גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רשויות שידור לא צריכות למדוד רייטינג אלא נקודות מגע עם תוכן ציבורי"

אנטונלה מיי פוכטלר, שותפה בחברת הייעוץ BCG שערכה מחקר על רשויות שידור ציבוריות, טוענת כי המודל המסתמן לרשות השידור בישראל הוא מיושן

"אני מופתעת", אומרת אנטונלה מיי פוכטלר, שותפה בכירה בסניף האירופאי של חברת הייעוץ האסטרטגי הבינלאומית BCG (בוסטון קונסלטינג גרופ), כשהיא שומעת על ההמלצות המסתמנות של ועדת לנדס בעניין רשות השידור.

"נראה שאתם בוחרים בדרך היוונית של סגירת רשות השידור ובנייתה מחדש. אלא שביוון סגרו את הרשות (ETA), ורק אז החלו לדון באופן שבו תיראה החדשה. במצב הדרמטי שאליו נקלעו ביוון, עד לרגע זה הם לא החליטו איך ייראה המבנה החדש", אומרת מיי פוכטלר האוסטרית, שערכה באחרונה מחקר על עתיד רשתות השידור הציבוריות ברחבי העולם.

על-פי המחקר שערכה מיי פוכטלר עם עמיתיה, ההמלצה המרכזית לרשות השידור הישראלית החדשה, זו שתורכב מ-3 ערוצים ליניאריים חדשים, עשויה להיראות מיושנת.

"הערוצים האלה אמורים להיות הבסיס, אבל השאלה היא מה צריך להיות סביבם, וזה פעילות ניו-מדיה עיקשת", היא אומרת בשיחה עם "גלובס". "הנושא העיקרי בכל מה שקשור לרשויות שידור הוא רלוונטיות - איך להישאר רלוונטי בעבור קהל היעד שלך.

"המתודולוגיה שלנו באה להבין את הרלוונטיות של כלי תקשורת היום בעולם של קרוס-מדיה, ולכן פיתחנו את מודל 'נקודות מגע עם המדיה' (media touchpoints), שלא יבחן רייטינג בצפייה או האזנה, אלא יבחן נקודות מגע עם התוכן הציבורי - בכל מקום אפשרי. בין היתר באמצעות מחשבים אישיים, טלפונים חכמים, מכשירי רדיו, מכשירי טלוויזיה בסלון או התקנים אחרים - זה המודל שלדעתנו לפיו צריכה לעבוד רשות שידור".

מבזבזים זמן על המינהלת

רשות השידור הישראלית נמצאת בבעיה חמורה, אמנם, אבל היא לא לבד. אז שנות ה-70 של המאה הקודמת, בעקבות התפתחות השידור המסחרי באירופה והתנופה בגידול בכלי התקשורת החופשיים, נפרד מרבית השידור הציבורי בעולם מצופיו. עם הגל החדש של הדיגיטציה והרגלי הצריכה המשתנים של הדוק הצעיר בעיקר, השידור הציבורי בעולם תקוע הרחק מאחור.

"אם אתה מביט על המקום בו נמצאים היום בני הדור הצעיר, אתה צריך לשאול האם רשות השידור תהיה רלוונטית עם 3 ערוצים ליניאריים. התשובה המיידית היא שזה לא מספיק. זה צעד ראשון, אבל אם אתה לא חושב על הצעדים האחרים, זה לא מספיק".

בבסיס המחקר עמד סקר שנערך לאחרונה בקרב צרכנים בארה"ב, בגרמניה, בבריטניה ובצרפת, ולפיו מחציתם היו מעדיפים לחיות בלי מדיה מסורתית מאשר בלי האינטרנט.

לדברי מיי פוכטלר, "הטלוויזיה הציבורית צריכה לשרת את כל הציבור, ולא רק את הקשישים. אם אנחנו מביטים על החברות המצליחות בעולם - השוויצרית, האוסטרית, ההולנדית, האירית, כמובן ה-BBC, למרות שיתרונה הוא בשפה האנגלית - הם תופסים את פני החברה באמצעים שונים. השירות הציבורי האוסטרי עושה שימוש בשני ערוצים ליניאריים - האחד פונה למבוגר יותר, והשני לצעיר יותר. בסופו של יום אנחנו משלמים כדי לממן את זה - בסופו של דבר זה שלנו".

- מדוע כשלו עד כה רשתות השידור בעולם להדביק את הקצב בתחרות על לב הציבור?

"השיח עם הרגולטור וחיפוש אחר מקורות המימון הפך אינטנסיבי יותר ויותר. אם תביט על המנהלים של השידורים הציבוריים, אתה יכול לדון אם הם טובים או לא, אבל הוא מבזבזים 80% מזמנם במנהלת ופחות בתוכן, זה מסיח את הדעת. וכל זה קורה כשאתה מצוי בתקופה בה צריך להתייחס ללקוח הרבה יותר. המבנה של הרשויות סופג את כל תשומת-הלב שלהם".

- איך מתמודדים עם זה?

"הייתי ממליצה ליצור מסגרת מוצקה ולתת למנהלים ביטחון תקציבי. למשל, תקציב חמש-שנתי מראש, ולא לתת להם לחזור כל שנה ולהתחנן לכסף".

המודל האידיאלי הכלכלי לפי מיי פוכטלר לרשות שידור ציבורית יציבה מורכב משלושת האלמנטים - אגרה, השקעה ממשלתית, ופרסום.

- תמיכה ממשלתית אינה מסוכנת?

"אם נפרק את תפקידי רשות השידור, אז בהם גם שמירה על התרבות ועל הזהות של המדינה. אפשר לעשות זאת בצורה אינטליגנטית אם המדינה תשקיע נקודתית בערכים אלה.

"מודל מעורב הוא הטוב ביותר - משום שהוא מוריד את הלחץ מלהיות מסחרי, אבל הוא צריך לאפשר לשדר חלקים בתוכן שלא רלוונטי מסחרית. חדשות, דת וכמובן ילדים, זה לא קל לממן אותם עם פרסומות, אבל אתה חייב לתת לזה כיסוי ציבורי. אבל חלק מהתוכן, למשל בתחום הבידור, אתה צריך מיזוג של תוכן איכותי אבל גם פופולרי, ושם יש אפשרות לפרסום".

- האם נכון שהאגרה תמשיך להיגבות ישירות?

"אני בעד שקיפות, לכן אני בעד האגרה כפי שהיא היום. כך זה נהוג במרבית העולם פרט למדינות הנורדיות, וזה עובד".

המחקר ממליץ כי שידור ציבורי יהיה בנוי מערוצים מהירים לא ליניאריים. "ITT (טלוויזיה שמועברת על אינטרנט, ל"א) יכול להיות יעיל, שירותי VOD וכמובן חשוב לתת לילדים תוספת באינטרנט שתעטוף שידור טלוויזיוני. הרדיו כמו הוא משמעותי מאוד, כי הוא מלווה אותך בדרכים".

- אם כך, מדוע בכלל צריך שידור ליניארי? מדוע ששידור ציבורי לא יפיק רק תוכן שיישב בפלטפורמות השונות?

"זו אפשרות, אבל אנחנו לא צריכים להמעיט בערכם של אנשים שהם עדיין צרכנים ליניאריים, ובכל הקשור למותג השידור הציבורי, הוא מוחזק במידה רבה על-ידי השידור הליניארי. אתה מוותר על נשמתך אם אתה לא עושה ליניארי".

רגולציה על פרסום בשידור ציבורי בעולם

■ רשת ORF מאוסטריה לא יכולה לשדר הפסקות פרסומת מסחרית בטלוויזיה, וחייבת להגביל פרסום חסויות ל-42 דקות ביום.

■ ה-BBC לא יכול לשדר פרסום בטלוויזיה או ברדיו בבריטניה, ורק מ-2012 מותר לו לפרסם תשדירים בשירות העולמי שלו.

■ SRG SSR בשווייץ יכול לשדר מקסימום 12 דקות של פרסום בטלוויזיה וברדיו בשעה. הרשת לא יכולה להעלות פרסום מקוון

■ ל-ARD מגרמניה מותרות הפסקות לפרסומות בטלוויזיה, אבל לא יותר מ-20 דקות פרסום לפני 8 בערב, במהלך ימי השבוע.

■ רשת PBS בארה"ב לא יכולה לפרסם אונליין.

עוד כתבות

תיקון והתנצלות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן