גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עתירה: מכרז שילוט החוצות של עיריית נתניה בלתי סביר

חברות השילוט ‎‎‏חוצות זהב ומרקעים עתרו לבית המשפט בדרישה לעצור את המכרז, שתוקפו ל-15 שנה עם אופציית הארכה ל-25 שנה‏

‎‎מכרז שילוט נוסף מעורר סערה בשוק הפרסום והמדיה: ל"גלובס" נודע כי חברות פרסום החוצות "חוצות זהב" שבבעלות ישראל דיאמנט ו"מרקעים" של אלי עזור פנו בעתירה לבית המשפט נגד מכרז הזיכיון לשילוט חוצות שמקיימת בימים אלה עיריית נתניה.

בנוסף מבקשות החברות צו מניעה שיעצור את המכרז ויכריח את העירייה לשנות את תנאיו ולבחון את משך הזיכיון, תנאי הסף שיינתנו בו ואופן חלוקת פני הפרסום בין החברות השונות.

‏לאחרונה יצאה עיריית נתניה למכרז על פני הפרסום בעיר, וכמו שנעשה בעבר בתל-אביב וברמת-גן, הוא נעשה עם כוונה לאפשר לזוכה התקשרות ארוכת-שנים. אך בעוד שבתל-אביב וברמת-גן קיימים מספר זיכיונות המתחלקים בין מספר ספקים (שילוט, ריהוט רחוב, גשרים וכדומה), בנתניה לקחו את הקונספט צעד אחד קדימה והחליטו להפקיד את כל פני הפרסום הקיימים בעיר בידי זכיין אחד בלבד - מהלך שאין לו תקדים בשוק הישראלי. גם תקופת הזיכיון ארוכה במיוחד - 15 שנה, עם אפשרות להארכה עד 25 שנה.

‏הרף המינימלי לדמי הזיכיון לצורך השתתפות במכרז אינו גבוה במיוחד: כ-1.5 מיליון שקל ב-5 השנים הראשונות, אך בשנה השישית אמורים דמי הזיכיון לקפוץ ב-25%, ובשנה ה-11 ב-33% נוספים.

בעירייה לא מתכוונים לאפשר שיתופי-פעולה בין שתי חברות המתמחות בקטגוריות שונות לצורך הליכה משותפת למכרז, ומציבים כדרישת בסיס לא רק ניסיון של 3 שנים בכל אחד מאמצעי הפרסום, אלא רף הכנסות מינימלי של 10 מיליון שקל בשנה בכל אחת מ-3 השנים האחרונות.

‏תנאי המכרז מותירים מחוץ לאפשרות ההתמודדות חלק משמעותי מחברות השילוט, בהן גם את ‏JC‏ דקו הצרפתית, שזכתה במכרזי הערים בתל-אביב וברמת-גן. מי שכן יוכלו להשתתף הן רפיד, מקסימדיה, טקסימדיה וזהר שילוט חוצות.

‎‎‏"התחרות בעיר תיפגע"

‏בענף המדיה נשמעת ביקורת קשה על המכרז, גם מפי מי שלכאורה יכול לקחת בו חלק. "מי רוצה להתחייב ל-25%", שואלים בחברות, "כשאף אחד לא יכול לדמיין איך ייראה השוק בעוד פרק זמן כה ארוך? הרי אי-אפשר לדעת מה יהיו האמצעים הטכנולוגיים גם בעוד 5 שנים, ולמי שייכנס ברור כי הוא יצטרך להחליף את המתקנים לפחות פעמיים-שלוש".

‏‏חוצות זהב ומרקעים לקחו כאמור צעד אחד קדימה וביקשו מבית המשפט לעצור את המכרז. בעתירה נטען כי תנאי המכרז בלתי סבירים באופן קיצוני ופוגעים בעותרות ובמציעים פוטנציאליים אחרים, אך הם פוגעים גם בתושבי העיר נתניה ובבעלי העסקים בה, שכן הפקדת כל הפרסום בידי זכיין אחד הופכת אותו למונופול.

"כפועל יוצא של תקופת המכרז, תיפגע התחרות לגבי עריכת פרסומים בעיר נתניה למשך 15-25 שנה, כאשר הזוכה יהיה הזכיין אשר יקבע את מחירי הפרסום בעיר. כך עלול להיפגע ציבור המפרסמים, אשר יהא כפוף‏ לתכתיבי הזכיין לאורך זמן לא סביר", נטען בעתירה.

עוד נטען כי הפועל היוצא מכך הוא שהשוק יוחזק ברובו המכריע על-ידי גורם אחד שיקבע את מחירי הפרסום, הוא עלייה במחירי הפרסום, שתגולגל על כתפי המפרסמים ומהם על כתפי הצרכנים.

‏‏‏עוד נטען כי יציאה למכרז כה ארוך דורשת על-פי חוזר משרד הפנים את אישור שרי הפנים והאוצר מראש ולא בדיעבד. בעתירה נכתב גם כי תקופת המכרז ארוכה באופן קיצוני ובלתי סבירה בעליל, ועל כן יש לבטלה.

"צורכי הציבור ישתנו במהלך 25 שנים, וכך גם ההיצע הטכנולוגי בתחום הפרסום. המתקנים בחלקם בעלי תכונות טכנולוגיות, בהיותם כוללים תאורה, מסכים וכו'. קיים חשש כי לא יינתן ביטוי להתפתחויות טכנולוגיות שיחולו בתחום, ואלה תיוותרנה מחוץ להישג ידם של תושבי נתניה, שכן הם יהיו נעולים במשך שניים וחצי עשורים כלפי המציע הזוכה במכרז, וזאת לאותם מתקנים שיאושרו במכרז זה".

עוד נטען כי דרישת ניסיון בהקמה, תפעול ותחזוקה של מספר סוגי מתקני פרסום היא בלתי סבירה.

מעיריית נתניה נמסר בתגובה: "בתמורה להשקעה האדירה שאליה מתחייב הזוכה במכרז, הוא מקבל את זיכיון הפרסום ברחבי העיר למשך תקופה ארוכה, במהלכה הוא גם אמור לשלם לעירייה דמי זיכיון וכמובן אגרות שילוט. נוסח המכרז כמעט זהה למכרזים שפורסמו באחרונה בערים הגדולות ברחבי הארץ, כאשר תנאי המכרז סבירים, ומטרתו למסור את זיכיון הפרסום לחברה גדולה ומנוסה, בעלת יכולות כספיות לבצע את ההשקעות הנדרשות, וכך תשודרג גם רמת הפרסום ברחבי העיר"..

עוד כתבות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל