.

כמה מוציאים על הלבשה

לאחר הבדיקה הנוספת מסר סם נזרי, מנכ"ל ובעל רשתות הנעליים אלדו וספרינג, ל"גלובס" כי "נתח השוק הגדול ביותר שלנו הוא בערים באר-שבע, תל-אביב ורמת-גן. במקום השני פתח-תקווה, במקום השלישי חיפה וראשון-לציון, ובמקום האחרון העיר ירושלים. בירושלים יש הרבה אנשים, אבל להמון אנשים בעיר אין כסף".

בשנת 2012 הסתכמה ההוצאה הממוצעת של תושב ישראל על הלבשה והנעלה ב-1,674 שקל. תושב תל-אביב כובש כאמור את המקום הראשון בהוצאה לנפש. במקום השני נמצא תושב חיפה עם הוצאה של 1,822 שקל לשנה - פער של 22% מתל-אביב. במקום השלישי תושב באר-שבע (1,746 שקל), ואת החמישייה הראשונה סוגרים תושב ראשון-לציון (1,712 שקל) ותושב רמת-גן (1,705 שקל).

במקום השישי נמצא תושב העיר רחובות עם הוצאה של 1,663 שקל לשנה, ואחריו תושבי הערים בת-ים, חולון ונתניה עם הוצאה דומה של התושבים בכל אחת מהערים.

את הדירוג סוגרים תושבי אשדוד, בני-ברק, פתח-תקווה, אשקלון וירושלים.

רשת ההנעלה TO GO היא רשת דיסקאונט. הבעלים מאיר נג'בי אומר ל"גלובס" כי הרשת חזקה במיוחד בפריפריה, ואת החולשה בתל-אביב הוא מייחס דווקא לשטחי המסחר.

לדבריו, "כל משפחה ברמת-אביב ג' מוציאה הרבה יותר כסף על הלבשה והנעלה. תסתכלי על קניון רמת-אביב - ההוצאה שם ענקית. ברור שבתל-אביב ההוצאה לנפש מכל הבחינות היא הרבה יותר גבוהה, כי החתך הסוציו-אקונומי בתל-אביב יותר גבוה. מי שמרשה לעצמו לחיות בתל-אביב, יש לו הרבה יותר כסף. אנחנו מאוד חזקים בפריפריה, כולל כל מפרץ חיפה ובאר-שבע. היום הרבה יותר קל לי לתת מענה בערים הפריפריאליות מאשר בתל-אביב. אני רשת 'וואליו פור מאני' ולא יכול לשלם 600-700 שקל למ"ר שכר דירה. זה לא בליגה שלי".

לא כולל קניות של תיירים

לפי נתוני הלמ"ס, המתבססים על שנת 2012, היקף ההוצאה השנתית של תושבי ישראל על אופנה והנעלה עומד על 12.5 מיליארד שקל בשנה. סכום זה כולל את הקניות שעורכים תושבי ישראל בחו"ל, ואינו כולל את הרכישות של תיירים בישראל.

חנויות האופנה וההנעלה מהוות כמחצית מכלל העסקים בקניונים הגדולים. לפיכך, ההוצאה הכללית של התושבים בכל עיר על אופנה והנעלה היא נתון חשוב ובסיסי בתכנון של קניונים ומרכזי מסחר.

בנוסף, ההוצאה האישית הממוצעת של תושב בכל עיר היא נתון חשוב בתכנון המסחר ובקביעת התמהיל בין מותגי יוקרה, מותגים בינוניים ומותגי דיסקאונט.

בניגוד למזון, הזליגה לקניות מחוץ לעיר בתחום האופנה אמנם גדולה הרבה יותר, אך עדיין יש להניח כי ככל שמדובר בערים גדולות, התושבים מבצעים את עיקר הקניות בעיר מגוריהם. בנוסף, ככל שהקרבה הגיאוגרפית בין הערים גדולה יותר, כמו למשל תל-אביב וגבעתיים - כך זליגת הקניות מחוץ לעיר תהיה גדולה יותר.

לדברי מנכ"ל מליסרון, משה רוזנבלום, "בתל-אביב הקנייה הממוצעת הרבה יותר גדולה. אם תשאלי באיזו עיר קנו את מספר הפריטים הגדול ביותר, תל-אביב היא בטוח לא הראשונה, בגלל שהמחיר הממוצע לפריט בתל-אביב הוא גבוה יותר. נניח שההוצאה על נעליים בתל-אביב ובירושלים הסתכמה ב-10 מיליון שקל, אז להערכתי בירושלים קנו יותר בנעלי TO GO, ובתל-אביב קנו יותר באלדו. לקהל התל-אביבי יש נטייה לקנות את הפריטים היותר יקרים".

היקף ההוצאה על ביגוד והנעלה ב-14 הערים הגדולות עומד על 5.12 מיליארד שקל ומהווה כ-42% מכלל ההוצאה של תושבי ישראל.

חלקם של תושבי 14 הערים בכלל האוכלוסייה גבוה יותר מחלקם בקניות האופנה ועומד על 44.3%.

בלמ"ס מסבירים כי ייתכן שהפער נובע מהעובדה שההוצאה על ביגוד והנעלה בקרב ערביי ישראל גבוהה במיוחד, בזמן ששיעורם בקרב 14 הערים הגדולות אפסי.

מיליארד שקל בתל-אביב ובירושלים

בשתי ערים - ירושלים ותל-אביב-יפו - היקף ההוצאה השנתית על אופנה והנעלה מגיעה למיליארד שקל בקירוב. בתל-אביב פועלים 3 קניונים גדולים (עזריאלי, רמת-אביב ודיזנגוף סנטר), ואילו בעיר ירושלים יש קניון גדול אחד - קניון מלחה, מרכז עיר מפותח וקניונים קטנים יותר כמו קניון ממילא.

מאידך, בעיר באר-שבע הרוויה בקניונים ובשטחי מסחר, הוצאת תושבי העיר על אופנה והנעלה היא כשליש בלבד בהשוואה לירושלים ותל-אביב, ועומדת על 325.7 מיליון שקל.

הנתון הזה צריך להטריד את בעלי המרכזים המסחריים בעיר הדרומית. הוא מעיד על כך שההוצאה הגבוהה יחסית לנפש בבאר-שבע (במקום השלישי) אינה יכולה לחפות על מספר התושבים המועט יחסית בעיר.

בעיר חולון, שבה יש מיעוט יחסי של מרכזי מסחר, ההוצאה השנתית הכללית דומה לעיר באר-שבע ועומדת על 324.6 מיליון שקל. ללא ספק, פוטנציאל המרכזים המסחריים בחולון תלוי ביכולת שלהם לגורם לתושבים לבצע את הקניות בעיר ולא מחוצה לה.

מבחינת כוח קנייה המצרפי של תושבי העיר, חיפה נמצאת במקום השלישי, כשההוצאה השנתית של תושבי העיר על אופנה והנעלה נאמדת ב-481 מיליון שקל.

ראשון-לציון נמצאת מרחק לא רב מאחוריה עם הוצאה של 417.7 מיליון שקל. במקום החמישי כאמור העיר באר-שבע, ואחריה חולון, אשדוד (267 מיליון שקל), נתניה (260.7 מיליון שקל), פתח-תקווה (256.6 מיליון שקל), רמת-גן (228.3 מיליון שקל), בת-ים (212.2 מיליון שקל), בני-ברק (200.6 מיליון שקל), רחובות (172.4 מיליון שקל) ואשקלון, החותמת את דירוג 14 הערים עם הוצאה שנתית של 169 מיליון שקל.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"