גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסמך נדיר: סרטם של האחים כהן על דמותו של המוזיקאי לואין דיוויס

סרטם החדש של האחים כהן "בתוך לואין דיוויס" - על הזמר והמוזיקאי לואין דיוויס, על אמן בודד, מר נפש ולא מתועד, שהיווה במובנים רבים את הצד האפור של שנות ה-60 הצבעוניות

הצדעה מופלאה לכושלים

היסטוריה נכתבת על-ידי המנצחים. כך, כמובן, נכתבו גם תולדות המוזיקה. וכך, עוד ביתר שאת, מתנהלת גם התרבות הפופולרית. כמעט אף פעם לא נוצרו בה סרטים עלילתיים, לא-תיעודיים, על מוזיקאים כושלים. משום כך "בתוך לואין דיוויס", בגילומו של אוסקר אייזק, הוא מסמך נדיר שבו אמנים מאוד מנוסים, מוערכים, מצליחים ומהוללים בתחומם, האחים כהן, משרטטים את ההוויה ואת התודעה של אמן ומוזיקאי, שכולן חוויות של אובדן והתנסויות בדחייה, טשטוש, בלבול, זרות ונטישה. והכהנים מציירים אותו נהדר. לא רק שאינו גיבור קלאסי, לואין דיוויס אף אינו אנטי-גיבור מהסוג שקל לחבב: הוא אינו חם, לבבי, שופע קסם או מעורר אמפטיה. הוא הלוזר שמרסס סביבו את מרירתו ומרירותו, באופן שמאיר את החלקים הפחות נעימים, מפתים או מסתוריים יחסית לאלו שאליהם אנחנו אוהבים להימשך כשאנו מתעמקים בדמותו של אמן.

לואין דיוויס אינו האיש המוכשר באופן יוצא דופן, מעורר ההשראה ובעל מבנה האישיות ותעצומות הנפש שייקחו אותו לצמרת. אצלו מובלטים החלקים הכושלים והמובסים של הנפש האנושית, שאפילו לא עוברים התמרה אמנותית מזככת ליצירות שמביעות באופן נשגב רגשות כמו כישלון והחמצה.

הנהג והנדרס

השנה היא 1961, ואנחנו, הצופים, יודעים כמובן שממש מעבר לפינה מתחיל להתגלגל העשור הכי צבעוני, מהפכני, סוער, משפיע ומעצב בתרבות האמריקאית. אבל לואין דיוויס לא ייטול חלק בקליידוסקופ השלום והאהבה נוסח וודסטוק, ולא ישורר את הצדדים האפלים של הקיום במערב כמו ה-Doors או ה-Velvet underground. והוא לא ייקח את סצנת הפולק שבה הוא פעיל אל גלקסיות חדשות ואדירות כפי שייעשה בוב דילן, שבן דמותו מופיע בתום הסרט ושקולו נשמע קרוב לקיצו כדי להנגיד עבורנו את הפער האינסופי, הבלתי נתפס והמכמיר, בין מי שנדרס תחת גלגלי ההיסטוריה לבין מי שתפס את ההגה ושינה את נתיבה. לכאורה, "בתוך לואין דיוויס" הוא סרט שאמור לנבא משהו מההתרחשויות הגדולות של שנות ה-60. אבל זה אינו סרט פרחוני על עידן הדלי אלא קינה אפלה, ליילית, אפורה עד שחורה, מושלגת, מאובקת ומתפוררת, שמתנהלת רובה בדירות שכורות וזולות, מועדונים נטולי זוהר, ועיר חורפית נטולת קרני שמש.

האיש משומקום

למרות שהוא מבוסס על זירה מוזיקלית-חברתית מובהקת שהתנהלה לפני 50 שנה ותועדה לפרטי פרטים, ולמרות שכמה מרכיבים בחיי הדמות הראשית מזכירים את מוזיקאי הפולק דייב ואן רונק שהוא הזמר האחרון שנשמע בפסקול, זה לא רומן מפתח קולנועי. דילן וואן רונק אחראים לקולות התקופה היחידים בפסקול, שכולו ביצועים חיים של שחקני הסרט המעולים. ואף שחלק מהדמויות מזכירות קצת אנשים בשר ודם כמו אלברט גרוסמן מנהלם האימתני של דילן ופיטר פול ומרי, או ג'ון האמונד מנהל האמנים והרפרטואר בחברת קולומביה וכן הלאה, ולמרות השחזור התקופתי היפה, "לואין דיוויס" חף מרומנטיקה ואף נוסטלגיה. לעומת הסרטים על ריי צ'ארלס או ג'ים מוריסון, הביטלס המוקדמים, ג'ניס ג'ופלין או יתר גיבורי שנות ה-60, הכהנים ממש נמנעים מלחגוג את האמנות הגדולה או את אירועי התקופה דאז. רק בשיר אחד מתגנבים לכאן הנשיא קנדי וקורט ביקורת חברתית. אבל "בתוך לואין דיוויס" שנושא את שם אלבום הסולו היחיד והכושל שזה הוציא, מתמקד באדם שלא שייך לשום דבר ולשום מקום.

באודישן בפני בעלים של מועדון, הוא שר על אישה שהולידה תינוק בריא אך מתה בלידה. השיר הזה לוכד את המציאות של דיוויס האומלל: האמנות שלו, ניסיונות ההישרדות שלו בתעשייה, הורגים אותו. הוא מתלונן על עייפות ומחליט לפרוש מעולם המוזיקה, אבל מאבד גם את רישיון ההפלגה שלו, וכך לא מצליח אפילו להתפרנס כמלח מהמקצוע שלמד בנערותו. הוא כושל גם בשירת שיר מלחים מול אביו הקשוח בבית האבות. בעצם, שירתו לא נוגעת לאף אחד. בעל מועדון אחר מספר לו איך הקהל שמגיע ורוכש כרטיסים מפנטז על סקס עם זמר וזמרת אחרים, ומדגיש את האין של לואיס: לא כריזמטי, נטול סקס-אפיל, התקשורת הבין-אישית שלו כושלת על הבמה ומחוצה לה. ברוב תסכולו, לואיס לועג לבעלת דירה מיטיבה שנוהגת לארח אותו בסלון האינטלקטואלי שלה ושל בעלה באפר ווסט סייד, וגם לזמרת פולק מבוגרת שהוא תופס כמיושנת ומנותקת. והוא אינו מודע לכך שבתוך רגע דילן ישים גם אותו, לואין, בדיוק בצד שלה: בצד האחורי של הקדמה.

שני חתולים ג'ינג'ים הם היצורים היחידים בסרט שלואין משקיע בהם מאמץ כלשהו. לקראת סוף הסרט, הוא קצת משתנה ומודה לאקסית שלו על שסידרה לו הופעה אחרונה, אבל נדמה שתודתו מגיעה מאוחר מדי: לדיוויס אין את גדלות הנפש או המוארות או, מצד שני, את המגנטיות החייתית והחתולית, שיש למוזיקאים שלפעמים האישיות שלהם לוקחת אותם רחוק יותר מהמקום שאליו כישרונם הבינוני יכול להגיע. דיוויס הוא אמן ואדם מר נפש, מתוסכל, שההצלחה אינה מגיעה אליו וספק אם הוא אכן רוצה להגיע אליה. הוא מרבה לבקר מוזיקאים עמיתים ואנשים אחרים סביבו על התמסחרותם או בגידתם בעקרונות. אבל, כמו במקרה שלו, לפעמים טהרנות היא מפלטם של מי שיראים מהצלחה.

לפחות בחריגות הזו, של דמות נרגנת, לא יוצלחית, שאפילו סבלה הוא לא מאוד אטרקטיבי, "בתוך לואין דיוויס" הוא סרט שמדבר לא רק על הימים ההם אלא גם על הזמן הזה. דווקא בעידן הדיגיטלי של התפוצצות המידע, של 15 שניות תהילת ריאליטי שמובטחות כמעט לכל אחד, הכהנים מייצרים סרט קטן, וחם נורא, וחד תמיד ומרגש לפרקים, על אדם שלא יתועד: אחד שהתקופה והזרם הכללי לא מעיפים עליו מבט חוזר ברחוב. גיבורי המוזיקה והתרבות של הפולק ושל שנות ה-60 בכלל הם דמויות מופת שקוסמות לנו גם בחולשותיהן, גם כשהן נופלות ונרצחות או מתאבדות. "בתוך לואין דיוויס" הוא דיוקן עדין מאוד, חכם מאוד, עצוב ושבור לב, על אחד מאותם עשרות ומאות אלפי מוזיקאים שאפילו לא נותרו בשולי התודעה. למרות שניסו, הם מעולם לא הבליחו לתוכה ולו לרגע. ומגיע לכל אותם מיליוני מוזיקאים באשר הם, אלו שניסו ונכשלו, אלו שוויתרו, אלו שחלמו וחלומם לא התגשם, מגיע להם ולו סרט קולנוע אחד שיתעד גם אותם.

עוד כתבות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

צבי אקשטיין מסביר: תרחיש הקיצון שיגרום לבנק ישראל להתערב

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - אך מדוע הסתפק בפסיקת הוצאות משפט נמוכות?

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

מערכות תותח SIGMA של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

מכרז המיליארדים של צבא ארה"ב שאלביט עשויה לקטוף

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטלטלה העולמית בשווקים דילגה על הבורסה בת"א, אבל המניות האלו נחתכו ביותר משליש

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?