גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת קדבורי: שטראוס-עלית וכרמית הסכימו ללכת לגישור

(עדכון) - כרמית תבעה את עלית בטענה כי הכשילה את החדרת קדבורי ■ המנכ"ל לשעבר ראל גודמן: "חשבנו שהפתענו את עלית, והתברר שאנחנו הופתענו"

היום (ד'), בתום 3 ימי דיוני הוכחות בבית המשפט, הסכימו שטראוס-עלית וכרמית לפנות להליך גישור בפרשת קדבורי. זאת לבקשת השופטת הדס עובדיה, שכבר בדיון הראשון בתיק רמזה לצדדים כי תנסה להביא אותם להסדר או הבנות שייתרו את ניהול התיק במלואו. ניסיון הגישור יתקיים בשבועות הקרובים בתום סבב הדיונים הנוכחי.

יצוין כי בעבר נעשו ניסיונות גישור בין הצדדים, אך כאשר הגיעו לדבר על סכומי הפיצוי הנתבעים, היו הפערים בין הצדדים עצומים, וניסיונות הגישור כשלו.

הבוקר נמשך בבית המשפט המחוזי מרכז דיון ההוכחות בתביעתה של יצרנית הממתקים כרמית נגד שטראוס-עלית, בטענה לדחיקת המתחרה קדבורי מהשוק בראשית שנות האלפיים.

הדיון הבוקר נפתח בעדותו של ראל גודמן, בנו של לורנס גודמן, בעל השליטה הנוסף בכרמית (יחד עם לני סקסטין), ומי שכיהן כמנכ"ל כרמית בתקופה הרלבנטית להשקת מוצרי קדבורי בארץ.

גודמן העיד כי במהלך חודש ינואר 2003, כאשר מוצרי קדבורי הופצו לנקודות ההפצה, והמכירות שלהם "היו סבירות" בעיניי כרמית (כפי שהעיד יו"ר החברה, לני סקסטין), הם עדיין לא ידעו את מה שלכאורה נודע להם מאוחר יותר, על כך שעלית ביצעה פעולות אגרסיביות להורדת מוצרי קדבורי מהמדפים.

"צריך לזכור שהיינו פוסט-כישלון. לא ידענו שהתרסקנו מול קיר זכוכית. חשבנו שהפתענו את עלית, אבל התברר שאנחנו הופתענו. באותה תקופה וגם שנים אחרי זה היה איזה אקס פקטור שהיה בגדר נעלם שהוביל לכישלון", העיד גודמן.

"אתה לא יודע מה שאתה לא יודע"

כשנשאל גודמן האם למעשה עד סוף ינואר 2003 למעשים של עלית לא הייתה השפעה על ההצלחה של כרמית, כיוון שהמוצרים של קדבורי הופצו ל-1,000 נקודות מכירה, והמכירות היו בסדר, השיב כי "עד הנקודה הזאת אני מסכים שלא יכולנו לדעת או לשער או לייחס שום דבר לעלית. אתה לא יודע מה שאתה לא יודע. לא ידעתי אז מה זה שומר-ראש, ולא ידעתי שאפשר לקחת ולזרוק סטנדים מאחורי החנות".

לדבריו, "חשבנו שהפתענו את עלית עם ההפצה של קדבורי, אבל מסתבר שלא אנחנו הפתענו כלל, הפתיעו אותנו. היה מהלך אסטרטגי של עלית, שמתחיל עם מנכ"ל עלית ועד אחרון איש המכירות, שלא ידענו עליו. נכון שהיה לנו קצת מידע מהסיטונאים, שמועות, אבל לא ידענו את היקף הדברים שנעשים. הפצנו לנקודות המכירה, ראינו נתונים שהמכירות עוד בסדר. ידענו שהגענו לכיסוי שוק טוב, ובאיזושהי נקודה, לא ידענו בדיוק מתי, הכול התהפך".

בא-כוחה של עלית התעכב על נקודה זו, ושאל איך ייתכן שבינואר סברו בכרמית שהכול בסדר עם מכירות מוצרי קדבורי, ופתאום חודש אחרי מישהו הכשיל להם את המוצר. על כך השיב גודמן: "עם כל הכבוד לעלית - ואני לא אומר את זה בציניות, כי אני אוכל מוצרי עלית גם באנגליה - אבל גם עלית לא יכולה להוריד את השאלטר ובשנייה אחת זה עובד, זה לוקח זמן. זה לא סיפור מאוד רציני לעשות שינוי ולהפוך את הקערה בשוק הזה.

"בסוף ינואר, במהלך פברואר, אתה מתחיל להרגיש את ההשפעה. היינו עדיין בתחושה חיובית. ידענו שיש בעיות, אבל תמיד יש בעיות, אלה דברים שוטפים. אתה נמצא במהלך גדול ואסטרטגי, ובשמועה של סיטונאי כזה או אחר - שככה התחילו להגיע השמועות על עלית - אתה לא עוצר את הסוסים ומסיט את הפעילות. אבל לא הבנו בפני מה אנחנו עומדים ואם זו רוח הדברים".

גודמן הוסיף כי עד סוף ינואר בכרמית הייתה תחושה שהחדרת מוצרי קדבורי לשוק הולכת בכיוון הנכון. "לתחושתנו ולהבנתנו היינו בהפצה טובה. חשבנו שהדברים הולכים לפי התוכנית. בהמשך גילינו את ההשפעה של הסדרנים, האיומים, שומרי-הראש. לוקח קצת זמן עד שמרגישים את התוצאות, ואת זה מרגישים בבת-אחת. פתאום האפקט מורגש, ואז זה מסתכם במשאיות של סחורה שחוזרת מהשוק".

"מלחמה על הבית"

פרשת עלית-קדבורי נחקרה בידי רשות ההגבלים בראשית שנות ה-2000, בשל חשדות כי עלית טירפדה את יבוא מוצרי קדבורי לארץ, ששווקו באמצעות כרמית. בסיומה של החקירה גיבשה הממונה דאז, רונית קן, צו מוסכם, שבמסגרתו נקנסה שטראוס-עלית ב-5 מיליון שקל והתחייבה להימנע מפעולות דומות בעתיד.

לאחר אישור הצו הגישה כרמית את תביעתה נגד עלית, באמצעות עורכי הדין זוהר לנדה, שי שרביט ומורן ביקל ממשרד ברנע, במסגרתה נטען כי עלית החליטה למנוע בכל דרך את כניסת מוצרי קדבורי לשוק, ובסדרת פעולות אגרסיביות הכשילה את כניסתה, תוך הפרת דיני ההגבלים העסקיים ושימוש לרעה במעמדה המונופוליסטי. בעקבות זאת, נטען, החליטה קדבורי ב-2005 לנתק את יחסיה עם כרמית ולחדול מהניסיון להחדיר את מוצריה בישראל.

"בדיעבד", אמר גולדמן, "הבנו שיש בעלית מלחמה על הבית. כשנלחמים על הבית, אז בועטים שם".

בדומה לדיון הקודם, גם היום היה הדיון רווי יצרים וחילופי דברים בין באי-כוח הצדדים - עו"ד זקלר ועו"ד לנדה. את הדיון פתחה השופטת הדס עובדיה באמירה שאם יתגלעו מחלוקות וניצים בין הצדדים, היא תיאלץ להוציא אותם להפסקה על מנת להירגע, וביקשה שהצדדים ישמרו על דיון ענייני.

במהלך הדיון השופטת הרגיעה את הרוחות מספר פעמים, ובשלב מסוים, על רקע התנגדויות שהשמיע עו"ד לנדה בטענה כי לא ניתן לעד להשיב לשאלות שהוא נשאל, הבהירה השופטת לצדדים כי היא דורשת ש"התגוששויות הללו יפסקו", ואכן הצליחה להרגיע את הרוחות לזמן מה.

שטראוס: כרמית נכשלה בעקבות מהלכיה שלה

מחברת שטראוס נמסר בתגובה: "מנכ"ל כרמית הודה בחקירה כי אין לו ולו עדות אישית אחת על פעולות שנעשו בשטח כנגד כרמית, ואף אישר אמירה שלו בחקירת הרשות להגבלים שאין לו עדויות כאלה. המנכל הודה כי החברה נכנסה לאלפי נקודות מכירה ועמדה ביעדי המכירות שלה, ואף שהייתה זו תקופת המכירות הטובה ביותר של החברה מזה עשורים. ככל שאנשי כרמית מעידים, כך מתבהרת התמונה: כרמית נכנסה לשוק ללא שום בעיה - ונכשלה בעקבות מהלכיה שלה. משפטים צבעוניים לא מחפים על היעדר עובדות".

בא-כוחה של כרמית, עו"ד זוהר לנדה ממשרד ברנע, מסר בתגובה: "גם היום נחשף בבית המשפט נדבך נוסף מהתנהלותה הבריונית של שטראוס. נמשיך ונחשוף את המעשים הקשים של שטראוס שפגעו בכרמית ובקהל הצרכנים".

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים