גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גלגלי הפאלאדה: הצצה לספרו של הנס פאלאדה "השתיין"

ספריו של הנס פאלאדה ("לבד בברלין"), שזוכים להצלחה אדירה בארץ ובעולם בשנים האחרונות, משרטטים את דמותה של גרמניה הנאצית בעיני האזרח הקטן ■ ספרו "השתיין" משלב מאפיינים אוטוביוגרפיים עם תמונת מצב פוליטית-חברתית

הסופר הגרמני הנס פאלאדה הוא כבר מזמן תופעה ספרתית שאין להתעלם ממנה. אחרי שספרו "לבד בברלין" נמכר בישראל ביותר מ-150 אלף עותקים, תורגמו לעברית ספרים נוספים שלו, שהאחרון שבהם - "השתיין" (ספרו החמישי בעברית בארבע השנים האחרונות בהוצאת פן וידיעות אחרונות), נושא סממנים אוטוביוגרפיים.

תחילתו של הרומן בתקרית שאירעה ב-1944 בביתו של פאלאדה. באותה עת היו גירושיו עם אשתו הראשונה סופיים ובביתו נורתה ירייה. אשתו לא נפגעה, וישנן גרסאות שונות באשר לזהות היורה, או אם בכלל נורתה ירייה. אלא שבעקבות התקרית, הוא אושפז ב"בית מחסה לפושעים חולי נפש", מה שהיה שקול במשטר הנאצי לעונש מוות. תקוותו היחידה לשרוד, הייתה להבטיח ליוזף גבלס - שר התעמולה הנאצי, כי ישלים את היצירה האנטישמית שהוזמנה אצלו בעבר. בהתאם, באשפוזו סופק לו נייר לכתיבה, שהיה אז בקיצוב, ובו השתמש פאלאדה, לא לאותה יצירה אנטישמית, אלא לכתיבת שלושה ספרים, בהם "השתיין". עם התמוטטות המשטר הנאצי, שוחרר פאלאדה מבית המחסה.

יוסיפיה סימון שתרגמה את "השתיין", כמו את רוב ספריו שיצאו בארץ: "גיבור הספר 'השתיין' הוא בעלים של חנות לאספקת זרעים לאיכרים, יחד עם אשתו. מתרחשת שם פאשלה מבחינה כלכלית והמקום מידרדר. אז הוא מוציא בקבוק יין כדי להירגע. הוא מסיים את כל הבקבוק, הולך לכפר, משתכר שם, ומדמיין איך ייסע עם הברמנית. בהמשך הוא חוזר הביתה וגונב דברים כדי לקנות עוד אלכוהול, וממשיך להסתבך. ברוב הספר, הוא נמצא בבית חולים לגמילה.

"הדמות שם היא של אדם שבקושי שתה בירה בחייו ותוך יומיים הפך לאלכוהוליסט. האלמנט האוטוביוגרפי הוא ברור, הרי פאלאדה היה מכור למורפיום ולאלכוהול. התיאור בספר כה ריאליסטי, עד שאתה מרגיש שאתה שם".

מעבר לסממנים האוטוביוגרפיים, "השתיין" מספר לא מעט על הסביבה הפוליטית-חברתית שבה הוא נכתב. פרופ' משה צימרמן, המתמחה בהיסטוריה של גרמניה, נתן לסטודנטים שלו לקרוא את הספר בשפת המקור כבר לפני שנים רבות.

צימרמן: "זהו סיפור קולע במיוחד להבנת המנטליות של אנשים בדיקטטורה. בדרך-כלל, אנחנו לא מנסים להבין את הראש של מי שהיה שם. מבחינתנו, כולם היו רשעים. בספר הזה יש לא רק תיאור של המתנגדים למשטר, אלא גם הסבר למה קשה להם למצוא קהל שיקשיב להם".

- מה ניתן ללמוד מהספרים של פאלאדה על גרמניה?

"הם מספקים לנו את האווירה במדינה מתחילת שנות ה-30, דרך עליית הנאצים לשלטון ותקופת שלטונם. הם מעידים על המנטליות, על אורח החשיבה של גרמנים בתקופה הזו, ומלמדים שגם מי שחשב שהוא לא אנטישמי, לא היה משוחרר מדעות אנטישמיות, כולל פאלאדה בעצמו".

הפקה הוליוודית

חייו של פאלאדה אף פעם לא היו משעממים. כשהתמזגו בעיותיו שלו עם עלייתה של המפלגה הנאצית לשלטון בגרמניה, המצב הסתבך אף יותר. ספרו מ-1932, "איש קטן, לאן?" זכה לתשבחות ולהפקה הוליוודית. מאחר שמפיקי הסרט היו יהודים, הוא הפך לחשוד בעיני הנאצים. עיתוניהם גינוהו והגסטאפו אסר אותו, אבל במפתיע שר התעמולה, יוזף גבלס, דווקא חיבב אותו וביקש שיכתוב רומן אנטישמי. פאלאדה לא עמד במשימה ושקל להגר, אך נשאר לבסוף בגרמניה הנאצית.

סימון: "פאלאדה חזה ב'איש קטן' את מה שהולך לקרות עם היטלר - את ההידרדרות של גרמניה, האינפלציה ואת שנאת היהודים. הוא התנגד למשטר, אבל לא עזב. העורך באנגליה שלח לו ספינה לשם כך. הכול היה ארוז, ואז הוא החליט שהוא לא יכול לעזוב את המולדת, בשונה מסופרים אחרים שכן עזבו. אבל הוא בפירוש לא הסכים עם הנאצים.

"בתום המלחמה, התרחש סביב פאלאדה מאורע מהסוג שהיה יכול לשמש חומר לדמות גרוטסקית, קומית בסגנון כמה מאלו שב'לבד בברלין'. הוא נישא לאלמנה צעירה ועשירה, והשניים, מכורים מושבעים למורפיום, התיישבו בעיירה פלדברג שבצפון מזרח גרמניה. כשהצבא האדום כבש את המקום, בהיותו הדמות המוכרת בעיר, פאלאדה התבקש לנאום. נאומו כה הרשים, עד שהכובשים מינו אותו לראש העיר, מינוי שהחזיק שנה וחצי".

זמן קצר לאחר שסיים את תפקידו כראש העיר, פאלאדה כתב את "לבד בברלין", שנקרא אז "כל אדם מת לבד". את הספר הנהדר הזה, שמבוסס על הסיפור האמיתי של אוטו ואליזה המפל, הוא השלים ב-24 ימים, ונפטר זמן קצר לאחר מכן. הספר זכה להצלחה גדולה בגרמניה עם צאתו ב-1947, אבל בעולם גילו ותרגמו אותו רק ב-2009. שנה לאחר מכן, הספר גם יצא בארץ.

רחל פן - מייסדת ומנהלת הוצאת "פן": "תמיד התחנכנו פה לדבר רק על גורל הצד היהודי במלחמה, ומעולם לא קראנו איך היא פגעה בצד השני, בגרמנים הלא נאצים. הייתה זהירות גם מצד המו"לות שלא לתרגם דברים כאלה. פאלאדה כתב מנקודת המבט של האזרח הגרמני והדור הנוכחי בישראל אולי כבר פתוח ואפילו סקרן לקרוא דברים מסוג זה. בנוסף, הדמויות מעוררות הזדהות, לא משנה מאיזה מוצא הן".

צימרמן: "מהצלחת הספר בארץ אפשר ללמוד שני דברים. א', שהיא נובעת מהחלפת השם. עם שמו במקור, 'כל אחד מת לבד', לא היה לספר סיכוי. אבל ברגע שברלין נעשתה יעד כה פופולרי לישראלים, כנראה שהיה אפשר למכור את זה.

"לצד ההסבר הפשטני והטכני הזה, הספר כתוב מעניין ונותן אפשרות להציץ לצד השני של המתרס. באופן טבעי, אנחנו בדרך כלל מסתכלים על הקורבן היהודי, ואז אתה מציץ לעולם האחר, של 'הפושעים', וזה נותן זווית חדשה. מעבר לזה, הסיפור של הרייך השלישי הוא תמיד כזה שאנו זוכרים טוב".

- פאלאדה מנסה להצטייר כמתנגד המשטר. הוא באמת היה כזה?

"פאלאדה לא היה חבר המפלגה ולא אהד חלק גדול ממה שנעשה שם. מצד שני, חלק מהאמונה, אפילו האנטישמיות, כן הייתה מקובלת עליו. הוא גם לא השתתף בפעילות פוליטית נגד המשטר.

"ברור שספר כמו 'לבד בברלין' אתה לא יכול לכתוב תחת שלטון כזה, בוודאי לא לפרסם. אפשר לומר עליו שהוא לא מאפיין את התמיכה, אבל קשה להגדירו כלוחם עיקש נגד המשטר. לדוגמה, הוא לא נרתע מלהיפגש עם גבלס בשביל סרט שלו. בסופו של דבר, צריך להיזהר מלחרוץ דין על אנשים כאלה, מחברה אחרת והרבה יותר מאוחרת".

הנס פאלאדה

שם מקורי: רודולף וילהלם פרידריך

שנת לידה: 1893

שנת פטירה: 1947

מצב משפחתו: נישא פעמיים, לאנה מרגרטה איסל (1929) ולאולה לוש (1945)

ספרים בולטים: "איש קטן, לאן?" (1932) ו"לבד בברלין" (1947), השם במקור: "כל אחד מת לבד")

עבודות נוספות מלבד ספרות: עיתונאי וראש העיירה פלדברג שבחבל מקלנבורג

עוד משהו: שם העט המוכר שלו מורכב משניים מגיבורי סיפורי האחים גרים

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות