גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה גורם לאנשים לחפש ריגושים ולהימשך לסכנות?

רמות נמוכות של דופמין במוח גורמות לאנשים להימשך לאזורי סכנה ■ הציפיות שלהם מהחיים גבוהות יותר - הם מאמינים שעליהם להיות מלאים בחוויות אינטנסיביות ■ מיוחד ל"ליידי גלובס"

יש אנשים שיתעוררו לחיים אם יציעו להם להצטרף לראפטינג במפלי האיגואסו בברזיל, ומיד יבררו כמה עולה כרטיס טיסה והיכן מומלץ להתאכסן. אחרים יתלהבו מכל אירוע המוקדש למדע בדיוני, אך יברחו הרחק אם יציעו להם לעלות בחינם על כל המתקנים בלונה פארק. השאלה מדוע אנשים מסוימים זקוקים לרמות ריגוש גבוהות, בעוד שאחרים מסתפקים בהרבה פחות, מעסיקה חוקרים רבים.

מחקרים גנטיים מראים כי גברים זקוקים לריגושים יותר מנשים, וייתכן כי הדבר נעוץ עוד באדם הקדמון - הציידים הטובים ביותר היו אלו שחיפשו את הריגוש, והם גם אלה ששרדו יותר שנים. היום הם פונים לספורט אקסטרים כמו צניחה חופשית וראפטינג, לנהיגה במהירות גבוהה בכבישים מסוכנים, או למקצועות שמאפשרים להם להגיע לאזורי סכנה.

במחקר שנעשה באוניברסיטת סנט אנדרוז שבבריטניה, מצאה ד"ר קייט קרוס הבדלים משמעותיים בין המינים, שלדבריה נובעים משתי סיבות עיקריות, הקשורות זו בזו: תהליכים ביולוגיים, כמו השפעת ההורמונים על ההתנהגות, וגורמים חברתיים כמו סטריאוטיפים. לדבריה, "מכיוון שלנשים ולגברים היו תפקידים מסורתיים, הציפייה החברתית היא שימשיכו להתנהג בהתאם לזה, מה שהופך את הרצון 'למרוד' בתפקיד המגדרי למסובך. אם ניקח פעילויות כמו גלישה או צניחה חופשית שנחשבות היום פחות 'גבריות' מבעבר, נראה שנשים עושות אותן יותר, וכאן ההבדלים בין המינים היטשטשו. עם זאת, יש מאפיינים שנשארו - למשל, גברים משתעממים מהר יותר, והם מעדיפים מסיבות אלכוהול כבילוי".

מחקר אחר בדק את הקשר שבין חיפוש ריגושים לרמת הטסטוסטרון והקורטיזול. החוקרים באוניברסיטת פלורידה בדקו 140 גברים ונשים, בהתבסס על סקאלת הריגושים של פרופ' מרווין צוקרמן (ראו ראיון בעמ' 24). הם מצאו כי גברים נוטים לחפש ריגושים יותר מנשים, בשלוש מתוך ארבע הקטגוריות הראשיות בסקאלה: ריגוש והרפתקאות, התנסות בדברים חדשים ורגישות לשעמום (הקטגוריה הרביעית היא חוסר עכבות).

אצל גברים נמצא קשר בין רמה גבוהה של צורך בריגוש לרמה נמוכה של קורטיזול. מדובר בהורמון שמייצרות בלוטות יותרת הכליה, והוא מכונה "הורמון המתח", כיוון שהוא מכין את הגוף והמוח לתגובה של "הילחם או התעלם". החוקרים מסבירים כי אצל גברים שחוו רמות גבוהות של ריגושים סף הפחד ירד, ולכן אין להם 'צורך פיזי' בקורטיזול. אצל שני המינים לא מצאו החוקרים קשר בין חיפוש אחר ריגושים לרמת הטסטוסטרון.

לב רגיש לריגושים

ג'וזפין האריס הייתה רגילה לארח סלבריטאים ב-30 שנות קיומו של הדיינר שלה באוהיו. אבל כשנשיא ארה"ב, ברק אובמה, הגיע למסעדה שלה ללא התראה מראש, ג'וזפין בת ה-70 התרגשה מאוד. אובמה היה האדם הנערץ עליה, הלב שלה גאה, וההתרגשות הציפה אותה - עד כדי כך שתוך שעות אחדות היא מתה.

השאלה האם ריגושים משפיעים באופן שונה על תפקודי הלב והמוח של גברים ונשים העסיקה את החוקרים באוניברסיטת LMU במינכן. הם מצאו כי רמות גבוהות מדי של ריגוש אכן משפיעות לרעה, ובמקרים קיצוניים אף עלולות להוביל למוות. החוקרים עקבו אחרי כ-4,300 אוהדים ואוהדות של נבחרת גרמניה במונדיאל במשך שבעה משחקים שהתקיימו במהלך כחודש, והשוו את הנתונים לארבעה מעקבים דומים שערכו קודם לכן.

