גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר ועד הטכנאים בערוץ 1: "הטייקונים רוצים שרשות השידור תיסגר"

משה שגב: "המדינה עושה שימוש ציני באגרת האלוויזיה כדי לקבוע מה לשדר בחדשות" ■ "אף אחד לא רוצה באמת לסגור את רשות השידור - הטייקונים סימנו לפוליטיקאים לסגור אותנו" ■ הרשות לא תשתנה, מה שהיה הוא שיהיה"

"אם הייתי יכול לפנות אל הציבור", אומר משה שגב, יו"ר ועד ההנדסאים והטכנאים של ערוץ 1, "הייתי אומר לו לא להאמין לכל הסיסמאות שמפיצים. רשות השידור לא תשתנה. מה שהיה הוא שיהיה".

שגב וחבריו, בני המגזר המושמץ ביותר מקרב עובדי רשות השידור, לא מוכנים לשתוק יותר. היום, כשהמלצותיה של ועדת לנדס צפויות להיות מוגשות לשר התקשורת גלעד ארדן, הוא מבקש לחשוף את מה שהוא מכנה "זריית חול בעיני הציבור הישראלי".

בימים הקרובים צפוי שב להיפגש עם אבי ניסנקורן, יו"ר האיגוד המקצועי בהסתדרות, ממנה הוא מקווה ייצא המעצור של התוכנית הגדולה של השר גלעד ארדן וועדת לנדס - הכוללת גם סגירה של רשות השידור כפי שאנחנו מכירים אותה ופיטורים של כ-1,000 עובדים.

"רק דבר אחד יכול להציל את רשות השידור", אומר שגב ל"גלובס". "יש רפורמה שנחתמה אחרי שנים של דיונים, שכללה קיצוצים ורצון של ההנהלה והעובדים להחזיר את ערוץ 1 לימיו כמדורת השבט. הבנו שעל מנת שזה יקרה צריך להפנות המון תקציבים לרכישת תוכניות מקור. ואכן הרפורמה נותנת מענה לדבר זה. במסגרתה כל שנה אמורים לצאת לשוק ההפקה 163-183 מיליון שקל לטובת המסך.

"אני אומר לציבור: מנסים לעבוד עליכם בעיניים. כשהבינו שכשאנחנו נתייעל ונתחרה בערוצים 2 ו-10, נכנסו הטייקונים וסימנו לפוליטיקאים לסגור אותנו".

לדבריו, "סגירת רשות השידור היא סיסמה בלבד. אף אחד לא רוצה לסגור אותנו באמת. רוצים להעביר את הרשות לידיים פרטיות, לטייקונים שיהיו להם בידיים מאות מיליונים. יש קמפיין של דה-לגיטמציה שמובילים נגדנו בכל התקשורת. ממתי רשות השידור פתאום כל-כך מעניינת? אותם אנשים שהיום כותבים את הדוח - לנדס בגיבוי השר ארדן - אמרו לסגור את רשות השידור, והסיסמה הגדולה שלהם הייתה ש'האגרה היא פשע'".

- האופן שבו האגרה נגבית היא באמת פשע - כך מראה גם דוח פנימי של רשות השידור. לציבור נמאס מזה.

"אני כעובד רשות השידור אומר לך חד-משמעית - אני נגד האגרה. המדינה עושה באגרה שימוש ציני נגד רשות השידור. מצד אחד, היא זו שמטילה את המס על הציבור - ומהצד השני, היא עושה קמפיין נגד האגרה.

"המחוקק קבע שיש אגרה? שהוא יסיר אותה. איך לממן את רשות השידור זו לא בעיה שלי כעובד. שיהיה מימון מדינה, שיהיו פרסומות, אבל הפחד הגדול היה הרפורמה. לא סתם ארדן לא נתן לרפורמה לקרות".

- אתה עובד ברשות השידור כבר 22 שנה. אולי פשוט קיווית לפרוש במסגרת הרפורמה ולקבל מיליון שקל, ועכשיו אתה מפחד לאבד את זה?

"ממש לא, ראיתי את עצמי ממשיך לעבוד ברשות השידור עוד 20 שנה. נראה לך שמיליון שקל הם פיצוי הוגן? מה זה מיליון שקל? זה טיפה בים. הרי אדם כמוני, רק אשים בקורות-החיים את הגיל שלי (45 - ל"א), ארד לתחתית הרשימה בתחרות על כל משרה. לא רצינו ללכת הביתה, ולא מיליון שקל. שום דבר לא יפצה אותנו - אנחנו רוצים להמשיך לעבוד במקום הזה, ושהוא ימשיך להתקיים.

"תמיד היינו קונצנזוס. בשנים האחרונות הפוטנציאל העסקי התחיל לצוף, ופתאום אנשים התחילו למצוא בנו עניין. על-פי ההמלצות של לנדס, מדובר על סכומי-עתק שייצאו לדוקומנטרי. מדברים על יותר מ-100 מיליון שקל רק לז'אנר הזה - בשביל זה צריך לשדר יותר מ-24 שעות ביממה! אנחנו מבינים שהמטרה היא לפרק אותנו ולהעביר את הכסף לאנשים פרטיים".

- אבל אתה מתעלם משנים של דוחות ביקורת על ניהול כושל של רשות השידור - מינויים בעייתיים, תנאי העסקה לא הגיוניים, ניהול כספי איום ונורא. רוב הכסף לא מגיע בכלל למסך.

"אני מבטיח לך שאם תיסגר רשות השידור, ויהיו לה מנהלים חדשים, הדוחות יהיו אותם דוחות. מי שממנה את המנהלים זה לא אנחנו אלא הפוליטיקאים, והם כושלים בזה פעם אחר פעם.

"לא אני מיניתי את היו"ר ואת המנכ"ל, ולא אני אפטר אותם - הפוליטיקאים שמינו אותם צריכים לתת את הדין. כל עוד רשות השידור תהיה נגועה בפוליטיקה, המצב לא ישתנה. לפוליטיקאים נוח מאוד שנהיה שפופים, כדי שהם יגידו לנו מה לעשות ומה לשדר בחדשות".

- באמת ככה זה עובד אצלכם? יש התערבות פוליטית בשידורי?

"אני 22 שנה ברשות השידור, וכך זה היה תמיד. גם ממשלות העבודה וגם הליכוד ואפילו כשמרצ היו בשלטון, זה מה שקרה. השר מרים טלפון לעורך, מתקשרים לקונטרול באמצע 'מבט' וצועקים 'מה אתם משדרים?!'. כל ראש ממשלה - החל משמעון פרס ועד לנתניהו".

- גם היום?

"היום הם נזהרים יותר ולא עושים את זה בצורה בוטה. יש התערבות כל הזמן, אנחנו גוף פוליטי מובהק".

- ובינתיים יש קטטות בין היו"ר למנכ"ל. באיזה צד אתה?

"אם הייתי השר הממונה, אני מכניס את שניהם לחדר, נותן לשניהם סטירה ואומר - יש רשות ציבורית שצריכה לשדר. בגלל הריב יש עשרות תוכניות שמחכות על המדף, כי היו"ר מוליך קו מיליטנטי נגד ההנהלה ולא נותן לשדר כלום. הוצאו עשרות מיליוני שקלים - 70 מיליון שקל - החוצה להפקות, ולאף אחד לא ברור לאן הולך הכסף הזה. מה שקורה עם היו"ר הזה, זה חצה כל גבול. רואים בבירור איך הוא מחפש את הג'וב הבא".

- אתה בצד היריב, כי זליג רבינוביץ', עוזרו של המנכ"ל יוני בן-מנחם ומי שנחשב לאיש החזק ברשות השידור, הוא חבר הוועד שלך.

"זליג הוא איש ביצוע, תגיד עליו מה שתגיד. כשמטילים עליו משימה, הוא מבצע אותה, אבל אז נכנסים לזה כל התככים והפוליטיזציה. היום זה זליג - מחר תתחלף הממשלה, וזה יהיה מישהו אחר. הוא לא רוצה ברעת רשות השידור, בטוח שהוא רוצה בהצלחתה, אבל מישהו מכניס טריז כדי לעצור את הרכבת הזו שקוראים לה רשות השידור".

- אם תשאל את הציבור, הם יגידו שטכנאי רשות השידור הם בדיוק כמו עובדי הנמלים וועדי הרכבת. מעכבים שינויים טכנולוגיים, משביתים בקלות ועדיין מככבים ברשימת שיאני השכר.
"הכול קשקוש. כי המספרים דוברו לפני שנים, היום הטכנולוגיה משתנה. הערוץ הראשון הכניס את כל ה-HD לישראל - לא ערוץ 2 ולא ערוץ 10 - והטכנאים לא שבתו. אני לא מתבייש בזה שאני מרוויח שכר הולם לעבודתי, אבל מה שאנשים לא יודעים זה שכל טכנאי הולך הביתה בסופו של דבר עם שכר ייסוד עלוב של 6,000 שקל.

"במשך עשרות שנים ניהלנו מאבקים לנסות ולהגיע לאוצר כדי להעלות את שכר היסוד, אבל אף אחד לא הסכים לדבר איתנו. ואז יצרו את מפלצת השעות הנוספות, רק כדי לא להעלות לנו את שכר הבסיס.

"גם אנחנו הצלחנו להבין שמה שהיה עד לפני 5 שנים, חייב להשתנות. שינינו את כל תנאי העבודה שלנו - הלכנו רחוק. אני לא מבין איך לא אימצו את זה בשתי ידיים, את העובדה שכולנו נחתום על שעון נוכחות. הפוליטיקאים טרפדו הכול.

"אני יכול לומר לך שאנחנו עובדים בדיוק כמו הרופאים בבתי-החולים - היום היחיד שאנחנו לא עובדים זה יום כיפור. חוץ מזה אנחנו זמינים כל יום, בכל מזג-אוויר ובכל שעה, וזה עולה כסף. יש אצלנו אנשים שלא גידלו את הילדים שלהם".

- אין אבטלה סמויה ברשות השידור?

"בסקטור שאני מייצג, כבר שנים - 12 שנה שאין דבר כזה שנקרא אבטלה סמויה. לפני 12 שנה היינו 235 עובדים, והיום אנחנו 146 עובדים. ואני יכול לומר לך שכל אדם אצלי עושה עבודה של שניים ושלושה עובדים, והבנו שאי-אפשר להיאחז בקרנות המזבח.

"החלטנו לקחת על עצמנו את השינויים הטכנולוגיים ללא תוספות שכר ובטח מבלי לקלוט כוח-אדם. הטכנאים לא קולטים כוח-אדם, כי לא מאשרים לנו, בגלל הסטיגמה שיש עלינו, ובכל זאת אנחנו סותמים את הפה. אבל תבדוק כמה עיתונאים התקבלו לרשות השידור ב-12 השנים האחרונות - מאות נכנסו ויוצאים. אצלנו התנועה היא רק החוצה".

עוד כתבות

תיקון והתנצלות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?