גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יכולנו להרוויח יותר מ"וייבר"

ישראל חייבת לאמץ מדיניות מיסוי אטרקטיבית עבור חברות היי-טק

עסקה, שבה חברה בת 4 שנים, 150 עובדים, 300 מליון משתמשים (!) והכנסות מועטות, נמכרה בשווי דמיוני של תשע מאות מליון דולר, היא ללא ספק אחד השיאים שבהם היו עד כה מעורבים יזמים ישראלים. מבלי להפחית במאומה מההישג של waze - מבחינת ההחזר למשקיעים (בוייבר הושקעו כ 30 מליון דולר בלבד), רווחי היזמים וכמות המשתמשים, עסקת וייבר נראית אפילו יותר מרשימה.

מכירת חברת וייבר לקונצרן היפני ראקוטן, היא לפיכך, בראש וראשונה אקזיט מרשים ביותר, אם לא מדהים בעוצמתו.

מייד עם היוודע דבר העסקה, עלו - כמעט כמו ברפלקס מותנה - קולות התהייה וההתמרמרות.

ראשית, העיסוק הצפוי בשאלת "הרווח למדינה" - החברה רשומה בקפריסין ומה נרוויח או נפסיד אנחנו, אזרחי ישראל, בגלל עובדה זו.

שנית, הטענה שהנה עוד דוגמא לחברה שלא רצתה ״ללכת עד הסוף״, ומוביליה החליטו למכור אותה בטרם עת. "עד מתי נמכור ולא נגדל כאן חברות גדולות", נכתב בלא מעט מקומות ביומיים האחרונים.

לבסוף, שוב הדלפה של עסקה, עוד בטרם נחתמה, שוב הכחשות מיותרות ושוב תהייה - איך לעזאזל אנחנו רואים פעם אחר פעם ידיעות על עסקאות טרם נחתמו?

אתייחס לכל אחת מהטענות האלה:

נתחיל מהמיסוי. וייבר אכן רשומה כחברה קפריסאית. זו אינה המצאה ייחודית של יזמים ישראלים. האי השכן לנו נוקט במדיניות מיסוי נוחה ביותר מבחינת מס חברות ודיבידנדים, דבר שהופך אותו לאטרקטיבי עבור חברות בינלאומיות, במיוחד כאלה שמתעתדת להקים חברות בת במקומות שונים ברחבי העולם.

חברה "ישראלית" בינלאומית גדולה, שכבר נהנית שנים מהמעמד הקפריסאי שלה היא אמדוקס, המעסיקה בישראל אלפי אנשים, אבל גם בקפריסין וברחבי העולם. היזמים של וייבר החליטו לרשום אותה כחברה קפריסאית, ומן הסתם עשו זאת לאחר התייעצות עם מומחי מס שבחנו ביחד עימם את התכנית העסקית של החברה ותוכניותיה הבינלאומיות. סביר להניח, שיחסית לתכניותיה של וייבר, מדיניות המיסוי של מדינת ישראל נראתה עבור מקימי החברה פחות אטרקטיבית. זה בסדר.

מדינת ישראל חייבת לאמץ מדיניות מיסוי אטרקטיבית עבור חברות היי-טק בינלאומיות, כולל אלה המוקמות על-ידי יזמים ישראלים. עם זאת זה לא אומר שאנחנו רוצים להעתיק את מבנה המיסוי הקפריסאי עם המיסוי המינימלי שלו על רווחי חברות.

די לזכור את הביקורת הקשה על המיסוי הנמוך בו נקטה מדינת ישראל כלפי חברות כמו טבע ואינטל בכדי לזכור שלמטבע יש שני צדדים. אבל, כל הדיון הזה לא רלוונטי עבור יזמי וייבר. שכן, הם מכרו את החברה ולפיכך ימוסו על רווחיהם, כנראה כרווחי הון, כל אחד במדינה בה הוא משלם מיסים בהתאם להגדרתו כתושב בה.

אני מנחש שמיליוני שקלים יזרמו גם לקופת מס הכנסה הישראלי בעקבות מיסוי בעלי המניות על רווחיהם בעסקה וייבר, ללא קשר להיותה חברה קפריסאית.

המכירה תגדיל את הנוכחות בישראל

וכעת לעניין מכירתה ״בטרם עת״ של וייבר. שוב, במקרה הזה זהו דיון לא רלוונטי. הסיכוי של וייבר לשרוד כחברה עצמאית בשוק הספציפי בו היא פעלה, שוק הטלפוניה על בסיס IP ומסרונים מיידיים, הסיכוי הזה היה אפסי. מבלי להיכנס למכלול הסיבות לכך, די להסתכל על סקייפ, שנרכשה שלוש פעמים במהלך קיומה, עד לרכישתה האחרונה לפי שעה על-ידי מיקרוסופט, כדי להבין את הקשיים של חברה עצמאית בשוק הזה.

לכן, טוב עשו היזמים של וייבר בכך שמיקסמו את הערך שבנו בכישרון עצום וביכולת יזמית מרשימה, ומכרו את החברה בזמן שנראה להם נכון מבחינתם. מסקרן אותי ביותר האם מעבירי הביקורת למיניהם היו מוכנים לדחות תשלום של כמאה מליון דולר לכיסם הפרטי, תמורת העיקרון הנעלה של לבנות חברה גדולה, בשוק בו הסיכויים להצלחה כל-כך נמוכים.

אני מציע לכל המקטרגים להצטרף לתקווה, שהרכישה הזו תיצור בסיס נוכחות חדש לחברה בינלאומית גדולה, שעד היום לא הייתה פעילה בישראל, ומכאן שזה יהיה הרווח הגדול עבור ההיי-טק המקומי בעסקה הזו.

"אין תגובה" היא גם תגובה

ולסיום: שוב, ההדלפות. לפחות בעסקה וייבר אי-אפשר יהיה להאשים את אנשי קרנות ההון סיכון, כי לא היו בחברה משקיעים שכאלה. אין טעם לנסות לנחש מי היה המדליף הפעם, למרות שיודעי דבר במעגלים הנכונים יכולים להעריך מה היה המקור הפעם.

אבל יש חשיבות, שאלפי היזמים והמנהלים בהיי-טק הישראלי ילמדו להפנים שתי מילים פשוטות: "אין תגובה". כי אין טעם להכחיש פעם אחת, למלמל חצי אישור בפעם אחרת ולהתחנן בפני עיתונאי כזה או אחר שיעשה להם טובה, הפעם הזו בלבד. "אין תגובה". נקודה. גם לשמועות, גם לחצאי אמיתות, גם לקישקוש מוחלט וגם לידיעה אמיתית.

זוהי הדרך הנכונה היחידה להתמודד באופן מקצועי עם שאלות עיתונאים, בהנחה שהמנהלים הללו רוצים לשמור על אמינותם הציבורית ולא להזיק לחברות בהן הם מעורבים.

כל זה, כמובן, לא גורע מהצורך להוקיע מדליפים חסרי בושה ופחדנים, שבעילום שם מנסים פעם אחר פעם להזיק לעסקאות מתהוות בשם אינטרסים אישיים, צרים ולא מוצדקים.

מוצר צריכה פופולרי

יש זווית חשובה נוספת לעסקת וייבר: זוהי עסקת ענק, בפעם השנייה תוך פחות משנה, בה מעורב מוצר ״קונסיומר״ מתוצרת ישראל. בניגוד לדיעות הקדומות לגבי יזמים ואנשי מוצר ישראלים, הוכיחו וויז ווייבר, שישראלים יודעים לייצר מוצרים פופלריים עבור מאות מליוני צרכני קצה ברחבי העולם.

זוהי תפנית חשובה, שיש לה הפוטנציאל למקד השקעות בינלאומיות נוספות במוצרי צריכה מתוצרת ישראל. גם זו לטובה.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון