גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה ביטלה את הקמת המגדל הפרטי ברמב"ם

החשבת הכללית באוצר מביעה התנגדות חד-משמעית לבניית בית-חולים החירום במתכונת הבעלות הפרטית ■ מעבירה 20 מ' ש' להשלמת פרויקט ביה"ח הממוגן וקובעת: רוצים עוד כסף? רשמו הערת אזהרה על הנכס לטובת המדינה

החשבת הכללית מיכל עבאדי-בויאנג'ו, בשיתוף מנכ"ל משרד הבריאות רוני גמזו וצוות בפרקליטות המדינה בראשות אורית סון, מחסלת היום (ג') סופית את התוכניות של הנהלת בית החולים רמב"ם, בראשות פרופ' רפי ביאר, להקים מגדל בן 20 קומות בבעלות פרטית במתחם בית החולים הממשלתי. במכתבים ששלחה החשבת למנהל רשות המקרקעין בנצי ליברמן, לפרופ' ביאר ולחברת ק.מ.ר (החברה הפרטית של אגודת הידידים של רמב"ם) המיוצגת על ידי משרד הרצוג פוקס נאמן, היא קובעת כי עסקת המקרקעין שעל בסיסה מוקם הפרויקט היא תוצאה של הטעיה ומצג שווא למינהל מקרקעי ישראל ולגופי התכנון, מאחורי גבם של משרדי האוצר והבריאות.

הנהלת רמב"ם וחוג הידידים של בית החולים מקדמים זה כמה שנים תוכניות להקים את "מגדל התגליות והחקר" בבעלות ק.מ.ר. למרות שמו של המגדל, עלה חשש שהוא נועד בעיקר לרפואה פרטית ברמה נרחבת במיוחד ולתיירות מרפא, מתוך כוונה להתחרות בתוך כמה שנים בבתי החולים הגדולים במרכז הארץ, שיבא ואיכילוב.

מהמכתבים ששלחה עבאדי בויאנג'ו, עולה שהמדינה מצאה שורה של אי סדרים, פעילות בעייתית, "ללא סמכות" ו"בניגוד עניינים" של גורמים בכירים ברמב"ם. בדיקת משרד החשבת וסגנה יאיר טל מתנהלת זה כמה חודשים, בתוך התכתבות עם רמב"ם ועורכי הדין של חוג הידידים ואנשי ק.מ.ר.

בעסקה להקמת המגדל הפרטי, שנחשפה בתחקיר "גלובס" ("רמב"ם מתעקש להקים מגדל בעלות פרטית; המדינה מתנגדת", 2.2.2013), מכר מינהל המקרקעין, בפטור ממכרז, את חלקו בקרקע בתחום בית החולים לחברת ק.מ.ר הפרטית. כמנהלי חברת ק.מ.ר פעלו במשך השנים גם פרופ' ביאר וגם סגניתו ד"ר אסתר גולן, במקביל להיותם עובדי מדינה במסגרת בית החולים. לא מכבר הורתה שרת הבריאות יעל גרמן לשניים להתפטר לאלתר מתפקידם בשל חשש לניגוד עניינים. לפי הערכות, הרוח החיה מאחורי היוזמה להקמת המגדל הוא איתן ורטהיימר, לשעבר מבעלי ישקר. בפרסומים רשמיים תואר ורטהיים כ"יו"ר חבר הנאמנים של אגודה שהוקמה להפיכת בית החולים רמב"ם לבית החולים המתקדם ביותר במזרח התיכון".

במכתבה היום, החריג בחומרתו, עבאדי בויאנג'ו פונה למנכ"ל רשות מקרקעי ישראל בנצי ליברמן בבקשה לבטל את העסקה עם הנהלת בית החולים וחוג ידידיו. בקשת הביטול נשענת על כך שהעסקה נעשתה בתוך "מצג מטעה" ו"הטעיית הגורמים המוסמכים ברשות המקרקעין", כדברי החשבת.

מהמכתב עולה שבשנת 2010 רכשה ק.מ.ר ממינהל מקרקעי ישראל את זכויות המדינה בשטח המגדל ושילמה לממ"י 23 מיליון שקל. במכתב לליברמן, כותבת החשכ"לית: "לאחר בחינה יסודית של התהליך שבאמצעותו קיבלה ק.מ.ר זכויות בשטח בית החולים, אנו סבורים שהחלטת ממ"י לאשר את מכירת נכסי המדינה לק.מ.ר בפטור ממכרז נעשתה על בסיס מצג מטעה, כאילו המדינה עומדת מאחורי העיסקה וכאילו מכירה זו מבוצעת על דעת משרד הבריאות. בפועל, התמונה שונה לחלוטין. הפעולות שבוצעו נעשו ללא הסכמה ואף ללא ידיעה של משרד הבריאות ומשרד האוצר, וזאת למרות שמדובר בפעולות בעלות השלכות משמעותיות על פעילותו של בית חולים ממשלתי באזור הצפון".

לפי החשכ"לית, ממסמכים שהגיעו אליה עולה כאילו הפעולות של ק.מ.ר מבוצעות ברשות משרד הבריאות וכי קיימת כביכול זהות אינטרסים בין ק.מ.ר לבין בית החולים. לדבריה, מדובר בתוצאה חמורה ביותר, הנוגדת את מדיניות משרד הבריאות, שלפיה רק תאגידי בריאות רשאים לפעול בתחומי בתי חולים המהווים נכסי מדינה. אפשר להניח שהאשמות חריפות אלה, שבאו לאחר בדיקה ממושכת של האוצר, הבריאות ופרקליטות המדינה מול רשות המקרקעין, יגררו אחריהן חקירה יסודית יותר של רשות המקרקעין והגורמים ברמב"ם או הקשורים לרמב"ם שהציגו את "המצג המטעה".

במכתב לפרופ' רפי ביאר ולחברת ק.מ.ר מוצגת התנגדותה הנחרצת של המדינה לבניית מגדל במתכונת של בעלות פרטית במתחם בית החולים הממשלתי. כמו כן, החשבת שלחה לבית החולים הודעה רשמית על כך שהמדינה פועלת להעברת מלוא הזכויות על הקרקע לידיה. "תקצר היריעה מלפרט את מסכת העובדות המלאה של פרשה זו ואת האופנים השונים שבהם חרגה התנהלותם של הגורמים המעורבים בפרשה, לרבות בעלי תפקידים ומי שפעל בשם חוג הידידים וק.מ.ר, מכללי ההתנהלות", כותבת החשבת ומוסיפה: "ק.מ.ר רכשה לעצמה, מכספי תרומות שגויסו לטובת בית החולים, קניין פרטי בלב קמפוס בית החולים".

החשבת מתארת את אופן הפעולה של מנהלי בית החולים ואלה שפעלו בשם חוג הידידים, וכותבת בסיום: "במעשיהם אלה הפרו הנוגעים בדבר את חובת האמון כלפי המדינה, הפרו הסכם מפורש עם המדינה, פעלו בניגוד לחוק נכסי המדינה ולהרשאות על פיו, פעלו בניגוד לתנאי אישור שניתן לעובדי המדינה ביחס לכהונתם בק.מ.ר, וכרתו הסכמים לכאורה בשם המדינה, ללא סמכות ובניגוד עניינים". עבאדי בויאנג'ו כותבת עוד כי "לא ניתן להתעלם מהרושם המפורש שהובלת המהלך על ידי ק.מ.ר באמצעות ממלאי תפקיד בבית החולים נועדה לחמוק מהרגולציה השלטונית בתחומי בית החולים".

20 מיליון שקל לבי"ח חירום

בתוך כך הודיעה היום החשבת על החלטה שקיבלה להעביר באופן מיידי סכום של של 20 מיליון שקל להשלמת פרויקט בית החולים הממוגן ברמב"ם, שישמש לטיפול ב-2,000 מאושפזים במקרי חירום, ובמהלך השנה ישמש חניון תת קרקעי. הכוונה המקורית של בית החולים הייתה שגם הקרקע הזאת תישאר קרקע פרטית: ק.מ.ר תתפעל את החניון בימי רגיעה, והמדינה תתחייב לתת לה שיפוי על אובדן הכנסות שייגרמו בעת מלחמה כאשר החניון יהפוך למתקן טיפולי של בית החולים. התנאי להעברת 20 מיליון השקלים הוא רישום הערת אזהרה על הנכס לטובת המדינה.

עבאדי בויאנג'ו מזהירה כי "אם תוך זמן סביר לא יושלם הליך העברת הנכס לבעלות מלאה של המדינה ויוסדרו זכויות המדינה בכל המתחם, נפעל בהתאם לסמכויותינו על פי דין". כלומר, החשבת, בשיתוף משרד הבריאות ומשרד המשפטים, תפעל לקיזוז הכספים המועברים לבית החולים על ידי המדינה, וכמו כן תשקול נקיטת צעדים אישיים, משפטיים או מינהליים נגד גורמים בכירים בהנהלת בית החולים שינסו למנוע את מהלך העברת נכסי המקרקעין לידי המדינה. יש לציין כי המדינה אינה מפקיעה את הקרקע, אלא פועלת לביטול עסקת המכר, והכסף ששולם יוחזר.

ל"גלובס" נודע כי במקביל לפעילות החשכ"לית מתקיימת בפרקליטות המדינה (אזרחי) בדיקה לעומק של מסמכי הפרשה ומשמעויותיה, כדי להכין דוח מיוחד בעניין זה.

מרמב"ם נמסר בתגובה: "אנו שמחים שתחושת התכיפות לסיים את פרויקט בניית בית החולים התת-קרקעי לשעת חירום קיבלה אוזן קשבת וכי האוצר החליט להעביר חלק מהסכום הנחוץ לסיום הפרויקט. את יתר הערותיה של החשבת הכללית נלמד בימים הקרובים".

מחברת ק.מ.ר נמסר כי: "אנו מקווים שחודשיים לאחר ששרת הבריאות חזרה על התחייבות המדינה להעביר את חלקה להשלמת בנייתו של בי"ח ממוגן, הכסף אכן יועבר ותושבי הצפון יוכלו ליהנות מבית חולים ממוגן שבנייתו התאפשרה בזכות תרומות מהארץ ומחו"ל.

"ק.מ.ר הינה חברה לתועלת הציבור אשר גייסה תרומות מהארץ ומחו"ל לפיתוח של המרכז הרפואי רמב"ם, ובכלל זה תרמה משאבים רבים בהיקף של מאות מיליוני שקלים לצורך בניית חניון תת-קרקעי אשר יוכל לשמש גם כבית חולים ממוגן. זה זמן שק.מ.ר מביעה את נכונותה לתרום ללא שום תנאי את החניון התת-קרקעי לטובת המדינה ולהעביר למדינה את כל זכויותיה והתחייבויותיה במתחם, לצערנו עד ליום זה המדינה טרם קידמה את העניין".

עוד כתבות

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; נובו נורדיסק צוללת בכ-15%

ה-S&P 500 יורד בכ-0.4% ● וול סטריט מגיבה היום לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● מגמה מעורבת באירופה ● הביטקוין נסחר סביב 66 אלף דולר, לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● מחירי המתכות היקרות עולים ● הביטקוין יורד ומחירו נע סביב 65 אלף דולר

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

כוחות מקסיקניים ברחובות מקסיקו סיטי / צילום: ap, Ginette Riquelme

15 מיליון דולר על ראשו: ברון הסמים הכי חזק במקסיקו חוסל, והמדינה בוערת

מנהיג קרטל חליסקו "אל מנצ'ו" חוסל במבצע נועז של צבא מקסיקו, שהביא לסיומו של מצוד בינלאומי ממושך ● מותו הצית גל נקמה הכולל חסימות כבישים ומהומות אלימות - שהפכו ערי נופש לאזורי קרב ● הכאוס הביא לביטולי טיסות ולאזהרות מסע למדינה

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים