גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמנות בנקאית: כמה משקיעים הבנקים באמנות?

בנק דיסקונט משקיע באספנות ישירה, בנק לאומי מציג אמנים בתערוכה הסודית ובנק הפועלים מפגיש בין תורמים לאמנים בתערוכה למען המלחמה באיידס ■ והצצה לחו"ל: בבנק יוליוס בר השווייצרי מאמינים כי אמנות מפתחת קשר רגשי עם הלקוחות

יש מעט מאוד מקרים שבהם בנקאים לא אוהבים לדבר על כסף. בכל הקשור לאמנות, הבנקים אוהבים לומר שהם משקיעים ומטפחים - אך כמעט כל הנוגעים בדבר אינם משתפים פעולה כשמגיעים לשאלות של כסף. כך נוהג הבנק השווייצרי יוליוס בר, שאינו מגלה את נתוני ההשקעה השנתית ברכישת אמנות. כך נוהגים גם הבנקים הישראליים לאומי והפועלים. בנק דיסקונט דווקא מנהל את אוסף האמנות הישראלית שלו בשקיפות ראויה לציון.

המניע הראשון של בנקים להוציא כספים על אמנות הוא ללא ספק ההון התדמיתי שהם מפיקים, מסעיפי ה"תמיכה בתרבות" ו"תרומה לקהילה". אין לזלזל בתרומה האמיתית שתמיכות ופעילויות אלה מספקות ליוצרים. לצד זאת, יש באמנות רווח משני לבנק, ש"מוצריו" אינם מוחשיים: האמנות יוצרת נקודת מפגש רגשית עם הקהל ו"מחממת" את הקשר עם לקוחות הבנק. בין אם אלה הלקוחות המועדפים, הזוכים לכיבודים ולמפגשי אמן באירועים סגורים, ובין אם באיתות על פתיחות, בהזמנת הקהל הרחב לחסות בצל הבנק.

מי שבא לסיור אמנות באוסף דיסקונט או מבקר בתערוכת האמנות הסודית בלאומי, מגיע נינוח, בלב חפץ, ולא במתח השמור לפגישות בנושא הלוואות וייעוץ השקעות.

בנק הפועלים

תערוכת אמנות ישראלית

מחר (ו') ייפתחו שערי בניין המטה של בנק הפועלים בתל-אביב, ומאות המוזמנים, לקוחות נבחרים, עובדי הבנק וידידיו, יעוטו על אירוע הדגל האמנותי שלו - תערוכת הוועד למלחמה באיידס, הנערכת זו השנה ה-15. בשנים האחרונות הגיעו המכירות בתערוכה לסביבת 1.5 מיליון שקל.

כ-720 יצירות אמנות של מאות אמנים, יוצגו בשש קומות הבניין, ליומיים בלבד. ביניהן גם עבודות של בוגרי המחלקות לטקסטיל ולתקשורת חזותית של שנקר ויצירות של סטודנטים, בוגרים ומורים מבצלאל. בנוסף, יוצגו עבודות של דיירי כפר עידוד, כחלק מהשאיפה לקידום קהילות של בעלי צרכים מיוחדים.

התערוכה מהווה מקור מימון מרכזי של הוועד למלחמה באיידס, והיא מסייעת לפעילות ההסברה של הוועד למניעת איידס, לעידוד בדיקות ולתמיכה בנשאי הנגיף ומשפחותיהם. האמנים עצמם מקבלים בין 17% ל-30% ממחיר המכירה של עבודותיהם, לאחר מאבק ציבורי שהתחולל לפני מספר שנים.

את המסורת יזם והתחיל איש יחסי הציבור הוותיק רני רהב. הוא עצמו אספן נלהב של אמנות ישראלית ובשנותיה הראשונות של התערוכה, גייס אמנים לתרומה וקונים מקרב מכריו, והפגיש ביניהם בביתו הפרטי. כאשר התבסס האירוע וגדל, פרס עליו בנק הפועלים את חסותו.

ממרחק הזמן, אפשר לראות עד כמה המהלך הזה היה חשוב מבחינה תדמיתית. הוא הצליח לנתק את הקשר הפסיכולוגי האוטומטי בין איידס ואוכלוסיות מודרות, כמו הומוסקסואלים, זונות ונרקומנים, ולהסיט את תשומת הלב להנאה מאמנות. כך יצאו נשכרים לא רק הוועד למלחמה באיידס אלא גם האמנים, שזכו להרחיב את קהל הקונים שלהם, גם אם לא נהנו מהכנסה ישירה.

לאורך השנים, תרמה התערוכה לשינוי משמעותי בדימוי הציבורי של האיידס ונשאיו. ההצלחה הייתה כה גדולה, עד שבנק הפועלים לא נרתע מהזיהוי עם תמיכה בנושא. הבנק, כאמור, אינו מסגיר את היקף ההשקעה הכספית בתערוכה - שמסתכמת בעיקר בפרסום, בלוגיסטיקה של השימוש במבנה ובהזמנות.

"במערכה על המלחמה באיידס ובסטיגמה כלפי נשאים נרשמו הישגים רבים, ביניהם עליית המודעות למחלה ולגורמיה, פיתוח תרופות המאטות את התפתחות המחלה ועוד. בישראל ידוע כיום על יותר מ-5,500 נשאי נגיף האיידס. למרות מאמצי ההסברה והגברת המודעות", נמסר מהוועד.

בין האמנים המציגים ניתן למצוא את יגאל תומרקין, סמי די, ורדי כהנא, רפי דייגי, מירי דוידוביץ, אילנה גור, עליזה אולמרט, סעיד אבו שקרה, פריד אבו שקרה, ציבי גבע, מנשה קדישמן, זיו קורן, קרן שפילשר, עבודות מעזבונה של לאה ניקל, ציונה שמשי ועוד רבים וטובים.

"לדעתי זו התערוכה הגדולה והמתוקשרת ביותר בארץ, שמרכזת זמן מאוד קצר הרבה מאוד טראפיק. למסה הזו ולחשיפה יש השפעה מרשימה", אומרת האוצרת הוותיקה של התערוכה, לי-מור כהן. "מה שמעניין כאן הוא שמגיעים לקנות גם אספנים וגם חובבים, וגם בקרב הקהל הרחב אנשים רואים בתערוכה הזדמנות לקנות אמנות. ש אנשים שכבר כמה שנים קונים כל פעם יצירה".

- איך מסדרים כל-כך הרבה עבודות באופן שאינו פוגע באמנים ומשרת את הסיכויים למכור?

כהן: "יש בהחלט רגישויות ואמנים באים ואומרים: 'תלית אותי ליד השירותים', שזה לא מיקום רע, דרך-אגב. אני בונה דגם של המבנה ומשחקת עם המיקומים של כל עבודה. יש קומות שהן בעדיפות מיקום. באופן טבעי, הלובי והקומה הראשונה מקבלים הכי הרבה תשומת לב. אבל הקומה העליונה היא נקודת הפתיחה של מרבית המבקרים וכדי להתגבר על הפער אני ממקמת יצירות איכותיות במיוחד בקומות הביניים".

ביום שישי התערוכה למוזמנים בלבד ואילו במוצ"ש היא נפתחת לקהל הרחב, החל משעה 19:00. המכירה נערכת במקביל באתר האינטרנט: www.artisrael.org.il

בנק דיסקונט

אוסף תאגידי ותמיכה שוטפת באמנות

"האמנות אינה יכולה להתקיים ללא הקהילה המשמשת לה במה ומשוב, כפי שאינה יכולה להתקיים ללא העסקים, המסייעים לה במימון ובתמיכה", אומרת אוצרת אוסף דיסקונט, שולמית נוס. אוסף האמנות הישראלית של בנק דיסקונט החל להיבנות בשנות ה-70 כחלק מהאג'נדה החברתית-תרבותית של בעלי הבנק הפרטי דאז, משפחת ראקנטי. כאשר נפרדה המשפחה מהבנק, נותר האוסף ברובו בידי דיסקונט (חלקו הקטן ב-אי.די.בי).

הבנק אימץ את מדיניות ההשקעה באמנות ישראלית כחלק מהתרומה לתרבות ולחברה בארץ, ופרט לאוסף, הוא תומך בפעילות אמנותית ובתערוכות במוזיאונים. האוסף מונה כיום כ-2,200 יצירות מקור ועוד כ-4,000 הדפסים, והוא אינו מאוחסן, אלא מוצג על קירות משרדי הבנק ובתערוכות אצורות בסניפים ברחבי הארץ.

מרבית ההדפסים באוסף הם עבודות מוזמנות, כחלק מהפרויקט המתמשך "אלבום דיסקונט", המתקיים בשיתוף פעולה עם מרכז גוטסמן לתחריט בכברי. האלבום האחרון הוצא בשנת 2013 ובו נכללו יצירות של האמנים חנה סהר, דוד עדיקא ואורי גרשוני.

ההשקעה השנתית ברכישות לאוסף עומדת על כ-900 אלף שקל, והאוסף מתעדכן באמנות עכשווית במגוון מדיומים. בין הרכישות האחרונות, מונה נוס יצירות של אלהם רוקני, רון עמיר, שמחה שרמן, יהודית סספורטס, חיימי פניכל, עדי ברנדה, תמרה מסל, ציבי גבע, גל ויינשטיין ואחרים. החלטות הרכישה מתקבלות בוועדה מייעצת המורכבת מנציגי הבנק ומאנשי מקצוע חיצוניים.

האוסף מוצג לקהל הרחב בסיורים שמקיימת האוצרת בימי שישי בבוקר (בתיאום מראש, ללא תשלום)

בנק לאומי

תערוכת האמנות הסודית

לבנק לאומי יש אוסף של אמנות עכשווית, הכולל, לדברי הבנק, כ-4,000 יצירות, שנרכשות בעיקר מאמנים בראשית דרכם. עד לאחרונה שימש בית מאני ההיסטורי, הצמוד לבניין הנהלת הבנק כגלריה לתערוכות מתחלפות, אך באחרונה שינה את ייעודו והפך לחלק ממשרדי הבנק.

אירוע הדגל השנתי של פעילות התמיכה באמנות של לאומי היא תערוכת האמנות הסודית, שהתקיימה בחודש שעבר בפעם השביעית. עלות התערוכה מוערכת בכ-70 אלף שקל, אך הבנק אינו מאשר רשמית את הנתון.

בניגוד לתערוכה בבנק הפועלים, תערוכת האמנות הסודית אינה מיועדת לתרומה למטרות כלשהן, אלא למכירת אמנות בלבד. האמנים הם הנהנים היחידים מההכנסה של מכירת יצירותיהם, בסכומים המתחילים ב-2,000 שקל בלבד.

הרעיון שמאחורי התערוכה הוא שזהות האמנים אינה ידועה וכך מקבלים אמנים צעירים הזדמנות להציג ולמכור לצד אמנים ידועים. במהלך השנים נמכרו מאות עבודות בשווי של מאות אלפי שקלים.

בחמישי הבא (27.2), יתקיים לראשונה בבית לין ערב "מבטים", שבו יוקרנו בהקרנת בכורה סרטיהם של חמישה אמני וידיאו-ארט ישראלים, אשר ילוו בהסברי האמנים. כל התערוכות והאירועים בבית מאני הינם ללא תשלום ופתוחים לקהל.

פותחים חשבון

נתוני מכירות

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון לא מביא לשינוי בציפיות להורדת ריבית" ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ●המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?