הממצאים העידו על אחוז גבוה של אירועי לב וכלי דם אקוטיים - בימים שבהם נבחרת גרמניה שיחקה נרשמו אירועים אלה פי 2.66 מאשר בימים רגילים, ובהתייחס לגברים בלבד, מדובר בפי 3.26. בימים של משחקים, אנשים עם בעיות בעורקי הלב היוו 47% מבין הלוקים באירועי לב, לעומת 29% בימים רגילים - וזה בדרך כלל קרה בשעתיים הראשונות מתחילת המשחק (כלומר, במהלך המשחק עצמו). מסקנת החוקרים הייתה שמשחקי כדורגל 'חשובים' מכפילים את הסיכוי לאירועי לב וכלי דם אקוטיים.

לשפר ביצועים

הסיבה לכך שאנשים מסוימים זקוקים לרמות גבוהות מאוד של ריגושים, נובעת מהעובדה שבמוחם משתחררות רמות נמוכות מדי של דופמין - כך עולה מהמחקרים של הפסיכולוג פרופ' מייקל בארדו מאוניברסיטת קונטיקט. למעשה, יש להם כמויות נמוכות של האנזים המשחרר את הדופמין, והדרך שלהם להתמודד היא להגביר פעילות.

אנשים כאלה רושמים ביצועי שיא דווקא בעת התרגשות גבוהה, ולכן הניסיון להרגיע אותם או להכניס אותם לתוך מסגרת על מנת להפוך אותם ליעילים יותר, הוא טעות. מחקר חדש שפורסם לאחרונה מוכיח כי לעתים הביטוי הנפוץ 'קודם כל תירגע' הוא חסר תועלת, ואף מזיק. כאשר אדם נמצא בלחץ, ריגוש והתרגשות יעזרו לו הרבה יותר מאשר כל ניסיון להירגע, והם גם ישפרו את הביצועים שלו.

החוקרת ד"ר אליסון ווד ברוקס מבית הספר למינהל עסקים של אוניברסיטת הרווארד מצאה שהסיבה לכך היא שחרדה והתרגשות נעות על אותו רצף: הראשונה היא רגש שלילי עם רמת עוררות גבוהה, והשנייה היא רגש חיובי עם רמת עוררות גבוהה. במחקר, שפורסם לאחרונה, היא מצאה שאפילו אם אדם רק אומר בקול רם "אני מתרגש" ועדיין לא חש זאת (מה שמכונה גילויי רגש לא אותנטיים), יש בכך כדי להגביר את הריגוש.

המחקר התפרש על פני שלושה ניסויים. בניסוי הראשון השתתפו 140 נשים וגברים שהתבקשו לנאום נאום קצר שיצולם ויוקלט בווידיאו. לפני הנאום חלקם התבקשו לומר מספר פעמים את צמד המילים "אני מתרגש" ואחרים התבקשו לומר "אני רגוע". לאחר הנאומים התברר כי אלה שהתרכזו בהתרגשות נתפסו לא רק כמשכנעים יותר, אלא אף כרגועים יותר.

בניסוי השני, 188 נשים וגברים התבקשו לענות על בעיות מתמטיות מסובכות. לפני המשימה כמה מהם קראו את המסר "נסה להתרגש", ואילו האחרים קראו את המסר "נסה להישאר רגוע". קבוצת הבקרה לא קיבלה שום מסר לקריאה. הציונים של חברי הקבוצה הראשונה היו גבוהים יותר ב-8 נקודות בממוצע בהשוואה לאחרים.

בניסוי האחרון התבקשו 113 נשים וגברים לשיר קריוקי - פעילות שבה אדם עלול לבזות את עצמו בזיופים - וגם הפעם התקבלה תוצאה דומה. "עצם אמירת הדברים מאפשר לאנשים לשנות את הפרשנות שלהם לתחושות הבטן ואת התגובות הפיזיולוגיות שלהם מחרדה ואימה להתרגשות", מסבירה ווד ברוקס. בדומה לאנשים המתאפיינים במצב רוח חיובי, שנוטים לפרש אירועים כהזדמנויות, מי שנמצא ברמת ריגוש גבוהה מתרכז בתוצאות החיוביות שאליהן הוא יכול להגיע - גם כשהוא נמצא בסיטואציה קשה ובעייתית.

*** הכתבה המלאה - במגזין "ליידי גלובס" הנמכר בסטימצקי

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון