גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רק השנה ביצענו 75 ביקורים בחברות שבהן אנו משקיעים"

בריאיון בלעדי ל"גלובס" מייקל קוק מספר על קרן ההשקעות Southern Sun שבניהולו, המשקיעה במניות קטנות ובינוניות לטווח ארוך, ועל דרך העבודה השמרנית שמסייעת לה לרשום תשואה עודפת על מדדי הייחוס

בשנים האחרונות הסיטו המשקיעים המוסדיים חלק הולך וגדל מהחיסכון הפנסיוני של הציבור מהשוק המקומי אל שוקי חו"ל. בתחילה התבצעה הסטת הכספים בעיקר באמצעות רכישת תעודות סל העוקבות אחר המדדים המובילים בחו"ל.

כיום, לאחר ששלב תקיעת היתד בחו"ל כבר מאחוריהם, מחפשים המוסדיים לצאת מהבנליות של תעודת הסל אל מוצרי השקעה אחרים שיוסיפו קצת גיוון לתיק ההשקעות שלהם. אלא שהמוסדיים טוענים, כי אין להם יתרון יחסי בביצוע השקעות בחו"ל, ולכן עדיף מבחינתם לברור מניות (Stock Picking) באמצעות מנהלי השקעות חיצוניים.

בסניף המקומי של חברת הברוקרים האמריקאית אופנהיימר זיהו את המגמה הזו, ובאחרונה השיקו פעילות של שיווק קרנות זרות המיועדות למשקיעים מוסדיים. בשבוע החולף סיימו באופנהיימר סבב פגישות בקרב משקיעים מוסדיים, שבו הציגו את מייקל קוק, העומד בראש קרן ההשקעות Southern Sun מהעיר ממפיס שבטנסי, ארה"ב.

משיקולי מס קוק מציע למוסדיים בישראל לא את הקרן המקורית הרשומה בארה"ב אלא "קרן מראה", הרשומה במקלט המס של אירלנד, אשר מחקה במדויק את הביצועים של הקרן המקורית בארה"ב.

בבואם לבחור מנהל השקעות חיצוני נוקטים המוסדיים בישראל לרוב גישה שמרנית, אך נראה כי קרן "השמש הדרומית" הפעילה מאז 1997, יכולה לשמש עבורם פתרון לכך שהם חסרי התמחות בתחום של בחירת מניות של חברות קטנות ובינוניות בחו"ל.

קוק מנהל כ-5.3 מיליארד דולר בשתי קרנות נאמנות בלבד, המתמחות במניות של חברות קטנות ובינוניות (Mid-Small Cap) בארה"ב, ובשנים האחרונות הוא מציג תשואות גבוהות מאלה שרשמו מדדי הייחוס Russell 2500 ו-Russell MidCap. קרן החברות הקטנות שבניהולו דורגה ב-2013 על ידי מגזין ההשקעות בארונ'ס כקרן הטובה ביותר בקטגורית ה-Small Cap ואילו חברת דירוג הקרנות Lipper דירגה אותה כקרן הטובה ביותר בקטגוריה זו בשלוש השנים האחרונות.

"עסקי נישה"

גם שיטת הניהול של קוק נראית מתאימה לצורת החשיבה האופיינית לגופים מוסדיים. קוק אינו מדבר על ניצול הזדמנויות במסחר התוך-יומי, והוא גם לא משתמש באסטרטגיות גידור מתוחכמות או במינוף פיננסי. הקרן שבניהולו מיישמת אסטרטגיית Long Only פשוטה וברורה, שבה הרווח נוצר מעליית שווי המניה, וללא שימוש בפוזיציות חסר (שורט, אשר מהן נוצר רווח בירידת המניה).

איך אתה מאפיין את פעילות הקרן?

"אני נוהג להחזיק בקרן 20-30 מניות, ורוב השקעותיי מתבצעות לטווח ארוך של מספר שנים. זאת לאחר שנקדיש זמן רב לא רק לקריאת הדוחות הכספיים, אלא גם לביקורים חוזרים ונשנים במפעלי ומשרדי החברות שבהן אנו משקיעים. רק בשנה האחרונה ביצענו בהן 75 ביקורים".

האם חלות עליך מגבלות השקעה כלשהן?

"למעט מגבלת השקעה של עד 10% מסך הנכסים במניה בודדת, אין לנו כל מגבלת תשקיף באשר לסוג החברות שבהן אנו משקיעים; זאת למעט מגבלה עקרונית אחת שאנו לוקחים על עצמנו בהתלהבות רבה - הצורך להכיר לפני ולפנים את החברה שבה אנו משקיעים. כך למשל, ענף הביוטכנולוגיה, שאותו אין אנו מתיימרים להכיר - הוא מחוץ לתחום עבורנו".

את ליבת ההשקעות שהוא מבצע, מגדיר קוק כהשקעה "בעסקי נישה" ספציפיים. לדבריו, קיימות בארה"ב חברות נישה רבות מסדר גודל בינוני (הנסחרות בשווי שוק של 2-10 מיליארד דולר), אשר אילו היו רשומות למסחר בישראל היו נכנסות מן הסתם לרשימת המניות הגדולות של ת"א 25.

תן לנו כמה דוגמאות להשקעות שביצעת בקרן?

"דוגמה מוצלחת אחת שלנו היא יצרנית המטבחים התעשייתיים לרשתות מזון Middleby (סימול: MIDD), אשר נהנתה מהגידול במספר הסניפים של רשתות כגון פיצה האט, סטארבקס ו-KFC. חברה נוספת שמימשנו באחרונה, אחרי שנים ארוכות של החזקה, היא Nordson (NDSN), העוסקת במערכות הדבקה ממוחשבות עבור תעשיות המזון והחיתולים, ואשר נהנתה בשנים האחרונות בעיקר מהגידול בשוק החיתולים בסין".

קוק מחפש בעיקר חברות בעלות מינוף פיננסי נמוך, היודעות לייצר תזרים מזומנים חיובי המתועל להשקעות חדשות ורווחיות. הוא נוהג לבדוק בדקדקנות את איכות ההנהלה ואת נטייתה לבצע השקעות חדשות.

מדוע בכלל כדאי לנו להשקיע במניות קטנות ובינוניות, ולא באלו הגדולות הנסחרות ב-S&P 500?

"רמת המורכבות הגבוהה של תאגידי הענק בארה"ב מאריכה בהם את תהליכי קבלת ההחלטות ומסרבלת את יכולת התגובה שלהם לאירועים בשוק. לעומתן, חברות קטנות מתאפיינות בדרך כלל בגמישות תפעולית וזמן תגובה מהיר יותר. לדוגמה, יצרנית הטרקטורים AGCO (סימול: AGCO), שבה השקענו, הצליחה, בניגוד ליצרנית הגדולה והמוכרת ג'ון דיר, להסתגל במהירות לשינויים שיצר המשבר של 2008".

לסיום, נראה, אם כך, כי קוק הוא מנהל השקעות שמרני מהסוג שהמוסדיים כאן אמורים לחבב. הוא משקיע לטווח הארוך, עוסק באסטרטגיה ברורה ופשוטה של Long Only, מתרחק ממנופי אשראי ומחפש חברות היודעות לייצר תזרימי מזומנים והנהלות היודעות לנתב אותן אל מקומות שבהם מושגת צמיחה עסקית. "בסופו של יום", אומר קוק, "דרך ההשקעה שלנו אינה מסובכת מדי, אלא בעיקר דורשת עבודה קשה ומרובה וסבלנות".

מייקל קוק

גיל: 55

מגורים: ממפיס, טנסי בארה"ב

תפקיד: מנכ"ל ומייסד Southern Sun Assets Management

השכלה: תואר ראשון במינהל עסקים מאוניברסיטת Wycliffe Hall University of Oxford באנגליה

הקרן של קוק

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות