גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטעמי צפון-אפריקה: קבלו מתכונים לתבשילים האותנטיים

פרויקט מקסים במסעדת "המוציא" הירושלמית, של אבי לוי: במסגרת חיפושיו אחרי תבשילים צפון-אפריקאיים מעניינים, מצא לוי נשים מרוקאיות, אלג'יראיות וטוניסאיות, בישל איתן, למד מהן, והמנות שלהן יוגשו החודש במסעדה

מעטים הם בוגרי תוכניות הריאליטי שיודעים מה לעשות עם 15 דקות התהילה שניתנו להם. אבי לוי, המאסטר שף של העונה השנייה, מינף את הניצחון שלו בתבונה רבה. לפני כשנתיים, נישא על גל אהבת הקהל, פתח לוי את המוציא, מסעדה יפהפייה, השוכנת בחלל ירושלמי עתיק ומגישה תבשילים ביתיים, צפון אפריקאיים. לוי מבשל שם יומיום את הנשמה שלו, בדיוק כמו שעשה בתוכנית.

כך קרה שהבחור שובה הלב הזה גרם לי להזיל דמעה פעמיים: פעם אחת כשסיפורו האישי כנרקומן גמול (טרי) נחשף בתוכנית, פעם שנייה כשפתח לפניי את הסירים הרבים במסעדה ונתן לי לטעום מתבשיליו הנהדרים: דגים ברוטב שרמולה, קציצות דג ברוטב פיקנטי עם לימונים ועם שום, ממולאים של אימא מרים, תבשיל כתף ברוטב עגבניות, קציצות אלג'יראיות עם תבשיל כרוב ועם בצל (בולט), צלי בשר ותפוחי אדמה בבישול פתילייה ארוך (לח'ם מקאלי) וכמובן עוגות ועוגיות היויו (עוגיות ממולאות שקדים ומצופות קוקוס), הספינג' והשבקייה שאמו מכינה מדי יום בגומחה המקושתת במסעדה.

קול קורא לתבשילים מעניינים

אבל לוי אינו מסתפק בעובדה שהמסעדה שלו שמחה ומלאה (מה זה מלאה, עומדים בתור). הוא לומד, חוקר ומתפתח כל הזמן. לפני כמה חודשים נסע למסע קולינרי במרוקו כדי לחקור את מקורות האוכל שהוא מבשל ולקבל השראה. לאחר שאכל במסעדות יוקרה והתאכזב ("הן מגישות אוכל אירופי ולא מרוקאי אותנטי; זה לא רק טעות, בעיניי, זה גם מעצבן"), שאל את חבריו איפה מסתתר האוכל המקומי, המסורתי. "בבתים", אמרו לו. הוא ביקש שייקחו אותו לשם - ואכן, גולת הכותרת של הביקור הייתה המפגש עם הבשלניות היהודיות הביתיות, ה"מאמות" כפי שהוא מכנה אותן. "גיליתי במטבח שלהן, הממוקם במרתף הבית, אוצר עצום", הוא אומר.

אחד התבשילים שהשאירו בו חותם היה מנה של דג בורי שהוגשה בערב שבת. "יש להן שיטת בישול מפורסמת בשם שארבו - בישול ארוך על פחמים. נתחי הבורי ניצלו במשך 12 שעות עם העצם. במהלך הבישול עצמות הדג התפרקו לגמרי והפכו לחלק מהתבשיל, שלווה בתערובת תבלינים מרוקאית; זה היה מעדן. הבישול שלהן מאוד מדויק. יש להן מיומנות ידיים מדהימה. הן לא עובדות עם משקלים ולא טועמות במהלך הבישול את האוכל. שלא לדבר על פרקטיקת הבצק המדהימה שלהן. ראיתי הרבה קונדיטורים בחיי, אבל כמו שהן פותחות, מתפיחות ומטפלות בבצק לא ראיתי".

המפגש עם המאמות הוליד אצלו רצון וצורך לחפש תבשילים מסורתיים גם כאן. הוא פרסם בדף הפייסבוק שלו "קול קורא", שבו ביקש מהקהל להציע תבשילים צפון אפריקאיים מעניינים. "חיפשתי מנות מיוחדות, שהולכות ונעלמות, מנות שאני לא מכיר. רציתי להיות מופתע. היה לי חשוב לגלות את המנות האלה ולתת להן חשיפה, מתוך כבוד למאמות שמבשלות אותן ואף אחד, מלבד משפחותיהן, לא נהנה מהן".

הגיעו אליו מאות פניות, מהן בחר לוי שלושה תבשילים של שלוש נשים: פקיילה טוניסאית - תבשיל בשר בבישול ארוך עם תרד, כוסברה, נענע ועם שעועית, מעשה ידיה של עליזה דיין, ילידת טוניס, שאהבתה הגדולה היא אוכל מבית אימא וסבתא; חסינת דלפג'יל מרוקאי - תבשיל בקר ועלי צנון, שעליו אמונה עליזה עוזר מירושלים; ומונדיגז - קציצות בקר קטנות בתוספת אפונה ושומר, של ג'ולייט טובול מאשדוד.

השבוע פגשנו בהמוציא שתיים מהן. ראשונה הגיעה ג'ולייט טובול, מלווה בבתה סמדר (אחת משישה) ובנכדתה מורן (אחת מ-21 נכדים ו-18 נינים). טובול עלתה לארץ מאלג'יר ב-1961, כשהיא כבר נשואה ואם לחמישה. פניה נאות ומטופחות, ו-80 שנות חייה אינן ניכרות בהן. היא בקושי מדברת עברית, אלא צרפתית (בתה ונכדתה מסייעות לנו בשיחה), ונראה כי המעמד מביך אותה מעט. "זה מאוד מרגש אותי", היא מסמיקה, "אף פעם לא שאלו אותי שאלות".

את התבשיל שהכינה ללוי למדה מחמותה, שאיתה בישלה מאז נישאה בגיל 15. "זה תבשיל שאני מכינה למשפחה בחגים, בעיקר בפסח", היא מספרת. בנותיה וכלותיה מכינות אותו גם, "אבל זה לא יוצא אותו דבר", מציינת נכדתה. אני שואלת אותה למקור שם המנה, מונדיגז; היא לא בטוחה. "חמותי דיברה ספרדית, וככה היא קראה לה". הקציצות של טובול קטנות, נימוחות ולימוניות. אהבתי במיוחד את השומר המבושל שהתלווה להן.

העלים של הארנב

בהמשך הצטרפה אלינו עליזה עוזר, אלמנה בשנות ה-50 לחייה, שריסקה את לוי כשהגיעה למסעדה עם סיר קטן ובו תבשיל בקר ועלי צנון (פג'יל, במרוקאית). "חוץ מזה שהמנה שלה הייתה טעימה ברמות, היה בה הרבה כבוד והערכה לאוכל, מפני שהיא מורכבת מעלי צנון - חומר גלם שלא משתמשים בו בדרך כלל, אלא זורקים לפח".

עוזר עלתה לארץ ממרוקו ב-1968, בהיותה בת 9, והתיישבה עם משפחתה בירושלים. "אימא שלי לא רצתה לשמוע על שום מקום אחר", היא אומרת בחיוך, ומספרת באריכות על התבשיל שהכינה. "זה תבשיל שמסמל בעיניי משפחתיות, כי הוא דורש מאמץ. לוקח זמן לנקות ולקלף את עלי הצנון. לכן, כשמישהו במשפחה מכין אותו, כולם מתאספים".

היא למדה מאמה להכין אותו. "בכל פעם שהיינו הולכות לשוק ומבקשות מהמוכר את העלים של הצנון הייתי מתביישת. פעם היא שלחה אותי לעיר העתיקה לבד לקנות את העלים. התביישתי להגיד למוכר שאימא שלי עושה עם זה אוכל, אז אמרתי לו שיש לי ארנב ושאני צריכה להאכיל אותו. הוא אמר, 'אין בעיה, אתן לך ארגז עם שאריות חסה'. אמרתי לו, 'הארנב שלי לא אוהב חסות, הוא אוהב רק עלי צנון'. את מבינה, אז לא היה לי נעים, היום אני גאה בזה".

המנות של עוזר, של טובול ושל דיין יוגשו במשך חודש בהמוציא. מדי ראשון יארח לוי אחת מהן במסעדה.

חסינת דל' פג'יל מרוקאית

חומרים (לכ-5 מנות): 1 קילוגרם בשר עגל, 1 קילוגרם עלים של צנון, 4 לימונים פרסיים, חצי כוס שמן, 1 ראש שום טרי, 1 כפית גדושה פפריקה מתוקה, 1 גמבה אדומה גדולה חתוכה לקוביות, 3 פלפלים יבשים אדומים חצויים לשניים, 1 כפית פלפל שחור (או לפי הטעם), מעט צ'ילי חריף.

הכנה: מבשלים את הבשר במים עד לרתיחה. מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל כשעה, או עד שהבשר רך. בינתיים מסירים את עלי הצנון, מנקים מסיבים, שוטפים ומוסיפים אותם לסיר הבשר. מוסיפים את התבלינים ואת הפלפלים ומבשלים במשך כ-90 דקות, או עד שהבשר והעלים רכים ונוזלי הסיר (הרוטב) הופכים לסמיכים.

מתכון של עליזה עוזר

פקיילה טוניסאית

חומרים (ל-7 מנות): 1 קילוגרם תרד נקי מגבעולים ושטוף, חצי כוס שמן זית, 1 בצל גדול שטוף וקצוץ, 1 חבילה כוסברה שטופה וקצוצה, 1 חבילה גדולה של נענע (רק העלים) שטופה וקצוצה, 2 כפות נענע יבשה מפוררת, 2 כפות כורכום, 1 כף פלפל שחור, 1 כף בהרט טוניסאי, מלח לפי הטעם, 4 כוסות שעועית לבנה מושרית ומבושלת במים עד לריכוך, 1 קילוגרם בשר (כתף שריר), 2 נתחים של אוסבוקו (כ-1,200 גרם).

הכנה: קולים את התרד במחבת גדולה ומוסיפים שמן בהדרגה עד להשחמה (זהירות, לא לשרוף). מוסיפים את הבצל, את הכוסברה ואת הנענע הטרייה וממשיכים לצלות עד שהתערובת הופכת למשחתית. מכבים את הלהבה. מעבירים מעט משמן התרד לסיר וצולים בו את נתחי הבשר מכל הכיוונים. מניחים מעל את השעועית ומעליה את התרד הקלוי ואת התבלינים. מכסים במים חמים ומביאים לרתיחה. טועמים, מתקנים תיבול, ולאחר 10 דקות מכניסים את הסיר לתנור שחומם מראש ל-100 מעלות. משהים במשך כל הלילה.

מתכון של עליזה דיין

קציצות מונדיגז אלג'יראיות

חומרים (לכ-60 קציצות קטנות): לקציצות - 1 קילוגרם בשר בקר טחון, חופן פטרוזיליה קצוצה, 6 שיני שום קצוצות, 1 כפית מלח, 1 כפית פלפל שחור, קורט אגוז מוסקט, 1 כף שמן, מעט כורכום, פרוסת לחם רטובה. לרוטב - 6 שיני שום קלופות קצוצות, 5 כפות שמן, 1 עלה דפנה, מיץ מלימון שלם, חצי כפית כורכום, קורט פלפל שחור. לתוספות - 3 פקעות שומר חתוכות לפלחים, 6 שיני שום קצוצות, 800 גרם (1 חבילה) אפונה ירוקה קפואה, 1 כפית מלח, חצי כפית פלפל, חצי כפית כורכום.

הכנה: הקציצות - מפוררים את הלחם הרטוב לחתיכות. מערבבים בקערה את הלחם יחד עם התבלינים, השום, הפטרוזיליה, השמן ועם הבשר לכדי תערובת אחידה. יוצרים מהתערובת קציצות קטנות בגודל של כדור פינג פונג. הרוטב - מטגנים שיני שום בסיר רחב עם שמן. מוסיפים עלה דפנה, כורכום ופלפל שחור. מוסיפים את הקציצות אל הסיר. מכסים במים ומבשלים למשך 45-60 דקות על להבה נמוכה-בינונית עד שהמים מתאדים והקציצות מקבלות גוון חום. בסמוך להגשה סוחטים לתוך הסיר את מיץ הלימון ומערבבים היטב. אפונה ושומר - מטגנים את פלחי השומר והשום ב-3 כפות שמן זית במשך 15 דקות. מכסים את השומר במים, מוסיפים את האפונה ואת התבלינים. ממשיכים לבשל כרבע שעה נוספת עד שהנוזלים מתאדים ומצטמצמים. מערבבים יחד עם הקציצות ומגישים.

מתכון של ג'ולייט טובול

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי