גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעלית בקצה המסדרון

מה קורה בכניסה לבית חולים שבכולנו נדבקת טיפשות זמנית

א.

בשבוע האחרון בילינו כולנו לא מעט זמן תקשורתי במסדרונות בית החולים הדסה. אני לא בטוח שיש לי הרבה מה לחדש בסוגיה. כולם מאשימים את כולם וכולם צודקים כי כולם אשמים, והכי אשמים הם העובדים, כמו תמיד, בכל מקום.

העובדים, אם הבנתי נכון, הם כמו וירוס שחודר לארגון מלמטה ולא נח לרגע עד השלמת המשימה: לשדוד את הארגון ולחסלו. כוח ההרס הדמוני של העובד הישראלי המאורגן עז הוא וכביר, ואלמלא קומץ נחוש של בעלי הון עשויים ללא חת, מנהלים גיבורים ופוליטיקאים עם עמוד שדרה ועם חזון - כבר מזמן העובדים היו גומרים פה על כולנו. המזל של כולנו, כחברה, הוא שיש מי שדואג להחליש את העובדים.

אז מאחר שכל השבוע רק מדברים על העובדים, אני דווקא לא אדבר עליהם ולו מילה. ובכל מקרה, העניין המרכזי שלי בפרשת הדסה הוא לאו דווקא העובדים, אלא יותר מסדרונות בית החולים שבהם הם מהלכים.

מסדרונות ארוכים, רחבים, מוארים יפה ובעייתיים אקוסטית. אני אוהב מסדרונות כאלה. בזמן האחרון, לא חשוב עכשיו למה, יצא לי לבלות קצת במסדרונות של בית חולים אחר (ורק אומר כאן שהכול בסדר ושעובדי בית החולים שבהם נתקלתי היו כולם עלא כיפק, מהאיש היושב בעמדת המודיעין ועד האיש היושב בכיסא המנכ"ל, כולל כל מה שביניהם).

מסדרון של בית חולים זה מקום שעושה לך משהו. זה לא מקום, כמו שאומרים הצעירים, זה מצב. צירוף המילים לבדו - מסדרונות בית החולים - כבר שולח רוח קרה במורד עמוד השדרה. אתה מסתובב במסדרונות האלה ואתה כבר לא אתה. נדמה שבכניסה לבית החולים אנחנו משילים מאיתנו כל שריד להיגיון בסיסי, לידע כללי, לניסיון חיים וליכולת ניווט. כולנו נדבקים במין טיפשות זמנית. לדעתי הם שמים משהו במערכת מיזוג האוויר.

ב.

וכך, אנשים בעלי השכלה תיכונית לכל הפחות הופכים באחת לחסרי ישע. הליך פשוט וקל של לקחת תיק מנקודה א', להדביק עליו מדבקות בנקודה ב' (הכול קצת כמו בגן ילדים), להראות אותן בנקודה ג' למישהו שייתן לך לחכות קצת זמן מחוץ לנקודה ד', ובסוף לחזור לנקודה א'. משהו, שאתה יכול לעשות בעשרים דקות עם יד אחת קשורה מאחורי הגב ואפילו ליהנות, הופך לאודיסיאה מפרכת של שעות. אתה פשוט לא מצליח להגיע מב' לג'. הנקודות לא מתחברות.

אמרו לך שמאלה עד הסוף ואז ימינה ולעלות במדרגות. יצאת לדרך, ואחרי שנייה וחצי אתה כבר לא בטוח: זה היה ימינה במסדרון הראשון ואז לרדת במדרגות, נכון? הכול מתערפל. ואין מדרגות.

ליתר ביטחון אתה שואל מישהו; הוא לא יודע בדיוק אבל יש לו רעיון. הוא מצביע לכיוון מסוים; אתה עושה בדיוק ההפך. לחזור מד' לא' אין לך שום סיכוי, ואתה יודע את זה.

אם עשית את הטעות שכולם עושים וסימנת לעצמך מעין סימני דרך של עמי ותמי: בחרת נקודת התייחסות במרחב כמו עגלת קפה, נגיד, תמצא את עצמך מול אחת משתי האופציות: או שיש במתחם מספר אין-סופי של עגלות קפה זהות, או שיש רק אחת ואתה חג סביבה במעגלים חסרי תוחלת. לא מן הנמנע שבשלב כלשהו תמצא את עצמך בחניון תת-קרקעי ותבלה כשעה בניסיון להיחלץ משם.

נואש, אתה מביט בשלטים המכוונים. כמה חבל שאף שאתה בגוש דן הם כתובים בשפה שאינך מכיר ומצוירים עליהם סמלים שאינך יכול לפענח: זה נראה כמו חץ, מעניין מה זה אומר. השלטים היחידים שאתה בכל זאת מצליח לקרוא לא אומרים לך דבר: מה זה "למגדל הישן", ולמה מישהו חושב שאתה הארכיאולוג הרשמי של המקום. רגע, אתה שואל את עצמך, באתי מהחדש או מהישן?

בצר לך אתה פונה אל המעלית, שם תקבל את ההוכחה הטובה ביותר לכך שאתה לא לבד.

ג.

בכל הפעמים שבהן עמדתי וחיכיתי למעלית ניגשו אנשים ושאלו: סליחה, המעלית הזאת עולה או יורדת? השאלה הזו הפליאה אותי מאוד בהתחלה. בן אדם, חשבתי לעצמי במין התנשאות, תרים את הראש טיפה למעלה: יש שם משולש אדום גדול כזה שכיוון קודקודו המחודד יענה לך על השאלה. לא חבל על שש מילים? (סבי עליו השלום סיפר לי פעם שאדם נולד עם כמות מוגבלת של מילים).

במעליות משגשגת הטיפשות הזמנית. אנשים שמפעילים מכונות מורכבות על בסיס יומיומי או לפחות יודעים להפעיל שלט, לא מצליחים, פשוט לא מצליחים, להבין פתאום את הקונספט של מעלית. זו הפעם הראשונה שבה הם נתקלים בזה, והם קצת חשדנים. רגע, זאת עולה או יורדת? וההיא? יורדת? מה זה הכפתור הזה, כאן לוחצים? לעלות, כן?

ובכל מעלית כמעט יש כאלה שנמצאים בה בטעות, מה שגם יכול מאוד להפליא בהתחלה. בן אדם, אני חושב לעצמי, איך מי שלא יכול להפעיל מעלית מצליח לשרוד בעולם הזה? הרי שרוכי נעליך שרוכים, אדוני, ואת גברתי, נראה שאת יודעת להפעיל טלפון סלולרי. מה אתם עושים פה? מה בחץ האדום המהבהב החשמלי מעל משקוף המעלית לא הבנתם? מה?

להפתעתך, זה קורה גם לך. אחרי כמה פעמים גם אתה הופך לכזה. אי-אפשר להאשים אותך, בן אדם, כבר שעתיים שאתה עוקב אחרי חצים שלא הובילו אותך לשום מקום. הכול כבר נראה מעורפל בשלב הזה, אתה כבר לא יודע כמה זמן אתה פה, אבל זה נראה הרבה, ואתה רעב אבל אין לך תיאבון, או להפך.

אז כן, אני רואה את המשולש האדום מעל המשקוף, הוא מצביע כלפי מטה. יופי, אבל במה הוא שונה מכל האחרים? כבר עליתי עם מעליות יורדות, כבר איבדתי תקווה למצוא את דרכי חזרה במסדרונות. לא יזיק לשאול מישהו רק כדי להיות בטוח. ולא שזה יעזור לי, הרי בכל מקרה לאף אחד אין מושג, אז אני סתם אומר בקול, לא רם מדי, שאף אחד לא ישמע: סליחה, המעלית הזאת עולה או יורדת, כמו כל האנשים האחרים, ומתנחם. כולנו במעלית הזאת ביחד. עולה או יורדת? התשובה היא בכל מקרה כן.

זאת בעצם מין סיסמה שלנו, האנשים האבודים של המסדרונות הארוכים - כשאנחנו אומרים סליחה, המעלית הזאת עולה או יורדת, אנחנו מזדהים זה בפני זה, מניפים מעין דגלון: אני בסדר, בן אדם, גם אני כמוך, אין לי מושג מה אני עושה פה. אני לא מכאן. כי אולי בעצם כל הבלבול, החרדה, הדיסאוריינטציה, הטיפשות הזמנית (גם אם אין-סופית בזמן שהיא נמשכת) - כל אלה הם שם רק כדי להסיח את דעתנו מהעובדה שזה נו, איך קוראים לזה, בית חולים; ובבית חולים מטבע הדברים הבן אדם מתחיל לחשוב לעצמו מחשבות.

העובדה שהמסדרונות מלאים באנשים שחולים בשלל מחלות ובאנשים שמרפאים אותן תורמת את שלה. כל זה יכול מאוד לבלבל את הבן אדם. בנסיבות שכאלה, אין כל-כך על מה להתפלא כשאתה לא מצליח להבין (בשלב ראשון) ומסרב לקבל כפשוטו (בשלב השני) את כיוון הקודקוד של משולש חשמלי מהבהב בצבע אדום. החיים הרי כל-כך לא צפויים. ומבלי שתרצה נופלת עליך תוגה ספציפית, שונה מהותית מתוגת מסדרון המשרד הממשלתי, למשל, או מתוגת מרכזי השירות.

ד.

כמה שביר הכול, הא? בית חולים ממש יכול להזכיר לך את זה. אבל בסוף מגיע הקטע הטוב, זה שבמסגרתו אתה יוצא החוצה מבית החולים, מרכיב את משקפי השמש, ומאליו חוזרות אליך אחת אחת התכונות שנעלמו: אתה מתמצא במרחב, קורא, כותב ומבין את השפה ויכול שוב להסיק מסקנות הגיוניות. אתה עוטה מחדש את הפסון שלך, כשריון. עד שתחצה את הכביש ותעלה על אוטובוס העירה כבר תשכח שהיית שם.

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר