גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רשויות שידור לא צריכות למדוד רייטינג אלא נקודות מגע עם תוכן ציבורי"

אנטונלה מיי פוכטלר, שותפה בחברת הייעוץ BCG שערכה מחקר על רשויות שידור ציבוריות, טוענת כי המודל המסתמן לרשות השידור בישראל הוא מיושן

"אני מופתעת", אומרת אנטונלה מיי פוכטלר, שותפה בכירה בסניף האירופאי של חברת הייעוץ האסטרטגי הבינלאומית BCG (בוסטון קונסלטינג גרופ), כשהיא שומעת על ההמלצות המסתמנות של ועדת לנדס בעניין רשות השידור.

"נראה שאתם בוחרים בדרך היוונית של סגירת רשות השידור ובנייתה מחדש. אלא שביוון סגרו את הרשות (ETA), ורק אז החלו לדון באופן שבו תיראה החדשה. במצב הדרמטי שאליו נקלעו ביוון, עד לרגע זה הם לא החליטו איך ייראה המבנה החדש", אומרת מיי פוכטלר האוסטרית, שערכה באחרונה מחקר על עתיד רשתות השידור הציבוריות ברחבי העולם.

על-פי המחקר שערכה מיי פוכטלר עם עמיתיה, ההמלצה המרכזית לרשות השידור הישראלית החדשה, זו שתורכב מ-3 ערוצים ליניאריים חדשים, עשויה להיראות מיושנת.

"הערוצים האלה אמורים להיות הבסיס, אבל השאלה היא מה צריך להיות סביבם, וזה פעילות ניו-מדיה עיקשת", היא אומרת בשיחה עם "גלובס". "הנושא העיקרי בכל מה שקשור לרשויות שידור הוא רלוונטיות - איך להישאר רלוונטי בעבור קהל היעד שלך.

"המתודולוגיה שלנו באה להבין את הרלוונטיות של כלי תקשורת היום בעולם של קרוס-מדיה, ולכן פיתחנו את מודל 'נקודות מגע עם המדיה' (media touchpoints), שלא יבחן רייטינג בצפייה או האזנה, אלא יבחן נקודות מגע עם התוכן הציבורי - בכל מקום אפשרי. בין היתר באמצעות מחשבים אישיים, טלפונים חכמים, מכשירי רדיו, מכשירי טלוויזיה בסלון או התקנים אחרים - זה המודל שלדעתנו לפיו צריכה לעבוד רשות שידור".

מבזבזים זמן על המינהלת

רשות השידור הישראלית נמצאת בבעיה חמורה, אמנם, אבל היא לא לבד. אז שנות ה-70 של המאה הקודמת, בעקבות התפתחות השידור המסחרי באירופה והתנופה בגידול בכלי התקשורת החופשיים, נפרד מרבית השידור הציבורי בעולם מצופיו. עם הגל החדש של הדיגיטציה והרגלי הצריכה המשתנים של הדוק הצעיר בעיקר, השידור הציבורי בעולם תקוע הרחק מאחור.

"אם אתה מביט על המקום בו נמצאים היום בני הדור הצעיר, אתה צריך לשאול האם רשות השידור תהיה רלוונטית עם 3 ערוצים ליניאריים. התשובה המיידית היא שזה לא מספיק. זה צעד ראשון, אבל אם אתה לא חושב על הצעדים האחרים, זה לא מספיק".

בבסיס המחקר עמד סקר שנערך לאחרונה בקרב צרכנים בארה"ב, בגרמניה, בבריטניה ובצרפת, ולפיו מחציתם היו מעדיפים לחיות בלי מדיה מסורתית מאשר בלי האינטרנט.

לדברי מיי פוכטלר, "הטלוויזיה הציבורית צריכה לשרת את כל הציבור, ולא רק את הקשישים. אם אנחנו מביטים על החברות המצליחות בעולם - השוויצרית, האוסטרית, ההולנדית, האירית, כמובן ה-BBC, למרות שיתרונה הוא בשפה האנגלית - הם תופסים את פני החברה באמצעים שונים. השירות הציבורי האוסטרי עושה שימוש בשני ערוצים ליניאריים - האחד פונה למבוגר יותר, והשני לצעיר יותר. בסופו של יום אנחנו משלמים כדי לממן את זה - בסופו של דבר זה שלנו".

- מדוע כשלו עד כה רשתות השידור בעולם להדביק את הקצב בתחרות על לב הציבור?

"השיח עם הרגולטור וחיפוש אחר מקורות המימון הפך אינטנסיבי יותר ויותר. אם תביט על המנהלים של השידורים הציבוריים, אתה יכול לדון אם הם טובים או לא, אבל הוא מבזבזים 80% מזמנם במנהלת ופחות בתוכן, זה מסיח את הדעת. וכל זה קורה כשאתה מצוי בתקופה בה צריך להתייחס ללקוח הרבה יותר. המבנה של הרשויות סופג את כל תשומת-הלב שלהם".

- איך מתמודדים עם זה?

"הייתי ממליצה ליצור מסגרת מוצקה ולתת למנהלים ביטחון תקציבי. למשל, תקציב חמש-שנתי מראש, ולא לתת להם לחזור כל שנה ולהתחנן לכסף".

המודל האידיאלי הכלכלי לפי מיי פוכטלר לרשות שידור ציבורית יציבה מורכב משלושת האלמנטים - אגרה, השקעה ממשלתית, ופרסום.

- תמיכה ממשלתית אינה מסוכנת?

"אם נפרק את תפקידי רשות השידור, אז בהם גם שמירה על התרבות ועל הזהות של המדינה. אפשר לעשות זאת בצורה אינטליגנטית אם המדינה תשקיע נקודתית בערכים אלה.

"מודל מעורב הוא הטוב ביותר - משום שהוא מוריד את הלחץ מלהיות מסחרי, אבל הוא צריך לאפשר לשדר חלקים בתוכן שלא רלוונטי מסחרית. חדשות, דת וכמובן ילדים, זה לא קל לממן אותם עם פרסומות, אבל אתה חייב לתת לזה כיסוי ציבורי. אבל חלק מהתוכן, למשל בתחום הבידור, אתה צריך מיזוג של תוכן איכותי אבל גם פופולרי, ושם יש אפשרות לפרסום".

- האם נכון שהאגרה תמשיך להיגבות ישירות?

"אני בעד שקיפות, לכן אני בעד האגרה כפי שהיא היום. כך זה נהוג במרבית העולם פרט למדינות הנורדיות, וזה עובד".

המחקר ממליץ כי שידור ציבורי יהיה בנוי מערוצים מהירים לא ליניאריים. "ITT (טלוויזיה שמועברת על אינטרנט, ל"א) יכול להיות יעיל, שירותי VOD וכמובן חשוב לתת לילדים תוספת באינטרנט שתעטוף שידור טלוויזיוני. הרדיו כמו הוא משמעותי מאוד, כי הוא מלווה אותך בדרכים".

- אם כך, מדוע בכלל צריך שידור ליניארי? מדוע ששידור ציבורי לא יפיק רק תוכן שיישב בפלטפורמות השונות?

"זו אפשרות, אבל אנחנו לא צריכים להמעיט בערכם של אנשים שהם עדיין צרכנים ליניאריים, ובכל הקשור למותג השידור הציבורי, הוא מוחזק במידה רבה על-ידי השידור הליניארי. אתה מוותר על נשמתך אם אתה לא עושה ליניארי".

רגולציה על פרסום בשידור ציבורי בעולם

■ רשת ORF מאוסטריה לא יכולה לשדר הפסקות פרסומת מסחרית בטלוויזיה, וחייבת להגביל פרסום חסויות ל-42 דקות ביום.

■ ה-BBC לא יכול לשדר פרסום בטלוויזיה או ברדיו בבריטניה, ורק מ-2012 מותר לו לפרסם תשדירים בשירות העולמי שלו.

■ SRG SSR בשווייץ יכול לשדר מקסימום 12 דקות של פרסום בטלוויזיה וברדיו בשעה. הרשת לא יכולה להעלות פרסום מקוון

■ ל-ARD מגרמניה מותרות הפסקות לפרסומות בטלוויזיה, אבל לא יותר מ-20 דקות פרסום לפני 8 בערב, במהלך ימי השבוע.

■ רשת PBS בארה"ב לא יכולה לפרסם אונליין.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בתל אביב; מדד הבנקים מזנק בכ-2%, אודיוקודס צוללת בכ-14%

מדד ת"א 35 עולה בכ-1% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שזרק את מניית ה-AI הלוהטת

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

אזעקות בצפון ובעוטף עזה; דיווח בלבנון: "תקיפה משולבת של חיזבאללה"

המשלחת הישראלית תמריא לקהיר בשעות הקרובות ● הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • עדכונים שוטפים

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"