גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כתבה לסטארט-אפיסט: החממות שמטפחות את דור העתיד

מיוצאי יחידת המודיעין 8200, דרך אילי ההון יגאל אהובי ורון לאודר ועד לענקית המחקר נילסן ■ הצצה ל-5 חממות ואקסלרטורים שונים ומגוונים מתארת איך בדיוק פועל המנגנון המרתק הזה ■ זה ייגמר באקזיט? פרויקט מיוחד

בהרצאה מעוררת השראה שהעבירה לאחרונה ענבל אריאלי, מייסדת חממת 8200 EISP, היא השמיעה לקהל את השיר "נופל וקם" של שבק ס', ולקחה את השומעים אחורה ל"יאצק תמיד נופל וקם" מ"זהו זה", ואפילו עד לקלאסיקה "מעשה בחמישה בלונים" מאת מרים רות. את המסר ששומעים כמו מנטרה דורות שלמים של ילדים: "לא נורא, רוני רון, זה סופו של כל בלון", היא מפרשת כך: הכישלון קורה לכולם, וזה לא נורא בכלל.

"יש משהו בתרבות הישראלית שמאפשר לאנשים לנסות - וגם לטעות ולא להצליח", אומרת אריאלי. "זה מתחיל בילדות שלנו, ואנחנו מאוד מעודדים להעז ולנסות, ובתוך זה כבר מתקפל באופן טבעי הכישלון. תרבויות שלמות, לעומתנו, בכלל לא מעודדות את הניסיון. זה טבוע באופי שלנו, לא לפחד מהעשייה ומהיציאה לדרך, למרות שהסטטיסטיקה ברורה: יותר מ-90% מהסטארט-אפים נכשלים. אבל עדיין לא מעט מהם מצליחים, כי הרבה מנסים".

ייתכן שההסבר של אריאלי הוא אחד הדברים העומדים מאחורי "אומת הסטארט-אפ" הישראלית. אלפי חברות סטארט-אפ פועלות בכל שנה בארץ, מייצרות אקזיטים מרשימים כחול-לבן ומגייסות הון רב. למעשה, 2013 הייתה שנת שיא בעשור החולף מבחינת היקף גיוסי הון: על-פי נתוני חברת IVC ופירמת KPMG, כ-2.3 מיליארד דולרים הושקעו ב-662 חברות סטארט-אפ ישראליות, כ-20% יותר מ-2012. השכר קפץ בכ-4%, שיעור גיוס עובדים חדשים עמד על 11% (כפול משנה קודמת) והאקזיטים נסקו לסכום כולל של כ-5 מיליארד דולרים.

הפרויקט שלפניכם יורד אל אחד השלבים הראשונים בסולם, אם לא הראשון שבהם, ומתמקד בגופים המהווים את בית החרושת לייצור סטארט-אפים: החממות. עשרות מהן פועלות בישראל, כ-20 במסגרת תוכנית החממות הטכנולוגיות של המדען הראשי במשרד הכלכלה והשאר של גופים עסקיים או יזמים פרטיים.

תחום החממות זוכה לאחרונה לעניין רב ומושך משקיעים רבים - ישראלים וזרים. זה קורה בד בבד עם שיפור מודל תוכנית החממות הממשלתית ובעליית המוניטין שלו. במסגרת זו שוהות החברות כשנתיים בחממה, בתקציב של 2-2.5 מיליון שקלים, כש-85% ממומנים על-ידי המדינה והשאר (לכל הפחות) על-ידי זכייני החממה ואילו היזם מעניק 30%-50% בחברה שהקים לחממה ומחזיר את הכסף למדינה כשהמוצר מתחיל להימכר. השקעה בחברות שבהן שותפה גם המדינה היא כבר לא מילה גסה, וגם לא הפיכה לזכיינים של חממות ממשלתיות. לצדן פועלות חברות רבות המקימות חממות או אקסלרטורים (מאיצים הפועלים בדרך כלל כמה שלבים לפני חממה), חלקן בינלאומיות וענקיות בתחומן, שמבקשות לשים עין ויד על הרעיון החדשני הבא שיהגו המוחות הישראלים.

הצצה לחמש חממות ואקסלרטורים שונים ומגוונים מתארת איך בדיוק פועל המנגנון המרתק הזה. מעבר לכל המספרים והפרטים הטכניים, בכולם מדגישים את מה שהוא כנראה המפתח להצלחה: איכות כוח האדם, האופי היזמי, החזון, הנשימה הארוכה הנדרשת וכמובן, היכולת הפנטסטית ליפול ולקום וחוזר חלילה.

המקושרת 8200 EISP

הוקמה: 2010 | משך התוכנית: חמישה חודשים | מיקום: בת ים | מי עומד מאחוריה: עמותת בוגרי יחידת המודיעין 8200 | מנהלים: ענבל אריאלי וינון גלזנר (בצילום)

"אי אפשר ללמד יזמות, אבל אפשר ללמוד יזמות", אומרת ענבל אריאלי, מייסדת האקסלרטור (מאיץ סטארט-אפים) 8200 EISP והעומדת בראשו. "זו אחת התפיסות המהותיות של התוכנית שלנו. אנחנו לא באים עם צ'ק ליסט להרצות איך להקים סטארט-אפ, אלא לומדים מניסיון של יזמים אחרים".

רשת קשרים ענפה עם היזמים הבכירים ביותר בישראל היא אכן נקודת החוזקה של האקסלרטור, הפועל מטעם עמותת בוגרי 8200, יחידת המודיעין הנחשבת ל"פס ייצור" של יזמים מבריקים, שחלקם הפכו עם השנים לראשי קהילת ההיי-טק בארץ וגם למיליונרים גדולים. רשימה חלקית בלבד כוללת את גיל שויד (צ'ק פוינט), שלמה קרמר (צ'ק פוינט, טארסטיר ואימפרבה), בני לוין, דידי ארזי ויואב אבטליון (נייס), שלמה דברת (ויולה), אבישי אברהמי (וויקס) ואת מורי ארקין (אגיס).

- מה יש בבוגרי 8200 שהופך אותם ליזמים מוצלחים?

"רוח היחידה מעודדת יצירתיות, חדשנות פורצת דרך, חשיבה מחוץ לקופסה ועשייה", אומרת אריאלי, ששירתה כקצינה ביחידה. "אלה תכונות שקיימות ביחידה באופן טבעי והן מושרשות בבוגרים שלה. יש משהו בחיבור שנוצר עם עולם ההיי-טק שמביא אליו את הרוח הזאת, גם בזכות החשיפה של משרתי היחידה לטכנולוגיה. רצינו למנף את הרוח הזאת לטובת יזמים מתחילים, להביא את הידע והקשרים שיש לנו ולפתוח להם את הדלת".

- איך עלה אצלך הרעיון להקים את התוכנית?

"אלה היו שני צירים מקבילים: הראשון התחיל בעמותת בוגרי 8200, שבראשה עומד ניר למפרט (מנכ"ל זאפ גרופ ולשעבר סגן מפקד 8200, ר' נ'), שהיה המפקד שלי בצבא, ושרצתה להקים פעילות בתחום היזמות, מתוך הנחה שיש משהו בחיבור בין הדנ"א של בוגרי 8200 לבין מה שקורה בתעשייה. הציר האישי שלי הגיע מכיוון אחר לגמרי: ב-2010 סיימתי את תפקידי כיועצת משפטית של מודו (שהקים דב מורן ושמרצה גם הוא בתוכנית, ר' נ'), חברה שהייתה תקווה גדולה ולבסוף נסגרה, אבל בסופו של דבר יצאו ממנה 30 סטארט-אפים שהוקמו על-ידי עובדים ששאפו שם כריזמה, יצירתיות ואווירת יזמות. צללתי לעולם הזה וראיתי שבעוד שבארץ יש אקו סיסטם מאוד פעיל של יזמות, כמעט ולא היו קיימים אז גופים שמסייעים לסטארט-אפים בשלבים מוקדמים בצורה מאורגנת, כמו בארצות הברית".

למרות שמו ומקורו, האקסלרטור אינו מיועד רק לבוגרי 8200, אלא פתוח לכלל בוגרי צבא, שירות לאומי או עולים שהגיעו לארץ לאחר גיל הגיוס. "אנחנו עמותה של בוגרי צבא, שעיקר הפוקוס שלה הוא בתרומה לקהילה", מסבירה אריאלי.

ארבע עיניים עם גיל שויד

שלושה מחזורים כבר התקיימו בתוכנית, שבהם השתתפו 62 יזמים בסך הכול. בימים אלה מתקיים המחזור הרביעי שאורך, כמו קודמיו, חמישה חודשים. במהלך תקופה זו עושים היזמים עבודה עצמאית על הסטארט-אפ שלהם, תוך ליווי צמוד של מנטורים מקצועיים, ימי עיון ומפגשים רבים. אפשר לעבוד בחלל העבודה של האקסלרטור שבבת ים, ואפשר לעשות זאת מכל מקום אחר. "הצלחנו לגייס את כל היזמים הגדולים במשק, וכ-80 מהם משתתפים באקסלרטור", אומר מנהל התוכנית, ינון גלזנר, גם הוא בוגר 8200. "לסטארט-אפיסט מתחיל לא הייתה דרך להגיע אליהם אם הוא לא היה בתוכנית שלנו".

"המשתתפים מקבלים כמות אדירה של תוכן בכל ההיבטים: ניהול, הקמה, מוצר, לקוחות, בניית הצוות, גיוס כספים, היבטים משפטיים ועוד. הרעיון המרכזי הוא להיחשף לחוויות של יזמים בכל מיני שלבים, וכל יזם לוקח לעצמו את מה שנכון לסטארט-אפ שלו באותו רגע. אנחנו נותנים לאנשים בסיס רחב ומאמינים שהם יוכלו לקחת אותו גם לסטארט-אפ השני, השלישי והרביעי שלהם, ובפועל זה גם קורה. במקביל נוצרת דינמיקה עמוקה והקבוצה הופכת לדבר הכי חזק בתוכנית; קבוצת תמיכה שעוזרת אחד לשני ונוצרים בה שיתופי פעולה עסקיים".

כל משתתף יכול לבקש להיפגש ולהתייעץ בארבע עיניים עם יזמים שמרצים בתוכנית, גם אם קוראים להם גיל שויד - מה שבאופן טבעי מוביל לתחרות. "בוודאי שיש תחרות על זמן של אנשים", אומרת אריאלי, "היזמים הבכירים לא יכולים לעזור לאלף סטארט-אפים בשנה, זמנם קצוב". רק אחד מכל עשרה יזמים מתקבל לתוכנית, אומר גלזנר ומציין כי כמאתיים ניסו להתקבל השנה לאקסלרטור. הגיל הממוצע של המשתתפים עומד על 34, "באופן שתואם את המציאות בארץ, אבל מאוד מפתיע אנשים. יש את התפיסה של בוגר 8200 בן 22 שמקים סטארט-אפ, אבל ברוב המוחלט של המקרים זה לא הסיפור".

התוכנית מיועדת ליזמים בשלבים מוקדמים, שעדיין לא גייסו הון ושעוסקים בתחומים מגוונים - מאינטרנט ומובייל, דרך קלינטק ופארמה ועד עיצוב. "הפוקוס שלנו הוא לא על פרטי הרעיון אלא על החזון", אומרת אריאלי, "על היכולת לבצע אותו וכמובן על האנשים שמרכיבים אותו, כי בשלבים הראשונים זה הדבר המרכזי בעינינו".

כ-75% מבוגרי התוכנית מובילים כיום סטארט-אפים שנמצאים בשלבים שונים ומעסיקים כ-280 איש בארץ ובחו"ל. סטארט-אפים בולטים שצמחו באקסלרטור הם Carambola, העוסקת בפרסום אינטראקטיבי על גבי סרטוני רשת, שגייסה כ-5 מיליון דולרים וחתמה על הסכם שיתוף פעולה AOL; חברת אבטחת המידע לסלולר Lacoon Security שגייסה 10 מיליון דולרים, בין היתר מהיזמים שלמה קרמר ומיקי בודאי; ו-Desti שעברה כמה גיוסים ובין היתר גייסה מיליון דולר מקרן הורייזן של המיליארדר הסיני לי קה-שינג.

בלי מניות ואופציות

עניין שמבדיל את 8200 EISP מחממות יזמים אחרות הוא עובדת היותו מיזם ללא כוונת רווח. כל משתתף בתוכנית משלם "דמי רצינות" בסך 500 שקלים, ובנוסף מתחייב לקחת חלק בפעילות של תרומה לקהילה, דוגמת הרצאה במסגרת חינוך ליזמות ברשת אורט ("הם מספרים על הסטארט-אפ ולתלמידים נדלקות העיניים", כך גלזנר).

עלות של כל מחזור בתוכנית מוערכת ב-300 אלף שקלים, אך "העמותה מתבססת על מתנדבים וכל הפעילויות הן פרו-בונו", אומרת אריאלי. "יש לנו שותפים לתוכנית שמאמינים מאוד ביזמות, דוגמת משרד רו"ח ארנסט אנד יאנג, משרד עו"ד נשיץ ברנדס, בנק הפועלים, אוניברסיטת תל אביב וגופים נוספים". אלה מסייעים במימון ומספקים מייעוץ מקצועי ועד חדרי ישיבות, ו"אין שום מחויבות של הסטארט-אפים לעבוד איתם".

בהתאם לכך, האקסלרטור אינו מזרים כסף לסטארט-אפים, והיזמים אינם נדרשים לתת מניות או אופציות בחברה. הוא מסייע לגיוס באמצעות ה"DEMO DAY" שמתקיים בסוף התוכנית. במהלכו מציגים היזמים את הסטארט-אפ שלהם בפני לא פחות מ-300 משקיעים, שמגיעים בכל שנה כדי להתעניין בסחורה הטרייה. "25 יזמים מתוך 40 שהשתתפו בשני המחזורים הראשונים גייסו קרוב ל-40 מיליון דולרים", ועם זאת, אומר גלזנר: "הצלחת התוכנית אינה נמדדת רק בגיוס כסף".

"הייחוד שלנו", מוסיפה אריאלי, "הוא שאנחנו אמנם פועלים בשלב מאוד מוקדם, אבל אנחנו מאוד לא מעודדים 'אינסטנט'. המטרה שלנו היא לא להביא את הסטארט-אפ לגיוס בתוך שלושה חודשים או להתקדם כמה שיותר מהר, אלא להביא לתהליכים ארוכי טווח, מתוך תקווה והנחה שאנחנו יכולים לעזור ליזמים הגדולים הבאים לצמוח נכון יותר".

ענבל אריאלי וינון גלזנר / צילום: איל יצהר

הבינלאומית - חממת נילסן אינובייט

הוקמה: תחילת 2013 | משך התוכנית: שנתיים | מיקום: קיסריה | תחום: התנהגות צרכנים, טכנולוגיות מידע ותקשורת, מדידה ופרסום | מי עומד מאחוריה: חברת נילסן (51%); השותף-המייסד פרתם היי-טק, חברת ההשקעות של יגאל אהובי; R&R - קרן ההשקעות של רון לאודר; המשקיע פרד לאנגהאמר, לשעבר מנכ"ל חברת הקוסמטיקה אסתי לאודר | מנהלת: עו"ד אסתר ברק-לנדס

את ענקית המחקר והמדידה האמריקאית נילסן נדמה כי לא צריך להציג: שוויה נאמד בעשרה מיליארד דולר, וכמאה מדינות ברחבי העולם נדרשות לשירותי המחקר שלה בתחום התנהגות צרכנים, הן במדיה והן ברכישות און-ליין וברשתות שיווק. מה יש לחברה כזאת לחפש בארצנו הקטנטונת? "החממה קמה מתוך מחשבה שגם חברת ענק כמו נילסן לא תמיד יכולה לעשות את כל החדשנות 'אין האוס', ואין כמו ישראל כדי לחפש בה חדשנות", משיבה אסתר ברק-לנדס, מנהלת החממה, ומי שניהלה בשנים האחרונות את פרתם היי-טק של יגאל אהובי, שהשקיעה בעשרות חברות וששותפה גם במיזם זה.

בשנה החולפת נקלטו בחממה שש חברות סטארט-אפ ישראליות מתוך כ-400 שביקשו להתקבל אליה, ומפתיע לגלות כי זאת הפעם הראשונה שבה נילסן, שמאז 2008 השקיעה כמיליארד דולר במיזוגים וברכישות ברחבי העולם, מפעילה מודל חממה כזה.

עם שש ההשקעות האחרונות של החממה נמנות חברת Zollo - אפליקציה חברתית להשוואת מחירים באמצעות מיקור המונים; Revuze - פלטפורמה לשינוי אופן רכישת מוצרים ושירותים באינטרנט על-ידי ניתוח ביקורות גולשים ו-Adstrix - טכנולוגיית מסחר אינטרנטית למפרסמים ולגופי מדיה. שש החברות עובדות מחלל העבודה המשותף וההיי-טקי שהוקם בקיסריה. "אני מאמינה מאוד בסיעור מוחות בין היזמים", אומרת ברק-לנדס, "החברות נעזרות אחת בשנייה, ויש ביניהן החלפת מידע ושירותים, פגישות שבועיות של הרצאות וסדנאות והמון פעילויות כדי לייצר דינמיקה בין כולם".

נילסן אינובייט פועלת במסגרת תוכנית החממות של המדען הראשי. בהתאם, כל חברה מקבלת 2 מיליון שקלים לתקופה של שנתיים, והחממה מצידה משקיעה עד 2 מיליון שקלים נוספים ("אנחנו מחכים רבעון כדי לראות שהחברה התאקלמה והתחילה לעבוד, ואז משקיעים בכל חברה לגופה בסכומים משתנים"). החממה מחזיקה ב-40%-30% ממניות כל חברה המגויסת לשורותיה. לצד כיסים עמוקים ("יש לנו בעלי מניות שיכולים להמשיך ולהשקיע ויש מספיק כסף בשביל להשקיע בחברות עד הסוף"), מציעה החממה לחברות פתיחת דלתות בשלבים מאוד מוקדמים. "הניסיון שלי", אומרת ברק-לנדס, "לימד אותי שצריך להגיע כמה שיותר מהר לתעשייה ולשוק ולבחון את המוצר ב'רטוב' ולא רק במעבדה. אחד הקשיים של יזמים בישראל הוא להגיע לתעשייה. עם כל ה'נטוורק' הצפוף שלנו בארץ, וגם אם המוטיבציה בשמיים, העולם גדול וחוקי המשחק פועלים אחרת. צריך לדעת איך להיכנס אליו ומהן הטקטיקות לעשות את זה.

"נילסן יודעת מה הלקוחות שלה מחפשים. היא יכולה לעזור לחברה להיכנס בדלת הנכונה במקום הנכון, ולהגיע ללקוח הרלבנטי כשהאמון הרבה יותר גבוה לעומת חברה לא מוכרת שבאה להציג רעיון. לכן אנחנו מכניסים לחממה חברות שאנחנו יודעים מה לעשות איתן, גם אם הן בשלבים מאוד מוקדמים. אנחנו רואים גם הכנסה בשלבים מאוד מוקדמים: כבר אחרי שלושה חודשים יש לחברות לקוח משלם, גם אם הן בשלבים התחלתיים".

עו

*** הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