גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר ועד הטכנאים בערוץ 1: "הטייקונים רוצים שרשות השידור תיסגר"

משה שגב: "המדינה עושה שימוש ציני באגרת האלוויזיה כדי לקבוע מה לשדר בחדשות" ■ "אף אחד לא רוצה באמת לסגור את רשות השידור - הטייקונים סימנו לפוליטיקאים לסגור אותנו" ■ הרשות לא תשתנה, מה שהיה הוא שיהיה"

"אם הייתי יכול לפנות אל הציבור", אומר משה שגב, יו"ר ועד ההנדסאים והטכנאים של ערוץ 1, "הייתי אומר לו לא להאמין לכל הסיסמאות שמפיצים. רשות השידור לא תשתנה. מה שהיה הוא שיהיה".

שגב וחבריו, בני המגזר המושמץ ביותר מקרב עובדי רשות השידור, לא מוכנים לשתוק יותר. היום, כשהמלצותיה של ועדת לנדס צפויות להיות מוגשות לשר התקשורת גלעד ארדן, הוא מבקש לחשוף את מה שהוא מכנה "זריית חול בעיני הציבור הישראלי".

בימים הקרובים צפוי שב להיפגש עם אבי ניסנקורן, יו"ר האיגוד המקצועי בהסתדרות, ממנה הוא מקווה ייצא המעצור של התוכנית הגדולה של השר גלעד ארדן וועדת לנדס - הכוללת גם סגירה של רשות השידור כפי שאנחנו מכירים אותה ופיטורים של כ-1,000 עובדים.

"רק דבר אחד יכול להציל את רשות השידור", אומר שגב ל"גלובס". "יש רפורמה שנחתמה אחרי שנים של דיונים, שכללה קיצוצים ורצון של ההנהלה והעובדים להחזיר את ערוץ 1 לימיו כמדורת השבט. הבנו שעל מנת שזה יקרה צריך להפנות המון תקציבים לרכישת תוכניות מקור. ואכן הרפורמה נותנת מענה לדבר זה. במסגרתה כל שנה אמורים לצאת לשוק ההפקה 163-183 מיליון שקל לטובת המסך.

"אני אומר לציבור: מנסים לעבוד עליכם בעיניים. כשהבינו שכשאנחנו נתייעל ונתחרה בערוצים 2 ו-10, נכנסו הטייקונים וסימנו לפוליטיקאים לסגור אותנו".

לדבריו, "סגירת רשות השידור היא סיסמה בלבד. אף אחד לא רוצה לסגור אותנו באמת. רוצים להעביר את הרשות לידיים פרטיות, לטייקונים שיהיו להם בידיים מאות מיליונים. יש קמפיין של דה-לגיטמציה שמובילים נגדנו בכל התקשורת. ממתי רשות השידור פתאום כל-כך מעניינת? אותם אנשים שהיום כותבים את הדוח - לנדס בגיבוי השר ארדן - אמרו לסגור את רשות השידור, והסיסמה הגדולה שלהם הייתה ש'האגרה היא פשע'".

- האופן שבו האגרה נגבית היא באמת פשע - כך מראה גם דוח פנימי של רשות השידור. לציבור נמאס מזה.

"אני כעובד רשות השידור אומר לך חד-משמעית - אני נגד האגרה. המדינה עושה באגרה שימוש ציני נגד רשות השידור. מצד אחד, היא זו שמטילה את המס על הציבור - ומהצד השני, היא עושה קמפיין נגד האגרה.

"המחוקק קבע שיש אגרה? שהוא יסיר אותה. איך לממן את רשות השידור זו לא בעיה שלי כעובד. שיהיה מימון מדינה, שיהיו פרסומות, אבל הפחד הגדול היה הרפורמה. לא סתם ארדן לא נתן לרפורמה לקרות".

- אתה עובד ברשות השידור כבר 22 שנה. אולי פשוט קיווית לפרוש במסגרת הרפורמה ולקבל מיליון שקל, ועכשיו אתה מפחד לאבד את זה?

"ממש לא, ראיתי את עצמי ממשיך לעבוד ברשות השידור עוד 20 שנה. נראה לך שמיליון שקל הם פיצוי הוגן? מה זה מיליון שקל? זה טיפה בים. הרי אדם כמוני, רק אשים בקורות-החיים את הגיל שלי (45 - ל"א), ארד לתחתית הרשימה בתחרות על כל משרה. לא רצינו ללכת הביתה, ולא מיליון שקל. שום דבר לא יפצה אותנו - אנחנו רוצים להמשיך לעבוד במקום הזה, ושהוא ימשיך להתקיים.

"תמיד היינו קונצנזוס. בשנים האחרונות הפוטנציאל העסקי התחיל לצוף, ופתאום אנשים התחילו למצוא בנו עניין. על-פי ההמלצות של לנדס, מדובר על סכומי-עתק שייצאו לדוקומנטרי. מדברים על יותר מ-100 מיליון שקל רק לז'אנר הזה - בשביל זה צריך לשדר יותר מ-24 שעות ביממה! אנחנו מבינים שהמטרה היא לפרק אותנו ולהעביר את הכסף לאנשים פרטיים".

- אבל אתה מתעלם משנים של דוחות ביקורת על ניהול כושל של רשות השידור - מינויים בעייתיים, תנאי העסקה לא הגיוניים, ניהול כספי איום ונורא. רוב הכסף לא מגיע בכלל למסך.

"אני מבטיח לך שאם תיסגר רשות השידור, ויהיו לה מנהלים חדשים, הדוחות יהיו אותם דוחות. מי שממנה את המנהלים זה לא אנחנו אלא הפוליטיקאים, והם כושלים בזה פעם אחר פעם.

"לא אני מיניתי את היו"ר ואת המנכ"ל, ולא אני אפטר אותם - הפוליטיקאים שמינו אותם צריכים לתת את הדין. כל עוד רשות השידור תהיה נגועה בפוליטיקה, המצב לא ישתנה. לפוליטיקאים נוח מאוד שנהיה שפופים, כדי שהם יגידו לנו מה לעשות ומה לשדר בחדשות".

- באמת ככה זה עובד אצלכם? יש התערבות פוליטית בשידורי?

"אני 22 שנה ברשות השידור, וכך זה היה תמיד. גם ממשלות העבודה וגם הליכוד ואפילו כשמרצ היו בשלטון, זה מה שקרה. השר מרים טלפון לעורך, מתקשרים לקונטרול באמצע 'מבט' וצועקים 'מה אתם משדרים?!'. כל ראש ממשלה - החל משמעון פרס ועד לנתניהו".

- גם היום?

"היום הם נזהרים יותר ולא עושים את זה בצורה בוטה. יש התערבות כל הזמן, אנחנו גוף פוליטי מובהק".

- ובינתיים יש קטטות בין היו"ר למנכ"ל. באיזה צד אתה?

"אם הייתי השר הממונה, אני מכניס את שניהם לחדר, נותן לשניהם סטירה ואומר - יש רשות ציבורית שצריכה לשדר. בגלל הריב יש עשרות תוכניות שמחכות על המדף, כי היו"ר מוליך קו מיליטנטי נגד ההנהלה ולא נותן לשדר כלום. הוצאו עשרות מיליוני שקלים - 70 מיליון שקל - החוצה להפקות, ולאף אחד לא ברור לאן הולך הכסף הזה. מה שקורה עם היו"ר הזה, זה חצה כל גבול. רואים בבירור איך הוא מחפש את הג'וב הבא".

- אתה בצד היריב, כי זליג רבינוביץ', עוזרו של המנכ"ל יוני בן-מנחם ומי שנחשב לאיש החזק ברשות השידור, הוא חבר הוועד שלך.

"זליג הוא איש ביצוע, תגיד עליו מה שתגיד. כשמטילים עליו משימה, הוא מבצע אותה, אבל אז נכנסים לזה כל התככים והפוליטיזציה. היום זה זליג - מחר תתחלף הממשלה, וזה יהיה מישהו אחר. הוא לא רוצה ברעת רשות השידור, בטוח שהוא רוצה בהצלחתה, אבל מישהו מכניס טריז כדי לעצור את הרכבת הזו שקוראים לה רשות השידור".

- אם תשאל את הציבור, הם יגידו שטכנאי רשות השידור הם בדיוק כמו עובדי הנמלים וועדי הרכבת. מעכבים שינויים טכנולוגיים, משביתים בקלות ועדיין מככבים ברשימת שיאני השכר.
"הכול קשקוש. כי המספרים דוברו לפני שנים, היום הטכנולוגיה משתנה. הערוץ הראשון הכניס את כל ה-HD לישראל - לא ערוץ 2 ולא ערוץ 10 - והטכנאים לא שבתו. אני לא מתבייש בזה שאני מרוויח שכר הולם לעבודתי, אבל מה שאנשים לא יודעים זה שכל טכנאי הולך הביתה בסופו של דבר עם שכר ייסוד עלוב של 6,000 שקל.

"במשך עשרות שנים ניהלנו מאבקים לנסות ולהגיע לאוצר כדי להעלות את שכר היסוד, אבל אף אחד לא הסכים לדבר איתנו. ואז יצרו את מפלצת השעות הנוספות, רק כדי לא להעלות לנו את שכר הבסיס.

"גם אנחנו הצלחנו להבין שמה שהיה עד לפני 5 שנים, חייב להשתנות. שינינו את כל תנאי העבודה שלנו - הלכנו רחוק. אני לא מבין איך לא אימצו את זה בשתי ידיים, את העובדה שכולנו נחתום על שעון נוכחות. הפוליטיקאים טרפדו הכול.

"אני יכול לומר לך שאנחנו עובדים בדיוק כמו הרופאים בבתי-החולים - היום היחיד שאנחנו לא עובדים זה יום כיפור. חוץ מזה אנחנו זמינים כל יום, בכל מזג-אוויר ובכל שעה, וזה עולה כסף. יש אצלנו אנשים שלא גידלו את הילדים שלהם".

- אין אבטלה סמויה ברשות השידור?

"בסקטור שאני מייצג, כבר שנים - 12 שנה שאין דבר כזה שנקרא אבטלה סמויה. לפני 12 שנה היינו 235 עובדים, והיום אנחנו 146 עובדים. ואני יכול לומר לך שכל אדם אצלי עושה עבודה של שניים ושלושה עובדים, והבנו שאי-אפשר להיאחז בקרנות המזבח.

"החלטנו לקחת על עצמנו את השינויים הטכנולוגיים ללא תוספות שכר ובטח מבלי לקלוט כוח-אדם. הטכנאים לא קולטים כוח-אדם, כי לא מאשרים לנו, בגלל הסטיגמה שיש עלינו, ובכל זאת אנחנו סותמים את הפה. אבל תבדוק כמה עיתונאים התקבלו לרשות השידור ב-12 השנים האחרונות - מאות נכנסו ויוצאים. אצלנו התנועה היא רק החוצה".

עוד כתבות

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"אחד הרוכשים איראני לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת גארדנט הלת' תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן