גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נכנסתם להשקעת נדל"ן עם שותפים? הנה הבעיות שמחכות לכם

בעיות כלכליות, אינטרסים מנוגדים, תסבוכות משפטיות וגם סחבת מצד מי שרוצים להפיק יותר

בשנים האחרונות הוזכרו לא מעט חסמים, שמונעים בנייה בשוק הנדל"ן המשווע לדירות, למשל עומס ברשויות התכנון או עלויות של מאות מיליוני שקלים להקמת מחלף או מכון לטיהור שפכים.

אלא שלעתים החסמים יכולים לבוא גם בדמות שותף לא כל כך מוצלח. לדברי עו"ד עופר טויסטר המתמחה בדיני מקרקעין, "יש גורמים ש'מתאמצים' להיות דווקא השותף הקטן של החברה הגדולה, כי ככל שיעיקו עליה יותר, כך הם צפויים להרוויח יותר. בעצם להיות שותף קטן זו עוצמה ולא חולשה".

החוק בישראל דווקא מייצר פתרון למצב שבו שותפים אינם מגיעים להסכמות וזאת באמצעות הליך פירוק השיתוף שמתבצע תחת עינו הפקוחה של בית המשפט. יחד עם זאת סבור טויסטר כי פעמים רבות בעלי קרקע נמנעים מפירוק שיתוף. "לפעמים שווה לחברה להיסחט ולשלם לבעל זכויות פי שניים או שלושה משווי הזכויות, ולא ללכת לפירוק שיתוף שיכול להימשך שנים, וגם ראיתי מצב שבא גורם שלישי ורכש את הזכויות. לעתים שווה למתוח את החבל אבל לא לקרוע אותו".

"שותפויות מוגדרות במהותן כסיכון עסקי", מסביר עו"ד אבי בן יעקב, שותף במשרד וקסלר ברגמן המייצג את אפריקה ישראל. "כמו זוגיות, שותפות עסקית היא בדרך כלל ארוכת שנים, והצדדים עוברים שינויים שהמציאות מייצרת".

בפרויקט של החברה בירושלים, נכנסה חברה בעלת איתנות פיננסית כשותפה עם אפריקה ישראל, אך עקב המשבר הכלכלי בארה"ב נקלעה השותפה לקשיים ולא יכולה הייתה יותר להזרים כספים לפרויקט, כך שאפריקה ישראל נאלצה לדלל את אחוזי השותפה בפרויקט.

"בשעת משבר, או שמדללים את השותפים, או שקונים את חלקם, או שמוכרים", אומר בן יעקב. יחד עם זאת מסביר בן יעקב כי "הרבה פעמים עדיף לשלם לשותף קצת יותר, שכן בגלל אי הסכמתו לביצוע פרויקט, ההליכים מתעכבים שנים, וגוררים עלויות גבוהות".

עדיף לסכם מראש

עו"ד צבי שוב, המתמחה בדיני מקרקעין, מספר על מקרה קיצוני יותר, שבו ייצג בעלי קרקע בהליך פירוק שיתוף וקבלן רכש במכוון זכות של אחד מתוך מאה בעלי זכויות - ומתוקף זכות זו הגיש תביעה לפירוק שיתוף. "לבעלי קרקע עדיף לסכם מראש בהסכם שיתוף את כל התסריטים האפשריים שיקרו בעתיד, במצב שבו אחד מהם ירצו למכור את חלקו, כדי למנוע מצב שבעלי הזכויות יהיו סחיטים על ידי צד ג'". מסביר שוב.

לא תמיד הסיבות לסכסוך בין שני שותפים הוא רצון לסחוט את השותף החזק. במקרים רבים, שני צדדים רוצים לבנות פרויקט, אבל הבנק לא מוכן לממן את שניהם, או שמימון שותף שהאיתנות הפיננסית שלו נמוכה יותר, יגרור ריביות גבוהות.

בעיות כספיות הן אלה שעיכבו בין היתר את פרויקט סוהו בנתניה - ב-13 שנה. בשנת 1995 רכשה חברת בית אבן בנייה וייזום, בבעלות משותפת של חברת בן אפרים ושל שותפים מחו"ל, קרקע בשטח 32 דונם באזור התעשייה פולג בנתניה. על 20 דונם מתוך ה-32 דונם (בתוספת 20 דונם של העירייה שצורפו לצורך הקמת החניון) הקימה בית אבן את חנות איקאה. את 12 הדונם הנותרים רצתה בן אפרים לממש, אלא ששותפיה של בן אפרים בחברה-הבת בית אבן ובנייה, שהיו גם בעלי השליטה בחברה הציבורית דירום שנקלעה לקשיים כלכליים - לא שיתפו פעולה עם קידום הפרויקט.

לאחר שנים של הידברות שלא הובילה לתוצאות, הצליחה בן אפרים באוגוסט 2011 לרכוש את חלקם של השותפים בחברה שהחזיקה בקרקע ולמשוך החוצה את יתרת הקרקע. כתוצאה מכך, באיחור של 13 שנה, מקימה היום בן אפרים על הקרקע, בשיתוף עם אלקטרה נדל"ן, את מתחם העיצוב SOHO שיכלול 27 אלף מ"ר בנוי. לפני שנתיים, אגב, מכרה בית אבן את מתחם איקאה לישראלום וברונפמן תמורת 175 מיליון שקל.

דרגה שווה

במקרים מסוימים, גם כשרוצים, לא ניתן לממש את האפשרות החוקית לגשת לפירוק שיתוף כי אין רישום מוסדר של הזכויות בקרקע. "פירוק שיתוף חייב להיעשות בין בעלי זכויות בדרגה שווה, הרשומים בטאבו", מסביר שוב. "הבעיה היא במקרים שישנם שותפים ואחד מהם נפטר, ויורשיו לא ממהרים להוציא צווי ירושה".

הנה דוגמה למקרה שבו היעדר רישום זכויות ואינטרסים מנוגדים עיכבו בנייה בפתח תקווה. ברחוב העצמאות 65 בשכונת כפר גנים ג' בפתח תקווה הוקם בשנים האחרונות "קניון גנים" על ידי בעלים פרטיים. לבעלי הקניון זכויות גם במגרש הממוקם ממול, מאות מטרים בודדים מהקניון הקיים, וגם במגרש זה זכויות בנייה למרכז מסחרי.

בשנת 2007 רכשה חברת גזית גלוב ישראל את מרבית הזכויות במגרש שממול, וב-2010 הודיעה כי בקרוב יוקם קניון מקבוצת קניוני G בשכונה, אך הצדדים לא הצליחו להגיע להבנות כדי לממש את הזכויות החלות על המגרש. מדרך הטבע, לשותפים של גזית גלוב, שמחזיקים בקניון ממש ממול, אין מוטיבציה לקדם על המגרש פרויקט מסחרי נוסף שיתחרה בקניון שכבר פועל. בגלל היעדר רישום מוסדר של הבעלות בקרקע, הצדדים לא יכלו לפתור את הבעיה באמצעות פירוק שיתוף בבית המשפט. רק לאחרונה הוסדר הנושא וכעת הצדדים נמצאים בהליך של פירוק שיתוף.

ראשל"צ: השותף הבעייתי הוא דווקא העירייה

במקרה זה האבסורד בשותפות הלא מוצלחת הוא גדול במיוחד, כי לא מדובר בשני גורמים שכל אחד מהם מבקש למקסם את רווחיו, אלא אחד השותפים הוא רשות מקומית, שמסיבותיה שלה מבקש למנוע הקמת מגדל במרכז העיר, ובכך מונעת משותפיה, בעלי קרקע פרטיים, את הזכות לממש את קניינם. מדובר בבעלים שרכשו קרקע בפינת הרחובות ז'בוטינסקי ועולי הגרדום בלב ראשון לציון לפני עשרות שנים, כאשר ייעודה היה למגורים. הבעלים רצו לממש את זכויות הבנייה על הקרקע אך עיריית ראשון לציון ביצעה לימים הפקעה בחלקה סמוכה, ולאחר הליך של איחוד וחלוקה הפכה לשותפה שווה בקרקע. מלבד זאת, גם כוונותיה של העירייה כלפי המגרש השתנו כמה פעמים עם חילופי ראשי העיר, שחלקם ביקשו לשנות את ייעוד הקרקע למסחר בתקופת פריחת הקניונים בראשון לציון, ועם פיצוץ בועת הקניונים בעיר, הוחזר ייעוד הקרקע למגורים.

הבעלים הפרטיים, שהמתינו עשרות שנים לממש את זכויותיהם בקרקע, נאלצו להמתין עד ששותפתם בקרקע - העירייה - תיתן הסכמתה למימוש הפרויקט. כיום, למרות שחלה על הקרקע תב"ע מאושרת להקמת בניין בן 18 קומות ו-66 דירות, עדיין מסרבת העירייה לממש את הפרויקט. חלק מהבעלים הפרטיים כבר נושקים לגיל 80, ומביעים חרטה על היום שרכשו את הקרקע. העירייה גם הציעה לבעלים לרכוש את חלקם בקרקע, על מנת להבטיח כי לא תהייה בניה במקום לעת עתה, אך הבעלים מעוניינים לממש את זכותם לבנות בניין על הקרקע ולמכור את הדירות שיוקמו עליו.

מעיריית ראשון לציון נמסר כי "העירייה מבקשת להמתין עם מימוש הבנייה עד להכרעה סופית ביחס לאפשרות שדרוג פרויקט "לב העיר" הטעון שיפוץ מקיף והציעה לבעלים הפרטיים לרכוש את חלקם במחיר מלא. ההצעה עדיין בתוקף לכל בעל לקרקע המבקש לממש את זכותו".

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי