גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטכניון מציע קורס מקוון לעולם הערבי עם מרצה ערבי

בעל הטור תומאס פרידמן מגלה: המרצה הוא ד"ר חוסאם חאיק, פרופסור חבר בפקולטה להנדסה כימית בטכניון ■ נושא הקורס: נאנו-טכנולוגיה ונאנו-חיישנים

ב-2 במארס יעשה הטכניון היסטוריה: ד"ר חוסאם חאיק, פרופסור חבר בפקולטה להנדסה כימית במוסד וערבי נוצרי, ישיק את הקורס המקוון המסיבי הפתוח Massive) Online Open Course, ובראשי תבות באנגלית: MOOC) הראשון על נאנו-טכנולגיה בשפה הערבית. הקורס מיועד לעולם הערבי ואלפים כבר הבטיחו את השתתפותם. כך מגלה היום (ד') תומאס פרידמן בטורו החדש ב"ניו יורק טיימס".

לדבריו, נרשמו עד עתה להרצאות בערבית כ-4800 אנשים בדואר אלקטרוני, לרבות סטודנטים ממצרים, סוריה, סעודיה, ירדן, עיראק, כוויית, אלג'יריה, מרוקו, סודאן, טוניסיה, תימן, האמירויות הערביות המאוחדות וגם הגדה המערבית. סטודנטים מאיראן נרשמים להרצאות מקבילות בשפה האנגלית.

ההרשמה לקורס של הטכניון נעשית באמצעות האתר של Coursera, חברה לטכנולוגיה של החינוך, שמציעה קורסים מקוונים מסיביים פתוחים בנושאים אקדמיים, לרבות מדעי המחשב, מתמטיקה, פיזיקה, הנדסה, ביולוגיה, רפואה, מדעי החברה ומדעי הרוח. בראיון לפרידמן אמר פרופ' חאיק, כי היות שההרשמה מתנהלת דרך האתר של Coursera, לא הבינו כמה מהנרשמים, בעת ההרשמה, שאת הקורס יעביר מדען ישראלי-ערבי, חבר בסגל האקדמי של הטכניון.

כאשר עובדה זאת התבררה להם, בשלב מאוחר יותר, היו כאלה שביטלו את השתתפותם, אמר חאיק, אך רוב הנרשמים נשארו. הוא סיפר, שקיבל מסרים אלקטרוניים עם שאלות מעניינות מחלק מהנרשמים: האם אתה אדם אמיתי? האם אתה באמת ערבי, או יהודי ישראלי דובר ערבית שמתחזה לערבי?

השם הרשמי של הקורס הוא נאנו-טכנולוגיה ונאנו-חיישנים ומידע עליו נמצא ב: (https//www.coursera.org/course/nanosar). הוא פתוח לכל מי שמעוניין ללמוד על מומחיותו של פרופ' חאיק: "מכשירי חישה חדשניים, שעושים שימוש בנאנו-טכנולוגיה כדי לסנן, לגלות ולנטר תופעות שונות בחיים האישיים או המקצועיים שלנו". הקורס, שכולל עשרה שיעורים עם שלוש עד ארבע הרצאות וידאו קצרות, בערבית ובאנגלית, נגיש לכל אדם עם מחשב וקשר לאינטרנט, שיוכל להאזין להרצאות, לעשות בחנים שבועיים, להשתתף בפעילויות בקבוצות ולהכין פרוייקט סופי, הכל חינם אין כסף.

חאיק, בן 38, מנצרת, קיבל את הדוקטוראט שלו בטכניון ב-2002 לאחר שלמד הנדסה כימית באוניברסיטת בן גוריון. (גם אביו, אגב, בוגר הטכניון). בין 2004 ל-2006, הוא קיבל מילגה של פולברייט לחקור 'התקנים חשמליים מבוססי ננו-חומרים ו'אף אלקטרוני לאבחון מחלות' במכון הטכנולוגי של קליפורניה. ב-2006 הצטרף לפקוטה להנדסה כימית בטכניון ומכון ראסל ברי למחקר בנאנו-טכנולוגיה. ב-2010 הוא נכלל ברשימת המדענים הצעירים המבטיחים (מתחת לגיל 35) של כתב-העת המדעי החשוב MIT Technology Review.

פרופ' חאיק קנה שם עולמי לאחר שהוא וצוות חוקרים שהוא עומד בראשו פיתחו 'אף אלקטרוני' שמסוגל "להריח" מולקלות שנמצאות רק באוויר שנפלט מריאותיהם של חולי מחלות סרטן מסוימות בשלבים מוקדמים של המחלה.

נשיא הטכניון, פרופ' פרץ לביא, הוא שהגה את הרעיון שחאיק יכניס את המוסד לעידן הקורסים המקוונים המסיביים. לדברי חאיק, סבור פרופ' לביא, ש"קיים צורך רב להוציא את המדע אל מחוץ לגבולות בין המדינות".

"הוא (לביא) אמר לי, שיש משהו שמכונה MOOC. לא ידעתי מזה MOOC. לביא אמר, שמדובר בקורס שניתן להעביר לאלפים באמצעות האינטרנט. הוא ביקש ממני להעביר את ה-MOOC הראשון של הטכניון בערבית", סיפר חאיק.

בעל הטור מציין, שהטכניון מממן את הפרוייקט, בעוד שחאיק תורם את ההרצאות. כ-19%מתלמידי הטכניון הם ערבים ישראלים, בהשוואה ל-9% לפני 12 שנה. לדברי חאיק, הוא אומר תמיד לאנשים, "אם המזה"ת היה כמו הטכניון, כבר היה לנו שלום. בעולם האקדמי הטהור, אתה חש שאתה שווה ערך לכל אחד, ושמעריכים אותך על סמך המצוינות שלך".

"צעירים בעולם הערבי אומרים לי, 'מבחינתנו אתה מודל לחיקוי; אנא אמור לנו מה הם רכיבי סוד הצלחתך כדי שנוכל להיעשות כמוך", אמר פרופ' חאיק.

ותומאס פרידמן מוסיף: "אני יודע שכמה מהקוראים חושבים: 'הנה עוד דוגמה של פרופוגנדה ישראלית, ועכשיו תואיל בטובך לחזור ולכתוב על הכיבוש הישראלי המכוער'. אך זה לא כך. הסיפור הזה הוא תזכורת שימושית לכך שישראל היא גם מדינה, לא רק סכסוך, וכמדינה היא עדיין שוקדת לשפר את עצמה. יש לה נקודות שפל, כמו הכיבוש והאפליה הכלכלית של ערבים ישראלים, ויש לה פסגות, כגון שיתוף הפעולה בין חאיק לטכניון, שמאפשר לעולם הערבי להבין את הטכנולוגיות החדשות שמעצבות את הכלכלה הגלובלית".

"אלה ששופטים את ישראל רק על סמך הדרך שבה היא מתנהלת בגדה המערבית, ושמגיעים למסקנה שאכן היא ראויה שתישלל ממנה הלגיטימציה לקיומה, ואני מתכוון, בין היתר, גם לתומכי החרמים, משיכת השקעות וסנקציות, כל אלה צריכים לחשוב על המורכבויות של הקיום הישראלי", אומר בעל הטור.

"מבחינתי, פרוייקט ה-MOOC של פרופ' חאיק מראה לנו איזה בזבוז מוחלט של כסף וכישרון אנושי הוא הסכסוך הישראלי - ערבי".

עוד כתבות

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

50% מס: האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד ברצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במיכלי החברה, כ-15 אלף מהם עדיין בשוק

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

האנליסטים מתיישרים עם השוק: מניית התוכנה שמחיר היעד שלה נחתך ב־70%

הירידות החדות במניות התוכנה בעקבות החשש מהשפעות ה־AI - מובילות לשורה של הפחתות מחירי יעד, בהן של חברות מישראל, שעדיין גבוהים ממחיר השוק ● בג'פריס מסמנים את המניות המועדפות בתחום, ואילו בבנק אוף אמריקה מזהירים: הירידה במכפילים רק התחילה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

פסק דין חדש של המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל"גורם יעיל"

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

טלטלה בקרן אייפקס: הסגן של זהבית כהן תובע מיליונים על התעמרות והשפלה

ארז נחום, שסומן כיורשה של זהבית כהן, תובע 10 מיליון שקל וטוען כי פוטר אחרי שהתלונן בפני מנכ"ל אייפקס העולמית על התנהלותה של כהן, שכללה קללות, צעקות והשפלות פומביות ● לדבריו, כהן השתמשה בביטויים כמו "חתיכת חרא" ו"אפס" ובהערות גזעניות והומופוביות כחלק מ"שיטה ניהולית שמטרתה להבהיר שהיא זו שמחזיקה בכוח" ● אייפקס בתגובה: דוחים את ההאשמות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12 בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר ו-PTC ● אירועים ומינויים

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר