גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פישר ופלוג גרמו וגורמים נזק בלתי הפיך לכלכלת ישראל"

תגובה של התעשיין יחזקאל ניסן למאמר "מי ישלם את ההפסדים של בנק ישראל?" ■ "מדיניותם המתמשכת הפכה את השקל הישראלי לבריון העולמי, וכדרכם של בריונים הם עושים הרבה רעש ונזקים ובסופם קורסים"

ראתי בעיון את המאמר "מי ישלם את ההפסדים של בנק ישראל?" (עמית טסלר, "גלובס", 26.2.2014). בנושא אחד אני מסכים איתו ללא צל של ספק: נגידי בנק ישראל, פישר ופלוג, גרמו וגורמים נזק בלתי הפיך לכלכלת המדינה, ואם הם היו מנהלים של חברה עסקית מן הראוי היה לפטרם.

במחשבה נוספת אסכים גם למונח "סבסוד אגרסיבי" שמופיע במאמר, אך בזה מסתיימות ההסכמות בינינו. סבסוד אגרסיבי על-ידי בנק ישראל אכן קיים, אך השאלה היא את מי בדיוק הוא מסבסד? האם הסבסוד תומך בתעשייה, או שמא ב"יציבות" הבנקים - ציפור נפשו של פישר, ומטבע לשון שגורה בפי ראש ממשלתנו, המשמשת להסחת הדעת ממצבנו האמיתי?

האם הסבסוד נעשה באמצעות רכישות אקראיות וזניחות של דולרים מפעם לפעם, או שמא באמצעות שמירת פערי ריבית אסטרונומיים ביחס לכלכלה המערבית?

ארשה לעצמי להציג זווית ראייה שונה לזו שהוצגה במאמר. סטנלי פישר מונה לנגיד בנק ישראל במאי 2005. לחובבי הנוסטלגיה אציין, שבזמן מינויו לנגיד הבנק היה שער החליפין של הדולר סביב 4.6 שקלים, ושער האירו סביב 5.6 שקלים. ריבית בנק ישראל עמדה על 3.5%, לעומת ריבית של 3.25% של הפדרל ריזרב, ושל 2% של הבנק המרכזי האירופי (ECB).

במהלך השנתיים הראשונות של כהונתו הלך פישר עקב בצד אגודל אחרי ריבית הפד, ושמר על פער ריבית זניח ביחס לריבית זו ולריבית ה-ECB. בפרוץ המשבר הגלובלי הקדים פישר את עמיתיו בארה"ב, והוריד את שערי הריבית, אך מהר מאוד קיבל רגליים קרות, והעלה את "יציבות הבנקים" לראש סדר העדיפויות, תוך יצירת פערי ריבית אדירים בין ריבית בנק ישראל לשתי הריביות האחרות.

במדיניותו זו הקריב פישר את התעשייה הישראלית על מזבח מנהלי הבנקים וטיפוח האגו של ראש הממשלה ושר האוצר לשעבר, שפמפמו לכולנו אמירות חסרות תוכן על חוזקה של הכלכלה הישראלית ועל יציבותה הכלכלית.

החל מהרבעון הראשון של 2009 ועד היום שומר בנק ישראל על פערי ריבית מהותיים ביחס לריבית הפד, של פי שלושה עד פי שבעה (300% עד 700% יותר). מדיניות זו מעוותת את שוויו האמיתי של השקל ביחס לדולר ולאירו, ומכרסמת בחוסנה הכלכלי ארוך-הטווח של מדינת ישראל.

מה הקשר ליציבות הבנקים?

מדיניותם המתמשכת של ראשי בנק ישראל , פישר וממשיכת דרכו פלוג, הפכה את השקל הישראלי לבריון העולמי, וכדרכם של בריונים, היחס בין השרירים לאינטליגנציה פועל בכיוונים מנוגדים. הם עושים הרבה רעש ונזקים, ובסופם קורסים.

אני גם נוטה להסכים עם כותב המאמר שמהתחזקות השקל נהנים בעיקר הספקולנטים.

אבל מה הקשר בין שיעור הריבית ליציבות הבנקים? בכל פרסומי בנק ישראל בשנים האחרונות מביע הבנק את חששו מכך שביום שהריבית תעלה, יתקשו בעלי המשכנתאות לעמוד בהחזרים, ויעמידו את יציבות הבנקים בסכנה. לכן הוא נמנע ככל הניתן מלהוריד את הריבית, כדי לא לעודד לקיחת משכנתאות שתסכן את היציבות ביום שהריבית תעלה.

אז מי בדיוק מסבסד את מי? בנק ישראל את התעשייה, או התעשייה את יציבות הבנקים?

לפני שנים לא רבות קיבלתי אני, היצואן, 4.6 שקלים על כל דולר יצוא. היקף היצוא של התעשייה הישראלית בשניים האחרונות הוא בין 40 ל-50 מיליארד דולר לשנה. הפסד ההכנסות למשק עקב "חוזקו" של השקל ביחס לדולר ולאירו מסתכם להערכתי ביותר מ-200 מיליארד שקל בחמש השנים האחרונות.

המשמעות של שקל חזק לאורך זמן היא קיפאון מוחלט בהשקעות בתעשייה, והפסד הכנסות ממסים בעשרות מיליארדי שקלים. מספר המועסקים בתעשייה ירד בשנים האחרונות, ושיעור המועסקים בתעשייה מכלל המועסקים במשק צנח באופן מהותי, וזאת עוד לפני מימוש החלום להכניס את החרדים למעגל העבודה.

תעשייה היא ריצה למרחקים ארוכים, לא זבנג וגמרנו. התעשייה מושפעת ממגמות ארוכות-טווח ולא ממגמות נקודתיות. ההחלטות של היום ישפיעו רק בעוד כמה שנים, וניצני הנסיגה שצצים היום הם תולדה של מדיניות והחלטות שהתקבלו לפני כמה שנים. תעשייה שלא צומחת ולא מתחדשת, סופה להיעלם, ויחד איתה ייעלמו גם המשרות.

כתעשיין המייצא ביותר מ-75 מיליון דולר לשנה, ברצוני לשתף בתחושותיי בשנים האחרונות, ובאני מאמין שלי. להיות תעשיין בישראל זה חיידק. אני נדבקתי בו לפני 30 שנה, 30 שנה של בנייה, יצירה ועשייה.

30 שנה שבהן הדבר הראשון שאתה חושב בכל בוקר, בהנחה שהצלחת לישון בלילה, זה שעוד מעט מרימים את השלטר במפעלים, וההוצאות מתחילות להצטבר, ללא שום קשר לכמה תצליח לייצר, כמה תצליח למכור, האם יש שביתה בנמלים, האם יש חומרי גלם או חסרים, האם יש הזמנות או טרם הגיעו.

קיום תעשייה בישראל הוא דבר הכרחי לקיום החברה הישראלית. תעשיה היא אבן היסוד התומכת במדינה. התעשייה בישראל פועלת בתנאים קשים, ובחיסרון מובנה מול התחרות הגלובלית.

כל תעשייה בעולם מבוססת קודם כל על שוק ביתי, ולאחר מכן על שוקי יצוא.

איזה שוק מקומי יש לנו? שמונה מיליון צרכנים. כמה זה שמונה מיליון צרכנים? שתי שכונות בשנחאי? חצי מפריז? בשביל לספק את צורכי השוק המקומי צריך בית מלאכה, ולא מפעל, ומטבע הדברים, בעידן הגלובליזציה והאינטרנט, לבית מלאכה אין שום סיכוי מול היבוא.

לכן, כדי להקים מפעל בישראל צריכים להיות קודם כל ציונים וגם "משוגעים". השפויים מקימים מפעלים בשוקי היעד.

מקובל לחשוב שהמדינה "תומכת" בתעשייה, עוזרת, נותנת "מענקים", רוכשת דולרים ועושה כל שלאל ידה "לעזור" לתעשיינים. אבל כל עוד הציבור והממשל לא יפנימו שהתעשייה תומכת במדינה, ולא המדינה תומכת בתעשייה, המצב ילך ויידרדר.

הממשל וגם הציבור צריכים להבין שהתעשיינים הם הלקוחות של המדינה, ולא משרתי המדינה. בכל ארגון כלכלי הלקוחות עומדים בראש סדר העדיפויות, ללקוחות נותנים שירות ומחזרים אחריהם, לא בועטים בהם.

לצערי, התעשיינים מתחילים להתעורר בהדרגה "מהחיידק" התעשייתי, מי מחוסר ברירה ומי מחשיבה מקדימה. כל מפעל שמועבר מישראל לחו"ל לא יחזור עוד לעולם, כל מפעל שנסגר בישראל לא ייפתח שוב לעולם, וכל מפעל שמוקם בחו"ל, על-ידי תעשיינים ישראלים, בסופו של דבר יעתיק את הייצור מישראל לחו"ל. אין דרך אחרת. עם ציונות כבר מזמן לא קונים במכולת, ולא מחזירים חובות.

אם לא נתעורר בזמן, נמצא את עצמנו במהרה בימינו במדינה של פקידי אוצר ובנקים, שינהלו את כספיהם של אנשי "תורתם אומנותם".

ולסיום, כל עוד בנק ישראל לא יצהיר באופן ברור וחד על מדיניות ארוכת-טווח שתכלול התאמת שיעור הריבית למקובל בארה"ב ובאירופה, ותמיכה בשער רצפה (ראה מקרה שוויץ), מתוך הכרה בחשיבותה ובתרומתה של התעשייה למשק הישראלי, אזי לא יבוצעו השקעות חדשות, והתעשייה תיסגר מפעל אחר מפעל, ואיתם כל אותן המשרות.

*** הכותב הוא בעלים של מפעלי תעשייה בישראל ובחו"ל

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון