גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קוקה-קולה ישראל חשודה שניצלה את כוחה המונופוליסטי

עפ"י החשד, קוקה-קולה ישראל התנתה את ההנחות על מוצרי קוקה-קולה ברכישת מוצרי טרה ■ בכירים בחברה נחקרו ברשות ההגבלים ■ ח"כ מרגלית: "מונופול שתוצאותיו הכספיות לא ידועות הוא מרשם בדוק לעליית יוקר המחיה"

רשות ההגבלים העסקיים פתחה בחקירה נגד החברה המרכזית למשקאות קלים (קוקה-קולה ישראל), בחשד כי ניצלה את כוחה המונופוליסטי בתחום המשקאות והפרה את המגבלות החלות עליה כמונופול - כך נודע ל"גלובס". ‏

בשבועות האחרונים ניהלה רשות ההגבלים חקירה סמויה נגד קוקה-קולה ישראל. החקירה הפכה לגלויה ביום שני השבוע, וככל הידוע זומנו לחקירה שורה של בכירים בחברה.

על-פי החשד, קוקה-קולה ישראל ביצעה התניות צולבות. במסגרת זו קידמה החברה את מכירת מוצרי טרה באמצעות התנאים המסחריים על מותגי המונופול של החברה ובראשם המותג קוקה-קולה.

החשדות לכאורה מיוחסים לפעילותה של קוקה-קולה ישראל הן בקרב רשתות השיווק והן בקרב השוק המוסדי, כמו למשל ברשתות הקפה.

כך למשל, על-פי החשד, החברה התנתה את מתן ההנחות על מותגי קוקה-קולה ברכישת מוצרי טרה. לחילופין, החברה איימה לכאורה על גורמים בשוק המוסדי כי אם לא ירכשו את מוצרי טרה, לא יקבלו הנחות על קוקה-קולה.

איציק תמיר משמש כמנכ"ל קבוצת קוקה-קולה ישראל, ורוני קוברובסקי הוא נשיא הקבוצה.

קבוצת קוקה-קולה ישראל היא חברה פרטית הנמצאת בבעלותו של מוזי ורטהיים. הקבוצה מחזיקה בבעלות מלאה על החברות טרה, פריגת, נביעות ומבשלות בירה ישראל המשווקת את מותגי הבירה קרלסברג, טובורג, סטלה ארטואה, גינס ועוד. בנוסף, לקבוצה יש פעילות ברומניה הן בתחום המשקאות והן בתחום מוצרי החלב עם המותג מולר.

קוקה-קולה היא השחקנית הגדולה ביותר בשוק המשקאות, ובקטגוריית משקה הקולה השחור יש לחברה מונופול מובהק. ‏

לפי נתוני סטורנקסט, בשנת 2013 החזיקה קוקה-קולה ישראל בנתח כספי של 6.8% בכלל שוק המזון והמשקאות, אחרי שרשמה היחלשות של 1.2% במכירות לצרכן. באותה תקופה כלל מכירות השוק עלו ב-3.9%. מי שגרר את הקבוצה להיחלשות היא חברת טרה, שלפי סטורנקסט חתמה את אשתקד עם ירידה של 5.1% במכירות, במחירים לצרכן. ‏

אין זו הפעם הראשונה שרשות ההגבלים מנהלת חקירה נגד החברה המרכזית למשקאות. בחודש אוקטובר 2000 פתחה רשות ההגבלים בחקירה נגד קוקה-קולה ישראל בחשד שניצלה את כוחה המונופוליסטי לצורך שיווק המים המינרליים של נביעות.

החקירה נפתחה אז בעקבות תלונות שהגישו לרשות ההגבלים החברות טמפו ומי עדן. בתלונות נטען כי קוקה-קולה ישראל העניקה ארגז נביעות מתנה ברכישה של כמות מסוימת של קוקה-קולה, ובכך החדירה את המותג נביעות לרשתות השיווק.‏ בנוסף טענו המתלוננים כי החברה המרכזית הציעה לרשתות השיווק לקחת מהן את המים המינרליים של המותג המתחרה מי עדן ולהחליפם בנביעות.‏

רשות ההגבלים העסקיים סירבה להגיב להגיב לידיעה.

מקוקה-קולה ישראל נמסר בתגובה: "הטענות הנזכרות בידיעה לא מוכרות לנו. החברה מקדמת בברכה כל בדיקה של רשות ההגבלים העסקיים, איתה החברה נמצאת בקשר שוטף. החברה מקפידה על קיום כל הוראות חוק ההגבלים העסקיים הקפדה יתרה, ולא ידוע לחברה כי נפל איזשהו פגם במעשיה".

ח"כ אראל מרגלית (העבודה) מסר בתגובה: "מונופול שהתוצאות הכספיות שלו לא ידועות הוא מרשם בדוק לעליית יוקר המחיה. הצירוף של מונופול שיש לו גם ערוץ טלוויזיה, זו סכנה לדמוקרטיה".

ח"כ מרגלית הגיש הצעת חוק לפיה מובילי שוק בתחומם יחויבו לפרסם את הדוחות הכספיים לציבור. לדבריו, "זה לא יכול להיות שהציבור יודע כמה מרוויח בנק פועלי אגודת ישראל ולא יודע כמה מרוויח קונגלומרט כמו קוקה-קולה או טרה".

שוק המשקאות בישראל

אימפריה שמוכרת ביותר מ-5 מיליארד שקל בשנה / רקע

מי שעומד מאחורי פרת המזומנים הגדולה בישראל, האחראית ל-40% מכלל מכירות המשקאות בישראל, הוא מוזי ורטהיים, שגויס לקוקה-ישראל כשכיר ממש עם הקמתה, ב-1968, ושימש מנכ"ל שלה בין 1973 ל-1980.

הקמת הסניף הישראלי הייתה החזון של איל ההון היהודי-אמריקאי אייב פיינברג, שהיה מקושר לנשיא ארה"ב המנוח ג'ון קנדי. הוא ניסה להקימה כבר ב-1949, אך קיבל את הזיכיון רק כעבור 16 שנה. עם השנים רכש ורטהיים 25%-65% מהמניות משותפיו של פיינברג.

לאחר שפיינברג הלך לעולמו, ורטהיים רכש את מניותיו לפי שווי מוערך של כרבע מיליארד דולר.

קוקה-קולה ישראל הפכה את ורטהיים למיליארדר, ומאז עסקיו רק הלכו והתרחבו: יש לו החזקות בבנק מזרחי-טפחות, בזכיינית ערוץ 2 שידורי קשת, בחברת הנדל"ן אלוני חץ ועוד. ורטהיים מחזיק גם בקרקעות ברחוב יגאל אלון בתל-אביב (8 דונם) שבהן פעלו עד לפני כשנה מחלבות טרה ושוויין יותר מ-100 מיליון שקל. בשנת 2009 אישרה המדינה מענק לחברה בגובה 118 מיליון שקל כדי להעביר את המחלבות לפארק תעשיות נועם בדרום.

קבוצת קוקה-קולה מחזיקה בבעלות מלאה על החברות טרה, פריגת, נביעות ומבשלות בירה ישראל המשווקת את מותגי הבירה קרלסברג, טובורג, סטלה ארטואה, גינס ועוד. כמו כן, לקבוצה יש פעילות בינלאומית: היא זכיינית בירה טובורג בטורקיה, ויש לה מפעל ומערכת שיווק והפצה במדינה. הקבוצה פועלת גם ברומניה בתחום הבירות (קרלסברג) ובתחום מוצרי החלב (המותג מולר).

קוקה-קולה ישראל היא השחקנית הגדולה ביותר בשוק המשקאות, ובקטגוריית הקולה השחור יש לחברה מונופול מובהק.

לפי נתוני סטורנקסט, בשנת 2013 החזיקה קוקה-קולה ישראל בנתח כספי של 6.8% מכלל שוק המזון והמשקאות, אחרי שרשמה היחלשות של 1.2% במכירות לצרכן. באותה תקופה עלו כלל המכירות בשוק ב-3.9%.

מי שגרר את הקבוצה להיחלשות היא טרה, שלפי סטורנקסט חתמה את 2013 בירידה של 5.1% במכירות, במחירים לצרכן.

לפי הערכות, מחזור מכירותיה של קוקה-קולה ישראל עומד היום על יותר מ-5 מיליארד שקל בשנה. דוחותיה הכספיים לא פורסמו מעולם, אך בשוק מעריכים כי החברה נהנית מרווחיות גבוהה במיוחד, והרווח הגולמי עומד על כ-50%.

בשנים האחרונות ורטהיים אינו פעיל בקוקה-קולה ישראל אך מעודכן בכל המתרחש בה. ב-2012 העביר בפועל את המניות לילדיו - דודי ורטהיים קיבל 63% מהמניות, ששוויין הוערך ב-2.5 מיליארד שקל; ויתרת המניות, בשווי של כ-1.5 מיליארד שקל, עברה לבת דרורית. ורטהיים הכתיר את בנו ליורשו בקבוצה. הבת תפסה את המושכות בזכיינית קשת.

האדם החזק היום בקבוצה הוא רוני קוברובסקי, נשיא קוקה-קולה ישראל, שנחשב מנהל דומיננטי, ועל פיו יישק דבר. הוא מחזיק במניות בנביעות ומבשלות בירה בינ"ל, ולפי הערכות הוא מזיק באופן ישיר ב-15% ממניות חברת הבירה ברומניה. לפי הערכות, שווי ההחזקות הכולל של קוברובסקי עומד על 90-100 מיליון שקל.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות